Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το 2022 στην Οικονομική Επιτροπή

“Ασπίδα” για το δημοτικό ταμείο ο απόλυτος οικονομικός έλεγχος

Κριτική και συγκεκριμένες παρατηρήσεις από την αντιπολίτευση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση

Με “βάση” τον απόλυτο έλεγχο στα οικονομικά του, προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στην επόμενη χρονιά, έχοντας εγκρίνει τον προϋπολογισμό του σε πρώτο επίπεδο στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός ύψους 28.804.923,04 ευρώ για το έτος 2022 αναλύθηκε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη κατά τη χθεσινή συζήτηση, με τον ίδιο να σημειώνει πως ο Δήμος παρά τις προκλήσεις και τα εμπόδια που προκάλεσε η πανδημία τα τελευταία χρόνια, κατάφερε να ελέγξει τα οικονομικά του και ειδικότερα τις δαπάνες, προλαμβάνοντας τον όποιον “εκτροχιασμό” θα μπορούσε να συμβεί.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Πιταούλης έκανε λόγο για μία οικονομική βάση στο δημοτικό ταμείο, η οποία ήρθε σαν αποτέλεσμα του ελέγχου των εξόδων, παράλληλα με την προσπάθεια για απόκτηση περισσότερων χρηματοδοτήσεων ώστε να “τρέξουν” έργα και προμήθειες για το νησί. Το σταθερό οικονομικό “θεμέλιο” που “οικοδόμησε” ο ίδιος και η αρμόδια Υπηρεσία, εξήγησε πως άφησε το περιθώριο για την κάλυψη έκτακτων εξόδων που προέκυψαν κατά το τελευταίο έτος, ενώ σημείωσε πως σταθερά ο Δήμος συνεχίζει να πορεύεται με κλειστή τη “στρόφιγγα” των δαπανών, ώστε να έχει τον έλεγχο για οτιδήποτε άλλο προκύψει.

Ο ίδιος μίλησε για τις προτεραιότητες που θέτει πλέον η Δημοτική Αρχή όσον αφορά την ανάπτυξη parking σε Ερμούπολη και χωριά, ενώ τόνισε πως έχει εξασφαλιστεί ένα ποσό για τις παρεμβάσεις που ζητά το ΤΕΘΑ αναφορικά με το προς αποδέσμευση τμήμα του στρατοπέδου, που θα λάβει ο Δήμος.

Εκτός των ανωτέρω, μίλησε και για τις “απειλές” απέναντι στο δημοτικό ταμείο, όπως χαρακτηριστικά τα ποσά που ζητά ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο “Κοράκι” ενώ δεν παρέλειψε να γνωστοποιήσει και την πρόβλεψη του Δήμου για πρόσληψη προσωπικού.

Επί της εισήγησης τοποθετήθηκε και η μείζονα μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, εξηγώντας πως τα μέλη της ψηφίζουν λευκό, καθώς τα στοιχεία του κ. Πιταούλη δηλώνουν έναν οικονομικό στραγγαλισμό της τοπικής αγοράς, αφού ο Δήμος δεν κάνει δαπάνες, αν και το κράτος, επιχορήγησε τους Δήμους με αρκετά ποσά λόγω της πανδημίας.

Γ. Πιταούλης: Έλεγχος, χρηματοδοτήσεις και έκτακτα έσοδα

Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ανέφερε πως η υγιής οικονομική βάση επί της οποίας στηρίζεται ο Δήμος “αποτελεί το επιστέγασμα μίας επίπονης δουλειάς δύο ετών από το σύνολο της Δημοτικής Αρχής και φέρνει τον Δήμο μας σε θέση ισχύος, με την έννοια ότι μπορεί να εκτελέσει ένα σημαντικό έργο μέσα στον επόμενο χρόνο”.

Σύμφωνα με όσα ανέλυσε, “τα ίδια έσοδα και τα έσοδα στα οποία μπορούν να υπολογίζουν όχι μόνον ο δικός μας Δήμος αλλά όλοι οι Δήμοι της επικράτειας είναι συγκεκριμένα. Αυτό λειτουργεί αρκετά περιοριστικά όσον αφορά τις κύριες δαπάνες και τις τοπικές δαπάνες που μπορεί να αναλάβει ένας Δήμος”.

