Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου ώστε να προχωρήσουν σοβαρές υποθέσεις της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Νέες εγγραφές σημαντικών έργων στο Τεχνικό Πρόγραμμα

Έμφαση στη βελτίωση, αναβάθμιση και αποκατάσταση παραλιακών μετώπων της Σύρου δίνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, εντάσσοντας στο φετινό τεχνικό πρόγραμμά του σημαντικά έργα, τα οποία και επιδιώκει να προωθήσει το ταχύτερο δυνατόν.

Ένα από αυτά αφορά στην προμήθεια των πλωτών εξεδρών για την υποδοχή μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων, καθώς όμως και στην κατασκευή του κτιρίου στο οποίο θα γίνονται οι διαβατηριακοί έλεγχοι στους επιβάτες – επισκέπτες της κρουαζιέρας που εισέρχονται στη ζώνη Σένγκεν, σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ε., 2017/2226.

Επιπλέον, με απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου προχωρά στη συμπερίληψη του έργου της επισκευής του τοίχου αντιστήριξης στον παραλιακό δρόμο της παραλίας Βούλγαρη, καθώς και στην αποκατάσταση του δρόμου στην πλατεία Κανάρη στην Ερμούπολη.

Για όλα τα παραπάνω ενημέρωσε η πρόεδρος στην τελευταία συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Κρουαζιέρα: Μελέτη για τα pontoons

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έμφασης που έχει δώσει η Διοίκηση σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο πεδίο της κρουαζιέρας, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου προχωρά στη σχετική μελέτη για την προμήθεια πλωτών εξεδρών, ώστε στη συνέχεια να κατοχυρώσει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και να προβεί στην απόκτησή τους.

“Βάζουμε τη μελέτη των pontoons με το ποσό των 12 χιλ. ευρώ. Προχωρούμε ώστε να κάνουμε τη μελέτη όπως μας ζητήθηκε από το Υπουργείο προκειμένου να είμαστε έτοιμοι όταν θα λάβουμε τη σχετική χρηματοδότηση από το Υπουργείο, κάτι για το οποίο είχε δεσμευθεί ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης” ανέφερε η πρόεδρος, σημειώνοντας μάλιστα πως ο Υπουργός είχε τονίσει κατά την επίσκεψή του στη Σύρο προ μηνών πως, “Εάν αυξηθεί ο προϋπολογισμος του ΠΔΕ πανελλαδικά η χρηματοδότηση θα είναι από εκεί, αλλιώς θα εντάξουμε τις πλωτές εξέδρες στο νέο ΠΔΕ”.

“Οπότε, προχωράμε με αυτήν τη μελέτη ώστε να είμαστε έτοιμοι” επανέλαβε κατηγορηματικά.

Κτίριο Σένγκεν για διαβατηριακούς ελέγχους

Επιπλέον, η πρόεδρος έκανε γνωστό πως το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Σύρου εγγράφει στο Τεχνικό Πρόγραμμά του “και την υπηρεσία έκδοσης οικοδομικής άδειας για το κτίριο του Σένγκεν στο λιμάνι”.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά κατά καιρούς σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Σύρου: α. Το νέο κτίριο θα αναπτυχθεί σε 1 ισόγεια στάθμη συνολικής επιφάνειας 400 τ.μ. κατ΄ελάχιστον, με συνολικό εμβαδόν υπόστεγων χώρων (στέγαστρα αναμονής επιβατών) 300 τ.μ. κατ΄ ελάχιστον και περιβάλλοντα χώρο περίπου 600 τ.μ.. β. Ο σχεδιασμός των χώρων θα εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις για την εφαρμογή υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ελέγχων. γ. Για το σύνολο του χώρου θα εφαρμόζεται το πρωτόκολλο ISPS Code. δ. Όλο το κτίριο θα διαθέτει κλιματισμό. ε. Η μορφολογία των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων – κτίσματος και στεγάστρων – θα είναι εναρμονισμένη με τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα των υφιστάμενων κτιρίων άμεσης γειτνίασης και γενικά με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ερμούπολης. στ. Η κατασκευή του νέου κτιρίου θα είναι ελαφρού τύπου – μεταλλικός σκελετός, στοιχεία εσωτερικής πλήρωσης ελαφριάς κατασκευής, στοιχεία εξωτερικού κελύφους μικτής κατασκευής.

Η θέση που προτείνεται βρίσκεται πλησίον της αντίστοιχης προτεινόμενης από το προς έγκριση Σχέδιο Masterplan του λιμένα, όπου προβλέπεται η κατασκευή σταθμού Υποδοχής και Ελέγχων κρουαζιέρας (Νησάκι). Μία αρχική προεκτίμηση προϋπολογισμού ανέρχεται σε 900 χιλ. ευρώ.

Σύνδεση δύο αναπλάσεων

Ακόμη ένα σημαντικό μικρό έργο που εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Λιμενικού Ταμείου όπως έχει γίνει γνωστό, αφορά στην αποκατάσταση του δρόμου της πλατείας Κανάρη, τμήμα, το οποίο συνδέει τα δύο έργα αναπλάσεων του παραλιακού μετώπου.

“Ερχόμαστε και εντάσσουμε στο Τεχνικό Πρόγραμμα την επισκευή οδοστρώματος στην πλατεία Κανάρη. Είναι μία μελέτη που είχαμε από το 2019 και δεν την εκτελέσαμε καθώς αναλάβαμε καθήκοντα και η μονάδα παραγωγής ασφάλτου κλειστού τύπου έφυγε γρήγορα.

Τώρα με δεδομένο ότι εκτελείται και το έργο της ανάπλασης στην προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων από την πλατεία Κανάρη μέχρι το Νησάκι είναι ευκαιρία να φτιάξουμε και αυτό το κομμάτι που αντικειμενικά έχει πολλές φθορές” ανέφερε η Κανδιώ Μαραγκού, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Συμπληρώνουμε το σχετικό έργο στο Τεχνικό Πρόγραμμα με το ποσό των 24.180 ευρώ”.

Τοίχος αντιστήριξης του παραλιακού δρόμου του Βούλγαρη

Τέλος, δίδεται έμφαση και στο σοβαρό θέμα της ενίσχυσης του τοίχου αντιστήριξης του δρόμου της παραλίας Βούλγαρη. Σύμφωνα με όσα παρατήρησε η πρόεδρος του ΔΛΤΣ: “Επίσης εγγράφουμε την επισκευή του τοίχου αντιστήριξης στον παραλιακό δρόμο στην περιοχή Βούλγαρη στον Φοίνικα. Έχει εκτεταμένες ζημιές το σημείο και υπάρχει φόβος κατάρρευσης του τοιχίου σε διάφορα σημεία, με κίνδυνο να καταρρεύσει και ο δρόμος. Οπότε, πριν ξεκινήσουν οι έντονες βροχές και πριν ξεκινήσουν τα διάφορα θέματα με κάποια ρέματα στην περιοχή, θέλουμε να ξεκινήσουμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη επισκευή προκειμένου να είναι έτοιμο το μικρό έργο πριν το καλοκαίρι του 2022”.

Τέλος, η ίδια επιγραμματικά σημείωσε πως, εντός του 2022 “θέλουμε να εστιάσουμε και στην προβλήτα της παραλίας του Βούλγαρη ώστε να τη φτιάξουμε”.