Άμεσα η ανάδειξη αναδόχων για να προχωρήσει η διαδικασία της αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών για τα επόμενη δύο έτη και να τοποθετηθεί σύγχρονος εξοπλισμός σε τρία σημεία της Ερμούπολης για τα απορρίμματα

Δύο διαγωνισμοί για ανακύκλωση και βυθιζόμενα συστήματα κάδων

Δύο σημαντικοί διαγωνισμοί βγήκαν στον αέρα από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και αφορούν στην αποκομιδή της ανακύκλωσης για την επόμενη διετία, καθώς και στην προμήθεια και εγκατάσταση τριών βυθιζόμενων συστημάτων κάδων απορριμμάτων για την Ερμούπολη.

Πρόκειται για δυο σημαντικά “έργα”, τα οποία θα εξασφαλίσουν τη διαδικασία της ομαλής και απρόσκοπτης αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών για τα επόμενα δύο χρόνια στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αλλά και για την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού για τη συγκέντρωση απορριμμάτων, ο οποίος θα συμβάλλει στην περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση τριών κεντρικών σημείων της Ερμούπολης.

Αποκομιδή ανακύκλωσης για διετία με προϋπολογισμό 424 χιλ. ευρώ

Ειδικότερα, για τον διαγωνισμό που αφορά στην ανακύκλωση, αξίζει να υπενθυμιστεί πως πρόκειται για έργο και υπηρεσία που παρέμεινε στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και “πέρασε” στην ευθύνη της Υπηρεσίας Καθαριότητας, μετά από τη διάλυση του ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης και το πέρασμα του ΧΥΤΑ και της λειτουργίας του στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό με προϋπολογισμό ύψους 424.080 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), μέσω του οποίου θα αναδειχθεί εργολάβος που θα “τρέξει” το έργο της αποκομιδής της ανακύκλωσης για τα επόμενα δύο έτη, δηλαδή μέχρι και το τέλος της τρέχουσας θητείας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δήμου, θα υπάρχει δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμη χρόνο της νέα σύμβασης, καθώς είναι γνωστές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που συνοδεύουν αυτούς τους διαγωνισμούς.

Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει και σε παλαιότερο ρεπορτάζ η “Κοινή Γνώμη”, στη σύμβαση που θα υπογραφεί με τον ανάδοχο έχει προβλεφθεί η δρομολόγηση επιπλέον βαρδιών κατά τη θερινή περίοδο προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στη διαδικασία της αποκομιδής ενώ ακόμη, έχει δρομολογηθεί η εργασία της αποκομιδής για το σύνολο των δράσεων ανακύκλωσης που αναπτύσσονται στο νησί (π.χ. και για ρουχισμό).

Σύμφωνα με το σχέδιο της σύμβασης, “Η ορθότητα της διαδικασίας αποκομιδής θα παρακολουθείται και θα πιστοποιείται από τη Διεύθυνση Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής. Οι κάδοι θα συλλέγονται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο η παρεμπόδιση ή επικινδυνότητα για τα διερχόμενα οχήματα και τους πολίτες.

Θα πραγματοποιείται επίσης συλλογή όλων των ανακυκλώσιμων υλικών από διάφορα σημεία, στα οποία συγκεντρώνονται υλικά εκτός των τοποθετημένων κάδων, καθ’ υπόδειξη του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, όπως αυτά έχουν προκύψει από τη μέχρι τώρα συμφωνία του Δήμου με τους πολίτες και τους καταστηματάρχες της Σύρου (π.χ. η αγορά, τα σούπερ μάρκετ και άλλα σημεία που ενδεχομένως να προκύπτουν). Όλοι οι χώροι περιμετρικά των κάδων αλλά και των σημείων εναπόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών στα υπόλοιπα σημεία συγκέντρωσης (στην αγορά κτλ), θα καθαρίζονται επιμελώς. Σε κάθε περίπτωση, η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών από τους κάδους, αλλά και από τα υπόλοιπα σημεία όπως αυτά θα υποδεικνύονται από το Δήμο, θα πρέπει να γίνεται τακτικά, ώστε να μην παρατηρείται συσσώρευση υλικών και πλήρωση των κάδων. Σε περίπτωση, δε, που υπάρξει η διαπίστωση ότι η αποκομιδή και συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών δεν γίνεται με ορθότητα, τότε δύναται να κινηθεί διαδικασία επιβολής ποινικής ρήτρας. Υποχρέωση του ανάδοχου είναι η μεταφορά όλων των ανακυκλώσιμων υλικών σε κατάλληλο αδειοδοτημένο χώρο προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων υλικών που σε συμφωνία ή καθ’ υπόδειξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.”.

