Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρησιακού Προγραμματισμού και Τ.Π.Ε. του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Α. Γιαλόγλου, μιλά για τον σχεδιασμό για τη νέα προγραμματική περίοδο

Συνέχεια σχεδιασμού ενόψει νέων ευκαιριών

Ένταξη ήδη σε χρηματοδοτικά προγράμματα έργων ύψους περίπου 30.000.000 ευρώ

Με το μεγάλο χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών να κλείνει τον κύκλο του και αναμένοντας την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προετοιμάζεται για την αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων χρηματοδοτικών εργαλείων, με έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών και της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη και επισκέπτη.

Σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο υλοποιεί η δημοτική αρχή και θα κληθεί να εμπλουτίσει ενόψει της έναρξης και της νέας προγραμματικής περιόδου για το ΕΣΠΑ 2021-2021-2027 και συνεπώς του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, που σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, αυτή τη φορά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρησιακού Προγραμματισμού και ΤΠΕ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, κ. Ανδρέας Γιαλόγλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής, πραγματοποιήθηκε τεράστια προσπάθεια προκειμένου ο Δήμος να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο την υλοποίηση σημαντικών έργων ανάπτυξης, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας του νησιού. Στο ίδιο μοτίβο και με το βλέμμα στραμμένο στις νέες ευκαιρίες που θα ανοίξει η νέα προγραμματική περίοδος, ο κ. Γιαλόγλου ανέπτυξε τη γενική εικόνα, αναφορικά με τις προτεραιότητες που θέτει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Εν αναμονή για την ένταξη των ήδη υποβληθεισών προτάσεων

Με το μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών, «Αντώνης Τρίτσης», να ολοκληρώνει σταδιακά τον κύκλο του, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, έχοντας καταθέσει μία σειρά προτάσεων, βρίσκεται σε αναμονή όσον αφορά στην έγκριση για την ένταξή τους από το Υπουργείο.

Μάλιστα, όπως ενημέρωσε ο κ. Γιαλόγλου, κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, κ. Στέλιου Πέτσα, στο νησί προ ημερών, τα μηνύματα σχετικά με την ένταξη των προτάσεων που έχει υποβάλει ο Δήμος, υπήρξαν ιδιαίτερα θετικά, επιτρέποντας να αναπτυχθεί μία σχετική αισιοδοξία, πως τα έργα που έχει σχεδιάσει ο Δήμος θα περάσουν σε τροχιά υλοποίησης.

Επιπλέον, «παρ’ όλο που το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ουσιαστικά ολοκληρώθηκε, αναμένεται να επαναπροκηρυχθούν ορισμένες ακόμη προσκλήσεις, όπου έχουν υπάρξει αναπορρόφητα κονδύλια, σύμφωνα με τις εξαγγελίας τόσο του Υπουργείου, όσο και των στελεχών της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής του ΥΠΕΣ, καθώς δεν είναι όλες οι προσκλήσεις του προγράμματος τόσο ανταγωνιστικές. Σε μερικές υπήρξε πολύ μεγάλη ζήτηση, ενώ σε άλλες όχι και τόσο», διευκρίνισε ο κ. Γιαλόγλου.

Εξασφάλιση πόρων για σημαντικές παρεμβάσεις και έργα

Εξαίροντας τη δουλειά που έχει γίνει, όλο αυτό το διάστημα από το Γραφείο Επιχειρησιακού Προγραμματισμού και τους υπαλλήλους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σε ό,τι έχει να κάνει με την προετοιμασία και την επίδειξη άμεσων αντανακλαστικών, για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, ο κ. Γιαλόγλου σημείωσε, πως «η δουλειά που έχει γίνει εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, όσον αφορά στην εξασφάλιση πόρων εκεί που ο Δήμος μας πραγματικά έχει ανάγκη, προσωπικά με γεμίζει αισιοδοξία και μου δίνει κουράγιο, ώστε να συνεχίσουμε – αν όχι με εντονότερο – με τον ίδιο ρυθμό».

