Συνέντευξη της Αντιδημάρχου Καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Α. Πρίντεζη

«Η καθαριότητα δε χρειάζεται “χωροφύλακα”, αλλά σεβασμό»

Η νέα Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Αγγελική Πρίντεζη, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της, μιλά αναφορικά με τις προτεραιότητες που θέτει στο τομέα της καθαριότητας του νησιού, αλλά και τις πρώτες ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Η κ. Πρίντεζη αποτελεί την πρώτη γυναίκα Αντιδήμαρχο, που λαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας, μία από τις «βαρύτερες» Αντιδημαρχίες για το νησί της Σύρου, ενώ παράλληλα, διατηρεί την ευθύνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ως εντεταλμένη, ενώ ταυτόχρονα, τελεί εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για την Δημοτική Κοινότητα Ποσειδωνίας, αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου.

Όλες οι παραπάνω ευθύνες, αμισθί, καθώς η απόφαση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκου Λειβαδάρα, ήταν, όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο της εφημερίδας, η κ. Πρίντεζη να αναλάβει όλο αυτό το φόρτο ευθυνών, χωρίς αποζημίωση, σε αντίθεση με όλους τους προηγούμενους προκατόχους της, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Αντιδημαρχία Καθαριότητας.

Τόσο στην Κοινωνική Υπηρεσία, όσο και στον τομέα της Ανακύκλωσης, για την εποπτεία του οποίου η κ. Πρίντεζη είχε επιφορτιστεί από την αρχή της δημοτικής θητείας, αρχικά στο πλαίσιο του καταργηθέντος ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και στη συνέχεια ως ανεξάρτητο τομέα, η δράση της έχει αποτιμηθεί από την κοινωνία της Σύρου με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο, ήδη στα δύο χρόνια δραστηριοποίησής της. Σύμφωνα με την ίδια, στόχος της και στη νέα θέση ευθύνης, να καταφέρει να αφήσει το στίγμα της, αλλά και ουσιαστικό έργο στην πολιτική ηγεσία της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου.

Έχετε κληθεί να αναλάβετε την ευθύνη ενός τομέα, ίσως από τους σημαντικότερους για το νησί. Ποια είναι η πρώτη εικόνα που αποκομίσατε από τις πρώτες σας επαφές ως νέα Αντιδήμαρχος;

Α. Πρίντεζη: «Αρχικά, θα ήθελα να καταστήσω σαφές, ότι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή, όσον αφορά στη συνεργασία μου με τα στελέχη και το προσωπικό της πολύ μεγάλης αυτής Διεύθυνσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Τα πρώτα βήματα είναι μικρά, ταπεινά, αλλά σταθερά και στοχευμένα.

Όλοι οι υπάλληλοι και το προσωπικό αποτελούν πολύτιμους συνεργάτες. Στόχος μου είναι να υπάρχει μία αλληλοστήριξη, όπως μέχρι σήμερα έχω τη χαρά να έχω από τους ανθρώπους της Κοινωνικής Υπηρεσίας, της Επιτροπής Ισότητας και της Δημοτικής Κοινότητας Ποσειδωνίας. Άνθρωποι, οι οποίοι με βοηθούν, με στηρίζουν και με προφυλάσσουν. Ευελπιστώ μία αντίστοιχη σχέση να αναπτυχθεί και με τους ανθρώπους της Διεύθυνσης Καθαριότητας.

Ήδη, συναντήθηκα, με τη Διευθύντρια, με τους προϊστάμενους των Τμημάτων της Διεύθυνσης, ενώ παράλληλα, ξεκίνησα συναντήσεις με τους επικεφαλής των Κοινοτικών Συμβουλίων του Δήμου και η συνέχεια έπεται με τα εκλεγμένα μέλη της δημοτικής μας παράταξης. Στόχος είναι να αποκτήσουμε “μάτια” παντού. Σε κάθε στενό της Ερμούπολης, αλλά και στα χωριά μας, να μας υποδεικνύουν προβλήματα, ώστε η Υπηρεσία να καταφέρνει ακόμη καλύτερα και αμεσότερα τον ευπρεπισμό.

Η Διεύθυνση διαθέτει τεράστιο προσωπικό και θέλω αυτούς τους ανθρώπους να τους σέβεται ο κόσμος, αλλά να σέβονται κι εκείνοι τον εαυτό τους και την πολύτιμη δουλειά τους. Στόχος μου είναι, να αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη της Καθαριότητας του Δήμου, από τον πρώτο έως και τον τελευταίο υπάλληλο. Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος θα επωφελείται στο έπακρο από το ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό που τον στελεχώνει, ενώ θα περιοριστούν και οι δαπάνες του Δήμου σε αναδόχους, στις απολύτως απαραίτητες, ώστε να υπάρξει η βέλτιστη διαχείριση στα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνει ο δημότης».

