Ομαλή πορεία για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης όσον αφορά τα οικονομικά του, παρά τη “φουρτούνα” της πανδημίας και της απώλειας εσόδων

Οικονομική αντοχή με το “βλέμμα” στην αγορά ακινήτων

Στο προσκήνιο ο φόβος για μη είσπραξη δημοτικών τελών εξαιτίας τιμολογίων “φωτιά” της ΔΕΗ το επόμενο διάστημα

Αποτελέσματα αποδίδει η πολιτική απόφαση της “σφιχτής” οικονομικής διαχείρισης στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, καθώς η Δημοτική Αρχή προχωρά με στραμμένη την προσοχή της στην ανάγκη αγοράς ακινήτου πλησίον της Ερμούπολης (Λαλακιά), το οποίο προσανατολίζεται να αξιοποιήσει ως χώρο στάθμευσης.

Ο ανωτέρω στόχος μπορεί να επιτευχθεί χάρη στην αποδοτική διαχείριση των οικονομικών από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Γιάννη Πιταούλη, ο οποίος παρά την πανδημία και την απώλεια εσόδων που προέκυψε στο δημοτικό ταμείο καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, προχώρησε σε τακτοποίηση εκκρεμοτήτων και περιορισμό δαπανών, προκειμένου να εξασφαλίσει μία οικονομική υγεία στον Δήμο. Σαφώς ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας έχουν λάβει έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις από το κεντρικό κράτος, ωστόσο, ο έλεγχος στα οικονομικά του Δήμου και η τακτοποίηση εκκρεμοτήτων, όπως ενδεικτικά παλαιών οφειλών ή δανείων πρώην Δήμων του νησιού, οφείλονται σε μετρημένες κινήσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου, ο οποίος χθες, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, γνωστοποίησε πως τα παραπάνω αποτελούν τη βάση του Δήμου για αγορά ή αγορές ακινήτων.

Συγκεκριμένα, όπως έχει γίνει γνωστό με παλαιότερο ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, ο Δήμος προσανατολίζεται στην αγορά οικοπέδου στη Λαλακιά, για να αντιμετωπίσει το θέμα της έλλειψης θέσεων στάθμευσης, ενώ στοχεύει στην αγορά οικοπέδου για τον ίδιο λόγο και στο χωριό του Φοίνικα.

Ο κ. Πιταούλης “φώτισε” εμμέσως τα προαναφερθέντα στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, οπότε και εγκρίθηκαν τα οικονομικά στοιχεία του γ΄ τριμήνου του Δήμου.

Γ. Πιταούλης: Αυστηρός έλεγχος που αποδίδει “καρπούς” και αντανακλαστικά για μη είσπραξη τελών

Στην αναλυτική ενημέρωση που πραγματοποίησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης για την πορεία των οικονομικών, τόνισε πως δεν υπάρχει απόκλιση από τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής, κάτι θετικό για την αντοχή του Δήμου.

“Είναι θετικό όταν διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει απόκλιση στα έσοδα και δεν χρειάζεται αναμόρφωση του προϋπολογισμού και να κόψουμε δαπάνες. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να παρατηρήσουμε και στη συγκεκριμένη έκθεση” ανέφερε ο ίδιος, εξηγώντας πως αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους τους οποίους και παρέθεσε.

“Αφενός γιατί προϋπολογίσαμε τα έσοδα του 2021 μειωμένα αναμένοντας τις μειώσεις του κορωνοϊού, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό απεικονίζονται κυρίως στα έσοδα που έχει ο Δήμος από μισθώματα αλλά και στα έσοδα που έχει ο Δήμος μας από ανταποδοτικά τέλη και υπηρεσίες” ανέφερε αρχικά, εξηγώντας πως, “Υπάρχει η δυσκολία κάποιων συμπολιτών μας να πληρώσουν τα ποσά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ” ασχέτως του γεγονότος πως, “ο Δήμος πέρυσι είχε ψηφίσει μειώσεις για τα δημοτικά τέλη”.

Επιπλέον, ο κ. Πιταούλης σχολίασε πως σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια “είναι αυξημένες οι επιχορηγήσεις για επενδυτικές δαπάνες , κάτι που έρχεται σαν συνέπεια των αρκετών χρηματοδοτήσεων που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος και της ως έναν βαθμό εκτέλεσης των σχετικών δαπανών μέσω του Τεχνικού προγράμματος”, ενώ ακολούθως, συμπλήρωσε πως, “αντίστοιχα λόγω κορωνοϊού μειωμένα είναι τα έσοδα και οι εισπράξεις από απαιτήσεις που αφορούν προηγούμενα οικονομικά έτη και αυτό πάλι λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που συνοδεύεται από την πανδημία του κορωνοϊού”.

