Σε εκκρεμότητα παραμένει μία από τις βασικές δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής και του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών, Ν. Φωτεινιά

Δύο χρόνια θητείας χωρίς τροποποιημένο Οργανισμό Υπηρεσιών

Ζητά “μία διεκδικητική Δημοτική Αρχή” το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με δεδομένο το πρόβλημα της υποστελέχωσης

Σοβαρή εκκρεμότητα για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αποτελεί η μη ολοκλήρωση της τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), μέχρι σήμερα, μέσω της οποίας θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες, αφού η εσωτερική λειτουργία των Τμημάτων θα οδηγήσει σε ποιοτικότερα αποτελέσματα εκ μέρους των υπαλλήλων.

Αν και το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε μία από τις βασικές δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής και του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκου Φωτεινιά από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων τους, ωστόσο μέχρι και σήμερα, δύο χρόνια μετά, αυτή δεν έχει υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και ο κ. Φωτεινιάς είχε μιλήσει σχετικά στην “Κοινή Γνώμη”, ο νέος ΟΕΥ επρόκειτο να ήταν έτοιμος μέχρι τον περασμένο Απρίλιο. Αυτό όμως δεν έγινε, με τον ίδιο να καλείται στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τη μείζονα αντιπολίτευση, να δώσει σαφείς απαντήσεις.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Φωτεινιάς κλήθηκε εκ νέου από την εφημερίδα να γνωστοποιήσει τους λόγους της τόσο μεγάλης καθυστέρησης, τονίζοντας όμως μόνον πως, η Εκτελεστική Επιτροπή δεν συναινεί στην πρόταση που κατέθεσε η Ομάδας Εργασίας που επεξεργάζεται τις αλλαγές, με αποτέλεσμα τα μέλη της να καλούνται σε επανεπεξεργασία αυτής.

Παρά το γεγονός πως ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ρωτήθηκε πολλές φορές για τα σημεία της διαφωνίας της Εκτελεστικής Επιτροπής με την Ομάδα Εργασίας, ο ίδιος υπήρξε απρόθυμος να τοποθετηθεί και να προβεί σε διευκρινίσεις, γεγονός που αφήνεται να σχολιαστεί από τον κάθε αναγνώστη.

Αρκεί μόνον να αναφερθεί πως επί του θέματος κλήθηκε να τοποθετηθεί και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Αλεξανδρής, ο οποίος υπογράμμισε σε απόλυτο τόνο πως η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας δεν μπορεί να φέρει τεράστια αλλαγή στις παρεχόμενες υπηρεσίες, αν δεν υπάρξει κάλυψη κενών θέσεων στον Δήμο και μάλιστα με μόνιμο προσωπικό.

Ως εκ τούτου, τόνισε πως το Σωματείο ζητά μία πιο διεκδικητική(!) Δημοτική Αρχή, ασχέτως αν το θέμα της δυνατότητας των προσλήψεων, εκτιμούν ορισμένοι πως είναι αυστηρά κυβερνητική υπόθεση.

Λόγω πανδημίας, η απάντηση για τις αρχικές καθυστερήσεις

Πριν τις νέες δηλώσεις του κ. Φωτεινιά προς την εφημερίδα, αξίζει να υπενθυμιστεί πως ο ίδιος τον περασμένο Φεβρουάριου είχε παραδεχθεί τον αργό ρυθμό με τον οποίον προχωρούσε η υπόθεση της τροποποίησης του ΟΕΥ, σημειώνοντας παράλληλα τη δυσκολία που έθετε στη δουλειά της Ομάδας Εργασίας, η πανδημία.

“Είχα αναφέρει μέχρι το τέλος του έτους. Δεν περίμενα ότι η πανδημία θα διαμόρφωνε τις συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να ζήσουμε σήμερα. Θεώρησα ότι θα ήταν πιο βελτιωμένη η κατάσταση” είχε αναφέρει προ μηνών ο Νίκος Φωτεινιάς, επαναλαμβάνοντας πως, “ορισμένοι μπορεί να λένε ότι τα “ρίχνουμε” όλα στον κορωνοϊό, αλλά είναι ένα πραγματικό γεγονός το οποίο προσπαθούμε να το διαχειριστούμε. Δεν είναι εύκολο. Είναι πολύ δύσκολο θέμα στη διαχείρισή του. Και η δυσκολία προκύπτει από το γεγονός πως είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση. Δεν ξέρουμε τί μας ξημερώνει. Παρόλα αυτά, έχουμε κάνει πάρα πολλά”.

Ο ίδιος τότε είχε ολοκληρώσει την απάντησή του, έχοντας σχολιάσει πως, “Από την επαφή μου με την Ομάδα, θεωρούν ότι σε ενάμιση μήνα το αργότερο (σ.σ. Απρίλιος), θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους. Άρα, σε ενάμιση μήνα πιστεύω θα προχωρήσουμε, αν δεν προκύψει κάποια ανατροπή”.