Σημειώνεται πως οι προσφορές για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου.

Βυθιζόμενοι κάδοι σε κεντρικά σημεία

Επιπλέον, για τον ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό που αφορά στο έργο με τίτλο “Προμήθεια και εγκατάσταση τριών οικολογικών συστημάτων βυθιζόμενων κάδων κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης σε κάδους κοινής χρήσης των Ο.Τ.Α για την αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων” ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είχε εξασφαλίσει μέσω χρηματοδότησης το ποσό των 256.680 ευρώ.

Τα τρία συστήματα πρόκειται να τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της Ερμούπολης και συγκεκριμένα, στο ύψος της οδού Χίου στην παραλιακή ζώνη, όπου σήμερα υπάρχουν κοντέινερ, πλησίον της αφετηρίας των ΚΤΕΛ, καθώς και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης.

Για την προμήθεια και εγκατάστασή τους, ο ανάδοχος θα έχει περιθώριο 6 μηνών, ενώ οι προσφορές του διαγωνισμού θα ανοίξουν στις 29 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως και οι δύο διαγωνισμοί είναι μειοδοτικοί.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης: “Το κάθε σύστημα βυθιζόμενου κάδου θα φέρει κατάλληλου τύπου κατασκευή, όπως αυτή προδιαγράφεται, στη συνέχεια και θα χρησιμοποιηθεί για αποκομιδή απορριμμάτων. Τα στοιχεία που ζητούνται από την παρούσα μελέτη (τεχνική έκθεση, τεχνικές προδιαγραφές, κλπ) θεωρούνται ουσιώδη και απαράβατα με ποινή ακυρότητας , εκτός αν αναφέρεται ότι αποτελούν προτίμηση ή επιθυμία.  Το εξωτερικό πλαίσιο, το σύστημα βύθισης, ανύψωσης, διαβαθμισμένης συμπίεσης και όλη η κατασκευή του υπό προμήθεια συστήματος θα πρέπει να είναι απολύτως καινούρια, αναγνωρισμένων κατασκευαστών με καλή λειτουργία και φήμη κατ’ αρχήν στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό και με ικανό απόθεμα ανταλλακτικών.  Οι διαστάσεις του συστήματος να είναι οι μικρότερες δυνατές και να πληρούν τις υπάρχουσες σχετικές διατάξεις και να είναι απολύτως υδατοστεγές.  Το σύστημα θα πρέπει να φέρει πλήρη ηλεκτρική εγκατάσταση φωτισμού, καλυμμένο από την υπερκατασκευή και θα φέρουν μεταλλικό προστατευτικό περίβλημα και να είναι εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία αυτοματισμού έτσι ώστε να είναι εύχρηστο και ασφαλές στους πολίτες και στα συνεργεία καθαρισμού.  Για τις ανάγκες του σταδίου της αξιολόγησης , θα πρέπει οι συμμετέχοντες να μεταφέρουν τα τρία μέλη της Επιτροπής με έξοδα τους σε φορέα που έχει προμηθευτεί σύστημα όμοιας κατασκευής με το υπό προμήθεια είδος (υπόγειο σύστημα με πρέσες συμπίεσης σε κάδους κοινής χρήσης), το οποίο θα πρέπει να είναι εν λειτουργία τουλάχιστον δύο έτη.  Στις συμβατικές υποχρεώσεις του προμηθευτή θα είναι η συνεχής παρακολούθηση της σωστής λειτουργίας χρήσης του συστήματος από τους πολίτες του Δήμου και από τα συνεργεία αποκομιδής ενώ στις συμβατικές υποχρεώσεις του Δήμου θα είναι η παροχή ρεύματος και η έκδοση των απαραίτητων εγγράφων”.