Επαφές της Δημοτικής Αρχής Σύρου – Ερμούπολης με τον Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια στην Αθήνα

Η Σύρος “ανοίγει πανιά” για μαρίνα και Ψηφιακούς Νομάδες

Δηλώσεις Ν. Λειβαδάρα και Κ. Μαραγκού για θέματα που συνδέονται άμεσα με την τουριστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Θετικές εξελίξεις προκύπτουν για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων από τις επαφές της Δημοτικής Αρχής με τον Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, τις προηγούμενες ημέρες, καθώς η Σύρος αναμένει να ολοκληρώσει τη διαδικασία επαναχωροθέτησης της μαρίνας στα Λαζαρέττα, αλλά και να υποδεχθεί οργανωμένα Ψηφιακούς Νομάδες, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της περιόδου που δεν αφορά την καλοκαιρινή σεζόν.

Συγκεκριμένα, οι επαφές του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα και της προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώς Μαραγκού για τα δύο θέματα με τον κ. Κικίλια “γεννούν” αισιοδοξία για το νησί, με φόντο την προσπάθεια που πραγματοποιεί για ουσιαστική στροφή στην τουριστική ανάπτυξη.

Πρωτίστως, το δρομολογημένο θέμα της επαναχωροθέτησης της μαρίνας στη θέση “Πηδάλι” αναμένεται να “κλείσει” σύντομα, καθώς τόσο ο κ. Κικίλιας, όσο και η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής, Βίκυ Λοΐζου παρουσιάστηκαν θετικοί στον άμεσο έλεγχο του σχετικού φακέλου που έχει καταθέσει το Λιμενικό Ταμείο, ώστε να δώσουν την έγκρισή τους και να προωθηθεί ακολούθως και στην ΕΣΑΛ η οριστική έγκριση του master plan, δηλαδή του νέου τρόπου – σχεδίου λειτουργίας όλης της λιμενολεκάνης Ερμούπολης.

Παράλληλα με την υπόθεση της μαρίνας, για την οποίαν η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την αξιοποίησή της και το πέρασμά της σε ιδιώτη, προωθεί και το θέμα των Ψηφιακών Νομάδων σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού.

Ειδικότερα, οι Digital Nomads αποτελούν την τελευταία τάση στο πεδίο του Τουρισμού και συγκεκριμένα είναι πολίτες που μπορούν να εργασθούν από απόσταση και σε άλλους τόπους και χώρες. Μοναδική προϋπόθεση για την “απορρόφησή” τους είναι η διαμόρφωση ελκυστικού περιβάλλοντος, θέμα για το οποίο το Υπουργείο Τουρισμού ζητά τη βοήθεια της τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να ανταποκριθούν καταλύματα, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης.

Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να ενισχυθούν περιοχές σε περιόδους εκτός τουριστικής σεζόν.

Η πρωτοβουλία ξεκινά πιλοτικά σε Ερμούπολη, Ηράκλειο και Καλαμάτα και η Σύρος εκτιμάται πως θα βγει πολυεπίπεδα κερδισμένη από την απορρόφηση κάποιας μερίδας Ψηφιακών Νομάδων.

Κ. Μαραγκού: Επαφές για την ολοκλήρωση των διαδικασιών επαναχωροθέτησης της μαρίνας

Σε δηλώσεις προς την “Κοινή Γνώμη” ανταποκρίθηκε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού αναφορικά με την υπόθεση επαναχωροθέτησης της μαρίνας στα Λαζαρέττα.

Ειδικότερα, παρουσιάστηκε ικανοποιημένη για τη συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια καθώς και με την Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής, Βίκυ Λοΐζου, επισημαίνοντας εμμέσως πως και τα δύο κυβερνητικά πρόσωπα τάσσονται θετικά στην προώθηση της υπόθεσης αξιοποίησης της μαρίνας, καθώς συναινούν στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την επαναχωροθέτησή της.

