Την Πέμπτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με το έτος 2022

Ξεκινά η διαβούλευση για προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα

Απαντήσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών για τον οικονομικό προγραμματισμό του Δήμου

Παρατηρήσεις και προτάσεις σχετικά με την πορεία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης όσον αφορά τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, καλούνται να καταθέσουν οι δημότες και οι φορείς της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, ενόψει της κατάρτισης και έγκρισης των τελικών σχεδίων για το έτος 2022.

Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα στην απαραίτητη διαδικασία που συνδέεται με τον οικονομικό προγραμματισμό και τα έργα στη Σύρο, ώστε η Δημοτική Αρχή να καταγράψει τη “φωνή” και τις ανάγκες των δημοτών, οι οποίοι πρώτοι συνήθως αφουγκράζονται τα αναπάντητα θέματα του τόπου.

Ειδικότερα, για τον σχεδιασμό του Δήμου όσον αφορά το επόμενο έτος, συνεδριάζει η Επιτροπή Διαβούλευσης μεθαύριο, Πέμπτη στις 11.30 μέσω της εφαρμογής zoom (meeting ID 722 683 9136, password 149533) ενώ σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση θα γίνει μία ημέρα μετά, την ίδια ώρα.

Σχετικά με την κατεύθυνση της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά το γενικότερο οικονομικό πλαίσιο, εντός του οποίου σχεδιάζει να κινηθεί κατά το έτος 2022, κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης. Ο ίδιος μίλησε μεταξύ άλλων για τα δημοτικά τέλη, για τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το στρατόπεδο και τη δημιουργία χώρων στάθμευσης, ενώ έδωσε απαντήσεις και για τη χαμηλή απορροφητικότητα των χρημάτων που αφορούν σε έργα.

  • Καλείτε τους δημότες να συμμετάσχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης ενόψει της κατάρτισης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού για το έτος 2022. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο Δήμος σήμερα, αναφορικά με την προετοιμασία για τη συζήτηση του σοβαρού θέματος;

“Η κατάρτιση του δημοτικού προϋπολογισμού προβλέπει κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθούν όλοι οι οργανισμοί της τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να φτάσουν στην κατάρτιση και έγκριση. Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο βήμα που απαιτείται είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης η οποία καταρχήν έχει έναν ρόλο να προτείνει είτε δράσεις, είτε έργα που πρέπει να ενσωματωθούν στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και στη συνέχεια εφόσον αυτά γίνουν αποδεκτά από την Εκτελεστική Επιτροπή, να ενσωματωθούν και στον δημοτικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στην επόμενη χρονιά. Άρα, στο στάδιο της διαβούλευσης, η Δημοτική Αρχή – η παρούσα – είναι ανοικτή στο να δεχθεί προτάσεις που έχουν οι πολίτες ή οι φορείς, ώστε στη συνέχεια να εξετάσουμε το κατά πόσον αυτά θα χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα που έχει ο Δήμος, από τον δημοτικό προϋπολογισμό και θα ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα και στον δημοτικό προϋπολογισμό που περιλαμβάνει τις δράσεις που θα υλοποιηθούν μέσα στην επόμενη χρονιά, το 2022.”.

  • Ο Δήμος έχει υγιή οικονομική βάση επί της οποίας θα “πατήσει” για να καταρτίσει το σχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος;

“Αυτό που έχουμε πει και το προηγούμενο διάστημα και το βλέπουμε και από την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών – και θα το επιβεβαιώσουμε και στα στοιχεία του 9μηνου - είναι ότι ο Δήμος έχει τη βάση ώστε να προβεί σε επενδυτικές δαπάνες που να έχουν έναν πιο αναπτυξιακό χαρακτήρα. Αυτό μεταφράζεται σε δράσεις που θα ενσωματωθούν στο τεχνικό πρόγραμμα, ή και σε άλλα θέματα που αφορούν αναπλάσεις και βελτιώσεις των δημοτικών χώρων. Γι αυτό, είναι καλό να υπάρχουν προτάσεις ώστε να δούμε πού μπορούμε να κατευθυνθούμε.”.