Στο πλαίσιο μίας απολογιστικής ματιάς για τα παραπάνω, εξήγησε πως, σε κάθε περίπτωση, σήμερα, “ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να προβεί σε κάποια σημαντική επένδυση που θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο σαν κύριο όργανο, είτε αυτή αφορά αγορά κάποιου ακινήτου, είτε αυτή αφορά κάποια κομμάτια του τεχνικού προγράμματος”. Σύμφωνα με τον ίδιο, “αυτά είναι αλληλένδετα και εκεί κατευθύνοντα τα χρήματα αυτά”.

Δυνατότητα κάλυψης έκτακτων αναγκών

Ως εκ τούτου, ο κ. Πιταούλης τόνισε πως η καλή αντοχή του Δήμου οικονομικά προκύπτει σαν συνέχεια της προσπάθειας όλων των προηγούμενων ετών και χαρίζει στη Δημοτική Αρχή τη δυνατότητα κάλυψης έκτακτων αναγκών όπως ενδεικτικά την πρόσληψη καθαριστριών για τα σχολεία.

“Ακριβώς επειδή δουλέψαμε τα προηγούμενα δύο χρόνια, είχαμε τη δυνατότητα κάποια από αυτά τα χρήματα να τα έχουμε διαθέσει και ήδη υπενθυμίζω, πως τα χρήματα που δώσαμε και με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τη μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών είναι ένα μεγάλο ποσό που ανέρχεται γύρω στις 200 χιλ. ευρώ. Ένα κομμάτι των χρημάτων κατευθύνεται προς τα εκεί” συμπλήρωσε ο ίδιος, ενημερώνοντας παρακάτω και για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων που περιήλθαν στην ατζέντα του ενιαίου Δήμου.

“Τέλος και με το δάνειο που αφορούσε τον πρώην Δήμο Άνω Σύρου μετά από δέκα χρόνια του ενιαίου Δήμου, κλείσαμε” σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τέλος πως με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσει ο Δήμος στη διαχείριση των οικονομικών καθώς υπάρχουν υποθέσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν. Μία εξ αυτών η συνέχιση του ΚΔΑΠ ΜΕΑ. “Το κόστος που πρέπει να δούμε και ανακύπτει ως ζήτημα κάθε φορά είναι η λειτουργία του Πολυδύναμου. Εφόσον ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει τη συνέχισή του, θα πρέπει να βρεθούν και οι αντίστοιχοι πόροι που θα διατεθούν γι αυτό το κομμάτι” σχολίασε, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Αλ. Αθανασίου: Στραγγαλισμός δαπανών αλλά καλός έλεγχος

Σε ήπιο τόνο τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος διαπίστωσε αρχικά τα εξής: “Ακριβώς όπως τα λέει ο Αντιδήμαρχος είναι. Εμείς χαιρόμαστε για τη θετική εικόνα. Η μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι στο σκέλος των ανταποδοτικών κάτι που αναφέρατε κι εσείς”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “Πιθανότατα με τις πρόσφατες αυξήσεις του ρεύματος και αν δεν δοθεί η βοήθεια προς τα νοικοκυριά που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, καταλαβαίνουμε ότι ενδέχεται να υπάρξει απώλεια εσόδων και για τον Δήμο. Αυτό δεν είναι θετικό με την έννοια ότι ο μισός Δήμος είναι οι ανταποδοτικές του υπηρεσίες”.

Επιπλέον, ο κ. Αθανασίου αφού επανέλαβε πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σήμερα “δείχνει να αντέχει (σ.σ. οικονομικά)”, θέλησε να επαναφέρει σύντομα την κριτική του για τη μη ύπαρξη δαπανών. “Έχουμε διανύσει ήδη 21 μήνες της πανδημίας. Δεν θέλω να μπω σε περιπτωσιολογία εσόδου – εξόδου που φαίνεται μία μικρή απορρόφηση ή αδυναμία εξόδων, γιατί ούτως ή άλλως η Δημοτική Αρχή εφαρμόζει έναν μικρό στραγγαλισμό των εξόδων. Ως ένα σημείο το κατανοώ, όμως φαίνεται ότι έχει δυνατότητα ο Δήμος για κάτι παραπάνω” υποστήριξε, μιλώντας τέλος θετικά για την πρόθεση του Δήμου να αγοράσει ακίνητα.

“Αν υπάρχει η πολιτική βούληση που θα μετουσιωθεί αυτή τη χρονιά ή την επόμενη, σε αγορά ενός ακινήτου για χώρο στάθμευσης στην Ερμούπολη, αυτόν που έχουμε πει για τον Φοίνικα ή οτιδήποτε άλλο, αυτά είναι κατανοητά και μένει να τα δούμε” σχολίασε, κλείνοντας την τοποθέτησή του, με την παρατήρηση πως, “Παρ' όλη την πανδημία υπήρχαν στέρεες οικονομικές βάσεις για να μπορεί να αντέχει ο Δήμος όλα αυτά που έχουμε δει τους 21 μήνες του κορωνοϊού”.