Διευκρινήσεις όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται τα άτομα που προσλαμβάνονται στις υπηρεσίες του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

«Να μην υπάρχουν “σκιές” σχετικά με τις διαδικασίες»

Εξηγήσεις, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αναφορικά με τον τρόπο επιλογής των ατόμων με τα οποία συνάπτει συμβάσεις ορισμένου χρόνου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μετά από έκφραση αμφιβολιών όσον αφορά στη διαφάνεια, έδωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Σε συγκεκριμένες απαντήσεις, σχετικά με τη διαδικασία πρόσληψης των μη μόνιμων υπαλλήλων στις δημοτικές υπηρεσίες, κλήθηκε να προχωρήσει ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Νίκος Φωτεινιάς, μετά από παρέμβαση εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας και συγκεκριμένα του μέλους της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Αλέξη Αθανασίου, ο οποίος μετέφερε τις εκπεφρασμένες προς εκείνον αμφιβολίες πρώην εργαζομένων, σε ό,τι αφορά στην επιλογή των ατόμων που καλούνται να στελεχώσουν για ορισμένο διάστημα τον Δήμο.

Παράταση συμβάσεων σε Δ/νση Καθαριότητας και Δ/νση Τεχνικών Έργων

Το ζήτημα προέκυψε, κατά τη συζήτηση της έγκρισης ή μη της παράτασης ισχύος έντεκα συμβάσεων εργασίας ΙΔΟΧ διαφόρων ειδικοτήτων, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας, στο πλαίσιο της αποτροπής της διάδοσης του Covid-19.

Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος και Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Φωτεινιάς, δεδομένου ότι οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), που είχαν συναφθεί για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της προηγούμενης περιόδου λήγουν στις 25 Οκτωβρίου και μετά από αιτήματα των ενδιαφερόμενων δημοτικών υπηρεσιών, προτάθηκε η παράταση των συμβάσεων μερικών εκ των υπαλλήλων αυτών, βάσει του δικαιώματος που δίνει ο νόμος, έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για αιτήματα που υποβλήθηκαν από την Δ/νση Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, όπως και από το Τμήμα Συντηρήσεων της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Από την πλευρά της, η Δ/νση Καθαριότητας αιτήθηκε, από τους 20 συνολικά υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί το προηγούμενο διάστημα, να παραταθούν οι συμβάσεις εννέα εξ αυτών και συγκεκριμένα, ένας οδηγός, έξι υπάλληλοι καθαριότητας, ένα στέλεχος διοικητικού και ένας εργάτης κοιμητηρίου. Αντίστοιχα, από το Τμήμα Συντηρήσεων, ζητήθηκε η παράταση των συμβάσεων για δύο άτομα βοηθητικών εργασιών.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, η παράταση των συμβάσεων θα ισχύσει από τις 26 Οκτωβρίου και θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2021, ενώ η προσαρμογή των σχετικών δαπανών εντάχθηκε στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε στο αμέσως επόμενο θέμα της συνεδρίασης. Αναφέρθηκε δε, πως από τα 20 άτομα παρατείνονται οι συμβάσεις μόνο των 9, καθώς οι ανάγκες πλέον δεν είναι τόσο μεγάλες, όσο κατά τη θερινή περίοδο.

Υπόνοιες για μη διαφανείς διαδικασίες

Με αφορμή τη συζήτηση περί προσλήψεων προσωπικού, παρενέβη ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας στην Επιτροπή, κ. Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος ανέγνωσε μήνυμα πρώην εργαζομένου του Δήμου στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, το οποίο εστάλη στον ίδιο προκειμένου να μεταφέρει τους σχετικούς προβληματισμούς στους αρμόδιους αιρετούς.

Ο πρώην εργαζόμενος σημείωσε πως για τον ίδιο αλλά και τους υπόλοιπους προσληφθέντες στο πλαίσιο του προγράμματος, μετά τη λήξη της κανονικής διάρκειας του προγράμματος (8 μήνες), δόθηκε παράταση για άλλους δύο μήνες και στη συνέχεια ακολούθησε η ολοκλήρωση της σύμβασής τους και η αποχώρησή τους από το Δήμο. Όπως αναφέρθηκε μέσω του κ. Αθανασίου, αρκετοί εκ των ωφελούμενων ζήτησαν από το Δήμο να βρεθεί λύση ώστε να απασχοληθούν ξανά στις δημοτικές υπηρεσίες, ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Μάλιστα, ο εν λόγω εργαζόμενος έκανε λόγο για «ψευτοδικαιολογίες» και «κρυφά deal», καθώς όπως υποστήριξε, με σκιώδεις διαδικασίες μία εκ των συναδέλφων του που απασχολήθηκε στο Δήμο στο ίδιο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με εκείνον, προσελήφθη αργότερα.

