Συνεχίζει την πολεοδομική υποστήριξη η Σύρος προς τα νησιά της Μυκόνου, της Κέας και της Κύθνου μέχρι και την 1η Ιανουαρίου του 2022

Πολεοδομικά “εξαρτημένοι” Δήμοι λόγω ανύπαρκτων προσλήψεων

Με δεμένα “χέρια” οι μικροί Δήμοι, αν δεν υπάρξει βούληση του Υπ. Εσωτερικών για μόνιμες προσλήψεις ώστε να δημιουργηθούν Γραφεία Δόμησης

Την πλήρη πολεοδομική υποστήριξη προς τους Δήμους Μυκόνου, Κέας και Κύθνου θα συνεχίσει να παρέχει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης τουλάχιστον μέχρι και την 1η Ιανουαρίου του 2022, καθώς στα τρία νησιά δεν υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας Γραφείων Δόμησης μέχρι στιγμής, καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών δεν ανοίγει προσλήψεις μόνιμου χαρακτήρα.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η “εξάρτηση” των τριών νησιών των Κυκλάδων από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης όσον αφορά την προώθηση των πολεοδομικών υποθέσεών τους, κατάσταση από την οποίαν όμως η πρωτεύουσα των Κυκλάδων “βγαίνει” ευνοημένη, καθώς εισπράττει ετησίως έσοδα που τείνουν να πλησιάσουν το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ειδικότερα, με τροπολογία που υπογράφουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών δόθηκε τρίμηνη παράταση προς τους μικρούς Δήμους πανελλαδικά, που δεν διαθέτουν δικά τους Γραφεία Δόμησης, ώστε να μπορέσουν να τα αναπτύξουν, με σκοπό την αυτονομία τους σε επίπεδο διαχείρισης των πολεοδομικών υποθέσεων κάθε περιοχής. Η εν λόγω παράταση δόθηκε σε συνέχεια πολλών άλλων παρατάσεων που έχουν υπάρξει στο παρελθόν, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρχει απτό αποτέλεσμα, αφού κεντρικά δεν δίδεται η δυνατότητα στους Δήμους να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό.

Ειδικότερα, στην περίπτωση της Σύρου και των τριών άλλων νησιών του νομού, καθίσταται σαφές πως η Μύκονος, η Κέα και η Κύθνος, αν δεν μπορέσουν να στελεχωθούν ως και την 1η Ιανουαρίου του 2022, θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Τα συγκεκριμένα νησιά μάλιστα έχουν από έναν μηχανικό στην Τεχνική Υπηρεσία τους, γεγονός που δεν επιτρέπει τη δημιουργία Γραφείου Δόμησης.

Στο ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” καθίσταται ξεκάθαρο πως οι τρεις μικροί Δήμοι επιθυμούν να αποκτήσουν το δικό τους Γραφείο Δόμησης, ωστόσο, η απόφαση των προσλήψεων δεν είναι στο χέρι τους, αλλά στο χέρι της κυβέρνησης.

Μία ακόμη παράταση μέχρι 1η Ιανουαρίου 2022

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 και το άρθρο 97Α, οι δήμοι που δεν είχαν υπηρεσία Δόμησης όφειλαν να την ιδρύσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Μάλιστα, από 1η Οκτωβρίου, οι γειτονικοί δήμοι δεν είχαν δικαίωμα να τους καλύψουν με τη δική τους υπηρεσία.

Ωστόσο, δεδομένης της μη δυνατότητας των μικρών Δήμων πανελλαδικά να αποκτήσουν Γραφεία Δόμησης αφού δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό (τουλάχιστον τρεις υπαλλήλους), ήρθε νέα τροπολογία με απόφαση Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, η οποία δίνει περιθώριο για τις σχετικές κινήσεις μέχρι και 1η Ιανουαρίου του 2022.

Κ. Κουκάς: Οι υπηρεσίες πρέπει να είναι κοντά στον πολίτη

Σε δηλώσεις επί του θέματος κλήθηκαν οι Δήμαρχοι των μικρών νησιών. Πρώτος, ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς σημείωσε πως αν δεν ανοίξει η δυνατότητα προσλήψεων, δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα Γραφείο Δόμησης.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν επιθυμεί τη δημιουργία Πολεοδομικού Γραφείου στον μέχρι σήμερα υποστελεχωμένο Δήμο Μυκόνου, υπήρξε σαφής: “Φυσικά. Εφόσον θα έχουμε το προσωπικό που απαιτεί ο νόμος, θέλουμε να μπορέσουμε να έχουμε Γραφείο Δόμησης”.

Στα παραπάνω, πρόσθεσε δε, πως, “Έχει δοθεί παράταση μέχρι 1/1/2022 ώστε οι Δήμοι να μπορέσουν να οργανωθούν. Ωστόσο, για να οργανωθεί ένας Δήμος πρέπει να έχει το απαραίτητο προσωπικό. Γι αυτό όμως, δεν αποφασίζουμε εμείς. Δηλαδή για το αν θα γίνουν μόνιμες προσλήψεις. Αποφασίζει το αρμόδιο Υπουργείο”.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος επαναλαμβάνοντας πως, “Εμάς η πρόθεσή μας είναι να υπάρχει προσωπικό και να λειτουργήσει Γραφείο Δόμησης στη Μύκονο”, τόνισε παρακάτω πως αυτό θα είναι εφικτό, μόνον αν δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών η απαραίτητη δυνατότητα.

Θεωρώ ότι εφόσον υπάρξει απόλυτη πολιτική βούληση από το Υπουργείο Εσωτερικών, μπορεί να γίνει. Θεωρώ ότι η υπηρεσία πρέπει να είναι κοντά στον πολίτη” παρατήρησε ο Κώστας Κουκάς, εξηγώντας πως αν μέχρι και τέλος τους τρέχοντος έτους δεν έχουν επιτραπεί προσλήψεις, τότε ο Δήμος Μυκόνου θα περιμένει τις ανακοινώσεις και αποφάσεις των αρμοδίων κεντρικά, για να δει πώς θα συνεχίσει να καλύπτει τα πολεοδομικά θέματα του.

Θα δούμε ποια νομοθετική πρόβλεψη θα υπάρξει” σχολίασε χαρακτηριστικά, κλείνοντας τις δηλώσεις του παρακάτω και λέγοντας τα εξής: “Πρέπει όλες οι Υπηρεσίες να είναι κοντά στον πολίτη. Για εμάς δεν είναι πολύ ευχάριστο γεγονός ότι χρειάζεται να εξυπηρετούμαστε από ένα άλλο νησί. Και ξέρω πως δεν είναι ευχάριστο και για τους υπαλλήλους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που πρέπει να ταξιδεύουν συνέχεια στη Μύκονο. Στη δημόσια διοίκηση δεν μπορούν να υπάρχουν αδιέξοδα. Επομένως είναι μονόδρομος η προσωρινή λύση”.

Ρ. Βελισσαροπούλου: Χωρίς προσλήψεις, κανένα Γραφείο Δόμησης

Σε ανάλογο τόνο κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Δημάρχου Κέας, Ρένας Βελισσαροπούλου, η οποία υπογράμμισε πως χωρίς προσλήψεις, δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν οι Δήμοι στην απαίτηση δημιουργίας Γραφείων Δόμησης.

Για εμάς είναι αδύνατον να δημιουργήσουμε Γραφείο Δόμησης γιατί αυτό σημαίνει προσλήψεις προσωπικού. Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Έχουμε υποστελεχωμένη την Τεχνική Υπηρεσία μας και για την ακρίβεια έχουμε μόνον έναν υπάλληλο. Οπότε, πώς θα μπορέσουμε να φτιάξουμε και Γραφείο Δόμησης, για το οποίο χρειάζονται τουλάχιστον τρεις υπάλληλοι;” σχολίασε η ίδια, σημειώνοντας παρακάτω πως, μέχρι να δοθεί η δυνατότητα προσλήψεων, η Κέα θα εξυπηρετείται από τη Σύρο.

Ακριβώς. Για εμάς υπάρχει τεράστιο πρόβλημα καθώς υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση και δεν υπάρχει πρόβλεψη να γίνουν προσλήψεις. Έχουμε κάνει προσπάθεια μέσω της Κινητικότητας μήπως βρούμε πρόσωπα που θα ήθελαν να δουλέψουν στην Κέα, αλλά αυτήν τη στιγμή η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν έχει αποδώσει” γνωστοποίησε η ίδια, επαναλαμβάνοντας τέλος πως είναι επιθυμία του Δήμου Κέας να αποκτήσει το δικό του Γραφείο Δόμησης.

Επιθυμία μας είναι σίγουρα. Θα πρέπει όμως όλο αυτό να μεταφραστεί σε δυνατότητα να το ιδρύσουμε. Ναι, επιθυμούμε αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα. Μακάρι να μας δοθούν τα χρήματα και οι υπάλληλοι για να έχουμε Γραφείο Δόμησης. Αυτήν τη στιγμή είναι ένα όνειρο που φαντάζει πάρα πολύ μακρινό”.

Κατά συνέπεια, η κα Βελισσαροπούλου εξήγησε πως ο Δήμος Κέας θα εξακολουθήσει να υποστηρίζεται από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε Πολεοδομία στην Κέα. Διαφορετικά θα είναι αδύνατον. Έχουμε μόνον έναν υπάλληλο στην Τεχνική Υπηρεσία. Για εμάς αυτό, δημιουργεί την πιο μεγάλη ασφυξία. Ο Δήμος για να λειτουργήσει, χρειάζεται τεχνικά έργα. Δεν μπορεί να είναι ο ίδιος επιβλέψας και ο ίδιος συντάξας στις μελέτες” δήλωσε σχετικά με το θέμα.

Η ίδια έκλεισε τις δηλώσεις της σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα είναι θετική η συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα. Είχαμε αγαστή συνεργασία την οποίαν και επιθυμούμε να συνεχίσουμε γιατί εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε δικό μας Γραφείο Δόμησης, αν και θα το επιθυμούσαμε. Χρειάζεται ανταπόκριση από την κεντρική εξουσία”.

Στ. Γαρδέρης: Με έναν μηχανικό, δεν κάνουμε τίποτα

Αντιμέτωπος με την έλλειψη προσωπικού παραμένει και ο Δήμος Κέας, όπως αναδεικνύει ο Δήμαρχος, Σταμάτης Γαρδέρης μέσω των δηλώσεών του.

Εμείς επειδή είμαστε υποστελεχωμένοι αρκούμαστε στις παρατάσεις που δίνουν και ευελπιστούμε να γίνει κάτι διαφορετικό. Σήμερα, δεν έχουμε τη στελέχωση που απαιτείται για να δημιουργήσουμε Γραφείο Δόμησης και να μπορούμε να υποστηρίξουμε το νησί μας. Δεν υπάρχουν προσλήψεις. Και η παράταση που δόθηκε δεν σημαίνει ότι θα έχουμε προσλήψεις αύριο. Στον Οργανισμό μας έχουμε κενές θέσεις” εξήγησε ο ίδιος, λέγοντας παρακάτω πως, “Προχωράμε με το ίδιο καθεστώς έως ότου βγει νομοθετική διάταξη για να δούμε πώς θα συνεχίσουμε. Ωστόσο, από τη στιγμή που φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση κεντρικά για προσλήψεις, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε Υπηρεσία Δόμησης. Με έναν μηχανικό που διαθέτουμε αυτήν τη στιγμή, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”.

Ως εκ τούτου, ο κ. Γαρδέρης εκτίμησε πως, “και στο μέλλον στο ίδιο μοτίβο θα “κληθούμε” να λειτουργήσουμε, δηλαδή να έχουμε υποστήριξη από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης”.

Μ. Αληφραγκής: Προκειμένου ο Δήμος να έχει έσοδα, στηρίζει πολεοδομικά τα νησιά

Αναφορικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ρωτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής. Αρχικά παρατήρησε πως, “Όλο το τελευταίο διάστημα πηγαίνουμε από παράταση σε παράταση” σχετικά με την υποστήριξη των μικρών Δήμων που δεν διαθέτουν Υπηρεσίες Δόμησης, εξηγώντας παρακάτω πως αυτό σίγουρα μεταφράζεται σε επιπλέον βάρος για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος όμως είναι ευνοημένος σε έσοδα.

Σαφώς η Πολεοδομία της Σύρου είναι μία Υπηρεσία υποστελεχωμένη. Δεν είναι από τις πλέον στελεχωμένες Υπηρεσίες. Παρόλα αυτά εδώ και τρία, τέσσερα χρόνια έχουμε αναλάβει το φορτίο των άλλων τριών νησιών. Επειδή είναι μία διαδικασία που αποφέρει έσοδα στον Δήμο, είμαστε διατεθειμένοι σαν Υπηρεσία και κυρίως οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας να σηκώσουν αυτό το βάρος και να συνεχίσουν την υποστήριξη των τριών νησιών” δήλωσε πρωτίστως ο κ. Αληφραγκής, εξηγώντας παρακάτω πως, “Είχε ειπωθεί πως τον Σεπτέμβρη θα έληγε η συνεργασία υπό την προϋπόθεση πως θα είχαν οργανωθεί τα Γραφεία Δόμησης στα άλλα νησιά. Όμως, μέχρι σήμερα δεν έγινε κάτι. Άρα, μας πάνε σε τρίμηνη παράταση. Προσωπικά εκτιμώ – και από τις συζητήσεις που έχω κάνει – πως αυτά τα νησιά δεν μπορούν να οργανώσουν Γραφεία Δόμησης τόσο άμεσα, αν δεν έχουν στελέχωση”.

Κατά συνέπεια, ο ίδιος σημείωσε πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης φαίνεται πως θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τους άλλους τρεις Δήμους. “Όσο έχουμε την αρμοδιότητα να στηρίζουμε αυτά τα νησιά, σαν Υπηρεσία είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε. Είχε γίνει κρούση να υποστηρίξουμε και την Τήνο. Βέβαια, η Υπηρεσία μας δεν μπορεί να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος με τα σημερινά δεδομένα”.

Ο ίδιος σχολίασε ακόμη πως, “Είναι δικαίωμά τους να θέλουν να οργανωθούν. Εμείς για όσο διάστημα μπορούμε και μας επιτρέπεται θα βάλουμε πλάτη”.

Ερωτηθείς τί θα σημάνει για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης η μελλοντική δημιουργία Γραφείων Δόμησης στα άλλα νησιά, υπήρξε συγκεκριμένος: “Σαφώς απώλεια εσόδων. Τώρα, πολλά έργα οδοποιίας, εργασίες σε κοινόχρηστους χώρους κ.α. γίνονται με έσοδα της Πολεοδομίας (πρόστιμα, άδειες). Αν εκλείψουν αυτά τα έσοδα θα περιοριστούμε στα έσοδα της Σύρου. Αυτό θα έχει αντίκτυπο και στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Σύρου”.

Ωστόσο, μέχρι την υλοποίηση του συγκεκριμένου σεναρίου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών εξήγησε πως, “Εμείς συνεχίζουμε κανονικά. Προκειμένου ο Δήμος να έχει έσοδα, στηρίζει τα άλλα τρία νησιά πολεοδομικά”.

Γ. Πιταούλης: Έσοδα ύψους 800 χιλ. ευρώ από πολεοδομικές υποθέσεις των τριών νησιών

Το μέγεθος της απώλειας εσόδων που θα έχει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης από την παύση πολεοδομικής υποστήριξης, κλήθηκε να αναδείξει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, ο οποίος γνωστοποίησε το ποσό των εσόδων που έχει ο Δήμος σε ετήσια βάση από τα άλλα νησιά.

Τα έσοδα που έχουμε από την Πολεοδομία, τα πρόστιμα των αυθαιρέτων και τις άδειες είναι σημαντικά. Υπάρχουν δύο λογαριασμοί στον προϋπολογισμό που μπαίνουν τα έσοδα από το πολεοδομικό τέλος που εισπράττουμε και από το τέλος αδειών και υπάρχει και ο κωδικός που αφορά τα πρόστιμα των αυθαιρέτων που επιβάλλονται και στα τέσσερα νησιά” ανέφερε, εξηγώντας παράλληλα πως για το έτος 2020 από τα τέλη των οικοδομικών αδειών ήρθαν στο δημοτικό ταμείο της Σύρου ποσά ύψους 376.000 ευρώ και από πρόστιμα 432.000 ευρώ.

Είναι σημαντικά τα έσοδα που έχει ο Δήμος από την παροχή της υποστήριξης προς τα άλλα νησιά” επανάλαβε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, λέγοντας τέλος πως, “Εδώ και δύο χρόνια συνεχώς υπάρχουν παρατάσεις. Θα δούμε από το νέο έτος πώς θα κινηθούν τα πράγματα”.