Δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου σχετικά με τη μη εφαρμογή ως σήμερα της πεζοδρόμησης σε νέο κεντρικό τμήμα δρόμου του ιστορικού κέντρου της Ερμούπολης

Ματαιώνονται(;) οι ελπίδες για πεζοδρόμηση της Σταματίου Πρωίου

Ανέφικτη πρόταση βάσει της Αστυνομίας, καθώς δεν μπορεί να σηκώσει τον κυκλοφοριακό όγκο η οδός Κέας

Σε τοίχο φαίνεται να προσκρούει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με την πεζοδρόμηση του πρώτου τμήματος της οδού Σταματίου Πρωίου, καθώς ο μικρός δρόμος της οδού Κέας, δεν μπορεί να “σηκώσει” το βάρος του κυκλοφοριακού όγκου της πόλης, ο οποίος δεν θα μπορεί να διοχετεύεται από την έναρξη της Σταματίου Πρωίου.

Τα παραπάνω επισημαίνει και σε σχετική γνωμοδότησή της η πλευρά της Αστυνομίας προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, στο πλαίσιο των δηλώσεών του προς την “Κοινή Γνώμη”.

Αν και η σχετική απόφαση για την πεζοδρόμηση του πρώτου τμήματος της οδού Σταματίου Πρωίου δεν έχει εξετασθεί οριστικά από την αρμόδια Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ωστόσο, τα δεδομένα του ιστορικού κέντρου και συγκεκριμένα της οδού Κέας (στενό Αθυμαρίτη), όπως αναφέρονται από την Αστυνομία, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία ως προς την εφαρμογή της εν λόγω πεζοδρόμησης.

Ωστόσο, εν μέσω θερινής περιόδου δυστυχώς διαπιστώνεται για μία ακόμη φορά η ανάγκη πεζοδρομήσεων στο κέντρο της Ερμούπολης, το οποίο σήμερα “πήζει” από οχήματα και δίκυκλα, την ίδια στιγμή που οι επισκέπτες προσπαθούν να απολαύσουν τους περιπάτους και τις αγορές τους στο ιστορικό κέντρο.

Υπενθυμίζεται αρχικά πως η πρόταση για την εν λόγω πεζοδρόμηση του πρώτου τμήματος της οδού Σταματίου Πρωίου είχε αποφασιστεί να εφαρμόζεται κατά τις απογευματινές ώρες για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, καθώς και για δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια της πασχαλινής και χριστουγεννιάτικης περιόδου για τα έτη 2021, 2022 και 2023.

Στην ανωτέρω απόφαση είχαν αντιδράσει έντονα μέλη του Συλλόγου Κατοίκων Κέντρου Ερμούπολης, τα οποία είχαν επισημάνει πως δεν ζητήθηκε η εκπροσώπησή τους μέσα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόταση του εμπορικού κόσμου για λόγους επισκεψιμότητας

Συγκεκριμένα, η πεζοδρόμηση της οδού Σταματίου Πρωίου και ειδικότερα από τη συμβολή της με την οδό Ελ. Βενιζέλου (πρώην Ερμού) έως την οδό Κέας είχε αποτελέσει ένα αίτημα του εμπορικού κόσμου για την εξυπηρέτηση των εμπορικών καταστημάτων σε περιόδους υψηλής επισκεψιμότητας. “Είναι μία πρόταση που ξεκίνησε από τους καταστηματάρχες της συγκεκριμένης περιοχής. Υιοθετήθηκε απόλυτα από τη γενική συνέλευση που κάναμε το 2019 και έγινε μία συζήτηση αναλυτική και ψηφίστηκε από τους παρευρισκομένους επαγγελματίες για να προχωρήσουμε στην πεζοδρόμηση του πρώτου τμήματος της οδού Σταματίου Πρωίου, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς και τη Μ. Εβδομάδα και την εβδομάδα των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα τα απογεύματα. Προωθήθηκαν τα σχετικά έγγραφα προς τη Δημοτική Αρχή, προχώρησαν οι Επιτροπές του Δήμου και πέρασε θετικά και από το Δημοτικό Συμβούλιο η συγκεκριμένη πρόταση” υπενθύμισε ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, σημειώνοντας παρακάτω πως, ακολούθως εστάλησαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα προς την Αποκεντρωμένη, καθώς και γνωμοδότηση της Αστυνομίας.