“Κάναμε μία συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού, στον οποίον αναφέραμε την εκκρεμότητα σχετικά με την επαναχωροθέτηση της μαρίνας. Όσον αφορά για τη μαρίνα, δεσμεύθηκε για την επίσπευση των διαδικασιών. Ακολούθως μιλήσαμε με την Γενική Γραμματέα την κα Λοΐζου, η οποία είχε επισκεφθεί τη Σύρο το καλοκαίρι και είχε δει τη μαρίνα. Φάνηκε πρόθυμη να επισπεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις διαδικασίες της επαναχωροθέτησης” δήλωσε αρχικά η πρόεδρος, τονίζοντας πως για το Λιμενικό Ταμείο Σύρου είναι προτεραιότητα το η εν λόγω υπόθεση.

“Για εμάς είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί, δεδομένου ότι έχε επιτευχθεί και η νομιμοποίησή της” πρόσθεσε η ίδια, συνδέοντας το θέμα και με την υπόθεση των τελικών εγκρίσεων του master plan.

“Η επαναχωροθέτηση της μαρίνας και η σύντομη ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας είναι κάτι που ξεμπλοκάρει και το master plan και την έγκρισή του από την ΕΣΑΛ ενώ ανοίγει τον δρόμο για τις διαδικασίες αξιοποίησης της μαρίνας από ιδιώτη” συμπλήρωσε, γνωστοποιώντας παρακάτω πως το Υπουργείο και οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα ελέγξουν εντός των δύο επόμενων εβδομάδων τον φάκελο για τη μαρίνα, ώστε το ταχύτερο δυνατό να κλείσει το θέμα.

“Αναφέραμε στον κ. Κικίλια αλλά και στη Γενική Γραμματέα ότι προχωράμε τις μελέτες για τη χωροθέτηση του τουριστικού καταφυγίου και στον Φοίνικα. Η ανάπτυξη των αλιευτικών λιμένων γενικότερα είναι κάτι που το θέλει το Υπουργείο Τουρισμού, οπότε ζητήσαμε τη βοήθειά τους για την επίσπευση των διαδικασιών. Μιλήσαμε και με υπηρεσιακούς παράγοντες. Νομίζω πως είμαστε σε καλή επικοινωνία και συνεννόηση. Ανανεώσαμε τη συνομιλία μας για 10 – 15 ημέρες μετά” δήλωσε παρακάτω η Κανδιώ Μαραγκού, γνωστοποιώντας όλη την ατζέντα της συζήτησης με τον Υπουργό και την κα Λοΐζου.

“Ουσιαστικά οι υπηρεσιακοί παράγοντες θα ελέγξουν πιο επισταμένα τον φάκελο για να δουν αν υπάρχει κάποια εκκρεμότητα και αν είμαστε εντάξει σε όλα όσον αφορά τον φάκελο της μελέτης επαναχωροθέτησης της μαρίνας. Νομίζω θα προχωρήσουμε σύντομα” εκτίμησε τέλος η πρόεδρος.

Ξεκάθαρη η βούληση αξιοποίησής της

Με φόντο την πρόθεση αξιοποίησης της μαρίνας στα Λαζαρέττα, αξίζει να υπενθυμιστούν οι λόγοι που ώθησαν τη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου στις διαδικασίες επαναχωροθέτησής της. Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει σε σχετική συνεδρίαση η πρόεδρος: “Ολοκληρώσαμε λοιπόν την επαναχωροθέτηση της μαρίνας (μελέτη) και την εγκρίναμε σε προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο, η οποία εξυπηρετεί τρεις σκοπούς: α. τον καθορισμό της θαλάσσιας ζώνης της βάσει της μελέτης του master plan (δηλαδή εναρμόνιση του θαλάσσιου χώρου της μαρίνας με τον θαλάσσιο χώρο του master plan), β. την ενσωμάτωση όλων των αυθαίρετων κατασκευών που υπήρχαν σ’ αυτήν και είχαν νομιμοποιηθεί από την προηγούμενη Διοίκηση και γ. τη λειτουργική βελτίωσή της με δημιουργία επιπλέον χερσαίων χώρων και δημιουργία θέσεων πρόσδεσης για μεγαλύτερα σκάφη. Θέλουμε να γίνει πιο ελκυστική για αξιοποίηση”.