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει για το επόμενο διάστημα;

Α.Π.: «Μέσω των επαφών που είχαμε, δρομολογούμε αρχικά ενέργειες καθαριότητας και ευπρεπισμού στο κέντρο της Ερμούπολης και κυρίως στα στενά της πόλης, αλλά και πέριξ του Δημαρχείου. Έχω περπατήσει η ίδια και έχω συνομιλήσει και με κατοίκους και επαγγελματίες στα τμήματα αυτά της πόλης. Ένα ζήτημα, στο οποίο ξεκινάμε ήδη να δουλεύουμε, είναι αυτό των αδέσποτων γατών στις οδούς όπισθεν του Δημαρχείου, με τη συνδρομή και βοήθεια της Κτηνιάτρου του Δήμου, διασφαλίζοντας πρωτίστως τη δημόσια υγεία και φυσικά την ευζωία των γατιών. […]

Πρόθεσή μας είναι, να έχουν καταγραφεί οι ανάγκες και τα προβλήματα της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου και να έχουν προωθηθεί οι αντίστοιχες λύσεις έως και τον Μάρτιο, ώστε από 15 Μαρτίου, να δοθεί το μεγαλύτερο βάρος μας στον ευπρεπισμό και την καθαριότητα των χωριών και σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Θέλουμε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι, οι περιφερειακοί οικισμοί να υποδεχτούν την υψηλή κίνηση των ημερών του Πάσχα.

Αυτή τη στιγμή επισκευάζονται τα κοντέινερς, ώστε να τοποθετηθούν στο παραλιακό μέτωπο, ενώ όποτε υπάρξει η οικονομική δυνατότητα θα μπούμε σε διαδικασία αντικατάστασης και των χημικών τουαλετών.

Για την περίοδο επισκεψιμότητας υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση του μόνιμου προσωπικού με προσθήκη ατόμων μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, ενώ αν χρειαστούν επιπλέον άτομα, θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις ορισμένου χρόνου. Για την θερινή περίοδο, στην περίπτωση που χρειαστεί θα εξεταστούν διπλές βάρδιες στις παραλίες, οι δημόσιες τουαλέτες θα “λάμπουν”. Πρόθεσή μας επίσης είναι να βγουν στο δρόμο όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα του Δήμου, μετά τις απαραίτητες επισκευές όπου απαιτούνται. Οι οδοκαθαριστές μας στην πόλη θα βγουν με νέα καρότσια, τα οποία υπάρχουν στο Δήμο, οι κάδοι θα αλλαχτούν με νέους, που διαθέτουν “πετάλι” ώστε να μην απαιτείται το άνοιγμά τους με τα χέρια, ενώ έχει προγραμματιστεί και η τοποθέτηση των υπόγειων συστημάτων συλλογής απορριμμάτων από το Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο.

Επιπλέον, έχει ήδη σταλεί email στο Δήμο Αθηναίων, με το οποίο ζητάμε το δανεισμό για τρεις εβδομάδες, ενός πλυντηρίου κάδων, ώστε να πλυθούν και να απολυμανθούν σχεδόν όλοι οι κάδοι του νησιού πριν την πασχαλινή περίοδο. Έχουν γίνει και ενέργειες για να αποκτήσει ο Δήμος δικό του μηχάνημα, ωστόσο οι διαδικασίες αυτές είναι περισσότερο χρονοβόρες.

Δεδομένου, ότι με την ανάθεση της αποκομιδής της ανακύκλωσης σε ιδιώτη θα αποδεσμευτεί προσωπικό, θεωρώ ότι θα έχουμε αρκετούς ανθρώπους ώστε να ανταπεξέλθουμε ικανοποιητικά στα αιτήματα των Τοπικών Συμβουλίων, όπως συζητήθηκαν στις συναντήσεις μας.

Στόχος, από το Πάσχα και έπειτα το νησί να υποδέχεται τον επισκέπτη με την καλύτερη δυνατή εικόνα του».

Μέσα από τη δραστηριοποίησή σας στην ανακύκλωση είχατε ήδη επικοινωνία με τους πολίτες για το ζήτημα αυτό. Πλέον η επικοινωνία αυτή επεκτείνεται;

Α.Π.: «Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα που έχω βάλει με τον εαυτό μου, ώστε να καταφέρω με μικρά, σταθερά βήματα να στρέψω την προσοχή του κόσμου στην καθαριότητα. Ο δημότης, ο κάτοικος του νησιού, να νιώσει ότι το νησί ολόκληρο είναι προέκταση του σπιτιού του, της αυλής του. Και να σέβεται, να φροντίζει και να μεριμνά για την καθαριότητά του, όπως ακριβώς για το σπίτι του. Να σέβεται τον οδοκαθαριστή, τον υπάλληλο της αποκομιδής, που σε καθημερινή βάση εργάζονται εντατικά για την καθαριότητα.

Ήδη, την αρχή κάναμε δημιουργώντας μία σελίδα της Διεύθυνσης Καθαριότητας στο Facebook, το πλέον δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο πλέον χρησιμοποιείται από την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Μέσω της σελίδας θέλουμε ο δημότης να μπορεί να επικοινωνεί μαζί μας, να μας ενημερώνει για τυχόν ζητήματα, ώστε από την πλευρά μας με τα στελέχη της Διεύθυνσης να εξετάζουμε τις πιθανές λύσεις. Επίσης, να ενημερώνει και η Υπηρεσία τους πολίτες για την τήρηση του Κανονισμού Καθαριότητας.

