Με ιδιαίτερα αργό ρυθμό προχωρούν οι ενέργειες για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Open Mall Σύρου: Δυόμιση χρόνια καθυστέρησης και αναμονής

Δεν έχει εκπονηθεί η αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση του δημόσιου χώρου μέχρι σήμερα ενώ το έργο δεν θα ξεκινήσει πριν το επόμενο φθινόπωρο

Επί δυόμιση χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη για το έργο του Open Mall στην Ερμούπολη της Σύρου, με αποτέλεσμα να γεννάται εύλογα η ανησυχία, αν η αξιοποίηση του 1 εκατομμυρίου ευρώ, θα είναι τελικώς εφικτή για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Ειδικότερα από το 2019 - οπότε και εντάχθηκε η Σύρος στο πρόγραμμα για τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου, που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ - μέχρι και σήμερα, δυστυχώς, δεν έχει καταγραφεί καμία μεγάλη εξέλιξη στην κατεύθυνση της υλοποίησης του έργου. Αυτό προκύπτει καθώς άλλαξε η δημοτική θητεία, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε πολύμηνη προσπάθεια για τροποποίηση της πράξης, ώστε να ενταχθούν μέσα στο έργο της ανάπλασης των εμπορικών δρόμων και τα στέγαστρα της οδού Χίου (παραδοσιακή αγορά), σύμφωνα με επίμονη απαίτηση του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου. Αυτή η κίνηση δεν καρποφόρησε, ενώ ο Δήμος τέθηκε σε επιτήρηση για τις καθυστερήσεις, αφού κινδύνευσε να χάσει τη χρηματοδότηση. Τελικά, ο Δήμος και το Γραφείο Προγραμματισμού επιδίωξαν να αλλάξουν το φυσικό αντικείμενο του έργου και να το “περικόψουν” ώστε να κερδίσουν ό,τι θα ήταν εφικτό από το αρχικό ποσό (1,3 εκατ. ευρώ). Μετά από τις σχετικές προσπάθειες, τον Ιούνιο του 2019, ανακοινώθηκε η τροποποίηση της πράξης και γνωστοποιήθηκε πως η περικοπή του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου θα “πέσει” στο 1.009.084,48 ευρώ.

Κατόπιν των ανωτέρω, μόλις προχθές, στις 7 Δεκεμβρίου αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” η απόφαση του Δημάρχου Σύρου - Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα, με την οποίαν θα γίνει απευθείας ανάθεση για την εκπόνηση της μελέτης για τις τοπογραφικές αποτυπώσεις για τις γενικότερες προϋποθέσεις και ανάγκες του Open Mall, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, θα πρέπει να προωθηθεί και η αρχιτεκτονική μελέτη.

Σύμφωνα με το έργο των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, η αρχιτεκτονική μελέτη θα πρέπει να σταλεί για εγκρίσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στο Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να ανάψουν το πράσινο φως και να αρχίσει η εκτέλεση του έργου.

Η υλοποίηση του Open Mall είναι ένα σημαντικό έργο που θα χαρίσει “ανάσα” και βελτιώσεις στην εικόνα των εμπορικών δρόμων της Ερμούπολης και ως εκ τούτου, τόσο ο Δήμος, όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου πρέπει να φροντίσουν να μην υπάρξει μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Μελέτη για αποτυπώσεις δικτύων και φρεατίων

Αναφορικά με τις κινήσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ρωτήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής. Ο ίδιος αρχικά έδωσε απαντήσεις για το θέμα της απευθείας ανάθεσης σχετικά με την εκπόνηση μελέτης για τις τοπογραφικές αποτυπώσεις.