Β. Κικίλιας: Συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση για τους Digital Nomads

Αναφορικά με την έναρξη της πρωτοβουλίας “Digital Nomads” (ψηφιακοί νομάδες) στην Ελλάδα και ειδικότερα, πιλοτικά, από τις περιοχές της Ερμούπολης, του Ηρακλείου Κρήτης και της Καλαμάτας, το Υπουργείο Τουρισμού εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση, με τις θέσεις και τις παρατηρήσεις του Υπουργού, Βασίλη Κικίλια, σύμφωνα με δηλώσεις του και σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

“Αρκετοί επισκέπτες έμειναν το χειμώνα στα νησιά μας ή σε άλλους προορισμούς και δούλεψαν εξ’ αποστάσεως μέσα από τον υπολογιστή τους. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο trend, οι Digital Nomads ή Ψηφιακοί Νομάδες. Είναι ένα κομμάτι της πίτας που θα θέλαμε στη χώρα, καθώς ενισχύει κατά κύριο λόγο τον off-season τουρισμό” τόνισε αρχικά ο κ. Κικίλιας, επιβεβαιώνοντας πως, η εν λόγω πρωτοβουλία θα ξεκινήσει πιλοτικά σε πρώτη φάση στις πόλεις Ερμούπολη, Ηράκλειο και Καλαμάτα, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, καταρχάς με την Wind, και με άλλες εταιρείες αργότερα. “Οι εταιρείες θα δίνουν καλύτερα πακέτα σύνδεσης στο Internet. Εμείς αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να συνεργαστούμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να έχουμε καταλύματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, να μπορούν οι άνθρωποι να οργανώνουν τη ζωή τους εκεί που θα διαμένουν. Και αυτό ως συνεργασία, έρχεται να πιστωθεί στη στρατηγική μας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου” πρόσθεσε ο ίδιος, λέγοντας ακόμη πως, “Δεν είναι η μοναδική πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε. Αλλά είναι μία απόδειξη του τι σημαίνει βιώσιμο τουριστικό μοντέλο. Χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και δίνουμε τη δυνατότητα να ανοίξει η βεντάλια του τουριστικού προϊόντος και με έναν άλλο, διαφορετικό τρόπο”.

Από το βήμα του Συνεδρίου με θέμα «Next is now 2021: Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική́ Υπόθεση! Δυνατότητες και Προοπτικές», ο Υπουργός Τουρισμού εξήγησε πως η πρωτοβουλία Digital Nomads είναι κάτι περισσότερο από μία εθνική υπόθεση.

“Είναι μια εθνική υπόθεση γιατί τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε ως χώρα ανάγκη να είμαστε Πρωταθλητές στον Τουρισμό. 1 στα 4 ευρώ της ελληνικής οικονομίας, το 25% δηλαδή του ΑΕΠ έρχεται έμμεσα ή άμεσα από τον Τουρισμό μας. Εξάλλου, για εμάς στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πίσω από αυτά τα δεδομένα, βρίσκονται οι Έλληνες. Οι Έλληνες που επιχειρούν στο τουριστικό προϊόν και φιλοξενούν τους επισκέπτες μας. Οι Έλληνες που μεταφέρουν τους ταξιδιώτες, αυτοί που κρατάνε στα χέρια τους το εμπόριο, τη μεταποίηση, την εστίαση, και πολλούς ακόμα κλάδους της ελληνικής οικονομίας που τρέφονται από το τουριστικό προϊόν”.

Τέσσερις πυλώνες για τον τουρισμό

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε σε απόλυτο τόνο δε, πως, “το 2022 πρέπει να είναι το έτος ορόσημο για τον ελληνικό Τουρισμό”, θέτοντας παρακάτω τους τέσσερις πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής για τον τουρισμό.