“Στη συνέχεια η Αποκεντρωμένη είχε ζητήσει μία γνωμοδότηση από την Αστυνομία και η θέση της είναι αρνητική ως προς την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης. Βέβαια όχι ως προς την πεζοδρόμηση, αλλά εστιάζει στο θέμα της οδού Κέας (στενό Αθυμαρίτη) και στον φόρτο που αυτός ο μικρός δρόμος θα δεχόταν” πρόσθεσε σχετικά με τη θέση της Αστυνομίας, εξηγώντας μάλιστα πως το πρόβλημα είναι σαφές όσον αφορά την οδό Κέας, η οποία και προτάθηκε για να σηκώσει τον φόρτο του κυκλοφοριακού.

Δεν αντέχει τον όγκο η οδός Κέας

“Τα οχήματα που θέλουν να οδηγηθούν προς το υπόλοιπο τμήμα της Σταματίου Πρωίου θα πρέπει να διέρχονται από την οδό Κέας. Αυτή η οδός είναι ένας πολύ στενός δρόμος που δεν έχει μεγάλα πεζοδρόμια. Άρα, αν περνούν οχήματα που χωρούν οριακά στο πλάτος και διέρχονται πεζοί από τα πεζοδρόμια των 20 εκ., τότε θα αυξηθεί κατακόρυφα η κίνηση εκεί και ο κίνδυνος ατυχημάτων” ανέφερε παρακάτω ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, σημειώνοντας ακόμη πως, “σε αυτόν τον δρόμο λειτουργούν κι επιχειρήσεις και η επικινδυνότητα είναι μεγάλη”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο ίδιος αναφορικά με τη θέση της Αστυνομίας, “αυτά όλα είναι μία αντικειμενική πραγματικότητα και όχι σενάρια επιστημονικής φαντασίας”.

Ενημέρωση μελών

Σε συνέχεια των ανωτέρω δε, θέλησε να γνωστοποιήσει πως ενημερώθηκαν σχετικά και τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου. “Έστειλα μία επιστολή χθες (σ.σ. προχθές) προς τα μέλη μας και ενημερώνω αναλυτικά. Είχα επαφή με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, από Επιτροπή της οποίας θα περάσει η σχετική απόφαση του Δήμου για να εξετασθεί. Δεν μου είπαν αν απορριφθεί η απόφαση ή όχι, αλλά τα επιχειρήματά τους είναι αυτά που αναφέρω στην επιστολή μου. Άρα, οι πιθανότητες είναι ελάχιστες” δήλωσε ο πρόεδρος, επισημαίνοντας τέλος πως, “Θα αναμένουμε και την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος”.

Μ. Αληφραγκής: Το πρώτο τμήμα είναι πεζόδρομος με παλαιότερη απόφαση

Αρκετά επιφυλακτικός παρουσιάστηκε μέσω των δηλώσεών του και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος έκανε λόγο για “αρκετή αλληλογραφία με την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου”, η οποία όπως τόνισε δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

“Όλες οι εισηγήσεις ήταν θετικές, εκτός από της Αστυνομίας που ήταν αρνητική. Όλα εστάλησαν στην Αποκεντρωμένη προκειμένου να πάρουμε την τελική έγκριση. Έχει ξεκινήσει μία αλληλογραφία και μία επικοινωνία που μας προβληματίζει” σχολίασε ο κ. Αληφραγκής, εκφράζοντας την γνώμη του για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζεται η εν λόγω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
“Πιστεύω πως ούτε η Αστυνομία, ούτε οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχουν καταλάβει για τι μιλάμε. Αυτό το κομμάτι της Σταματίου Πρωίου είναι πεζοδρομημένο με παλαιότερη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και κατ΄ εξαίρεση περνούν τα αυτοκίνητα αυτήν τη στιγμή. Οπότε όλα αυτά δεν χρειάζονται” σχολίασε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας την απόφαση περί πεζοδρόμησης επί θητείας Γιάννη Δεκαβάλλα.

Μάλιστα, ο κ. Αληφραγκής γνωστοποίησε πως θα προσκομιστούν επιπλέον στοιχεία από την Τεχνική Υπηρεσία προς την Αποκεντρωμένη σχετικά με την οδό Κέας, κατά τη διάρκεια προηγούμενων αποφάσεων κλεισίματος της οδού Σταματίου Πρωίου, σε εορταστικές και καλοκαιρινές περιόδους.

“Ο περισσότερος όγκος του κυκλοφοριακού γίνεται από την παραλιακή ζώνη. Άρα, καλό είναι να εξετάσουν σε βάθος το θέμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση” υποστήριξε ο κ. Αληφραγκής, ο οποίος υποστηρίζει την πεζοδρόμηση του πρώτου τμήματος της Σταματίου Πρωίου, όπως ακριβώς και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου. “Αν είναι πεζοδρομημένη αυτή η οδός, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος για τους πολίτες. Αναμένουμε την απόφαση της Αποκεντρωμένης” δήλωσε, κλείνοντας το θέμα.