Σε συνέχεια αυτού του δεδομένου, πρόσθεσε πως, “αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και είμαστε ακόμη σε εγρήγορση όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις που μπορεί να εξασφαλίσει ο Δήμος μας”.

Μάλιστα για τον προϋπολογισμό του Δήμου αναφορικά με το 2022, εξήγησε πως, “υπάρχουν τουλάχιστον 35 χρηματοδοτούμενες δράσεις είτε από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε από το Πράσινο Ταμείο, είτε από την Περιφέρεια” ώστε να μπορέσει να παραχθεί έργο.

Ο ίδιος μίλησε παρακάτω για το τεχνικό πρόγραμμα ύψους 6 εκατ. ευρώ, ενώ υπενθύμισε τις υψηλές δαπάνες που κάνει ο Δήμος για την αστική συγκοινωνία, τη ναυαγοσωστική κάλυψη, την τουριστική προβολή, τις τουριστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως και τις επιχορηγήσεις των Συλλόγων. “Αυτά είναι σημαντικά να τα κάνει ο Δήμος και τα κάνει σε μεγάλο βαθμό όλα τα χρόνια” πρόσθεσε ο κ. Πιταούλης, εξηγώντας παράλληλα πως αυτές οι δαπάνες μοιραία “περιορίζουν” τις κινήσεις του Δήμου σε επίπεδο άλλων δαπανών. “Σε αυτό το περιοριστικό πλαίσιο προσπαθούμε τα δύο χρόνια να κινηθούμε, λαμβάνοντας υπόψη και τους περαιτέρω περιορισμούς που θέτει ο κορωνοϊός” ανέφερε, λέγοντας παρακάτω πως θετικά για το ταμείο του Δήμου λειτουργούν οι έκτακτες επιχορηγήσεις που ήρθαν από το κράτος. Ενδεικτικά ανέφερε πως για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο ο Δήμος έλαβε περίπου 500 χιλ. ευρώ.

Προτεραιότητες

Ακολούθως, μίλησε για τις προτεραιότητες που διατηρεί ο Δήμος για το νησί. Σύμφωνα με τον κ. Πιταούλη η Δημοτική Αρχή για το 2022 εστιάζει στην αξιοποίηση ακινήτων, στην ανάπτυξη νέων parking καθώς και στην απόκτηση του στρατοπέδου.

“Το ένα κομμάτι είναι να βρούμε ακίνητα και να τα αξιοποιήσουμε” σχολίασε μιλώντας παρακάτω για το ακίνητο του πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου και υπενθυμίζοντας πως από αυτό ο Δήμος θα έχει έσοδα ύψους 150 χιλ. ευρώ ετησίως. Επιπρόσθετα, εξήγησε πως ο Δήμος με χρηματοδοτήσεις προχωρά σε συντηρήσεις σχολείων και αθλητικών χώρων, λέγοντας στη συνέχεια πως, “Είμαστε ένας από τους λίγους Δήμους που έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε με ίδια κεφάλαια και χωρίς χρηματοδότηση, κάποια οικόπεδα που θα μπορέσουν να δώσουν μία ανάσα και στην πόλη αλλά και στα χωριά, λόγω του κυκλοφοριακού”.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος εξήγησε πως, “Θέλουμε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να δίνουμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, αλλά και να λειτουργούμε σκεπτόμενοι και το μέλλον”. Ως εκ τούτου, σημείωσε πως οι παρεμβάσεις “ευελπιστούμε ότι θα αποδώσουν το επόμενο διάστημα όσον αφορά την αγορά ακινήτων”. Ειδικότερα δε, μίλησε και για το στρατόπεδο, εξηγώντας πως ο Δήμος έχει προβλέψει ένα ποσό ύψους άνω των 500 χιλ. ευρώ για την κάλυψη των προϋποθέσεων που ζητά το ΤΕΘΑ.

