Άμεσα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προχωρά στον διαγωνισμό για τη δημιουργία ενός Γραφείου στον τόπο που θα στοχεύει στην προσέλκυση επενδυτών από Ελλάδα αλλά και εξωτερικό

Στην τελική ευθεία για τον μηχανισμό ενθάρρυνσης επενδύσεων

Απαντήσεις από τον Ανδρέα Γιαλόγλου για την πορεία του έργου στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ.

Με πολυετή καθυστέρηση συνοδεύεται το έργο του Μηχανισμού Ενθάρρυνσης και Υποστήριξης των Επενδύσεων και της Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας στο νησί της Σύρου (ύψους 400 χιλ. ευρώ), καθώς αν και η συγκεκριμένη προσπάθεια ξεκίνησε από την περασμένη δημοτική θητεία, ο Δήμος αναμένεται προσεχώς, να προχωρήσει στην απαιτούμενη διαγωνιστική διαδικασία για την υλοποίησή του.

Συγκεκριμένα, μέσα από το εν λόγω έργο θα λειτουργήσει ένα Γραφείο στη Σύρο που θα στοχεύσει στην προβολή και προώθηση της πρωτεύουσας των Κυκλάδων τόσο στην Ελλάδα, όσο όμως και στο εξωτερικό, προκειμένου να καταγραφεί επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τόπο, το οποίο θα αποτυπωθεί στην πράξη.

Όπως έχει γίνει γνωστό, προβλήματα στην αρχική σύμβαση του έργου, αλλά και εμπόδια στην εξέλιξη του Αναπτυξιακού Προγράμματος Ειδικού Σκοπού στο Ν. Αιγαίο, είχαν “γεννήσει” μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέλιξή του. Από την πλευρά της σημερινής Δημοτικής Αρχής, ο εντεταλμένος του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανδρέας Γιαλόγλου επιδίωξε να “θεραπεύσει” τα... κενά στη σχετική σύμβαση, προκειμένου η υλοποίησή της να είναι τυπικά και ουσιαστικά ορθή και κυρίως καρποφόρα – αν είναι δυνατόν – στο μέτρο του εφικτού.

Δεδομένου πως εδώ και ένα ολόκληρο έτος, δεν υπήρξε ενημέρωση για την προώθηση αυτού του έργου, τέθηκε ερώτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση στην οποίαν προέβη ο κ. Γιαλόγλου, πλέον, το έργο έχει δρομολογηθεί και ο Δήμος βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υλοποίηση ενός διαγωνισμού, από τον οποίον θα προκύψει η λειτουργία του Γραφείου που θα προωθήσει τη Σύρο σε υποψήφιους επενδυτές.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, από την πρώτη φάση του έργου και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο πρώτο μέρος της σύμβασης, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης απέκτησε τρεις επενδυτικούς φακέλους για το νησί, το περιεχόμενο των οποίων αφορά “στην ανάδειξη καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης σε τομείς που το νησί της Σύρου διαθέτει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως ο Τουρισμός, η Αξιοποίηση Ακινήτων, η Τεχνολογία, οι Υποδομές και οι Κατασκευές και η αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος”.

Ανδρέας Γιαλόγλου: Άμεσα η έγκριση των τευχών δημοπράτησης

Με μία επιγραμματική αναφορά του, ο Ανδρέας Γιαλόγλου θέλησε να υπενθυμίσει τις δυσκολίες που συνάντησε η σημερινή Δημοτική Αρχή όσον αφορά την ομαλή προώθηση της σύμβασης, καθώς στο περιεχόμενό της είχε διάφορα προβλήματα.

“Όταν αναλάβαμε είχε πολλά προβλήματα η σύμβαση, τυπικού χαρακτήρα αλλά και ουσιαστικού με αποτέλεσμα να καθίσταται η όλη εκτέλεση του έργου επισφαλής ως προς την πιθανή επιστροφή των χρημάτων. Πήγαμε λοιπόν σε μία διαδικασία να θεραπεύσουμε αυτά τα ζητήματα. Το καταφέραμε και στη συνέχεια υπήρξε το πρόβλημα παγώματος του προγράμματος Ειδικού Σκοπού Νοτίου Αιγαίου από το Υπουργείο, κάτι που συμπαρέσυρε και το έργο του Γεωπάρκου για έναν χρόνο” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαλόγλου, τονίζοντας παρακάτω πως αφότου λύθηκε κεντρικά το θέμα για το σχετικό πρόγραμμα, ο Δήμος μπόρεσε να συνεχίσει την προσπάθειά του.

