Από 15 Σεπτεμβρίου και μετά ξεκινά η υλοποίησή του, σύμφωνα με τη συνεννόηση της Δημοτικής Αρχής Σύρου – Ερμούπολης με τον εργολάβο

Συμβασιοποιήθηκε το έργο της περιοχής του Βούρλη

Μέριμνα του Δήμου να μην επηρεαστεί η εικόνα του νησιού, δεδομένης της υψηλής τουριστικής κίνησης

Η υλοποίηση του έργου στη θέση του Βούρλη στην Ερμούπολη της Σύρου, θα ξεκινήσει από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά, καθώς αυτό συμβασιοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα (9/8) ενώ η Δημοτική Αρχή και ο εργολάβος προχώρησαν σε σχετικές συνεννοήσεις.

Το σοβαρό πρόβλημα του κατολισθητικού φαινομένου στην πολυσυζητημένη περιοχή, αναμένεται να “αντιμετωπισθεί” από την προώθηση του απαραίτητου έργου, το οποίο αφορά στην αποσύνδεση των φορτίων του δρόμου από τον τοίχο αντιστήριξης, ώστε να μπορέσει να “ανοίξει” ο δρόμος και η κυκλοφορία να πραγματοποιείται κανονικά για όλους τους οδηγούς ανεξαιρέτως.

Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία χρόνια, από τον συγκεκριμένο δρόμο του Βούρλη, δεν επιτρέπεται να διέρχονται βαρέα οχήματα καθώς προέχει η ασφάλεια των οδηγών, ενώ επίσης, είχαν ληφθεί μέτρα ώστε να μην μετακινούνται οι πεζοί από το τμήμα του πεζοδρομίου που γειτνιάζει με το τοιχίο αντιστήριξης.

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί δημοσίως τα τελευταία έτη, έγιναν προσπάθειες εξασφάλισης χρηματοδότησης για την υλοποίηση μίας σωτήριας παρέμβασης στο σημείο, ενώ εκπονήθηκε και σχετική μελέτη, το περιεχόμενο της οποίας υπέδειξε τον καταλληλότερο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Και οι δύο τελευταίες Δημοτικές Αρχές επιδίωξαν τη δρομολόγηση λύσης σε μία από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες της Ερμούπολης και παρά τις όποιες καθυστερήσεις προκλήθηκαν, πλέον είναι άξιο αναφοράς πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την υλοποίηση του πολυσυζητημένου έργου.

Αξίζει εξ αρχής να υπενθυμιστεί πως τον περασμένο Ιανουάριο, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είχε λάβει τη θετική έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού αναφορικά με τη μελέτη του έργου, ενώ η χρηματοδότηση (330 χιλ. ευρώ) προέρχεται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.

Με αφορμή την υπογραφή της απαραίτητης σύμβασης για την έναρξη του έργου, ρωτήθηκε για περισσότερες λεπτομέρειες ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Δεν θα επηρεαστεί η τουριστική σεζόν

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο ίδιος, η έναρξη υλοποίησης του έργου με τίτλο “Ανακατασκευή οδικού τμήματος και ενίσχυση τοίχου αντιστήριξης περιοχής Βούρλη στην Ερμούπολη” θα ξεκινήσει μετά το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν για τη Σύρο, δηλαδή μετά από τις 15 Σεπτέμβρη.

“Το έργο συμβασιοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου. Έχει γίνει πρόσκληση του εργολάβου και μετά τα μέσα Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η υλοποίηση. Η Τεχνική Υπηρεσία και συγκεκριμένα ο προϊστάμενός της, Δαυίδ Διακοδημητρίου έχει κάνει συνεννόηση με τον εργολάβο, ο οποίος είναι ο κ. Κρούσκος που έχει πάρει και αρκετά έργα γενικότερα στη Σύρο” σχολίασε προλογικά ο κ. Αληφραγκής, επαναλαμβάνοντας παράλληλα πως, “είμαστε σε επικοινωνία με τον κ. Κρούσκο ώστε μετά τις 15 Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουμε”.

