Απεστάλησαν τα τεχνικά δελτία στο Υπουργείο Ναυτιλίας, με σκοπό τη λήψη της χρηματοδότησης ύψους 500 χιλ. ευρώ για την τοποθέτηση pontoons στο λιμάνι της Ερμούπολης

Αναμονή για τη χρηματοδότηση των πλωτών εξεδρών κρουαζιέρας

Ενέργειες του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για την περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας, μετά τις δεσμεύσεις του Υπουργού, Γ. Πλακιωτάκη

Την απόφαση ένταξης της προμήθειας δύο πλωτών εξεδρών σε Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναμένει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση ύψους 500 χιλ. ευρώ, σε συνέχεια των δεσμεύσεων του ίδιου του Υπουργού, Γιάννη Πλακιωτάκη και να προχωρήσει στην απόκτηση και τοποθέτησή τους στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Αναφορικά με την εν λόγω προμήθεια που θα προκύψει μετά από διαγωνιστική διαδικασία, η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου απέστειλε τα απαραίτητα τεχνικά δελτία προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, αμέσως μετά την παρουσία του κ. Πλακιωτάκη στη Σύρο στις 23 Ιουλίου, κατά την οποίαν ο ίδιος τάχτηκε θετικά στην προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης της κρουαζιέρας στο νησί, μέσω της απόκτησης των δύο πλωτών εξεδρών (pontoons), οι οποίες θα χαρίζουν τη δυνατότητα του κατάπλου και της προσέγγισης πολυτελέστερων κρουαζιερόπλοιων στη Σύρο.

Πρόκειται για μία προσπάθεια που θα καρποφορήσει μετά την Υπουργική απόφαση ένταξης του έργου στο νέο ΠΔΕ, ώστε η Σύρος να μπορέσει να κερδίσει κρουαζιερόπλοια υψηλότερης ποιότητας, για τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως η απόκτηση των pontoons έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για ανάπτυξη της πολυτελούς κρουαζιέρας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής αγοράς.

Από μέρα σε μέρα η Υπουργική απόφαση

Σχετικά με το στάδιο που βρίσκονται οι ενέργειες του Λιμενικού Ταμείου Σύρου ρωτήθηκε η πρόεδρός του, Κανδιώ Μαραγκού, η οποία σε συνέχεια της αναφοράς της για την προφορική δέσμευση του Γιάννη Πλακιωτάκη όσον αφορά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης ύψους 500 χιλ. ευρώ, γνωστοποίησε τα εξής: “Εξασφαλίσαμε αυτό το ποσό σύμφωνα με τη δέσμευση του Υπουργού Ναυτιλίας στη Σύρο. Εμείς εκπονήσαμε και υποβάλαμε τεχνικά δελτία για να πάρουμε τη χρηματοδότηση και αναμένουμε. Τα έχουμε προωθήσει στο Υπουργείο από την προηγούμενη Παρασκευή. Μαζί με τα τεχνικά δελτία για τα pontoons στη Σύρο στείλαμε και ακόμη δύο τεχνικά δελτία για άλλα έργα. Για την ανάπλαση στον Φοίνικα Σύρου και για την ανάπλαση στην Κύθνο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει βγει καμία απόφαση ένταξης για καμία πρόταση για το ΠΔΕ του 2022. Αναμένουμε από μέρα σε μέρα” ανέφερε η πρόεδρος, απαντώντας παρακάτω και στην ερώτηση αν αυτό το ποσό επαρκεί για την αγορά δύο πλωτών μέσων πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων ή αν θα απαιτηθούν επιπλέον χρήματα.

“Έχουμε περιορίσει τις απαιτήσεις μας και σε αυτό το ποσό είμαστε οριακά. Αν χρειαστεί όμως, θα μπουν χρήματα από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου” δήλωσε κατηγορηματικά.

