ΚΟ Σύρου ΚΚΕ

Σύρος: Εκδήλωση του ΕΑΜ για τα 80 χρόνια από την ίδρυσή του

  • Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου, 2021 - 10:11

Με εκδήλωση και κατάθεση στεφάνου η Κομματική Οργάνωση Σύρου του ΚΚΕ τίμησε τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, στο μνημείο του συριανής καταγωγής Μητροπολίτη Ηλείας Αντωνίου Πολίτη, ο οποίος αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις κατοχικές αρχές και κατέφυγε στα βουνά συντασσόμενος με το ΕΑΜ. Οι αντιστασιακές οργανώσεις ανακήρυξαν τον Αντώνιο, Αρχηγό του ΕΑΜ Πελοποννήσου και εκλέχθηκε εθνοσύμβουλος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης. Μετά την απελευθέρωση παρέμεινε στο ΕΑΜ με αποτέλεσμα το 1945 να κηρυχθεί έκπτωτος.  
Η ομιλήτρια αρχικά αναφέρθηκε στον ιστορικό ρόλο που έπαιξε το ΕΑΜ στα χρόνια της φασιστικής κατοχής. Το ΕΑΜ ιδρύθηκε με απόφαση της 7ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ και με τη συμμετοχή εκτός του ΚΚΕ, του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας, της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας και του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας. Συσπείρωσε στις γραμμές του τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, της εργατιάς, των μικρομεσαίων φτωχών αγροτών και επαγγελματιών - βιοτεχνών, της νεολαίας της χώρας. Με τον αγώνα του έσωσε το λαό από την πείνα και απελευθέρωσε τη χώρα από τον ναζί κατακτητή.
Επίσης τονίστηκε στην ομιλία η πείρα και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη λαϊκή εποποιία της δεκαετίας του 1940 και η σημασία τους για τη δράση του λαϊκού κινήματος στις σημερινές συνθήκες, ότι η αντιφασιστική πάλη σήμερα συνδέεται με την αντιιμπεριαλιστική αντιπολεμική πάλη, συνδέεται με τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών, λαϊκών αναγκών κόντρα στον σάπιο καπιταλισμό. Ο δρόμος της αντίστασης, της ανυπακοής, της μαζικής λαϊκής οργανωμένης πάλης, της αλληλεγγύης μεταξύ των εργατικών δυνάμεων και των λαών, η πάλη για την ανατροπή είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλιότερων γενιών, για να ανοίξει ο δρόμος και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων με την εργατική – λαϊκή νίκη και εξουσία.

 

Ετικέτες: