Παρέμβαση της μείζονος μειοψηφίας σχετικά με Επιτροπές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οι οποίες δεν συνεδριάζουν καθ΄ όλη τη διάρκεια της πρώτης διετίας της τρέχουσας θητείας

Παραδοχή απαξίωσης δημοτικών Επιτροπών

Ιδιαίτερη αναφορά στην Επιτροπή Υγείας με φόντο την πανδημία και απαντήσεις από τον πρόεδρό της

Περί απαξίωσης Δημοτικών Επιτροπών έκανε λόγο η μείζονα αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με τη Δημοτική Αρχή να επιβεβαιώνει επί της ουσίας την κριτική, αφού μέλος της όχι μόνον παραδέχθηκε την απουσία συνεδριάσεων, αλλά υποστήριξε πως ορισμένες εξ αυτών των δεκατεσσάρων Επιτροπών, θα πρέπει να καταργηθούν.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σαφώς για την Επιτροπή Υγείας, δεδομένης της πανδημίας, με το σκεπτικό πως σε τοπικό επίπεδο θα μπορούσαν να συζητηθούν θέματα, σκέψεις ή προτάσεις που θα είχαν εφαρμογή στο νησί και προφανώς σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, με τον πρόεδρό της όμως, Μηνά Αληφραγκή να υποστηρίζει πως, σε ένα τόσο κρίσιμο πρόβλημα που απασχολεί παγκοσμίως τις χώρες, οι όποιες πολιτικές διαχείρισης αποφασίζονται κεντρικά.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως, ακόμη και αν το Δημοτικό Συμβούλιο κληθεί να αποφασίσει την κατάργηση Επιτροπών – σε πολλές από τις οποίες συμμετέχουν φορείς και Σύλλογοι –, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να ενημερώσει για την κάλυψη του αντικειμένου τους, δηλαδή της ατζέντας τους, από άλλες πλευρές και όργανα ή Υπηρεσίες του Δήμου.

Στον “πάγο” επί μία διετία

Ορμώμενο από παλαιότερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου - το 2019 -, οπότε και είχαν συσταθεί οι Επιτροπές στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, έθεσε προχθές το ζήτημα της απουσίας συνεδριάσεών τους στο προσκήνιο. Σύμφωνα με όσα τόνισε, επί μία διετία, δεν έχει καταγραφεί “παλμός” από αυτές τις Επιτροπές με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

Αυτούσια η παρέμβασή του, έχει ως εξής: “Μετά από τη συμπλήρωση της διετίας της τρέχουσας θητείας αυτής της δημοτικής περιόδου παρατηρήθηκε ότι κατά τη διάρκειά της, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των Επιτροπών είτε δεν έχουν συνεδριάσει ποτέ μέχρι σήμερα, είτε έχουν απαξιωθεί πλήρως λόγω της υπολειτουργίας τους.

Δεν θα ήθελα να αναφερθώ ονομαστικά σε καμία Επιτροπή καθώς οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες. Όμως, επειδή όλα αυτά αποδεικνύονται από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά σπάνια η υποβολή εισηγήσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσω αποφάσεων των Επιτροπών του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς οι εισηγήσεις ουσιαστικά υποβάλλονται από τους προέδρους τους, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια συλλογική απόφαση όπως θα έπρεπε, θέλω να ρωτήσω τα εξής κι ας μου απαντήσουν οι ίδιοι πρόεδροι αυτών των Επιτροπών, αν θυμούνται φυσικά σε ποιες είχαν οριστεί.

Πρώτον για ποιους λόγους δεν έχουν συνεδριάσει ποτέ ή έχουν συνεδριάσει ελάχιστα οι περισσότερες Επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου; Δεύτερον τα ορισθέντα μέλη των Επιτροπών και κυρίως αυτά που προέρχονται από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής και είμαι βέβαιος ότι είχαν όνειρα κατά την έναρξη της δημοτικής περιόδου, δεν σας έχουν ενοχλήσει ποτέ γι αυτήν την πλήρη απαξίωσή τους; Τρίτον, για ποιον λόγο δεν καταργούμε ως Δημοτικό Συμβούλιο αυτές τις Επιτροπές αφού όπως αποδεικνύεται δεν μας ενδιαφέρει η όποια συλλογική απόφασή τους αλλά ουσιαστικά αποφασίζουν και εισηγούνται μόνοι τους οι δημοτικοί σύμβουλοι – πρόεδροι των Επιτροπών;”.