Εξηγώντας τί σημαίνει η συγκεκριμένη ανάθεση, ανέφερε τα εξής: “Προχωρά η ανάθεση σε εργολάβο για να εκπονήσει τη μελέτη για τις αποτυπώσεις των δικτύων, των φρεατίων κ.λπ., ώστε να προχωρήσουμε από εκεί και μετά, να τα δώσουμε στον σύμβουλο που έχει αναλάβει το Open Mall για τη Σύρο και να εκτελέσουμε το έργο”. Καθίσταται κατανοητό πως άμεσα θα υπογραφεί η συγκεκριμένη σύμβαση, ενώ σχετικά με αυτό το στάδιο, ο ίδιος διευκρίνισε τα εξής: “Η σύμβαση για τις αποτυπώσεις δεν έχει υπογραφεί ακόμη, αλλά άμεσα θα προχωρήσουμε. Το περιθώριο για την εκπόνηση αυτής της μελέτης για τις αποτυπώσεις θα είναι τρεις μήνες”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Είναι προϋπόθεση να γίνουν οι συγκεκριμένες αποτυπώσεις για να γίνει μετά η μελέτη για πεζοδρόμια και φωτιστικά κ.α., δηλαδή η αρχιτεκτονική μελέτη”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, συμπλήρωσε πως, “Αν δεν έχουμε αρχιτεκτονική μελέτη, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε”.

Ανοχή από το Υπ. Ανάπτυξης”

Κατόπιν αυτών, ρωτήθηκε για το περιθώριο που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος ώστε να ολοκληρώσει το έργο. Σύμφωνα με τον κ. Αληφραγκή: “Εμείς τρέχουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία ανοχή από το Υπ. Ανάπτυξης. Δεν έχει τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αυτό που καταφέραμε είναι να ενταχθούμε με την τροποποιημένη πράξη και να προχωρήσουμε με ένα ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ”.

Ερωτηθείς αν η Δημοτική Αρχή είναι σε επικοινωνία με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, ο ίδιος απάντησε τα εξής: “Κατά καιρούς μιλάμε με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου. Εμείς προχωράμε το δικό μας κομμάτι και εκείνοι το δικό τους”.

Εγκρίσεις και αρχιτεκτονική μελέτη

Δεδομένου πως για να υλοποιηθεί το έργο του Open Mall ο Δήμος πρέπει να έχει εκπονήσει αρχιτεκτονική μελέτη που θα αποτυπώνει την ανάπλαση του χώρου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ρωτήθηκε για τα βήματα που απομένουν έως την εκπόνησή της.

Διευκρινίζεται εξ αρχής πως η εκπόνησή της θα γίνει από το δυναμικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Συγκεκριμένα, για το αν θα απαιτηθούν προηγουμένως και κινήσεις σχετικά με αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Αληφραγκής υπήρξε συγκεκριμένος: “Έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού το σχέδιο των ραμπών. Στη μελέτη που θα κάνουμε δεν θα χρειαστούμε έγκριση για τις συγκεκριμένες ράμπες ΑΜΕΑ. Γι αυτό έχουμε τροποποιήσει και όλον τον σχεδιασμό, ούτως ώστε να αποφύγουμε και όλες τις εγκρίσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για να προχωρήσει το έργο πιο γρήγορα”.

Επίσης, σχετικά με το κομμάτι του φωτισμού, αλλά και του αστικού εξοπλισμού πρόσθεσε τα εξής: “Όσον αφορά τα φωτιστικά έχουμε πάρει έγκριση. Σχετικά με τον αστικό εξοπλισμό, ενδεχομένως να χρειαστεί να σταλεί το σχέδιό τους προς έγκριση. Θα τοποθετηθούν έξυπνα παγκάκια, ηλιακά πάνελ και έξυπνες πινακίδες”. Σύμφωνα με όσα επανέλαβε, “Θα τρέξουμε για ό,τι χρειαστεί να περάσει από το Υπουργείο Πολιτισμού για να μην χάσουμε το έργο”.

Τι περιλαμβάνει το έργο για τους κοινόχρηστους χώρους

Όπως προαναφέρθηκε, το έργο τροποποιήθηκε για να μη χαθεί η χρηματοδότηση στο μεγαλύτερο μέρος της. Υπενθυμίζεται πως, η τροποποίηση αφορούσε: 1. Αλλαγές στο φυσικό αντικείμενο λόγω προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων. 2. Μεταβολή του οικονομικού αντικειμένου με μείωση του προϋπολογισμού κατά 331.855,71€, ο οποίος διαμορφώνεται από 1.340.940,19€ σε 1.009.084,48€. 3. Παράταση της ημερομηνίας λήξης της Πράξης από 23-10-2021 σε 31-12-2022.

