Χθεσινή απόφαση Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης με εξασφαλισμένο ποσό ύψους 20 χιλ. ευρώ

Ανάθεση για μελέτη αποκατάστασης της μουσικής εξέδρας

Απαιτείται εξειδικευμένη γνώση λόγω της ιδιαιτερότητας στην κατασκευή της

Με απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένο γλύπτη θα προχωρήσει η εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης της μουσικής εξέδρας στην πλατεία Μιαούλη, στην Ερμούπολη, τμήματα της οποίας ακολουθούν την κατεύθυνση της αποσύνθεσης.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ενώ μόλις χθες ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας υπέγραψε τη σχετική απόφαση, βάσει της οποίας θα αναλάβει το δύσκολο και εξειδικευμένο έργο της μελέτης ο κ. Τζανουλίνος Πραξιτέλης, γλύπτης και συντηρητής, με τον οποίον είναι ήδη σε επαφή η Δημοτική Αρχή.

Η σταδιακή αποσύνθεση της Παγκαλείου εξέδρας προκαλεί εδώ και πολλούς μήνες ανησυχία, καθώς μαρμάρινα τμήματά της αποκολλώνται ενώ ρωγμές σε συγκεκριμένα μέρη της, προδίδουν πως οι ενέργειες για τη συντήρησή της, έπρεπε να είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Τελευταία “πράξη” αποσύνθεσης τμήματός της διαπιστώθηκε στην ανάγλυφη αποτύπωση του Απόλλωνα στην εξωτερική επιφάνειά της, με τον Δήμο να προχωρά αρχικά σε ανάθεση μικρής εργασίας για τη σχετική αποκατάσταση.

Προ μηνών, ο γλύπτης που είχε αναλάβει το έργο, διαπίστωσε πως, “η μαρμάρινη φιγούρα του Απόλλωνα έχει διαμορφωθεί πάνω σε μασίφ κολώνα μαρμάρου, η οποία συνδέεται και από τις δύο πλευρές με μεταλλικούς συνδέσμους. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η απομάκρυνσή της, πρέπει να γίνει αποσύνδεση με την εξέδρα, από την αρχή της μέχρι και το σημείο του Απόλλωνα”. Βάσει των ανωτέρω, προέκυπτε ζήτημα για την πρόκληση μεγαλύτερης ζημιάς και ως εκ τούτου, το έργο σταμάτησε.

Αμέσως μετά, ο Δήμος άλλαξε ρότα και αφού εξασφάλισε το ποσό των 20.000 ευρώ στον δημοτικό προϋπολογισμό, αποφάσισε να προχωρήσει σε αναζήτηση κατάλληλου γλύπτη με εμπειρία και ιδιαίτερη γνώση, ο οποίος θα αναλάβει το έργο της μελέτης, που θα οδηγήσει στην αποκατάστασή της.

Σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν, η Δημοτική Αρχή προχωρά στην απευθείας ανάθεση και άμεσα ξεκινά η εκπόνηση της μελέτης για τη μουσική εξέδρα.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, αξίζει να υπενθυμιστεί πως η συγκεκριμένη ολομάρμαρη εξέδρα είναι κατασκευασμένη από πεντελικό μάρμαρο από τον Τήνιο γλύπτη, Ιωάννη Βιτάλη το 1907 με χορηγία από τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Συνολικά είναι διακοσμημένη με ανάγλυφες παραστάσεις του θεού Απόλλωνα και των εννέα Μουσών, ενώ αποτελεί ένα σπουδαίο έργο τέχνης στην πορεία της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής, καθώς λειτουργεί σαν φυσικό “ηχείο”.

Για τη σημερινή κατάστασή της, ορισμένοι συμπολίτες μας, προσφάτως εξέδωσαν ανοικτή επιστολή καυτηριάζοντας την καθυστέρηση με την οποία προχωρούν οι αρμόδιοι στην αποκατάστασή της.

