Προχωρά κανονικά το έργο του το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και σταδιακά ομαλοποιείται η οικονομική κατάσταση στο ταμείο του με φόντο τις απώλειες εξαιτίας της Covid-19

Η πανδημία έθεσε εμπόδια αλλά δεν αποτέλεσε δικαιολογία για απραξία

Προωθούνται οι διαδικασίες για την προστασία των Αστεριών και για την ορθή χωροθέτηση της μαρίνας Λαζαρέττων

Η μεγάλη απώλεια των 500 χιλ. ευρώ στα έσοδα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου κατά το έτος 2020, δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την προώθηση του έργου της Διοίκησης, η πλευρά της οποίας προώθησε έργα και μελέτες, αξιοποιώντας ακόμη και δωρεές που έγιναν προς αυτήν.

Όπως ειπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, η πανδημία του κορωνοϊού που προκάλεσε μεγάλες απώλειες στα έσοδα καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2020, αποτελεί ένα “κεφάλαιο” που σταδιακά αρχίζει να ανήκει στο παρελθόν, αφού τα οικονομικά δείχνουν να ομαλοποιούνται.

Τόσο ο αρμόδιος των Οικονομικών του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, όσο και η πρόεδρός του, Κανδιώ Μαραγκού εξήγησαν πως το μεγαλύτερο ποσό από τα 500 χιλ. ευρώ, καλύφθηκε κατά το 2021, καθώς η Διοίκηση ακολούθησε σφιχτή οικονομική πολιτική, ελέγχοντας και περιορίζοντας δαπάνες, ενώ όπως όλα δείχνουν, οι προβλέψεις για το 2022 κινούνται σε ακόμη πιο θετική τροχιά.

Η ίδια τόνισε πως η Διοίκηση έχει σκοπό να αξιοποιεί όχι μόνον χρηματοδοτήσεις, αλλά και δωρεές προκειμένου να προωθήσει μελέτες για έργα άκρως σημαντικά, μεριμνώντας – όπου και όποτε είναι εφικτό – ώστε να μην επιβαρύνεται το Λιμενικό Ταμείο.

Ενδεικτικά, μίλησε για τη μελέτη σχετικά με την αποκατάσταση της περιοχής των Αστεριών και την προστασία από τη διάβρωση, μέσω του Ιδρύματος του Αντώνη Κομνηνού.

Παρακάτω, έκανε λιτή αναφορά και στην προσπάθεια ορθής χωροθέτησης της μαρίνας, ενώ προηγουμένως το Δ.Σ. ενέκρινε τα αποτελέσματα των οικονομικών για το περασμένο έτος, παρουσία και ορκωτού λογιστή.

Η πανδημία προκάλεσε οικονομικές απώλειες

Σύμφωνα με την πλευρά του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κατά το 2020 και εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που επιβλήθηκαν για τη μη διασπορά της Covid-19, υπήρξαν απώλειες της τάξεως σχεδόν των 500 χιλ. ευρώ.

Τη συγκεκριμένη κατάσταση επιδίωξε να αντιμετωπίσει η Διοίκηση, η πλευρά της οποίας προχώρησε σε συμμάζεμα των συμβάσεών της όπου αυτό ήταν εφικτό και περιόρισε τις δαπάνες της. Ταυτόχρονα, επιχείρησε να βάλει τάξη σε παλαιές οφειλές και να εισπράξει όσες περισσότερες εξ αυτών.

Αναφορικά με την καλή διαχείριση μίλησε και ο ορκωτός λογιστής, ο οποίος χαρακτήρισε άριστη τη συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο, στο πλαίσιο του ελέγχου για τα οικονομικά του 2020.

Ακολούθως, η Διοίκηση σημείωσε πως το ποσό των 500 χιλ. ευρώ καλύφθηκε σε ένα σημαντικό μέρος το 2021, ενώ το 2022 προβλέπεται μία ουσιαστική ανάκαμψη στα οικονομικά του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Αναμονή για τη μελέτη των Αστεριών

Λιτή ενημέρωση πραγματοποίησε η πρόεδρος αναφορικά με τη μελέτη ανάπλασης των Αστεριών, που αφορά και την προστασία της περιοχής από τη διάβρωση μέχρι και το Ησυχαστήριο της Καθολικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, πρωτίστως, αυτή θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ για τυχόν παρατηρήσεις.

“Έχει έρθει ήδη σε εμάς δωρεά από το Ίδρυμα του κ. Αντώνη Κομνηνού μελέτη για την υλοποίηση έργων προστασίας από τη διάβρωση των ακτών στο παραλιακό μέτωπο του Αγίου Νικολάου, στο σημείο μπροστά από το Ησυχαστήριο της ελπίδας. Είναι ένα αίτημα χρόνων του Ησυχαστηρίου με πάρα πολλές αιτήσεις και παράπονα προς το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, από το 2007 μέχρι και σήμερα” γνωστοποίησε, λέγοντας ακόμη πως, “Προθυμοποιήθηκε το Ίδρυμα του κ. Αντώνη Κομνηνού για την υλοποίηση αυτής της μελέτης” και σήμερα, “η μελέτη δεν έρχεται προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο, γιατί πρέπει να προηγηθεί – βάσει της νομοθεσίας - η ανάρτησή της στο ΤΕΕ”. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “θα περάσει διαβούλευση ενός μήνα και μετά από αυτήν τη διαδικασία, θα έρθει προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο”.

Σύμφωνα με όσα έχει η ίδια τονίσει κατ΄ επανάληψη σε δημόσιες συνεδριάσεις η Διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου έχει το βλέμμα στραμμένο σε προγράμματα χρηματοδότησης, ώστε μόλις είναι εφικτό, να αναζητηθούν ποσά για την υλοποίηση του έργου.

Επιμονή και ενέργειες για τη μαρίνα

Τέλος, σημαντικό θέμα της χθεσινής συνεδρίασης, υπήρξε η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η ορθή χωροθέτηση της μαρίνας στα Λαζαρέττα. Όπως έχει αναφερθεί από τη Διοίκηση, η προσπάθεια του Λιμενικού Ταμείου Σύρου εστιάζεται στην αξιοποίηση της μαρίνας, ει δυνατόν παράλληλα με τη μαρίνα στον Φοίνικα.

Κι αυτό, καθώς η πρόεδρος έχει σχολιάσει κατά καιρούς πως η συγκεκριμένη λιμενική υποδομή επ΄ ουδενί δεν πρέπει να αφήνεται να ρημάζει περισσότερο, αφού δυστυχώς, από την “γέννησή” της και μετά, δεν αξιοποιήθηκε ποτέ. Γνωστά είναι τα προβλήματα της χωροθέτησής της που κληρονόμησαν οι τελευταίες Διοικήσεις του Λιμενικού Ταμείου Σύρου καθώς και οι προσπάθειες που ακολούθησαν για τη νομιμοποίησή της.