Θετική γνώμη στη μελέτη που κατέθεσε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για τις νέες χρήσεις γης στα 42 στρέμματα του στρατοπέδου που θα παραχωρηθούν κατά κυριότητα από τον Στρατό προς τη δημοτική πλευρά

Το ΤΕΘΑ συμφωνεί στην αλλαγή της πολεοδόμησης

Τη σύμφωνη γνώμη του με τη νέα μελέτη πολεοδόμησης του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου έδωσε το ΤΕΘΑ στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, κατόπιν ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών από την πλευρά του τεχνικού συμβούλου που είχε αναλάβει τη σοβαρή υπόθεση για χάρη του Δήμου, μετά από σχετικές ενέργειες της Δημοτικής Αρχής.

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στην καρποφόρα – σταδιακά – προσπάθεια για την παραχώρηση 42 στρεμμάτων του στρατοπέδου Σύρου, προς τον Δήμο, αναφορικά με την οποία, είχε διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη του και το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) προ μηνών.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτιο (2021) είχε γνωστοποιηθεί από την πλευρά του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα πως η προσπάθεια απόκτησης κατά κυριότητα ενός μεγάλου τμήματος του στρατοπέδου βρίσκεται σε πολύ θετικό δρόμο και ως εκ τούτου, είχε γνωστοποιήσει και τις βασικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο Δήμος να καλύψει, για να πραγματοποιηθεί η τελική διάθεση - προς τη δημοτική πλευρά - των 42 στρεμμάτων.

Σήμερα και κληθείς από την “Κοινή Γνώμη” να γνωστοποιήσει νεότερες εξελίξεις αναφορικά με την πολυσυζητημένη υπόθεση της παραχώρησης του στρατοπέδου, γνωστοποίησε τη θετική γνώμη του ΤΕΘΑ ως προς το κομμάτι της νέας μελέτης πολεοδόμησης των 42 στρεμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως την τροποποίηση της πολεοδόμησης ολοκλήρωσε σε σύντομο χρόνο ο τεχνικός σύμβουλος που συνεργάστηκε ο Δήμος και κατόπιν της αποστολής της στο ΤΕΘΑ και της σχετικής σύμφωνης γνώμης του Στρατού, το περιεχόμενό της, θα τεθεί υπόψιν των δημοτικών συμβούλων στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Προχώρησε η τροποποίηση του ΦΕΚ για την πολεοδόμηση

Ειδικότερα, ο Δήμος ολοκλήρωσε μία από τις βασικότερες προϋποθέσεις που συνδέονται με την οριστική παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου, προκειμένου αμέσως μετά και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τις νέες χρήσης των προς παραχώρηση μερών του, να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα.

Όπως γνωστοποίησε ο Δήμαρχος, “Έχει προχωρήσει η υπόθεση της τροποποίησης του σχετικού ΦΕΚ για την πολεοδόμηση του στρατοπέδου. Το θέμα θα περάσει από το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη φάση προκειμένου να προχωρήσουμε στην επόμενη”.

Κατόπιν των ανωτέρω, καθίσταται ξεκάθαρο πως το ΤΕΘΑ συμφωνεί με την τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου που προσκόμισε ο Δήμος και σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο Δήμαρχος, οι χρήσεις θα είναι γενικής κατοικίας και κοινωφελής λειτουργίας (ενδεικτικά, κοινωνική πρόνοια εκπαίδευση, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, υποδομές μεταφορών, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, πλατείες κ.α.).

Τη θετική γνώμη του ΤΕΘΑ μάλιστα αναφορικά με την τροποποίηση του ισχύοντος ΦΕΚ για την πολεοδόμηση έλαβε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εγγράφως, στις 11/8/2021.

Το περιεχόμενο του σχετικού εγγράφου έχει ως εξής: “Σας γνωρίζουμε κατόπιν του σχετικού που αφορά την τεχνική έκθεση για την τροποποίηση της πολεοδόμησης της μελέτης του ακινήτου, το Ταμείο ως ιδιοκτήτης του, συμφωνεί με το περιεχόμενό της.

Παρακαλούμε όπως προβείτε στις απαιτούμενες κατά περίπτωση ενέργειες προκειμένου να εξελιχθούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του ακινήτου μέσω της πολεοδόμησής του”.