Καμία αδιαφορία

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής υπενθύμισε τις αρχικές κινήσεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής, υποστηρίζοντας πως δεν έχει αδιαφορήσει για το σοβαρό θέμα.

“Όταν είχε ξεκινήσει την αποκατάσταση του γλυπτού του Απόλλωνα ο κ. Καλούδης είχαμε πει ότι ήταν τόσο πολύπλοκη η δομή της εξέδρας και δεν μπορούσε εύκολα να αποκατασταθεί το γλυπτό. Έπρεπε να “ξηλωθεί” όλη η εξέδρα. Οπότε θα προχωρήσουμε με ανάθεση μελέτης για μία γενικότερη συντήρηση και αποκατάσταση της μουσικής εξέδρας. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα με το γλυπτό του Απόλλωνα. Συνολικά η εξέδρα είναι στον αέρα. Υπάρχουν μάρμαρα που έχουν αποκολληθεί και μοιάζουν να είναι στον αέρα. Πρέπει να μπει νέος φωτισμός και πρέπει να γίνει αποκατάσταση σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού” δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα, εξηγώντας πως για την απόκτηση της απαραίτητης μελέτης, “Είχαμε βάλει στον προϋπολογισμό του Δήμου ένα ποσό ύψους 20.000 ευρώ και προχωράμε στη συντήρησή της γιατί πραγματικά είναι ένα “κόσμημα” για την πλατεία Μιαούλη”.

Μοναδικό αρχιτεκτονικό “κόσμημα” σε όλη την Ελλάδα

Στην ερώτηση για τον μελετητή με τον οποίον θα συνεργαστεί ο Δήμος, ο κ. Αληφραγκής υπήρξε συγκεκριμένος. “Έχουμε καταλήξει στους μελετητές. Θα είναι ο κ. Κουτσογιάννης Δημήτρης, αρχιτέκτων μηχανικός και ο κ. Τζανουλίνος Πραξιτέλης, γλύπτης και συντηρητής, ακαδημαϊκός” ανέφερε, σημειώνοντας παρακάτω πως λογικά η έναρξη των ενεργειών από πλευράς τους, δεν θα αργήσει. “Από τη στιγμή που υπέγραψε ο Δήμαρχος, θα γίνει η ανάθεση και το χρονοδιάγραμμα θα το προσδιορίσει η Υπηρεσία του Δήμου”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, αρχικά θα γίνει η μελέτη, μετά θα ληφθούν οι εγκρίσεις από το Υπ. Πολιτισμού και τέλος, θα γίνει το έργο.

“Σε πρώτη φάση θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση και άρα, στην απόκτηση της απαραίτητης μελέτης και μετά θα πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αφού γίνουν αυτά τα βήματα, μετά θα προχωρήσουμε στην αναζήτηση χρημάτων για την υλοποίηση του απαραίτητου έργου στη μουσική εξέδρα” δήλωσε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας πως, “Έχει μέλλον η υπόθεση αποκατάστασή της, αλλά οφείλουμε σαν Δημοτική Αρχή να διαφυλάξουμε την εξέδρα στην πλατεία Μιαούλη. Είναι ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό έργο σε όλη την Ελλάδα”.

Απαγορεύεται η πρόσβαση

Ο κ. Αληφραγκής κληθείς να ενημερώσει για το αν διατηρείται η απόφαση της απαγόρευσης πρόσβασης σε αυτήν, υπήρξε σαφής: “Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτήν. Κατά καιρούς ο Δήμος προχωρά στην τοποθέτηση απαγορευτικών ταινιών και κιγκλδωμάτων καθώς και ενημερωτικών σημειωμάτων”. Ως εκ τούτου, τόνισε τέλος πως, “Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας για την τήρηση των μέτρων που παίρνουμε ώστε να μην υπάρξουν μεγαλύτερες φθορές, αλλά και τραυματισμοί παιδιών”.