“Αποκαταστάθηκε και αυτό το ζήτημα μετά από επαφές σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο και μπήκε πάλι σε τροχιά υλοποίησης όλο το πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Νοτίου Αιγαίου. Εν συνεχεία προχώρησαν και τα δύο έργα και το Γεωπάρκο και ο Μηχανισμός Ενθάρρυνσης Επενδύσεων” πρόσθεσε, περιγράφοντας τέλος, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Δημοτική Αρχή αναφορικά με το έργο του Μηχανισμού Ενθάρρυνσης Επενδύσεων.

“Αυτή τη στιγμή για τον Μηχανισμό απελευθερώθηκαν οι πιστώσεις και μπορεί να πληρωθεί. Εξοφλήθηκε και ένα τιμολόγιο που είχε παγώσει. Επίσης έχουν ετοιμαστεί τα τεύχη δημοπράτησης σύμφωνα με τη νομοθεσία και σε επόμενη Οικονομική Επιτροπή, το επόμενο διάστημα, θα έρθουν προς έγκριση ώστε να δημοπρατηθεί και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του έργου” δήλωσε ο ίδιος, κλείνοντας την ενημέρωσή του.

Μηχανισμός – γραφείο εντός του Δήμου και συνεργασία με φορείς

Όσον αφορά τη λειτουργία του γραφείου υποστήριξης επενδύσεων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, βάσει παλαιότερου ρεπορτάζ της εφημερίδας, αυτό θα προκύψει μετά τον μεγάλο διαγωνισμό που θα ετοιμάσει η αρμόδια εταιρεία με την οποία έχει σύμβαση ο Δήμος.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται και αναφέρονταν ρητά στη διακήρυξη, “Σε χώρο του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, θα εγκατασταθεί ο Μηχανισμός Προσέλκυσης και Υποστήριξης Καινοτόμων Επιχειρηματικών Επενδυτών. Ο Μηχανισμός, ως φυσικός χώρος, θα εξοπλιστεί κατάλληλα ώστε να είναι πλήρως λειτουργικός για την παροχή των υπηρεσιών υποστήριξης των δυνητικών επιχειρηματιών. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή προβολής των υπηρεσιών του Μηχανισμού που θα περιλαμβάνει μια πολύγλωσση διαδικτυακή πύλη υποδοχής των υποψηφίων επενδυτών, η πρώτη έκδοση εντύπων ενημέρωσης και παρουσιάσεων για τους υποψηφίους επενδυτές, κ.λπ.”.

Επιπλέον, προβλέπεται πως ο Μηχανισμός θα πρέπει να υποστηριχθεί από εμπειρογνώμονες σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενο, “οι οποίοι θα επιλεγούν με ανοικτές προσκλήσεις και θα έχουν τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε θέματα καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, χρηματοοικονομικά, επενδυτικά, νομικά, που σχετίζονται με την επενδυτική / επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, πρέπει να τονισθεί πως ο Μηχανισμός θα πρέπει να αναπτύξει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα της Σύρου, καθώς επίσης να βρίσκεται σε συνεχή επαφή και με τους παραγωγικούς φορείς της Σύρου.

Τέλος σχετικά με την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων προώθησης της Σύρου ως προτιμητέου επενδυτικού προορισμού για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων, σε αυτές σημειώνεται πως περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: “α. Φιλοξενία υποψηφίων επενδυτών. Θα προσκαλούνται και θα φιλοξενούνται νέοι επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης από όλο τον κόσμο, με στόχο τη γνωριμία τους με το νησί της Σύρου αλλά και την επιτόπια παρουσίαση σε αυτούς των ευκαιριών που το νησί παρουσιάζει. β. Διεξαγωγή παρουσιάσεων σε επιλεγμένα κοινά – στόχους στην Ελλάδα και διεθνώς. Τα στελέχη του Μηχανισμού θα προβαίνουν σε ολοκληρωμένες παρουσιάσεις του νησιού ως επενδυτικού προορισμού. γ. Επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό. Ο Μηχανισμός θα διοργανώνει συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων καινοτόμων επιχειρήσεων της Σύρου που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, δυναμισμό και καινοτομία και υποψηφίων επενδυτών / χρηματοδοτών από όλο τον κόσμο. δ Διαφημιστικές καταχωρήσεις. Θα διεξαχθεί οργανωμένη καμπάνια προβολής της Σύρου ως προτιμητέου επενδυτικού προορισμού για ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης, μέσω διαφημιστικών καταχωρήσεων στον εξειδικευμένο γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο”.