Πλειοδοτική δημοπρασία προετοιμάζει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για το κτίριο του πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου

Ολοταχώς για 15ετη αξιοποίηση του πολυσυζητημένου ακινήτου

Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί προς τον Δήμο

Στην αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου της οδού Σάκη Καράγιωργα που στέγαζε το πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με την Οικονομική Επιτροπή να εγκρίνει αύριο τους όρους για την πλειοδοτική δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Αναφορικά με το πολυσυζητημένο ακίνητο η Δημοτική Αρχή προώθησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να μπορέσει να προχωρήσει προσεχώς στην εκμίσθωσή του, αφού υπήρχαν εκκρεμότητες νομικής φύσεως, αλλά και εξοπλισμός που βρισκόταν μέσα σε αυτό και ανήκε στον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό του Νεωρίου.

Σύμφωνα με την κατεύθυνση την οποίαν θα εισηγηθεί στην Οικονομική Επιτροπή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Γιάννης Πιταούλης, το εν λόγω ακίνητο θα αξιοποιηθεί για 15 έτη αρχικά και η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας θα είναι το ποσό των 6.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για την οποίαν μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο Γιάννης Πιταούλης, τονίζοντας πως τέτοιας αξίας ακίνητα ο Δήμος τα θέτει σε προτεραιότητα ώστε να αξιοποιηθούν και όχι μόνον να αποφέρουν οικονομικό κέρδος στο δημοτικό ταμείο, αλλά και σε αυτά να “ανοίξουν” θέσεις εργασίας.

Άλλωστε, ο ίδιος εξήγησε πως εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την αξιοποίησή του, στο πλαίσιο της έρευνας που είχε επιδιώξει ο Δήμος, προκειμένου να δει την κινητικότητα από πλευράς αγοράς και επενδυτών.

Τον Δεκέμβριο η πλειοδοτική δημοπρασία

Ειδικότερα, η Οικονομική Επιτροπή θα προκηρύξει δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου καταστήματος εμβαδού 1240,24ττ.μ. με πατάρι 83,27 τ.μ. και ΚΑΕΚ –πρώην Σούπερ Μάρκετ Νεωρίου επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου & Σάκη Καράγιωργα στην Δ.Κ Ερμούπολης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ερμούπολη και στο κατάστημα του Δήμου της και ενώπιον αρμόδιας Επιτροπής, την Πέμπτη 16η Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 12.00 ως 12.30.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο κ. Πιταούλης, “Η διάρκεια της μισθώσεως ορίζεται ως δεκαπενταετής (15ετής), αρχίζοντας από την ημερομηνία παράδοσης των κλειδιών και της χρήσης του μισθίου από τον εκμισθωτή Δήμο προς τον πλειοδοτήσαντα μισθωτή. Η μίσθωση δύναται να παραταθεί για έξι ή δώδεκα επιπλέον έτη, εφόσον ο μισθωτής προβεί σε έγκαιρη και έγγραφη ενημέρωση του δήμου και ο Δήμος συναινέσει με απόφαση του αρμόδιου συλλογικού οργάνου”.

Σαν πρώτη προσφορά για το μηνιαίο μίσθωμα ορίζεται το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ (6.000 ευρώ).

Σημείωσε μάλιστα πως η καταβολή του μισθώματος “θα αρχίσει από την ημερομηνία παράδοσης των κλειδιών και της χρήσης του μισθίου. Το μίσθωμα θα προκαταβάλλεται το πρώτο πενθήμερο εκάστου μισθωτικού μηνός, θα αναπροσαρμόζεται δε ετησίως. (...) Εάν τυχόν η μίσθωση παραταθεί πέραν της 15ετίας είτε εκουσίως, είτε αναγκαστικώς, είτε εκ του νόμου, το μίσθωμα θα ανακαθορισθεί εξ υπαρχής (...)”.

Εκποίηση εξοπλισμού και πληρωμή οφειλών

Πιο αναλυτικά, ο ίδιος απάντησε σχετικά με τη ρύθμιση όλων των προϋποθέσεων από πλευράς Δήμου, ώστε το ακίνητο να μπορέσει να εκμισθωθεί.

“Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν χρησιμοποιείται από τον Συνεταιρισμό και μετά από όλες τις νομικές ενέργειες που χρειάστηκε να κάνει ο Δήμος, θεωρούμε πως σε αυτήν τη φάση, μπορούμε να προχωρήσουμε και στη διενέργεια της σχετικής δημοπρασίας” ανέφερε προλογικά, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως, “Ένα κύριο πρόβλημα ήταν τα πράγματα που είχε αφήσει μέσα ο Συνεταιρισμός. Ο Δήμος καταρχήν απομάκρυνε ό,τι ήταν επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και στη συνέχεια και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ό,τι εξοπλισμός “άνοιγε” είχε καταγραφεί από τον δικαστικό επιμελητή”. Ακολούθως μάλιστα, αυτός ο εξοπλισμός “παραχωρήθηκε προς τον σύνδικο της πτώχευσης προκειμένου να εκποιηθεί και ό,τι εισπραχθεί από αυτήν την εκποίηση να προωθηθεί για να εξοφληθούν οι οφειλές του Συνεταιρισμού προς τα ασφαλιστικά ταμεία και πρωτίστως προς τους πρώην εργαζόμενους”.

