Απαντήσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μ. Αληφραγκή για τα προγραμματισμένα έργα συντηρήσεων και στατικής ενίσχυσης αθλητικών χώρων στο Αθλητικό Κέντρο Σύρου – Ερμούπολης

Προσεχώς η υλοποίηση έργων στα κλειστά γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει το έργο στατικής ενίσχυσης της Α΄ Κλειστής Αίθουσας (μπάσκετ) στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς έχει οριστικοποιηθεί ο ανάδοχος και απομένει μία τελευταία έγκριση των σχετικών αποφάσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής κληθείς να ενημερώσει σχετικά με τον προγραμματισμό έναρξης του άκρως απαραίτητου έργου που θα κοστίσει 600 χιλ. ευρώ, ενώ ο ίδιος ρωτήθηκε και για το έργο της Β΄ Κλειστής Αίθουσας.

Σχετικά με το δεύτερο, τόνισε πως μετά από συνεννόηση με τη διοίκηση του ΦΟΙΝΙΚΑ – ONEX, το έργο θα ξεκινήσει με ολιγόμηνη καθυστέρηση, προκειμένου η ομάδα βόλεϊ να εκπληρώσει τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της.

Α΄ Αίθουσα μπάσκετ: Δύο υποέργα συνολικού κόστους 600 χιλ. ευρώ

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Αθλητικό Κέντρο, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, υπενθυμίζοντας πως ο Δήμος έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, τόνισε τα παρακάτω:

“Σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε την έγκριση του προσυμβατικού ελέγχου για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα. Περιμένουμε την έγκριση από την Αποκεντρωμένη και εντός των ημερών θα έρθει κι αυτή. Άμεσα θα καλέσουμε τον εργολάβο να ξεκινήσει. Μόλις πάρουμε δηλαδή την τελευταία έγκριση θα καλέσουμε τον εργολάβο για να προχωρήσουμε” ανέφερε, ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν με την έναρξη του έργου, θα απαγορευθεί πλήρως η είσοδος στους αθλητές για λόγους ασφαλείας, υπήρξε σαφής. “Ναι δεν θα επιτρέπεται η είσοδος” υπογράμμισε, λέγοντας ωστόσο πως, “Γι αυτό που θα φροντίσουμε είναι να παραμείνει ανοικτό και σε λειτουργία το εξωτερικό γήπεδο μπάσκετ ώστε να μπορούν να γίνουν προπονήσεις και δραστηριότητες οι αθλητές που το επιθυμούν”.

Σχετικά με το θέμα της υψηλής χρηματοδότησης που απαιτεί η συγκεκριμένη αθλητική υποδομή, υπενθύμισε την ανακοίνωση του Δήμου, τον περασμένο Μάρτιο.

“Βρισκόμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ένταξη της Πράξης «Επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Σύρου -Ερμούπολης», στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», βάσει της υπ’ αριθμ. 15884/04-03-2020 (ΑΔΑ: ΨΗΞΧ46ΜΤΛ6-Ζ7Γ) απόφασης του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Τοπ. Αυτ/σης & Αναπτ. Πολιτικής κ. Κ. Θεοδωρόπουλου, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΙV, «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων», συνολικού προϋπολογισμού 600.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

Η Πράξη αποτελείται από τα εξής δύο υποέργα: ΥΠΟΕΡΓΟ 1: «Στατική ενίσχυση κλειστής αίθουσας Α΄ αθλητικού κέντρου Δήμου Σύρου-Ερμούπολης » προϋπολογισμού 545.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). ΥΠΟΕΡΓΟ 2: «Αντικατάσταση κερκίδων κλειστής αίθουσας Α΄ αθλητικού κέντρου Δήμου Σύρου-Ερμούπολης» προϋπολογισμού 55.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)”.

Τον Μάρτιο το έργο της Β΄ Κλειστής Αίθουσας

Διαφορετικό προγραμματισμό έκανε ο Δήμος σχετικά με το κλειστό γήπεδο βόλεϊ. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο Μηνάς Αληφραγκής, “Όσον αφορά τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα, έχει γίνει μία συμφωνία με την ομάδα του ΦΟΙΝΙΚΑ – ONEX επειδή “τρέχει” το πρωτάθλημα τώρα, να το καθυστερήσουμε λίγο και να ξεκινήσει το έργο κατά τον Μάρτιο, ώστε να μην αναγκαστεί να βρει έδρα εκτός Σύρου”.

Ωστόσο, επεσήμανε πως, “Και γι αυτό το έργο είμαστε έτοιμοι. Θα μπορούσαμε να είχαμε υπογράψει αλλά θα το καθυστερήσουμε για μικρό χρονικό διάστημα. Θα υπογράψουμε εντός Δεκεμβρίου ώστε να ξεκινήσουμε κατά τον Μάρτιο που τελειώνει το πρωτάθλημα”.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος θέλησε να σημειώσει δε, πως, μετά από συνάντηση με τη Διοίκηση του ΦΟΙΝΙΚΑ – ONEX, “το αίτημά τους ακούστηκε λογικό”.

“Οπότε το υιοθετούμε. Διαφορετικά θα ήταν και πρόβλημα και κόστος για την ομάδα του ΦΟΙΝΙΚΑ – ONEX. Οπότε δεν θέλουμε να δημιουργηθεί πρόβλημα” πρόσθεσε, λέγοντας παρακάτω πως για την επισκευή, αναβάθμιση και βελτίωση της στατικής επάρκειας της Β΄ Κλειστής Αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου “Δημήτριος Βικέλας”, έχει εξασφαλιστεί ποσό ύψους 250 χιλ. ευρώ από το “Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού της χώρας”, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ακολουθούν κολυμβητήριο και γήπεδα τένις

Αναφορικά με τον ανάδοχο που έχει αναλάβει τα παραπάνω έργα (3Κ Τεχνική), ο Μηνάς Αληφραγκής υπενθύμισε πως έχει κατοχυρώσει και το έργο του Κολυμβητηρίου. Και γι αυτό εξήγησε πως απομένει μία τελευταία έγκριση μετά από τη διαδικασία των ενστάσεων, ενώ επιπλέον, αναφέρθηκε σύντομα και στο έργο των γηπέδων τένις για το οποίο ο Δήμος κυνήγησε χρηματοδότηση.

“Πέρα από το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε μόλις αναλάβαμε και αφορούσε στη στεγάνωση της Α΄ Κλειστής Αίθουσας, με αυτά τα έργα και συντηρώντας και τα γήπεδα του τένις (είτε μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, είτε μέσω ποσού από το δημοτικό ταμείο), θα έχουμε ένα αθλητικό κέντρο που θα είναι λειτουργικότατο, αξιοπρεπέστατο και ασφαλές για όλους” σχολίασε ο ίδιος καταλήγοντας στο θέμα των αθλητικών υποδομών.