Για όλα τα παραπάνω, τόνισε πως έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, αφού καλύπτουν ανάγκες του τόπου για το σήμερα αλλά και για το μέλλον.

Δυνατότητα προσλήψεων προσωπικού

Παρακάτω υπήρξε ενημέρωση και για τις προσλήψεις που επιδιώκει ο Δήμος, δεδομένης της απώλειας προσωπικού είτε από μετακινήσεις, είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων.

“Είναι γνωστό το κομμάτι των προβλημάτων που υπάρχουν στο προσωπικό του Δήμου. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στο κομμάτι των αποχωρήσεων. Νομίζω πως ο Δήμος τα τελευταία δέκα χρόνια με διάφορες αιτήσεις και με αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, έχει χάσει αρκετό προσωπικό” σχολίασε σχετικά ο Αντιδήμαρχος, εξηγώντας πως δυστυχώς πλήττεται η λειτουργία του Δήμου και των Υπηρεσιών, όπως ενδεικτικά της Οικονομικής Υπηρεσίας.

“Προσπαθήσαμε να είμαστε ενεργοί και για να ενισχυθούν οι δημοτικές υπηρεσίες. Έχουμε προβλέψει και πιστώσεις για νέες προσλήψεις και πιστώσεις για έκτακτο προσωπικό και πιστώσεις για άτομα που μπορούν να έρθουν μέσω της κινητικότητας αν ο Δήμος μας καταφέρει να προσελκύσει κάποιον κόσμο” τόνισε σχετικά με το θέμα, εστιάζοντας επιγραμματικά στις ανοικτές ανάγκες της Φιλαρμονικής και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Προβληματισμός για το κόστος του ΧΥΤΑ που ζητά ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου

Στο πλαίσιο της εισήγησής του, ο Γιάννης Πιταούλης αναφέρθηκε και στο υπέρογκο ποσό που ζητά ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Σύρου.

Λέγοντας πως για το 2022 απαιτεί 1 εκατ. ευρώ από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, υπενθύμισε πως αυτό το κόστος δεν μπορεί να καλυφθεί σε καμία περίπτωση.

Ο ίδιος έκλεισε, εξηγώντας μάλιστα πως το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κριτική ματιά από τη μείζονα αντιπολίτευση

Από την πλευρά της η μειοψηφία απαρίθμησε τους λόγους για τους οποίους δεν ψηφίζει θετικά, με τον Αλέξη Αθανασίου να σημειώνει ειδικότερα πως, “το προσχέδιο του προϋπολογισμού του έτους 2022 που κατέθεσε η δημοτική αρχή, μαρτυρά την οικονομική ύφεση και τον στραγγαλισμό των εξόδων τον οποίο εξακολουθεί να εφαρμόζει ο Δήμος μετά από δυο χρόνια πανδημίας, παρά τη σοβαρή στήριξη των εσόδων των Δήμων από το κεντρικό κράτος”.

Αναλυτικά, τα μέλη της μείζονος μειοψηφίας ψήφισαν λευκό για όλα τα παρακάτω: “1. Ήδη στην εκτίμηση είσπραξης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού φαίνεται να ξεκινά αδυναμία είσπραξης λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια και δυσκολία των δημοτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. 2. Συνεχίζεται ο υπολογισμός σημαντικών εσόδων, π.χ. από την επισκεψιμότητα στους χώρους πολιτισμού του Δήμου, ενώ γνωρίζει πολύ καλά η δημοτική αρχή, αλλά και ο πλέον αδαής, ότι στην καλύτερη περίπτωση το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα είναι ολόιδιο με το τελευταίο εννεάμηνο του 2021. Έγιναν πάντως σημαντικές προσαρμογές αυτού του τύπου των εσόδων προς τα κάτω. 3. Το δυνητικό τέλος επί των οικοδομικών αδειών και τα πρόστιμα επί των αυθαιρέτων εξακολουθούν να προϋπολογίζονται αρκετά «φουσκωμένα», όπως ακριβώς γίνεται από το 2018 και μετά, με τη μόνη διαφορά ότι ακόμα δε γνωρίζουμε αν η Μύκονος θα συστήσει δικό της πολεοδομικό γραφείο για το 2022, μιας και η υπουργική απόφαση για την διοικητική υποστήριξη της πολεοδομίας Μυκόνου του 2022 από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης αγνοείται ακόμα.