Σύμφωνα με όσα είπε αυτοί οι πυλώνες είναι οι εξής: αναβάθμιση των υποδομών, δημιουργία task force crisis management, ψηφιοποίηση του τουριστικού προϊόντος και upskilling και reskilling, δηλαδή αναμόρφωση και αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

“Με βάση αυτούς τους 4 πυλώνες θα κινηθούμε για να πετύχουμε τους μικρούς και μεγάλους μας στόχους. Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη διάχυση των επισκεπτών μας σε όλη τη χώρα, ειδικά σε νέες και ανεξερεύνητες γωνιές της πατρίδας μας, την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, την ανάδειξη της κρουαζιέρας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη βιωσιμότητα του τουρισμού” ανέφερε ο Υπουργός, κλείνοντας στη συνέχεια την ομιλία του. “Η μοναδικότητα του τουριστικού προϊόντος, είναι το ισχυρό μας brand. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο τουρισμός, η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας είναι στον αυτόματο πιλότο. Χρειάζεται σκληρή και ομαδική δουλειά από όλους, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι το 2022 θα είναι η χρονιά που θα απογειωθεί ο ελληνικός Τουρισμός”.

Ν. Λειβαδάρας: Και επέκταση σεζόν και όφελος κατά τη “νεκρή” περίοδο

Ιδιαιτέρως ικανοποιημένος για τη συμπερίληψη της Σύρου στην πρωτοβουλία για τους Ψηφιακούς Νομάδες που θα προωθήσει οργανωμένα το Υπουργείο Τουρισμού, παρουσιάζεται ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”.

Ερωτηθείς σχετικά για το περιεχόμενο των συζητήσεων με τον Υπουργό Τουρισμού, ο ίδιος δήλωσε πως αναπτύχθηκε η πρόθεση του Υπουργείου για τους Ψηφιακούς Νομάδες και ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης δεσμεύθηκε για την ανταπόκρισή του και τη συμμετοχή του στην πρωτοβουλία, καθώς η πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα αποκομίσει διπλό όφελος. Συγκεκριμένα, θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία σε περιόδους που το νησί δεν έχει τουρισμό, ενώ παράλληλα θα απολαύσει και προβολή.

“Με τον Υπουργό ήμασταν σε επαφή αρκετές ημέρες πριν τη συνάντηση για το θέμα της ένταξης της Σύρου στην πρωτοβουλία των Digital Nomads. Ο ίδιος ανακοίνωσε την έναρξη της σημαντικής πρωτοβουλίας και εμείς θα συνεργαστούμε. Είχαμε πει ότι θα είμαστε θετικοί στον Δήμο για να βοηθήσουμε, οπότε συμπεριλήφθηκε και η Σύρος μετά από την καταλυτική τοποθέτηση του Υπουργού” ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, εξηγώντας πως αυτή η εξέλιξη θα φέρει “κέρδος” στο νησί, την τοπική οικονομία, ενώ ακόμη θα βοηθήσει και στην προβολή.

“Νομίζω πως είναι μία πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία γιατί δεν μιλάμε μόνον για επέκταση της τουριστικής σεζόν αλλά και για όφελος σε μία τελείως νεκρή περίοδο στο νησί. Η άφιξη Ψηφιακών Νομάδων και η διαμονή τους στο νησί θα ενισχύσει την τοπική οικονομία. Άρα, το όφελος μπορεί να είναι άμεσο για το νησί και δεν μιλάμε μόνον για Έλληνες, αλλά και για πολίτες του εξωτερικού.

Συγχρόνως με το όφελος στην τοπική οικονομία, ο τόπος κερδίζει και προβολή” υπογράμμισε ο κ. Λειβαδάρας, λέγοντας τέλος πως θα έρθει σε συνεργασία άμεσα με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές στη Σύρο, όπως άλλωστε το ζητά και το Υπουργείο Τουρισμού.

“Φυσικά θα επικοινωνήσουμε με τα καταλύματα, τα ξενοδοχεία και με την εστίαση. Χρειάζεται συνεργασία και θεωρώ πως είναι μία πρωτοβουλία που και οι ίδιοι με χαρά θα αγκαλιάσουν. Άλλωστε θα λειτουργήσει προς όφελός τους” ανέφερε ο Δήμαρχος, κλείνοντας τις δηλώσεις του επί του θέματος.