Ενδεικτικό της σημαντικής προσπάθειας που έχει γίνει σε αυτή την κατεύθυνση, στην περίπτωση που ενταχθούν και οι εκκρεμείς προτάσεις που έχει υποβάλει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το γεγονός, ότι «μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια ο Δήμος θα έχει εξασφαλίσει περίπου 30.000.000 ευρώ». Όπως σχολίασε, «αυτό το ποσό θεωρούνταν αδιανόητο, αν σκεφτεί κανείς πως στο σύνολο της προηγούμενης πενταετούς αυτοδιοικητικής περιόδου, εξασφαλίστηκαν λιγότερα από 27.000.000 ευρώ».

Μία ενδεικτική αναφορά έκανε ο κ. Γιαλόγλου και για τα έργα που έχουν ήδη εγκριθεί μέσα στην διετία, όπως «η πυρασφάλεια των σχολικών μονάδων, η προσβασιμότητα στις σχολικές μονάδες, οι στάσεις των λεωφορείων, τα μαγγανοπήγαδα, οι παρεμβάσεις προσβασιμότητας σε παραλίες μέσω του Interreg, μία σειρά προτάσεων οι οποίες έχουν ήδη ενταχθεί, μέσω της αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων με σχέδιο και όραμα».

Στη συνέχεια, όπως πρόσθεσε, «είχαμε και το μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, όπου υποβάλαμε προτάσεις, συνολικού ύψους σχεδόν 13 εκατομμυρίων ευρώ, για μία σειρά έργων που απαντούν σε προβλήματα του νησιού, όπως είναι το έργο της ηλεκτροκίνησης για την αστική συγκοινωνία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο για το Δήμο, ή οι βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων. Επίσης, υποβάλαμε πρόταση για την ψηφιοποίηση του αρχείου της Πολεοδομίας Σύρου, ένα έργο που με την υλοποίηση του αντιλαμβανόμαστε όλοι τι θα σημαίνει για την ανάπτυξη του νησιού, με τεράστια οφέλη για επενδυτές, δημότες, επαγγελματίες. Υπάρχει η πρόταση της Κοινωνικής Υπηρεσίας, για την τηλεπαρακολούθηση των ευπαθών ομάδων, η πρόταση για την ψηφιοποίηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η πρόταση για την υπογειοποίηση δικτύων, τα πράσινα σημεία, και άλλα ακόμη έργα».

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Γιαλόγλου και στις ενέργειες για ψηφιακή λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπως η ψηφιακή ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, η αναδιοργάνωση της ιστοσελίδας του Δήμου, με σύγχρονες προδιαγραφές, αλλά και η ενεργοποίηση της υπηρεσίας CityOn, όπου μπορούν οι πολίτες να έχουν άμεση επαφή και ενημέρωση από τις υπηρεσίες του Δήμου και να καταγράφουν τα προβλήματα, μία εφαρμογή, που σύμφωνα με τον ίδιο, έχει καταγράψει πολύ μεγάλη χρήση από τους δημότες.

Προς έγκριση το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ο κ. Γιαλόγλου υπενθύμισε, ότι μία από τις κυριότερες προεκλογικές δεσμεύσεις της νυν δημοτικής αρχής, υπήρξε η εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη του νησιού με στοχευμένες προτάσεις και δράσεις και μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό. Όπως υποστήριξε, η δέσμευση αυτή ικανοποιείται, καθώς «το Επιχειρησιακό Σχέδιο το αναθέσαμε εντός του 2020 και πλέον έχει υποβληθεί στο Δήμο, έχει διαβιβαστεί προς την Εκτελεστική Επιτροπή, ώστε να πάρει το δρόμο του και να τεθεί προς ψήφιση και έγκριση μέσα στο φθινόπωρο».