Εστιάζοντας σε αυτό το θέμα, ο κ. Πιταούλης θέλησε να ξεκαθαρίσει πως, “αυτό ήταν κάτι που μας δυσκόλευε στην όλη διαδικασία εκμίσθωσης του συγκεκριμένου ακινήτου. Παρόλα αυτά, μετά από κάποιες επαφές που κάναμε με την αγορά και βλέποντας τη ζήτηση που υπάρχει για το ακίνητο προχωρούμε στην κατάρτιση των όρων της δημοπρασίας την Τρίτη (σ.σ. αύριο)”.

Ένα τμήμα αποθήκη του Δήμου

Σχετικά με το ακίνητο ο κ. Πιταούλης σημείωσε πως θα εκμισθωθεί τμήμα του καθώς ένα μέρος θα παραμείνει στον Δήμο ώστε να χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη.

“Τμήμα του ακινήτου θα δοθεί προς εκμίσθωση. Όχι συνολικά. Η διάρκεια θα είναι για 15 έτη, ώστε ο τελικός μισθωτής που θα το πάρει να μπορεί να κάνει επισκευές μέσα στο κτίριο που θα παραμείνουν επ' ωφελεία του κτιρίου, αλλά να μπορέσει κι αυτός να επενδύσει σε αυτό το χρονικό διάστημα”.

Ο Αντιδήμαρχος πρόσθεσε διευκρινιστικά δε, πως, “Υπάρχει ένα κομμάτι του όλου κτιρίου που ορίζεται ως κοινόχρηστο γιατί ένα τμήμα του θα κρατηθεί στην παρούσα φάση για τις ανάγκες του Δήμου. Θα χρησιμοποιηθεί σαν αποθηκευτικός χώρος του Δήμου. Ορίζεται κι ένας κοινόχρηστος χώρος που θα μπορούν να εισέρχονται τα αυτοκίνητα και για όποια επιχείρηση θελήσει να το εκμισθώσει και για το κομμάτι που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Δήμου”.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως, “δίνουμε και τα στοιχεία του συνδίκου της πτώχευσης στον ενδιαφερόμενο που θα πλειοδοτήσει, ώστε “εφόσον εκμισθωθεί το ακίνητο, ο ενδιαφερόμενος να έρθει σε επαφή μαζί του για να εξετάσει αν κάποια πράγματα ή εξοπλισμός είναι χρήσιμος”.

Τα “μάτια” της αγοράς στρέφονται στο ακίνητο

Προτού κλείσει τις απαντήσεις του, γνωστοποίησε και το ενδιαφέρον που υπάρχει γενικότερα από την αγορά.

“Η χρήση του είναι για επαγγελματική χρήση. Από τις κρούσεις που έχουμε μέχρι τώρα, ένα μεγάλο κομμάτι αφορά τον χώρο των σούπερ μάρκετ όπου έχουν ενδιαφερθεί μεγάλες αλυσίδες, αλλά και από την τοπική αγορά έχει υπάρξει κρούση. Με την έννοια ότι ένας τέτοιος χώρος θα μπορούσε να έχει κάποια επιχείρηση με λιανικό ή χονδρικό εμπόριο” σχολίασε, επαναλαμβάνοντας πως, “Εμείς δεν προσδιορίζουμε συγκεκριμένα τη χρήση. Είναι ελεύθερο να αξιοποιηθεί για ό,τι επιθυμεί ο κάθε εκμισθωτής. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν και θέσεις εργασίας. Οπότε ο συγκεκριμένος χώρος θα φέρει θετικά αποτελέσματα”.

Ο Αντιδήμαρχος ολοκλήρωσε τις απαντήσεις του, υπογραμμίζοντας το πολυεπίπεδο όφελος από την αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου.

“Ο Δήμος έχει μία πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία την οποίαν προσπαθούμε όσο αυτό είναι δυνατόν να την αξιοποιήσουμε. Πρώτα ξεκινάμε από αυτά που είναι πιο σημαντικά και φέρνουν μεγαλύτερα έσοδα και έχει μεγάλο νόημα να αξιοποιηθούν.

Αν σε τέτοιας έκτασης ακίνητα δεν βρίσκεται κάποιος μέσα, πιθανά στο μέλλον να κληθείς να κάνεις και επισκευές. Άρα, η αξιοποίηση θα φέρει πολλά θετικά” ανέφερε, λέγοντας τέλος πως, “Θέσαμε αυτό το ακίνητο σε προτεραιότητα γιατί θα έχουμε έσοδα, θα υπάρξουν θέσεις εργασίας και ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί στο μέλλον με έξοδα για την επισκευή του”.