4. Από περίπου 27.000.000 ευρώ εγκεκριμένα προϋπολογισθέντα έξοδα για το 2021, το να εκτιμάται ότι μέχρι 31/12/2021 θα πληρωθούν τα 16.000.000 ευρώ, η μόνη φράση που δύναται να περιγράψει την κατάσταση είναι «στραγγαλισμός των δημοτικών εξόδων και της πραγματικής τοπικής οικονομίας». 5. Οι δαπάνες για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Σύρος-Πολιτισμός» και για τον αθλητισμό παραμένουν αισθητά μειωμένες, όπως τα τελευταία δύο χρόνια, πράγμα που έχουμε αναδείξει στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή. 6. Οι δαπάνες για τον τουρισμό εξακολουθούν να χαρατσώνουν δημότες και επιχειρηματίες σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά εποχή, χωρίς την απαιτούμενη ανταποδοτικότητα, και αποδείχθηκε η άστοχη αύξηση του εν λόγω δυνητικού τέλους το 2021 την οποία αναδείξαμε και η οποία συνεχίζεται το 2022.

7. Προϋπολογίζονται δαπάνες συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών από 100.000 ευρώ ανά έτος σε 178.560 ευρώ για το 2022. Επίσης, εισφορά τέλους αποκατάστασης & μεταφροντίδας ΧΥΤΑ από μηδέν προϋπολογισθέντα για το 2021, ανεβαίνει στις 367.000 ευρώ περίπου. Και τέλος η εισφορά υπέρ ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ΑΕ διαμορφώνεται στις περίπου 424.000 ευρώ. Ένα σύνολο εξόδων που πλησιάζει το 1.000.000 ευρώ σε σχέση με τα περίπου 400.000 ευρώ που ξόδευε ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης κατ’ έτος επί ΦΟΔΣΑ Δήμου Σύρου-Ερμούπολης. Με δεδομένο ότι εξαντλούνται τα χρηματικά μας υπόλοιπα, με δεδομένο ότι ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ΑΕ ζητάει ακόμα περισσότερα χρήματα με την θετική ψήφο του εκπροσώπου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης στη Γενική του Συνέλευση και με δεδομένο ότι τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού παρέμειναν ίδια, είναι μαθηματικά βέβαιον ότι πρέπει να επανέλθουμε με νέα απόφαση τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2022, δυστυχώς προσαυξημένα αρκετά, ώστε να μπορέσει η συγκεκριμένη ανταποδοτική υπηρεσία να λειτουργήσει όπως πρέπει.”.

Κριτική για το τεχνικό πρόγραμμα

Τέλος, για το τεχνικό πρόγραμμα επισημάνθηκε για άλλη μια φορά ότι “είναι υπερφουσκωμένο και μη ρεαλιστικό, καθώς από τα 90 έργα που περιλαμβάνει, τα 70 περίπου είναι συνεχιζόμενα με τεράστιο κατακερματισμό”. Τα μέλη της μειοψηφίας, τόνισαν μάλιστα πως, “Συνεχίζονται κατά μεγάλο ποσοστό έργα που παρελήφθησαν από την προηγούμενη δημοτική περίοδο (ενταγμένα σε ΕΣΠΑ, ΠΔΕ και ιδίους πόρους του Δήμου) και ορθά, μόνο που δεν υλοποιούνται για κάποιον λόγο και κινδυνεύει ο Δήμος με νέες διαλύσεις εργολαβιών, δικαστικές περιπέτειες και λήξη χρηματοδοτήσεων”, λέγοντας τέλος, ότι, “δεν εντάσσονται νέα έργα και μελέτες που θα έδειχναν τελικά το όραμα της σημερινής διοίκησης για την ανάπτυξη του τόπου.”.