Όπως εξήγησε, «το Επιχειρησιακό Σχέδιο έχει μία σειρά από άξονες και δράσεις, όπου αποτυπώνεται το αναπτυξιακό όραμα του νησιού για τα επόμενα πέντε έτη. Βέβαια, μέρος αυτών των δράσεων που αναφέρονται μέσα στο σχέδιο, έχει ήδη καλυφθεί, λαμβάνοντας υπόψιν, ότι οι σχετικές προσκλήσεις ήδη ανακοινώθηκαν και δεν μπορούσαμε να περιμένουμε, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν. Εμείς οφείλαμε να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και να αξιοποιούμε τα εργαλεία όταν αυτά ανοίγουν».

Αναπτυξιακή τροχιά και για τη ΔΕΥΑ Σύρου

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων, ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στην αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, που αποτελούν ευθύνη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σύρου, καθώς όπως υποστήριξε ο κ. Γιαλόγλου, η αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και της επενδυτικής δραστηριότητας στο νησί, έχει ως προϋπόθεση την έγκαιρη ανάπτυξη και των υποδομών που θα τις υποστηρίξουν.

Στην κατεύθυνση αυτή, μέσα στον Ιούλιο εντάχθηκαν ακόμη δύο σημαντικά έργα για τη ΔΕΥΑΣ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το ένα αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και στην εξοικονόμηση ενέργειας στα δίκτυα λυμάτων της ΔΕΥΑ, ενώ το δεύτερο στην προμήθεια μίας μονάδας αφαλάτωσης, δυναμικότητας 600κ.μ./ημέρα για την ενίσχυση της υδροδότησης στην νότια Σύρο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Γιαλόγλου, «οι προτάσεις της ΔΕΥΑΣ πέρα από την αφαλάτωση της Ποσειδωνίας και της αναβάθμισης των συστημάτων της επεξεργασίας λυμάτων, περιλαμβάνουν επίσης και την εγκατάσταση ηλεκτρονικών υδρομέτρων σε όλη τη λεγόμενη χαμηλή ζώνη του νησιού, μέσω της οποίας θα αλλαχτούν σε ηλεκτρονικά σχεδόν τα μισά υδρόμετρα της Σύρου, όπως και η υπογειοποίηση και αναβάθμιση του δικτύου του Πισκοπειού».

Ταυτόχρονα, εντάχθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και εκπονούνται ήδη μελέτες, για την αποχέτευση σε Φοίνικα, Ποσειδωνία, Γαλησσά και Βήσσα, ώστε να υλοποιηθεί ένα έργο, που σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ, «θα λύσει ένα διαχρονικό πρόβλημα και θα ικανοποιήσει ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων αυτών των περιοχών», ενώ «μαζί με το έργο που εκτελείται αυτή τη στιγμή για την αποχέτευση Βάρης και Μέγα Γιαλού, στην ουσία επιλύουμε το πρόβλημα της αποχέτευσης συνολικά στο νησί».

Μελέτη επίσης εκπονείται ήδη και για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου αφαλάτωσης στην Ερμούπολη, με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που όπως εξήγησε ο κ. Γιαλόγλου, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση κόστους που θα φέρει το έργο στα δίκτυα λυμάτων, θα φέρει μία σημαντική μείωση του κόστους, που θα επιστραφεί στους καταναλωτές.

Νέες ευκαιρίες με τη νέα προγραμματική περίοδο

Δεδομένου, ότι με το άνοιγμα της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, αναμένεται και μία έντονη δραστηριότητα, σε ό,τι αφορά στις προτάσεις που θα υποβληθούν για την εξασφάλιση πόρων, ο κ. Γιαλόγλου κλήθηκε να σκιαγραφήσει τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, βάσει του συνολικότερου προγραμματισμού του Δήμου.