Ν. Φωτεινιάς: Δεν είναι εφαρμόσιμες οι προτάσεις

Σε συνέχεια ερώτησης της μείζονος μειοψηφίας στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Φωτεινιάς κλήθηκε από την εφημερίδα χθες, στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας, να γνωστοποιήσει με σαφήνεια τους λόγους που μέχρι και σήμερα, αυτή η τροποποίηση παραμένει σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε αρχικά, “Μας κατατέθηκε μία πρόταση από την Ομάδα Εργασίας, η οποία κατά τη δική μας άποψη δεν είναι επαρκής. Αυτό είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο”.

Υπογράμμισε δε, πως, η εν λόγω πρόταση δεν προχώρησε τον Απρίλιο καθώς, “ήρθε από την Ομάδα Εργασίας τον Ιούνιο”.

Στην ερώτηση για ποιους λόγους ο ίδιος και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν συμφωνούν με τις αλλαγές της Ομάδας Εργασίας, ο ίδιος σε απόλυτο τόνο αρνήθηκε να απαντήσει.

“Τη φέραμε στην Εκτελεστική Επιτροπή και τη συζητήσαμε. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει συμπλήρωση. Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Εμείς από την Εκτελεστική Επιτροπή θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει συμπλήρωση της πρότασης. Η πρόταση όπως έχει έρθει για εμάς δεν είναι ικανοποιητική. Περιμένουμε λοιπόν την τελική πρόταση και θα τη συζητήσουμε στην Εκτελεστική Επιτροπή και μετά θα τη φέρουμε σε ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο” δήλωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας μάλιστα πως τα μέλη της συγκεκριμένης Ομάδας, “είναι ανεξάρτητη από εμένα. Εκείνοι κάνουν τις προτάσεις τους που πρέπει να είναι και εφαρμόσιμες. Κατά την άποψή μας κάποια πράγματα δεν είναι εφαρμόσιμα”.

Επιπλέον, ρωτήθηκε σχετικά με τον χρόνο που θα λάβει η Εκτελεστική - εκ νέου - την πρόταση, λέγοντας τα εξής: “Περιμένω το συντομότερο δυνατόν. Ούτε σε αυτό μπορώ να απαντήσω. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο”.

Στην ερώτηση δε, αν η καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στην Ομάδα Εργασίας, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος απάντησε τα ακόλουθα: “Εγώ δεν θέλω να πω τίποτα άλλο. Παρά μόνον ότι η πρόταση που ήρθε δεν είναι επαρκής”.

Ο ίδιος προτού κλείσει το θέμα, διευκρίνισε πως αν και η τροποποίηση του ΟΕΥ είναι ανεξάρτητη από το ζήτημα των κρίσεων των υπαλλήλων, εξήγησε πως σε κάθε περίπτωση, “οι κρίσεις μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε, απλά θα αποκλείονταν ορισμένα άτομα (σ.σ. που δεν θα ήταν τοποθετημένα στις σωστές θέσεις)”.

Γ. Αλεξανδρής: Εφόσον μπήκε στο τραπέζι, πρέπει να ολοκληρωθεί

Σχετικά με τα παραπάνω ρωτήθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. “Αυτή ήταν μία εξαγγελία της Δημοτικής Αρχής. Έχουμε έναν Οργανισμό από το 2017. Δεν είναι πάρα πολύ παλιός και δεν δημιουργούνται σοβαρά θέματα στη λειτουργία” ανέφερε αρχικά, ωστόσο υποστήριξε πως, “Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως από τη στιγμή που ξεκίνησε κάτι, θα έπρεπε να έχει τελειώσει. Το ότι δεν έχει τελειώσει είναι μία εσωτερική διοικητική διαδικασία που πρέπει να δούμε για ποιον λόγο δεν έχει τελειώσει. Για εμάς, εφόσον μπήκε στο τραπέζι είναι αυτονόητο ότι έπρεπε να έχει τελειώσει. Πάμε περίπου στα δύο χρόνια κι ακόμη είναι ένα θέμα στον αέρα και δεν έχει ολοκληρωθεί”.

Ερωτηθείς αν το Σωματείο έθιξε με έντονο τρόπο προς τη σημερινή Δημοτική Αρχή το εν λόγω θέμα, ο κ. Αλεξανδρής υπήρξε σαφής: “Στη νέα Δημοτική Αρχή δεν θέσαμε επιτακτικά το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά θέλουμε βελτιώσεις για να τοποθετηθούν εργαζόμενοι σε Τμήματα και ίσως και σε θέσεις προϊσταμένων. Την περασμένη θητεία το είχαμε θέσει επιτακτικά γιατί είχε καταργηθεί ο παλιός Οργανισμός και μείναμε χωρίς Οργανισμό για 3 χρόνια. Ουσιαστικά με έναν Οργανισμό πολύ παλιό του 2012”.

Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε πως, “Εμείς δεν είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε ότι όλες οι Ομάδες Εργασίας θα δουλεύουν. Και η Ομάδα Εργασίας για τον ΟΕΥ έχει οριστεί από κάποιους. Εμείς δεν εμπλεκόμαστε σε αυτό. Πάντως είναι κάτι που εκκρεμεί”.

Ανεπηρέαστες οι κρίσεις”

Σχετικά με το κομμάτι των κρίσεων για τοποθέτηση υπαλλήλων σε διάφορες θέσεις και θέσεις προϊσταμένων στις Υπηρεσίες του Δήμου, ο κ. Αλεξανδρίδης τοποθετήθηκε σε παρόμοιο τόνο με τον Αντιδήμαρχο. Ειδικότερα, εξήγησε πως “οι κρίσεις δεν συνδέονται άμεσα με την τροποποίηση του Οργανισμού. Οι κρίσεις μπορούν να γίνουν με το υφιστάμενο πλαίσιο”. Επανέλαβε μάλιστα πως, “Ποτέ δεν υπήρξε θέμα για παράδειγμα “δεν έχω επικαιροποιημένο Οργανισμό, δεν κάνω κρίσεις”. Αλλά το θέμα μας με τις κρίσεις είναι ότι δεν είναι πάντα ανοικτές. Δηλαδή το πλαίσιο για να μπορείς να κάνεις κρίσεις δεν είναι ανοικτό”.

Η υποστελέχωση, το μείζον πρόβλημα

Με αφορμή τα ανωτέρω, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θέλησε να εξηγήσει πως το κύριο πρόβλημα στον Δήμο σήμερα είναι η υποστελέχωση.

“Εμάς μας απασχολεί έντονα ένα θέμα. Ότι συνεχώς έχουμε νέες αρμοδιότητες στους Δήμους και δεν έχουμε εδώ και πολλά χρόνια νέες προσλήψεις. Σταδιακά ο Δήμος έχει ολοένα και λιγότερους υπαλλήλους. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε” παρατήρησε σε κατηγορηματικό τόνο, εξηγώντας παράλληλα πως, “Ακόμη και η τροποποίηση του Οργανισμού από μόνη της δεν μπορεί να λύσει θέματα, αν δεν έχεις προσωπικό”.

Στην ερώτηση αν κρίνει πως το θέμα των προσλήψεων είναι αποκλειστικά ζήτημα της κεντρικής κυβέρνησης, ο ίδιος υπήρξε σαφής: “Είναι θέμα κεντρικό κυβερνητικό, αλλά είναι και θέμα της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής να πιέζει, όπως προφανώς είναι και δική μας ευθύνη. Εκεί θα πρέπει να είναι ο μοχλός πίεσης. Αυτό που ζητάμε δεν είναι προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά προσωπικό το οποίο θα εργάζεται μόνιμα και σταθερά με πλήρη δικαιώματα. Και αυτά τα λέμε γιατί υπάρχουν σαφώς πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Όσες συμβάσεις εργασίας να κάνεις ορισμένου χρόνου, θα είναι ένα “μπάλωμα”. Είναι κόσμος που έρχεται και φεύγει. Εμείς όπως και κάθε Δήμος για την καλή λειτουργία του χρειαζόμαστε σταθερό προσωπικό για να μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο”.

Κατά συνέπεια, επανέλαβε πως, “Άρα, όποιον συντονισμό και να κάνεις, αν δεν έχεις κόσμο, δεν γίνεται τίποτα”.

Ερωτηθείς να προσδιορίσει σε ποια Τμήματα και Υπηρεσίες του Δήμου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα κενά, υπήρξε ξεκάθαρος: “Όλες οι Υπηρεσίες έχουν υποστελέχωση. Ακόμη και η Οικονομική Υπηρεσία έχει η οποία είναι μία πολύ σημαντική Υπηρεσία”.

Να έχει διεκδικητικό πλαίσιο η Δημοτική Αρχή

Επιπρόσθετα, ερωτηθείς να γνωστοποιήσει αν το Σωματείο επί του συγκεκριμένου θέματος έχει καταθέσει προτάσεις στη Δημοτική Αρχή, απάντησε καταφατικά. “Τα αιτήματα έχουν γίνει προς τη Δημοτική Αρχή. Θα θέλαμε όμως μία πιο δυναμική Δημοτική Αρχή ως προς αυτό το θέμα. Να έχει ένα διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει κάπως να φαίνεται”.

Σε απόλυτο τόνο και αφού επανέλαβε πως, “Θέλουμε μία πιο διεκδικητική Δημοτική Αρχή”, διευκρίνισε πως, αυτό ζητείται καθώς, “Επιβαρύνεται συνεχώς η κατάσταση με αρμοδιότητες που έρχονται σε εμάς και θέλουμε διεκδίκηση για προσωπικό και για πόρους. Πρέπει να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε ο Δήμος να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες του”.