  • Η Δημοτική Αρχή έχει θέσει προτεραιότητες για το 2022; Και αν ναι, ποιες είναι αυτές;

    “Και από τον Δήμαρχο έχουν τεθεί προτεραιότητες με κύρια αυτήν που αφορά το στρατόπεδο. Ευελπιστούμε να υπάρξει μία θετική εξέλιξη από την πλευρά του ΤΕΘΑ ώστε ο Δήμος να είναι έτοιμος, προκειμένου άμεσα να διαθέσει από ίδιους πόρους τα κονδύλια και να προχωρήσει η σχετική υλοποίηση πιο γρήγορα.

    Εμείς, ήδη από τον προηγούμενο προϋπολογισμό είχαμε προβλέψει ένα ποσό. Όχι επειδή είχαμε την πεποίθηση πως είναι εφικτό να υλοποιηθεί μέσα στο 2021, αλλά στη λογική της δημιουργίας ενός κουμπαρά στον δημοτικό προϋπολογισμό, για χρήματα που θα δοθούν προς αυτήν την κατεύθυνση (σ.σ. κάλυψη προϋποθέσεων για κατά κυριότητα παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου). Αυτή είναι μια βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής. Ήταν πολύ σημαντικό να αρχίσει ο Δήμος να εξοικονομεί χρήματα προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να μπορεί να κινηθεί πιο εύκολα στη συνέχεια.”.

  • Τι ποσό έχετε εξοικονομήσει σχετικά με την κάλυψη των προϋποθέσεων για να περάσει τμήμα του στρατοπέδου στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης;

“Θα πω το εξής. Επειδή οι ανάγκες που υπάρχουν και στις Δημοτικές Ενότητες και στον Δήμο συνολικά είναι αρκετές και σίγουρα ποτέ δεν τελειώνουν είναι σημαντικό να βάζουμε προτεραιότητες. Αυτήν τη στιγμή από τα στοιχεία που έχουμε, αν κάτι το θεωρούμε σημαντικό, θα πρέπει κάποια πράγματα να πάνε πιο πίσω και άλλα να βγουν μπροστά. Αυτό έχει την έννοια της ενίσχυσης των δράσεων που αφορούν είτε το στρατόπεδο, είτε της αγοράς χώρων για δημιουργία parking. Ανάλογα όμως με την εξέλιξη που έχουμε, δηλαδή με την εξέλιξη των υπόλοιπων έργων που έχει ο Δήμος στο τεχνικό του πρόγραμμα, βλέπουμε την πορεία ωρίμανσης των μεγάλων έργων. Αυτά σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από ίδια έσοδα και από ίδια έσοδα που έχει ο Δήμος σε αυτές τις κατηγορίες, κανονίζουμε την τακτική και την πολιτική μας με βάση αυτές τις προτεραιότητες.

Αυτές οι προτεραιότητες που προανέφερα είναι αυτές που κατά κάποιον τρόπο θα έχουν τη μεγαλύτερη βάση στο τεχνικό πρόγραμμα και στον επόμενο προϋπολογισμό. Από την άλλη πλευρά, εάν κάποια στιγμή έρθει από τους δημότες μία πρόταση που κατά κάποιον τρόπο θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά προς την βελτίωση της ποιότητας ζωής, νομίζω ότι θα ήταν σημαντικό, αν όχι να την ενσωματώσουμε κατευθείαν στο τεχνικό πρόγραμμα και στον δημοτικό προϋπολογισμό, αλλά να καταγραφεί, να υπάρχει η ιδέα και στη συνέχεια να ωριμάσει. Κι αυτό, ώστε σε επόμενη χρονική περίοδο να μπορεί να έρθει και να χρηματοδοτηθεί είτε από ίδιους πόρους, είτε από κάποια άλλη χρηματοδότηση που θα εξασφαλίσει ο Δήμος.

Οπότε, η έννοια της διαβούλευσης έχει την έννοια ότι κάτι μπορεί να μην ενσωματωθεί άμεσα στον δημοτικό προϋπολογισμό. Υπάρχει όμως η επαφή με τους δημότες και μπορεί να ακουσθεί κάτι νέο, κάτι που η Δημοτική Αρχή δεν έχει προβλέψει άμεσα ή ακόμη και να τονισθούν άλλες προτεραιότητες και έτσι να μπορέσουμε να τις εντάξουμε σε έναν πιο μακροχρόνιο σχεδιασμό.”.

  • Παραμένετε σταθερός στην απόφασή σας για μη αύξηση των δημοτικών τελών; Είναι κάτι σημαντικό δεδομένου του “κύματος” ανατιμήσεων που υπάρχει και μοιραία θα επιβαρυνθούν οι πολίτες και τα νοικοκυριά.

“Πράγματι το θέμα των δημοτικών τελών είναι κάτι άμεσο που απασχολεί άμεσα τους δημότες και τα νοικοκυριά. Όπως έχω αναφέρει, τα οικονομικά μεγέθη που έχουμε στην παρούσα φάση - παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία σημαντική αύξηση του κόστους και όσον αφορά τη ΔΕΗ, δηλαδή το ρεύμα αλλά και τα καύσιμα, καθώς και ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση από τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου όσον αφορά τη διαχείριση του ΧΥΤΑ -, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να πάρει το βάρος των συγκεκριμένων αυξήσεων. Είμαστε στη λογική να μην υπάρξει μεταβολή στα δημοτικά τέλη, αλλά να παραμείνουν μειωμένα όπως καθόρισε πέρυσι το Δημοτικό Συμβούλιο.”.

  • Στα στοιχεία που παραχωρείτε στους δημότες για τη διαβούλευση, φαίνεται ότι δεν υπάρχει μεγάλη απορροφητικότητα στο κομμάτι των έργων. Έχετε έναν προϋπολογισμό 6 εκ. ευρώ και έχουν απορροφηθεί περίπου 900 χιλ. ευρώ. Πού οφείλεται αυτή η κατάσταση;

“Σωστή είναι η παρατήρηση. Να διευκρινίσουμε όμως κάτι συγκεκριμένο. Τα στοιχεία που έχουν δοθεί πηγαίνουν με βάση τον μήνα κατάρτισης του προϋπολογισμού. Άρα, πατάμε πάνω στον Ιούλιο του 2021 και στη συνέχεια πηγαίνουμε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Το τεχνικό πρόγραμμα είχε πάντοτε έναν χαρακτήρα που υπερβαίνει το έτος. Κάποια έργα υλοποιούνται σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους. Οπότε γι αυτό εμφανίζεται αυτή η απόκλιση. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν συγκρίνουμε με τα προηγούμενα χρόνια, θα δούμε ότι οι πληρωμές φέτος, έχουν κινηθεί υψηλότερα. Υπάρχει δηλαδή μία μεγαλύτερη απορρόφηση πόρων και αυτό θα φανεί και από τα στοιχεία του 9μηνου.

Ο Δήμος έχει διεκδικήσει κι έχει εξασφαλίσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις. Έχει ανοίξει τη φαρέτρα του αρκετά, οπότε, μοιραία αυτό οδηγεί στην κατάσταση κάποια έργα να μένουν πιο πίσω ή να περιμένουν και για τις αδειοδοτήσεις που χρειάζεται η υλοποίησή τους.

Αυτό που εγώ τονίζω είναι πως πάντα πρέπει να βάζουμε προτεραιότητες και να ιεραρχούμε αυτά που είναι πιο σημαντικά, για να προχωρούμε πιο γρήγορα.”.