Επιπλέον, σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος είχε διευκρινίσει πως, “Οι τροποποιήσεις θεωρούνται απαραίτητες, προκειμένου να είναι δυνατή η επιτυχής υλοποίηση της Πράξης και η επίτευξη των αποτελεσμάτων και των στόχων της”. Στην ίδια ανακοίνωση είχε γνωστοποιήσει το έργο που αφορά στον Δήμο. “Στην πρόταση συμμετέχουν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης (ως Κύριος Δικαιούχος) και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου (ως Συνδικαιούχος), ενώ η περιοχή της παρέμβασης ορίζεται από δίκτυο οδών με συνολικό μήκος 840 μ. εκ των οποίων 623 μ. είναι πεζοδρομημένες οδοί.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στον δημόσιο χώρο από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης είναι οι ακόλουθες: α. Αναβάθμιση δημόσιου χώρου: Βελτίωση προσβασιμότητας πεζοδρόμων Θυμ. Σπερχειού, Πρωτοπαπαδάκη, Βικέλα και Πετροκοκκίνου, Διαπλάτυνση πεζοδρομίων και Βελτίωση προσβασιμότητας στην οδό Σταματίου Πρωίου, Καθιστικά Σημεία, Σήμανση – ασφάλιση, Ηλεκτροφωτισμός (νέα φωτιστικά σώματα, τροποποίηση καλωδιώσεων), Έξυπνα Παγκάκια. β. Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης: Σύστημα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.”.

Έναρξη μετά το καλοκαίρι του 2022

Δεδομένου του ρυθμού με τον οποίον προχωρά ως τώρα η υπόθεση του Open Mall, ο Αντιδήμαρχος ρωτήθηκε για το πότε εκτιμά ότι θα είναι εφικτή η έναρξη των πρώτων εργασιών.

“Σίγουρα το έργο δεν θα το ξεκινήσουμε μέσα στο Πάσχα ή μέσα στο καλοκαίρι. Εξαρτάται από το πώς θα πάει η πορεία των μελετών για να γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσουμε το έργο” διευκρίνισε, σημειώνοντας ακόμη πως, “Ο Δήμος προχωρά με την καθοδήγηση του συμβούλου. Θα αναβαθμιστεί το κέντρο και οι κεντρικοί δρόμοι”.

Τόνισε ακόμη πως, “Πιστεύω ότι αν καταφέρουμε το έργο και το εκτελέσουμε, θα αλλάξει η εικόνα της πόλης” επαναλαμβάνοντας τέλος ότι, “Θα εξαρτηθεί ο χρόνος της εκτέλεσης και από τις όποιες αδειοδοτήσεις χρειαστούν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ευελπιστούμε μετά το καλοκαίρι να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε.”.

Αναμονή για τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου

Αναφορικά με το Open Mall ρωτήθηκε για τις κινήσεις του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, ο πρόεδρός του, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης. “Εμείς για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι, πρέπει ο Δήμος να στείλει στο Υπουργείο Ανάπτυξης τη μελέτη για να εγκριθεί, την αρχιτεκτονική μελέτη. Περιμένουμε να γίνει αυτό και από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου υπάρχει μία ανησυχία για την καθυστέρηση” δήλωσε στην εφημερίδα, σημειώνοντας πως η προτροπή του Συλλόγου προς τη Δημοτική Αρχή είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών – ενεργειών.

“Έχω πει στον Δήμο να προχωρήσουμε. Δεν μπορώ να πω ότι δεν έχουν γίνει κινήσεις, αλλά πρέπει να αναπτύξουν ταχύτητα” τόνισε ο ίδιος, εκφράζοντας την ανησυχία του και για τη στάση του Υπουργείο σε θέμα ανοχής και αναμονής.

“Φοβάμαι ότι οι ανοχές του Υπουργείου Ανάπτυξης έχουν αρχίσει και τελειώνουν. Είναι σημαντικό να μην χάσουμε το έργο, γιατί με 1 εκατ. ευρώ η πόλη θα αλλάξει εικόνα και θα “μεταμορφωθεί””.