Κοστολόγηση εργασιών που αναλαμβάνει ο Δήμος

Αμέσως μετά, ο Δήμος θα κληθεί να υλοποιήσει βασικές παρεμβάσεις και ενέργειες για τη μεταφορά των στρατιωτικών υπηρεσιών σε τμήμα του στρατοπέδου που δεν θα παραχωρηθεί στον Δήμο, ώστε να “ελευθερωθεί” πλήρως ο χώρος που θα περάσει κατά κυριότητα στη δημοτική πλευρά.

Όπως είχε γνωστοποιηθεί σε παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι Τεχνικές Υπηρεσίες θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ακριβή κοστολόγηση των έργων που αναλαμβάνει να καλύψει ο Δήμος, οι οποίες κατ΄ εκτίμησή τους ανέρχονταν στο ποσό των 400 χιλ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, για την μεταφορά των “θιγόμενων στρατιωτικών εγκαταστάσεων” που βρίσκονται στο προς αποδέσμευση τμήμα του στρατοπέδου, σε χώρο που θα παραμείνει το ενεργό στρατόπεδο, πρέπει να μεριμνήσει ο Δήμος, καθώς επίσης οφείλει να προχωρήσει στην κατασκευή ειδικής περίφραξης, αλλά και να υλοποιήσει εργασίες ηλεκτροφωτισμού.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τις εν λόγω προϋποθέσεις που τέθηκαν από το Στρατό για το προς αποδέσμευση κομμάτι, ο Δήμος πρέπει να κάνει τα εξής: “α. Κατασκευή – μεταφορά των θιγόμενων στρατιωτικών εγκαταστάσεων (Γραφείων Κινήσεως, Διμοιρία Συντηρήσεως, όρχος οχημάτων, Λουτρά, WC, ράμπα συντήρησης οχημάτων, υποδομή για μεταφορά του υποσταθμού – κεντρικού πίνακα ηλεκτρικού ρεύματος, χώρος εναποθήκευσης καυσίμων, νέα πύλη βαρέων οχημάτων) που ευρίσκονται εντός του προς αποδέσμευση τμήματος, στο τμήμα που θα παραμείνει ενεργό, καθώς και σε επιπλέον έκταση εμβαδού 1.056 τ.μ., η οποία θα παραμείνει στο ενεργό στρατόπεδο και θα εξαιρεθεί της πολεοδόμησης. β. Κατασκευή νέας περίφραξης ύψους τριών μέτρων, τμήμα της οποίας θα κατασκευασθεί από σκυρόδεμα και η υπόλοιπη θα είναι “τύπου ΝΑΤΟ” από συρματόπλεγμα. γ. Εγκατάσταση, εσωτερικά και παράλληλα με την υπόψη περίφραξη, ηλεκτροφωτισμού επί πυλώνων και κατάλληλη υποδομή, για την εγκατάσταση Ηλεκτρονικού Συστήματος Ασφαλείας (κάμερες επιτήρησης)”.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί πως ο Δήμος για να υλοποιήσει όλες τις ανωτέρω εργασίες, θα πρέπει να διασφαλίσει με κάποιον τρόπο, πως τα 42 στρέμματα θα παραχωρηθούν κατά κυριότητα στην πλευρά του.

Στόχος ζωής να ολοκληρωθεί η προσπάθεια”

Στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα, ο ίδιος κλήθηκε να αναφέρει αν είναι ικανοποιημένος και αισιόδοξος από τις ανωτέρω εξελίξεις σχετικά με την τροποποίηση του ΦΕΚ για την πολεοδόμηση του προς παραχώρηση τμήματος των 42 στρεμμάτων.

“Είμαι ικανοποιημένος, αλλά δεν θέλω να δηλώσω κάτι περισσότερο, αν δεν κλείσει η υπόθεση συνολικά. Για εμένα είναι στόχος ζωής. Είναι μία υπόθεση τριάντα χρόνων και θέλουμε να καταφέρουμε να κάνουμε έναν Πανεπιστημιακό χώρο” σημείωσε μόνον, επαναλαμβάνοντας πως η σχετική ενημέρωσή του, θα πραγματοποιηθεί αναλυτικά στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.