Αφού μετέφερε τις σκέψεις του πρώην εργαζομένου στο Δήμο, ο κ. Αθανασίου ξεκαθάρισε, πως ο ίδιος δεν συμμερίζεται τις σκέψεις αυτές και πως γνωρίζει καλά, έχοντας υπηρετήσει ως αιρετός και δη Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Παρ’ όλα αυτά τόνισε, πως καλό θα ήταν να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις και διευκρινήσεις από τους νυν αρμόδιους, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο.

«Ξέρω πώς γίνεται, έρχεται έτοιμη η εισήγηση από την Υπηρεσία, την επεξεργάζονται μέσα στο Γραφείο Προσωπικού και τη φέρνουν στην Οικονομική Επιτροπή. Εμείς οι επτά, ουσιαστικά, δεχόμαστε μία εισήγηση της υπηρεσίας, η οποία είναι συνήθως σωστή και με γνώμονα την ενίσχυση των υπηρεσιών που έχουν ανάγκη», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Αθανασίου, ζητώντας όμως διευκρινίσεις, προκειμένου να αποφεύγονται τέτοιου είδους παρεξηγήσεις.

Σαφής επεξήγηση για τις κινήσεις του Δήμου

Ο Αντιδήμαρχος, κ. Φωτεινιάς, προχώρησε άμεσα σε απαντήσεις, καθώς όπως ανέφερε «δε θέλω σε καμία περίπτωση να υπάρχουν σκιές όσον αφορά στις διαδικασίες που γίνονται».

Όπως κατέστησε ο ίδιος σαφές, «είναι άλλο πράγμα τα οκτάμηνα, που προσλαμβάνονται στο Δήμο μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, στα οποία υπήρξε παράταση με απόφαση του κράτους και άλλο πράγμα οι προσλήψεις που έγιναν από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με στόχο τις δράσεις πρόληψης του Covid-19», σημειώνοντας επίσης, ότι «οι συμβάσεις που παρατείνουμε σήμερα ανήκουν στη δεύτερη περίπτωση. Και μάλιστα, η επιλογή των 11 ατόμων έγινε από τις αντίστοιχες υπηρεσίες».

«Όσον αφορά στα 8μηνα που πήραμε μέσω ΟΑΕΔ, να διευκρινίσουμε ότι την πρόσληψη την κάνει ο ΟΑΕΔ, εμείς δεν εμπλεκόμαστε καθόλου στην επιλογή των ατόμων. Για τα άτομα αυτά, ορίστηκε παράταση των συμβάσεων από το κράτος και για δύο μήνες», ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, «στη συνέχεια ο Δήμος αντιμετώπισε πρόβλημα έλλειψης προσωπικού σε συγκεκριμένα τμήματα, ήτοι στο Τμήμα Προμηθειών, στη Δ/νση διοικητικών Υπηρεσιών, στο Ληξιαρχείο κ.α. Εκεί, υπήρξαν κάποια έγγραφα από τις Υπηρεσίες, οι οποίες ζητούσαν να κάνουμε ως Δήμος πλέον νέα σύμβαση σε κάποια άτομα. Εμείς πήραμε τα αιτήματα αυτά και τα μεταφέραμε στην Οικονομική Υπηρεσία ώστε να διαπιστωθεί αν ο Δήμος μπορεί να καλύψει οικονομικά την ενέργεια αυτή. Πήραμε σχετικές βεβαιώσεις και προχωρήσαμε στην υπογραφή συμβάσεων, επίσης ορισμένου χρόνου, με τα άτομα που ζητήθηκαν, τόσο από το Ληξιαρχείο, όσο και από τη Δ/νση Προσωπικού και το Τμήμα Προμηθειών. Αυτό έγινε, μετά από αίτημα των ίδιων των υπηρεσιών για τα συγκεκριμένα άτομα και αυτό θέλω να γίνει ξεκάθαρο».

Όπως υπογράμμισε κλείνοντας, «έχω πει επανειλημμένως ότι όποιος ενδιαφέρεται να δουλέψει στο Δήμο, μπορεί να πηγαίνει να καταθέτει μία αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να δηλώσει την βούλησή του, ώστε να υπάρχει αυτή η αίτηση. Εμείς κοιτάζουμε όλες αυτές τις αιτήσεις με τη σειρά».

Στα όσα ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος συμφώνησε πλήρως και ο κ. Αθανασίου, τονίζοντας μάλιστα, ότι «πρέπει να καταλάβουν τα παιδιά που είναι εκεί έξω και θέλουν να δουλέψουν στο Δήμο, ότι όταν έχουν δώσει καλό δείγμα γραφής στις υπηρεσίες απ’ όπου έχουν περάσει, είναι σίγουρο ότι θα τους ξαναζητήσουν», συμπληρώνοντας ότι είναι και για το Δήμο επωφελές να προσλαμβάνει άτομα, τα οποία διαθέτουν ήδη εμπειρία σε συγκεκριμένες θέσεις, ενώ έκλεισε επαναλαμβάνοντας, ότι «το δείγμα καλής δουλειάς που δίνουν, εκτιμάται από την ίδια την υπηρεσία».