Το βλέμμα στην Επιτροπή Υγείας λόγω κορωνοϊού

Σε παρόμοιο τόνο κι άλλο μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης στάθηκε ιδιαιτέρως στο θέμα της Επιτροπής Υγείας, λέγοντας τα ακόλουθα: “Το ερώτημα αφορά τη λειτουργία της Επιτροπής Υγείας, η οποία απαρτίζεται από τον πρόεδρο τον κ. Αληφραγκή, τον Ιατρικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου, τον Σύλλογο Αιμοδοσίας, από αιρετούς και άλλους.

Θα ήθελα να ρωτήσω από πότε έχει να συνεδριάσει η Επιτροπή Υγείας; Και ρωτώ διότι η πληροφορία που έχω είναι ότι έχει να συνεδριάσει από πριν τον κορωνοϊό. Δεδομένου ότι ο Δήμαρχος έχει την αρμοδιότητα να παραπέμψει θέματα στην Επιτροπή Υγείας και αντίστοιχα και ο πρόεδρος της Επιτροπής έχει την αρμοδιότητα να τη συγκαλέσει για τη λήψη αποφάσεων, για ποιον λόγο δεν έχει γίνει αυτό δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μία πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο όλο αυτό το χρονικό διάστημα με τον κορωνοϊό και θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλά πράγματα. Όπως και το πολύ σοβαρό θέμα του Νοσοκομείου...”.

Εφαρμογή κεντρικών αποφάσεων σε κρίσιμα θέματα

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής έδωσε απαντήσεις ο Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Μηνάς Αληφραγκής.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι κάποιες Επιτροπές δεν έχουν λόγο ύπαρξης ενώ απαντώντας στην κριτική, πρότεινε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να εξετάσει τον αριθμό των συνεδριάσεων των αντίστοιχων Επιτροπών κατά την περασμένη θητεία.

“Εγώ πιστεύω και το είχα πει και παλαιότερα ότι ορισμένες Επιτροπές πρέπει να καταργηθούν. Δεν έχουν νόημα. Με την έννοια ότι αφενός μεν το αντικείμενό τους είναι ελάχιστο, από την άλλη πλευρά είναι καθαρά εισηγητικού χαρακτήρα και μετά έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση.

Κατηγορούμαστε σήμερα για συνεδριάσεις Επιτροπών; Το θέτω σαν θέμα πρόεδρε να διερευνήσετε στην προηγούμενη 5ετία πότε συνεδρίαζαν και πόσες συνεδριάσεις είχαν κάνει αυτές οι Επιτροπές” δήλωσε ο κ. Αληφραγκής, εξηγώντας παρακάτω την απουσία συνεδριάσεων της Επιτροπής Υγείας.

“Για το θέμα της Επιτροπής Υγείας σε σχέση με τον Covid-19 να πω πως ηθελημένα δεν ασχολήθηκε η Επιτροπή Υγείας για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι ένα θέμα τόσο λεπτό αυτό του κορωνοϊού που όλη η πολιτική γίνεται κεντρικά και αλίμονο αν ο καθένας πάει να κάνει ενέργειες ή προτάσεις τη στιγμή που υπάρχει μία κεντρική πολιτική. Έχουμε κάνει δύο συνεδριάσεις όταν είχαν προβλήματα και από το Νοσοκομείο είχε ζητηθεί. Βέβαια οφείλω να ομολογήσω πως είναι αρκετός καιρός. 'Όμως σε όλη αυτήν την περίοδο η άποψή μου ήταν να μην ασχοληθεί καθόλου η Επιτροπή Υγείας με αυτό το θέμα γιατί θα μπερδεύαμε τα πράγματα”. Ο ίδιος έκλεισε την απάντησή του, υποστηρίζοντας τέλος πως, “Από την στιγμή που υπάρχει μία κεντρική γραμμή για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα, ακολουθούμε αυτήν”.