Είναι επιτακτική ανάγκη, οι πολίτες να μη ρυπαίνουν και να συνεργάζονται με την Υπηρεσία, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους, χωρίς να υποβαθμίζεται η εικόνα του νησιού.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινήσαμε μία ευρύτατη ενημέρωση σχετικά με την απόθεση των ογκωδών, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε 1η και 15 του μήνα, ή κατόπιν επικοινωνίας με την Διεύθυνση. Ο Δήμος σε καμία περίπτωση δεν είναι μεταφορική εταιρεία, συμβάλλει όμως και συνεπικουρεί στη σωστή απόρριψη των αντικειμένων.

Δε χρειαζόμαστε κανέναν “χωροφύλακα” για την τήρηση του Κανονισμού Καθαριότητας. Σεβασμό και κοινωνική παιδεία χρειαζόμαστε.

Μάλιστα, βρισκόμαστε σε επαφή με τον ΕΟΑΝ, προκειμένου να επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο την ανταποδοτική ανακύκλωση, με την προσθήκη ρεύματος ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, ώστε με τη συμμετοχή του κόσμου – η οποία όπως έχει αποδειχτεί από τα ρούχα, τα αποτσίγαρα κ.α. είναι ανέλπιστα τεράστια – να έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύουμε τους κοινωνικούς φορείς, όπως η Εθελοντική Αιμοδοσία, η Στέγη Ανηλίκων Σύρου, η Κατ’ Οίκον Νοσηλεία κλπ.

Εξίσου, θα πρέπει να γίνει ενημέρωση και προς τους επιχειρηματίες, προκειμένου η απόρριψη των αποβλήτων των επιχειρήσεων εστίασης να γίνεται με τρόπο τέτοιο, που δεν αφήνει αποτύπωμα στο περιβάλλον, αλλά ούτε λίπη και έλαια και στις μαρμάρινες πλάκες του ιστορικού κέντρου, που προκειμένου να καθαριστούν απαιτούν την εργασία από τις 05:00 το πρωί των υπαλλήλων της Καθαριότητας».

Παρά τον όγκο των ευθυνών που σας έχει αποδοθεί μαζί με το «βαρύ» χαρτοφυλάκιο της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας, η επιλογή του Δημάρχου ήταν αυτός να μη συνοδευτεί από κάποια αποζημίωση, σε αντίθεση με τους περισσότερους συναδέλφους σας Αντιδημάρχους στο Δήμο. Πώς σχολιάζετε εσείς αυτή την απόφαση;

Α.Π.: «Πρόκειται για μία απόφαση του Δημάρχου, η οποία μου ανακοινώθηκε. Δεν ρωτήθηκα, ωστόσο ο Δήμαρχος με κάλεσε και μου ανακοίνωσε πως με εμπιστεύεται για τη συγκεκριμένη θέση, αμισθί. Παρ’ ό,τι κι εγώ εξεπλάγην, δεν έκανα στιγμή πίσω.

Δέχτηκα αυτή την πρόκληση, ωστόσο δεν θα ήθελα να μείνω στην ιστορία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ως η “άμισθη Αντιδήμαρχος”. Θέλω να μείνω στο μυαλό των συμπολιτών μου, στο τέλος της θητείας, ως μία γυναίκα που προσπάθησε. Από αυτά που αποκομίζω από την καθημερινή μου επαφή με τους ανθρώπους του Δήμου, αλλά και από τις συνομιλίες μου με τους συμπολίτες μου, μέχρι στιγμής η παρουσία μου φαίνεται να έχει θετικό πρόσημο και αυτό που επιθυμώ είναι να αφήσω ένα εξίσου θετικό αποτύπωμα και από τη νέα αυτή θέση.

Νομίζω, τον δημότη δεν τον ενδιαφέρει αν ένας Αντιδήμαρχος αποζημιώνεται ή όχι, αυτό που τον ενδιαφέρει, είναι να αποδίδει.

Με όλο το σεβασμό που έχω για τους προκατόχους μου και ιδιαίτερα για τον κ. Πέτρο Μώτο, με τον οποίο γνωριζόμαστε πολύ πριν την κοινή πορεία μας στο Δήμο, εγώ θα ήθελα να αφήσω το δικό μου αποτύπωμα στη Διεύθυνση Καθαριότητας. Καθαριότητα για το σπίτι μας, τη γειτονιά μας, το νησί και όλοι μαζί. Δημότες, στελέχη, υπάλληλοι, αιρετοί, ενωμένοι να έχουμε καθαρό το νησί μας. Να τιμούμε το μισθό που παίρνουμε από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες, να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι με αυτό που λαμβάνει ο καθένας, είτε πρόκειται για αμοιβή, είτε για υπηρεσίες και όλοι μαζί να προχωράμε για την καλύτερη δυνατή εικόνα της Σύρου. Βήμα – βήμα, καθαρά».