Τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα συμμετέχει ο εργολάβος, προκειμένου να ενημερώσει για την έναρξη των εργασιών

Αναμονή και διευκρινίσεις για το έργο του Βούρλη

Μετά τα Χριστούγεννα οι πρώτες παρεμβάσεις, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, όπως δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών

Σε επίπεδο συνεννοήσεων παραμένουν μέχρι σήμερα οι πλευρές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του εργολάβου και του μελετητή για το έργο του Βούρλη, αν και έχει συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, γεγονός που προβληματίζει την τοπική κοινωνία για την απαραίτητη επέμβαση που πρέπει να γίνει στο σημείο.

Προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση των δημοτών, η Δημοτική Αρχή και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής καλούν τον ανάδοχο του έργου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, οπότε και ο ίδιος θα έχει την ευκαιρία να γνωστοποιήσει λεπτομέρειες για την εξέλιξη των εργασιών, που πρέπει να ξεκινήσουν.

Κληθείς ο Μηνάς Αληφραγκής να μιλήσει για το συμφωνηθέν πλάνο μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τις αρχικές συνεννοήσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών, εξήγησε πως μετά τα Χριστούγεννα και λογικά τον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες στον τοίχο αντιστήριξης και ακολούθως θα γίνουν οι παρεμβάσεις στον δρόμο.

Δεδομένης της δυσκολίας που έχει το έργο, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος τόνισε πως δεν αποκλείεται να προκύψουν και δεδομένα που ενδέχεται να αλλάξουν το πλάνο, ωστόσο, για τέτοια θέματα θα ερωτηθεί ο ανάδοχος εντός της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου.

Πάντως, πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να επιμείνει στη στόχευσή της, ώστε ο δρόμος να δοθεί στη διάθεση των πολιτών πριν το προσεχές Πάσχα.

Υπενθυμίζεται πως, για το έργο ο Δήμος έχει εξασφαλίσει το ποσό των 330 χιλ. ευρώ, με το οποίο θα προχωρήσει στην ανακατασκευή του οδικού τμήματος της περιοχής του Βούρλη, αλλά και στην ενίσχυση του τοιχίου αντιστήριξης. Το “όφελος” για την περιοχή και ο κύριος στόχος του έργου είναι το φορτίο που δέχεται ο δρόμος να αποσυνδεθεί από το τοιχίο.

Αρχικό πλάνο εργασιών σε δρόμο και τοιχίο αντιστήριξης

“Το έργο συμβασιοποιήθηκε τον Αύγουστο. Αυτό το τρίμηνο που έχει περάσει μέχρι τώρα, έπρεπε να γίνουν κάποιες διευκρινίσεις και κάποιες επαφές μεταξύ εργολάβου, Υπηρεσίας και μελετητή. Αυτά προκύπτουν μετά τη σύμβαση και αφού δει ο εργολάβος τι γίνεται. Αυτές οι συνεννοήσεις σαφώς και θέλουν κάποιον χρόνο” σχολίασε αρχικά προς την εφημερίδα ο κ. Αληφραγκής, σημειώνοντας πως, “Οι δεσμεύσεις που έχω προσωπικά από τον εργολάβο είναι πως άμεσα, μετά τα Χριστούγεννα και μέσα στον Ιανουάριο, επισκευάζεται σε πρώτη φάση ο τοίχος αντιστήριξης, θα γίνει δηλαδή η σκυροδέτηση του τοίχου αντιστήριξης και μέσα στον Φεβρουάριο θα γίνουν οι τσιμεντοπασαλώσεις. Δηλαδή οι γεωτρήσεις και το κυρίως έργο”.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, “Όλα τα παραπάνω είναι η στόχευση σε ένα θεωρητικό επίπεδο, με την έννοια ότι ενδεχομένως να προκύψουν κάποια θέματα ή προβλήματα όταν ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Αυτά όμως τα θέματα, δεν μπορεί να τα γνωρίζει κανένας σήμερα”.