«Ένα ακόμη εργαλείο που περιμένουμε να ενεργοποιηθεί εντός του 2022 είναι το νέο ΕΣΠΑ και κατ’ αναλογία και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Νότιου Αιγαίου, το οποίο θα είναι μάλιστα σημαντικά αυξημένο, σε σχέση με το προηγούμενο. Εδώ να ξεκαθαρίσουμε, ότι ακόμη δεν έχει εγκριθεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο, ώστε να μπορούμε να δώσουμε εξειδικευμένο τον σχεδιασμό», επεσήμανε.

Ωστόσο, δεδομένου ότι υπάρχουν οι ενδείξεις ως προς το πού θα κινηθούν οι άξονες του νέου αυτού σχεδίου, με βασικότερη αρχή την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Γιαλόγλου ανέφερε, ότι «ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε, είναι οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις. Υπάρχει βούληση, να εκπονήσουμε ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την Ερμούπολη και την Άνω Σύρο, όπου θα περιλαμβάνονται μία σειρά υποδομών για τον αστικό ιστό. Από το μελετητή θα αποτυπωθούν παρεμβάσεις, όπως υπογειοποιήσεις δικτύων, αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, δημιουργία χώρων πρασίνου, δημιουργία ή βελτίωση χώρων στάθμευσης, εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτήρια κλπ».

Παράλληλα, «εκπονούμε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), καθώς και το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων. Το μεν πρώτο, θα μας δώσει λύσεις για την καλύτερη χωροθέτηση των στάσεων των λεωφορείων, των χώρων στάθμευσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, το δε δεύτερο, θα μας κάνει τη χωροθέτηση των σταθμών φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων, που αποτελούν και την “επόμενη μέρα” της κινητικότητας».

 

Επίσης, σύμφωνα με τη μέχρι στιγμή ενημέρωση, το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ευκαιρίες χρηματοδότησης για έργα, όπως αυτά της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού, για τα οποία εκπονούνται μελέτες αυτή τη στιγμή, όπως επίσης και για το εργοστάσιο αφαλάτωσης με την ενίσχυση από ΑΠΕ. «Άρα, οι μελέτες που εκπονούμε τώρα, αποτελούν μία παρακαταθήκη για την επόμενη προγραμματική περίοδο, ώστε να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα να “χτυπήσουμε” χρηματοδοτήσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε ο κ. Γιαλόγλου.

«Όραμα με ρεαλιστικό σχεδιασμό»

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι η προσέγγιση του «αύριο» της Σύρου, γίνεται με έναν τεχνοκρατικό τρόπο, καθώς «ένα όραμα που δεν μπορεί να αποτυπωθεί ρεαλιστικά και τεκμηριωμένα, είναι ένα όραμα κενό περιεχομένου».

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, σε ένα γενικό πλαίσιο, οι πολίτες και οι ασχολούμενοι με τα κοινά του τόπου, συμφωνούν, ως προς τις κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η πρωτεύουσα των Κυκλάδων προς το μέλλον, αναγνωρίζοντας ότι η Σύρος ανέκαθεν αναπτύσσεται «πατώντας» σε πολλούς οικονομικούς κλάδους και όχι μόνο στην τουριστική της ανάπτυξη, κάτι που θα πρέπει να αξιοποιηθεί, να ενισχυθεί και να υπάρξει μέριμνα ώστε όλοι αυτοί οι τομείς να αναπτυχθούν και να υποστηριχθούν εξίσου, ώστε να συνεχίσουν να αλληλοσυμπληρώνονται. «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν διαφωνίες, για τους ανθρώπους που βλέπουν “μακριά” και που γνωρίζουν καλά την ιστορία αυτού του νησιού και το πού έχει δυνατότητες να πορευθεί στο μέλλον», σχολίασε.

«Λέμε ναι στον τεκμηριωμένο σχεδιασμό και αποφεύγουμε εξαγγελίες που ενδεχομένως να είναι όμορφες και να ενθουσιάζουν τον κόσμο, αλλά θα είναι κενές περιεχομένου. Εμμένουμε σε ένα όραμα στέρεο, αποδείξιμο, τεκμηριωμένο», υπογράμμισε κλείνοντας.