  • Ο χαμηλός ρυθμός της απορρόφησής τους, μπορεί να οφείλεται και σε σχεδιασμό που δεν είναι αποτελεσματικός ή και σε έλλειψη προσωπικού;

“Όχι. Σε καμία περίπτωση. Στον προϋπολογισμό και στο τεχνικό πρόγραμμα ενσωματώνουμε έργα που πολλές φορές έχουν χαρακτήρα μεγαλύτερο του έτους. Με αυτήν την έννοια κάποια έργα μπορεί να έχουν εγγραφεί αλλά τα χρήματα μπορούν να απορροφηθούν στην πορεία. Ο Δήμος έχει εξασφαλίσει αρκετές χρηματοδοτήσεις και αυτό ενδεχομένως να θέτει σε πρώτη μοίρα την υλοποίηση έργων που είναι χρηματοδοτούμενα και άρα, έχουν και μία συγκεκριμένη προθεσμία, σε σχέση με τα έργα που υλοποιούνται από ίδιους πόρους και τα οποία μπορούν να μετατεθούν λίγο αργότερα, ώστε να μην χάσουμε χρηματοδοτήσεις.”.

  • Τις τελευταίες δημοτικές θητείες διαπιστώνεται δυστυχώς χαμηλή συμμετοχή στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης. Πόσο σημαντικό κρίνετε ότι είναι να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

    “Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Να συμμετέχουν οι δημότες και να εκφράζονται οι απόψεις τους. Ακόμη και το γεγονός ότι θα κατατεθεί μία πρόταση είναι σημαντικό γιατί θα αναδειχθούν ανάγκες που ενδεχομένως να μην τις έχουμε αντιληφθεί.

Η αλήθεια είναι πως ορισμένα τεχνικά στοιχεία δεν είναι πάντοτε εύκολα αντιληπτά από όλους και αυτό οδηγεί σε διάφορες συγχύσεις.

Ένα κομμάτι του ρόλου μας είναι να αντιληφθούμε τις ανάγκες των δημοτών και όσο μπορούμε να ικανοποιήσουμε αυτές που είναι πιο σημαντικές ή αυτές που κρίνουμε πολιτικά ότι έχουν προτεραιότητα.

Το να προσπαθήσουμε να τα ικανοποιήσουμε όλα, προφανώς αυτό δεν είναι εφικτό. Όμως, όταν τίθενται κάποια πράγματα, καλό είναι να καταγράφονται ώστε να εξετάσουμε τί από αυτά μπορεί να υλοποιηθεί και τί όχι.”.

  • Πότε θα τεθεί στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου η έγκριση του προϋπολογισμού για το 2022;

“Δουλεύουμε το σχέδιο με τον προϊστάμενο των Οικονομικών Υπηρεσιών. Η αλήθεια είναι πως η συνεχής αλλαγή των ατόμων στην Υπηρεσία, πάντοτε μας βάζει ένα επιπλέον εμπόδιο. Ο προϊστάμενος των Οικονομικών Υπηρεσιών έχει αλλάξει πολλές φορές. Αυτό φανερώνει και την πίεση της συγκεκριμένης θέσης και τη δυσκολία που υπάρχει.

Δουλεύουμε τις εισηγήσεις και έχει καταρτιστεί ένα πρώτο σχέδιο του τεχνικού προγράμματος. Πιστεύω πως μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα έχουμε καταλήξει σε κάποιες αποφάσεις όσον αφορά τις προτεραιότητες για τα έργα που θέλει ο Δήμος. Επίσης, είναι και το τεχνικό κομμάτι που θέλει μία προσπάθεια και μετά οι πολιτικές αποφάσεις. Σταδιακά θα προχωρήσουμε. Καταρχήν για τα δημοτικά τέλη, για το τεχνικό πρόγραμμα και για τον δημοτικό προϋπολογισμό. Επίσης έχουν οι Κοινότητες και την εισήγηση για τις προτάσεις τους σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα και για τα δημοτικά τέλη στις ευπαθείς ομάδες. Οπότε, κάπως έτσι σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα.”.