Στην παρατήρηση ότι χάθηκε χρόνος προκειμένου να επιχειρηθεί η ένταξη των στεγάστρων της οδού Χίου, ο ίδιος υπήρξε σαφής. “Δεν θα διαφωνήσω ότι υπήρξε μία καθυστέρηση με ευθύνη του Εμπορικού Συλλόγου για τα στέγαστρα της οδού Χίου. Αλλά δώσαμε μία μάχη για το καλό της πόλης. Σίγουρα όμως και ο Δήμος σήμερα πρέπει να επιταχύνει.”.

Καθυστερήσεις για πρόσληψη οικονομολόγου

Αναφορικά με τις κινήσεις του Εμπορικού σχετικά με την απόκτηση του προσωπικού που θα βοηθήσει για να “τρέξει” το έργο, ο κ. Αλεξανδρίδης ανέφερε: “Εμείς περιμένουμε να προχωρήσει ο Δήμος, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα υλοποιηθεί το έργο και αμέσως μετά ξεκινάμε κι εμείς. Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Open Mall να ξέρουν ότι δεν θα κινδυνεύσουν να πληρώσουν από την τσέπη τους -σε μία τέτοια περίοδο -, τις εργασίες για τις βελτιώσεις των όψεων”.

Ως εκ τούτου, γνωστοποίησε πως έγινε η πρόσληψη αρχιτέκτονα, αλλά εκκρεμεί η πρόσληψη οικονομολόγου. Να σημειωθεί πως το σχετικό μητρώο για τα συγκεκριμένα στελέχη που θα βοηθήσουν για τα Open Mall πανελλαδικά, το τηρεί η ΕΣΕΕ, η οποία πρέπει και να εγκρίνει σχετικές αποφάσεις.

“Έχουμε προχωρήσει στην πρόσληψη αρχιτέκτονα ενώ έχουμε κολλήσει στην πρόσληψη οικονομολόγου. Θέλουμε να πάρουμε έγκριση για τον οικονομολόγο. Σε αυτό το σημείο έχουμε κολλήσει αρκετό καιρό τώρα” γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Εμπορικού, εξηγώντας μάλιστα πως, “Ο οικονομολόγος είναι απαραίτητος καθώς θα διαχειριστεί τα χρήματα για τα έργα που θα κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος. Θα είναι υπεύθυνος για όλα τα έγγραφα που θα πάνε στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να “φύγουν” τα κονδύλια. Αυτό εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε. Χρειαζόμαστε βοήθεια”.

Άρα, σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε σε συνέχεια των λεγομένων του, “θέλουμε την έγκριση από την ΕΣΕΕ και μετά το Υπουργείο θα κάνει τις δικές του κινήσεις. Υπάρχει καθυστέρηση και από την ΕΣΕΕ. Η Ομοσπονδία μας πρέπει να “τρέξει”, άλλωστε ήταν ο εμπνευστής του έργου”.

Μέριμνα για τα καταστήματα που συμμετέχουν

Τέλος, ερωτηθείς αν έχει υπάρξει μεταβολή του αριθμού των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην πράξη του Open Mall στη Σύρο, ο κ. Αλεξανδρίδης παρουσιάστηκε καθησυχαστικός, αφού σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των καταστημάτων είναι αρκετά υψηλότερος από το όριο (70 καταστήματα) για το έργο.

“Έχουν περάσει δυόμιση χρόνια από την ένταξή μας. Πολλά καταστήματα έχουν αλλάξει λειτουργία. Έχουμε τη δυνατότητα να εντάξουμε και νέα στο πρόγραμμα, αφού από τις 100 επιχειρήσεις είχαν εγκριθεί να συμμετέχουν οι 92. Επίσης, μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν αλλάξει ενοικιαστή. Άρα, έχουμε περιθώριο” ανέφερε, γνωστοποιώντας παράλληλα πως, “Πριν από έναν μήνα που κάναμε συνάντηση στον Δήμο, εξετάσαμε και αυτό το θέμα”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο κ. Αλεξανδρίδης επανέλαβε πως, “Εμείς περιμένουμε από τον Δήμο να προχωρήσει στην αρχιτεκτονική μελέτη, να πάρουμε την έγκριση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και μετά να “τρέξουμε”. Αυτό χρειαζόμαστε”.