Ο κ. Αληφραγκής ερωτηθείς για το πότε εκτιμά ότι θα μπορέσει να δοθεί ο δρόμος στη διάθεση της κυκλοφορίας, ανέφερε πως, “Η στόχευση για εμάς είναι από το Πάσχα και μετά, ο δρόμος του Βούρλη να δοθεί στην κυκλοφορία, ακόμη κι αν δεν έχει ολοκληρωθεί στο 100%. Να μπορούν να διέρχονται κανονικά τα οχήματα για να μην έχουμε προβλήματα με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Πρέπει να μπορεί να περνά και το mini bus αλλά και να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της Δόξας”.

Είναι ένα έργο που μας έχει αγχώσει”

Για την ενημέρωση των δημοτών, ο κ. Αληφραγκής γνωστοποίησε πως ο εργολάβος έχει κληθεί να παραστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Επειδή υπάρχουν διάφορες ανησυχίες από τον κόσμο για το έργο του Βούρλη, έχω καλέσει τον εργολάβο ώστε να παρευρεθεί και να μιλήσει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας. Θα συμμετάσχει και ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας και θα δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις. Θα δεσμευθεί ο εργολάβος για τους χρόνους που θα “τρέξει” το έργο και γενικότερα για την εξέλιξή του” δήλωσε ο Αντιδήμαρχος, εξηγώντας πως η πληροφόρηση που θα υπάρξει, “θέλουμε να μετριάσει την αγωνία όλων για την εξέλιξη αυτού του έργου”.

“Άλλωστε στην εφημερίδα σας είχε κάνει δηλώσεις ο εργολάβος και το χρονοδιάγραμμα ήταν αυτό που ανέφερα” πρόσθεσε, λέγοντας παρακάτω πως η διαχείριση του προβλήματος στην περιοχή του Βούρλη, αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή.

“Είναι ένα βασικό έργο για τη Σύρο και την Ερμούπολη. Η χρηματοδότηση υπάρχει. Προσωπικά με έχει αγχώσει αυτό το έργο γιατί είναι από τα πιο σημαντικά που θα γίνουν στην Ερμούπολη.

Δυστυχώς σήμερα η πόλη είναι κομμένη στα δύο. Υπάρχει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των πολιτών που μένουν Δόξα, Άγιο Δημήτριο, Βροντάδο και σήμερα ακόμη παραμένει και η απαγόρευση για τη μετακίνηση μεγάλων φορτηγών. Όλα αυτά πρέπει να τα συνυπολογίσει ο ανάδοχος” πρόσθεσε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως, “Είναι ένα δύσκολο έργο από την ενημέρωση που έχω καθώς μηχανικός δεν είμαι. Ελπίζω να πάνε όλα καλά”.

Ο κ. Αληφραγκής κλείνοντας την αναφορά του στο συγκεκριμένο θέμα, σημείωσε πως, “Εμείς θα επιμείνουμε στη στόχευση που έχουμε γιατί είναι ένα έργο που θέλουμε και πρέπει να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα”.

Αύξηση θέσεων στάθμευσης στη Δόξα

Με φόντο τα παραπάνω, ο Αντιδήμαρχος ρωτήθηκε και για τις ενέργειες του Δήμου σχετικά με την ανάπτυξη περισσότερων θέσεων στάθμευσης στη Δόξα. “Με αυτό το σκεπτικό κάναμε και την επέκταση του parking της Δόξας και κερδίζουμε γύρω στις 60 επιπλέον θέσεις. Βέβαια έχει υλοποιηθεί η πρώτη φάση του parking μέχρι σήμερα και μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού για το 2022, θα γίνει και μία τσιμεντόστρωση και ένα μπάζωμα, αλλά ακόμη και φύτευση αν κριθεί ότι υπάρχει χώρος. Δεν έχουν ολοκληρωθεί όσα θέλουμε ακόμη, αλλά το πρώτο στάδιο, το πιο σημαντικό, έγινε” δήλωσε σχετικά, υπενθυμίζοντας τέλος την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του parking στην περιοχή, αλλά και τη διαμόρφωση ιδιωτικού οικοπέδου το οποίο παραχωρείται δωρεάν στον Δήμο για ένα χρονικό διάστημα.