Ακολουθεί διαγωνισμός

Στην ερώτηση πότε εκτιμά ότι θα μπορέσει να προχωρήσει στον σχετικό διαγωνισμό, η ίδια υπήρξε σαφής: “Μόλις πάρουμε την απόφαση ένταξης στο ΠΔΕ μπορούμε να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό”. Θέλησε να διευκρινίσει δε πως, “επειδή η προμήθεια πλωτών εξεδρών θα γίνει με τον Ν. 2971/2001 σαν προσωρινή πλωτή εξέδρα”, ουσιαστικά οι αδειοδοτήσεις που θα απαιτηθούν θα είναι άμεσες. “Ουσιαστικά όλοι παίρνουν πλωτές εξέδρες για ένα 6μηνο προκειμένου να είναι γρήγορη η αδειοδότηση. Όταν τις πάρεις με προσωρινή χρήση, έχεις δικαίωμα εντός 3ετιας από τη στιγμή της απόκτησης να επιδιώξεις να λάβεις όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για να τις κάνεις μόνιμες” πρόσθεσε, φέρνοντας το παράδειγμα της Κύθνου, στην ερώτηση, αν η προσωρινή τοποθέτηση, προϋποθέτει παράλληλα και απομάκρυνση ή φύλαξή τους σε άλλο μέρος πέραν της προβλήτας των κρουαζιεροπλοίων. “Θεωρητικά πρέπει να τις αφαιρείς στο 6μηνο. Στην Κύθνο για παράδειγμα ανεβάζουν τις σκάλες και τις κάνουν μη προσβάσιμες και άρα είναι εκτός χρήσης”. Ως εκ τούτου, εξήγησε πως η απομάκρυνσή τους “όχι δεν είναι απαραίτητη”.

Δυνατότητα μετακίνησης αναλόγως των αναγκών

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ρωτήθηκε και για το ακριβές σημείο τοποθέτησής τους. “Μιλάμε για προμήθεια πλωτών εξεδρών. Οπότε, το πού θα τοποθετηθούν θα καθοριστεί την τελευταία στιγμή.

Θα υπάρχει η δυνατότητα να μετακινούνται αναλόγως των πλοίων που θα έρθουν στη Σύρο” ανέφερε η πρόεδρος, γνωστοποιώντας μάλιστα πως το Λιμενικό Ταμείο Σύρου είναι σε επαφή με προμηθεύτριες εταιρείες για να έχει εικόνα των προτάσεων.

“Μιλάμε με τρεις διαφορετικές εταιρείες για να έχουμε εικόνα σχετικά με το τί πλωτές εξέδρες υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν. Ωστόσο, όταν θα γίνει ο διαγωνισμός, ο κάθε ενδιαφερόμενος προμηθευτής θα μπορεί να καταθέσει την πρότασή του” δήλωσε σχετικά με το θέμα.

Όφελος μετά από δύο έτη για τη Σύρο

Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις της, η Κανδιώ Μαραγκού εκτίμησε πως κατά πάσα πιθανότητα, τις πλωτές εξέδρες θα τις έχει στη διάθεσή του το νησί, πριν από το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Ως εκ τούτου, θα ακολουθήσει η επαφή του Λιμενικού Ταμείου Σύρου με τις εταιρείες κρουαζιέρας προκειμένου αυτές να πληροφορηθούν για τις νέες δυνατότητες στο λιμάνι της Σύρου.

“Τις πλωτές εξέδρες καλώς εχόντων των πραγμάτων μπορούμε να τις έχουμε το καλοκαίρι του 2022. Αμέσως μόλις πάρουμε την απόφαση ένταξης, πρέπει να ενημερώσουμε τις εταιρείες κρουαζιέρας καθώς κάνουν το πρόγραμμά τους για μετά από δύο χρόνια. Άρα, το όποιο όφελος για τη Σύρο θα φανεί μετά από δύο χρόνια. Εκτός κι αν κάτι αλλάξει την τελευταία στιγμή και έρθουν κάποιες εταιρείες λόγω των πλωτών εξεδρών του χρόνου” δήλωσε η ίδια, καταλήγοντας στην ενημέρωσή της.