Σχετικά με την επισκεψιμότητα των ημερών, ο ίδιος θέλησε να διευκρινίσει ειδικότερα πως, “Πρέπει σίγουρα να περιμένουμε να φύγει ο κόσμος καθώς έχουμε μεγάλη επισκεψιμότητα και σαφώς φροντίζουμε να μην επηρεαστεί τουριστικά το νησί”. Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως προωθήθηκαν όλες οι αναγκαίες και απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται πριν την έναρξη της εκτέλεσης του έργου και πλέον, όπως τόνισε, “Προς το παρόν είμαστε μέσα στις προθεσμίες που έχουμε θέσει”.

Θα κλείσει πλήρως ο δρόμος κατά το διάστημα της υλοποίησης

Όπως είναι αυτονόητο, η παρουσία μηχανημάτων έργου για τη μεγάλη τεχνική παρέμβαση στην περιοχή του Βούρλη, προϋποθέτει τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των οδηγών και των πεζών. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο Αντιδήμαρχος, ο οποίος τόνισε πως για το διάστημα της εκτέλεσης του έργου, θα κλείσει πλήρως η διέλευση από τον συγκεκριμένο δρόμο.

“Θα απαιτηθεί κλείσιμο του δρόμου. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται από άλλες διαδρομές, είτε από τον περιφερειακό, είτε από τον δρόμο του Βροντάδου” ανέφερε ο κ. Αληφραγκής απαντώντας θετικά και στην ερώτηση, αν αμέσως μετά την περαίωσή του, θα δοθεί ο δρόμος στη διάθεση και των mini bus.

“Από τη στιγμή που θα τελειώσει το έργο σαφώς και θα επαναφέρουμε τα δρομολόγια των λεωφορείων” δήλωσε σχετικά, τονίζοντας πως η ανακατασκευή του οδικού τμήματος της περιοχής του Βούρλη, θα βοηθήσει και στην αξιοποίηση του χώρου στάθμευσης στη Δόξα.

“Θα είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει να εξυπηρετεί η αστική συγκοινωνία μέχρι και το parking της Δόξας και εφόσον πάρουμε και τον δεύτερο χώρο στάθμευσης εκεί, θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες και οι επισκέπτες” τόνισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας εμμέσως και τις προσπάθειες που έχουν αναπτυχθεί για τη μετατροπή του οικοπεδικού τμήματος πλησίον του σημερινού parking της Δόξας, σε νέο χώρο στάθμευσης.

Έργο ουσίας και τέλος σε μία βασική εκκρεμότητα

Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του στην εφημερίδα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών εξήγησε πως με το συγκεκριμένο έργο, κλείνει μία μεγάλη εκκρεμότητα που συνοδεύει την Ερμούπολη για πολλά χρόνια και πολύ εντονότερα δε, τα τελευταία έτη.

“Πιστεύω ότι για τα επόμενα 20 χρόνια θα λύσει το πρόβλημα της περιοχής. Η προθεσμία της σύμβασης είναι ένας χρόνος και το έργο φθάνει στα 330 χιλ. ευρώ περίπου” σχολίασε ο Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος αναφέρθηκε και στον βασικό χαρακτήρα του έργου.

“Η φιλοσοφία του έργου είναι να αποσυνδεθούν τα φορτία του δρόμου από το τοιχίο. Θα γίνουν όσα προβλέπονται σύμφωνα με την μελέτη που είχε εκπονηθεί. Θα γίνουν τσιμεντοπασσαλώσεις και σκυροδέτηση του τοιχίου για την ενίσχυσή του” υπογράμμισε, λέγοντας τέλος πως, “Πρόκειται για ένα έργο ουσίας και όλοι γνωρίζουμε πως το πρόβλημα της περιοχής επέβαλε να “κοπεί” η πόλη στα δύο. Σήμερα διέρχονται μόνον φορτηγά μέχρι 5 τόνους, δεν διέρχονται mini bus και το βασικότερο είναι πως δεν εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της Δόξας, του Αγίου Δημητρίου και του Λιβοχωρίου. Προχωράμε για να ανακουφίσουμε την πόλη από τη συγκεκριμένη σοβαρή υπόθεση”.

Ετικέτες: