Συνεχείς διακοπές νερού σε περιοχές της περιφέρειας του νησιού την τρέχουσα περίοδο της υψηλής επισκεψιμότητας

Συνεχίζεται η “φουρτούνα” στην υδροδότηση της Σύρου

Προσθήκη νέας μικρής μονάδας παραγωγής νερού που ενισχύει μερικώς τη νότια Σύρο

Με πολύωρες διακοπές νερού εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σύρου, καθώς την τρέχουσα περίοδο, δεν υπάρχουν αποθέματα νερού και η ΔΕΥΑ Σύρου δίνει αγώνα για να βρίσκονται σε λειτουργία όλες οι μονάδες αφαλάτωσης.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι με υψηλή επισκεψιμότητα, την οποίαν αν και έχει ανάγκη το νησί, ωστόσο, αναζητά τρόπους για να τη στηρίξει με τις υποδομές του. Προς αυτήν την κατεύθυνση και με δεδομένες τις μεγάλες καταναλώσεις νερού που προκύπτουν σε καθημερινή βάση τον Αύγουστο, η ΔΕΥΑ Σύρου ενισχύθηκε με μία μικρή μονάδα παραγωγής - δυναμικότητας 340 κυβικών ημερησίως -, προκειμένου να μετριαστούν προβλήματα στο νότιο τμήμα του νησιού.

Ωστόσο, μέχρι και το πέρας της τουριστικής σεζόν, η Σύρος, όπως δυστυχώς και άλλα Κυκλαδονήσια, θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα των διακοπών υδροδότησης, το οποίο όμως καλείται να το διαχειριστεί αμέσως μετά, ώστε να αναζητήσει τρόπους για επάρκεια νερού στο νησί το επόμενο Πάσχα και καλοκαίρι.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα η πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχει σε λειτουργία 20 μονάδες αφαλάτωσης, συμπεριλαμβανομένης και της μικρής μονάδας των 340 κυβικών που νοίκιασε για διάστημα τετραμήνου και η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί κατά την περασμένη Παρασκευή.

Ήπιες ενισχύσεις για τη νότια Σύρο

Αναφορικά με τις κινήσεις που γίνονται από πλευράς ΔΕΥΑ Σύρου σχετικά με το σοβαρό θέμα της υδροδότησης τη θερινή περίοδο ρωτήθηκε εκ νέου ο πρόεδρός της, Ανδρέας Γιαλόγλου.

“Το νησί δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ μέχρι τώρα αυτή τη συνθήκη. Να έχουμε ένα άνομβρο έτος πίσω μας, με άδειες στέρνες, όλα τα ποτίσματα να γίνονται από το δίκτυο, να έχουμε καύσωνα δέκα ημερών, βυθίσεις τάσης εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Αθήνα και σίγουρα τόση επισκεψιμότητα. Αυτή η εξίσωση φτιάχνει ένα εκρηκτικό μείγμα” σχολίασε προλογικά, μιλώντας ακολούθως για το έργο της ΔΕΥΑ Σύρου και την αυξημένη ευθύνη των τεχνικών της αυτό το δύσκολο διάστημα.

“Η Υπηρεσία μας και οι μηχανικοί δουλεύουν νυχθημερόν όλη την τελευταία εβδομάδα για να παρακολουθούν αδιαλείπτως όλες τις μονάδες αφαλάτωσης στο νησί. Η Σύρος αυτή την περίοδο “βουλιάζει” από κόσμο και η κατανάλωση είναι τεράστια. Τη μονάδα που νοικιάσαμε την έχουμε βάλει σε λειτουργία από την Παρασκευή, καθώς υπήρξαν ζητήματα με τη σύνδεση και χρειάστηκε να έρθει τεχνικός από την Αθήνα. Η συγκεκριμένη μονάδα είναι δυναμικότητας 340 κυβικών ημερησίως. Και τη νοικιάζουμε για να μας καλύψει για διάστημα τετραμήνου, άρα, μέχρι και φθινόπωρο” δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης, απαντώντας παρακάτω και στην ερώτηση σε ποιον βαθμό καλύπτει ανάγκες σήμερα, αυτή η μικρή μονάδα.

“Έχουμε μία λίγο μεγαλύτερη παραγωγή στη νότια Σύρο. Αναπληρώνει αλλά με αργό ρυθμό γιατί έχει ακόμη περισσότερο κόσμο το νησί. Αυτή είναι η δυνατότητα αυτήν τη στιγμή. Έχουμε φτάσει στα όρια” προσθέτει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Γιαλόγλου, κάνοντας αναφορά και στις προχθεσινές πολύωρες διακοπές νερού στις περιοχές της Αζολίμνου και της Βάρης.

“Στη Βάρη προχθές τέθηκε εκτός λειτουργίας η μία μονάδα (500 κυβικών) και υπήρξαν παράπονα σε περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο” ανέφερε, εξηγώντας παρακάτω πως αυτό ήταν αποτέλεσμα του προβλήματος που πυροδότησαν οι βυθίσεις στην τάση του ρεύματος εξαιτίας των πυρκαγιών στην Αθήνα. “Αυτό οφείλεται στη μείωση της τάσης. Όταν υπήρξε βύθιση της τάσης, προκλήθηκε μία ζημιά και πέραν του ότι έθεσε εκτός λειτουργίας όλες τις μονάδες, έκανε και επιμέρους ζημιές. Η πιο σοβαρή ήταν στην Βάρη, όπου χρειάστηκε να γίνει πλήρης επισκευή της αντλίας” παρατήρησε ο ίδιος, γνωστοποιώντας παράλληλα πως, από χθες και η συγκεκριμένη μεγάλη μονάδα της Βάρης τέθηκε σε λειτουργία.

Δεν υπάρχει απόθεμα νερού

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ρωτήθηκε σχετικά με τη δυνατότητα(;) που έχει η ΔΕΥΑ Σύρου να προχωρήσει σε ελεγχόμενες διακοπές νερού σε όλες τις περιοχές του νησιού, ώστε να μην επιβαρύνονται μονομερώς συγκεκριμένα χωριά, όπως ενδεικτικά ο Φοίνικας, η Ποσειδωνία, η Βάρη.

“Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι για τη Σύρο. Οι υποδομές έχουν φτάσει όλες στα όριά τους. Όχι. Αυτό δεν είναι εφικτό και γι αυτό δεν μπορούμε να προχωρούμε σε ανακοινώσεις. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πότε θα παραχθεί νερό για να το στείλει στη δεξαμενή. Ό,τι νερό παράγεται το στέλνουμε. Και ανάλογα με το πως πορεύεται η κατανάλωση από τον κόσμο, δίνουμε νερό” σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, σημειώνοντας ακόμη πως, “Δεν γνωρίζουμε στις διάφορες περιοχές πότε ο κόσμος, κάτοικοι κι επισκέπτες θα πάρουν τα μπάνια τους και θα μας αδειάσουν οι δεξαμενές”.

Το πρόβλημα μάλιστα, σύμφωνα με όσα ξεκαθάρισε εντοπίζεται στο γεγονός πως, σήμερα, στη Σύρο, “δεν έχουμε απόθεμα νερού για να πούμε θα “κόψουμε” πέντε ώρες την Ποσειδωνία και πέντε ώρες τον Φοίνικα. Αν είχαμε απόθεμα, αυτό θα μπορούσαμε να το κάνουμε”.

Αντανακλαστικά για τη λειτουργία των μονάδων

Με δεδομένα τα παραπάνω, ο ίδιος εξήγησε, πως, κύριο μέλημα της ΔΕΥΑ Σύρου σήμερα είναι μην βγαίνουν εκτός λειτουργίας οι μονάδες αφαλάτωσης.

“Για εκείνο που φροντίζουμε είναι να βρίσκονται σε πλήρη παραγωγή όλες οι μονάδες. Γι αυτό παλεύουμε” επανέλαβε ο ίδιος αρκετές φορές προς την εφημερίδα, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “Ευτυχώς στην Ερμούπολη δεν έχουμε τέτοια προβλήματα, αλλά είναι δύσκολη η κατάσταση για όλο το νησί. Η κατανάλωση που έχουμε δεν έχει προηγούμενο και η μάχη που δίνουμε είναι να διατηρούμε σε λειτουργία όλες οι μονάδες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόθεμα νερού”.

Συνολικός σχεδιασμός για δρομολόγηση λύσεων

Ερωτηθείς για τις ενέργειες της ΔΕΥΑ Σύρου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και το επόμενο καλοκαίρι να μην προκύψουν ανάλογης έντασης προβλήματα, ο Ανδρέας Γιαλόγλου υπήρξε λακωνικός, πλην όμως συγκεκριμένος. “Αφού περάσει η κρίση, θα πρέπει να γίνουν διάφορες σοβαρές προτάσεις και προγραμματισμός για του χρόνου. Σίγουρα θα έρθει η νέα μονάδα 600 κυβικών μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης” ανέφερε, προσθέτοντας ακολούθως πως, “πέρα από αυτήν όμως, ενδεχομένως να πρέπει να παρατείνουμε και τη μίσθωση για την μονάδα των 340 κυβικών”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “μας προβληματίζει σαφώς η κατάσταση και γι αυτό πρέπει να επεξεργαστούμε τον τρόπο που θα τη διαχειριστούμε, αμέσως μετά τη θερινή περίοδο”.

Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, εξηγώντας τέλος πως, “Η ΔΕΥΑΣ πρέπει να υποστηριχθεί και οι άνθρωποί της, το προσωπικό, καθώς γι αυτούς δεν υπάρχει μέρα κενή. Ούτε Σάββατο, ούτε Κυριακή, τίποτα προκειμένου να λειτουργούν και να ελέγχονται όλες οι μονάδες αφαλάτωσης”.