Μία τυπική συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η χθεσινή διαδικασία για την εκλογή νέων προεδρείων σε Δημοτικό Συμβούλιο, Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Καμία πολιτική τεκμηρίωση στην ανάδειξη προεδρείων

Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε διεκπεραιωτικά τα πρόσωπα που προτείνει σε θέσεις – κλειδιά για τη διοίκηση του Δήμου

Στον ίδιο τυπικό και άκρως υπηρεσιακό τόνο με τον οποίον ανακοίνωσε τα πρόσωπα για τις Αντιδημαρχίες στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης λειτούργησε ξανά ο Δήμαρχος Νίκος Λειβαδάρας και όσον αφορά τα βασικά πρόσωπα σε θέσεις προέδρων για το Δημοτικό Συμβούλιο, την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ. στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος αν και θα μπορούσε να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τους προέδρους στα ανωτέρω συλλογικά όργανα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, συνοδεύοντας αυτές, με ένα – ακόμη και σύντομο – πολιτικό σχόλιο, ωστόσο, ο ίδιος ξανά(!) ακολούθησε μία υπηρεσιακή κατεύθυνση, υποβαθμίζοντας εμμέσως τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μπορεί εκ του νόμου, η συνεδρίαση για την εκλογή και ανάδειξη των προεδρείων του Δ.Σ., της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής να πρέπει να αναπτυχθεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο, ωστόσο, η επανατοποθέτηση προσώπων σε θέσεις προέδρων, θα μπορούσε να λάβει έναν πολιτικό χαρακτήρα, προκειμένου οι δημότες να γνωρίζουν ποιοι βρίσκονται στα “ηνία” βασικών “πόστων” του Δήμου, αλλά και για ποιους λόγους.

Επί της ουσίας, η χθεσινή συνεδρίαση δεν έλαβε πολιτικό χαρακτήρα και δεν υπήρξε ούτε στο τέλος αυτής, κάποιο λιτό σχόλιο για τη σύνθεση τριών βασικών οργάνων του Δήμου, από πλευράς Δημάρχου.

Εξαίρεση αποτέλεσε μόνον ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης, ο οποίος με συντομία δεσμεύθηκε απέναντι στους αιρετούς πως θα επιδιώξει να έχει ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση προς όλους εντός των συνεδριάσεων.

Ειδικότερα, η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν προκάλεσε καμία ανατροπή σε βασικές θέσεις, ωστόσο, η κύρια διαφορά με την προηγούμενη διαδικασία στην αρχή της τρέχουσας θητείας ήταν ο αριθμός των ψήφων που έλαβε ο πρόεδρος του Δ.Σ., Γιάννης Κεράνης.

Παραμένουν Πιταούλης και Φωτεινιάς. Έχασε την εμπιστοσύνη της αντιπολίτευσης ο Γ. Κεράνης

Σύμφωνα με όσα εξήχθησαν συμπερασματικά μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ., δεν προέκυψε καμία ανατροπή στα πρόσωπα που απαρτίζουν το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, βάσει των αποτελεσμάτων της προβλεπόμενης διαδικασίας που ακολουθήθηκε πιστά από τους αιρετούς. Ειδικότερα, στη θέση του προέδρου παραμένει ο Γιάννης Κεράνης (14 θετικές ψήφους, 7 λευκά, 1 άκυρο), ενώ αντιπρόεδρος συνεχίζει ο Δομένικος Σαγκινέτος (10 θετικές ψήφους, 10 λευκά, 2 άκυρα) και γραμματέας η Μαρία Καζαντζάκη (9 θετικές, 13 λευκά, 0 άκυρα).

Σημειώνεται πως παρόντες ήταν 22 σύμβουλοι από τους 27, ενώ της διαδικασίας προήδρευσε ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος, Πέτρος Μώτος.

Επιπλέον, χθες, βάσει τη ισχύουσας νομοθεσίας έγινε και η εκλογή των μελών που απαρτίζουν την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Πρόεδρος της Οικονομικής παραμένει ο Γιάννης Πιταούλης με απόφαση Δημάρχου ενώ σε αυτήν συνεχίζουν οι Νίκος Φωτεινιάς, Μηνάς Αληφραγκής, Κανδιώ Μαραγκού και Παναγιώτης Κουταβάς. Από τη μείζονα μειοψηφία συμμετέχουν οι Αλέξης Αθανασίου και Γιώργος Δούναβης.

Όσον αφορά την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, πρόεδρος με απόφαση του Νίκου Λειβαδάρα παραμένει ο Νίκος Φωτεινιάς ενώ σε αυτήν συμμετέχουν ακόμη οι Μηνάς Αληφραγκής, Παναγιώτης Κουταβάς, Αλίκη Λεονταρίτη και Γιάννης Βρούτσης. Τα τακτικά μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης είναι ο Νικήτας Γρυπάρης και ο Νίκος Σκευοφύλαξ.

Πρέπει να σημειωθεί πως απόντες ήταν ο Ανδρέας Γιαλόγλου, ο Βαγγέλης Χαλκιάς, ο Γιώργος Μαραγκός, η Θωμαή Μενδρινού και ο Μάριος Βουτσίνος.

Γ. Κεράνης: Εμπιστοσύνη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Σε δηλώσεις προς την “Κοινή Γνώμη” κλήθηκε ο πρόεδρος, Γιάννης Κεράνης, ο οποίος ρωτήθηκε να σχολιάσει τόσο την απόφαση του Δημάρχου να επαναπροταθεί ως μοναδικό πρόσωπο για τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το οποίο τον θέλει – πλέον - να μην έχει τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης.

“Αρχικά ευχαριστώ τον Δήμαρχο που με πρότεινε. Ευχαριστώ επίσης το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο όσους σταυρούς αποφάσισε, μου έδωσε. Την προηγούμενη φορά από 27 άτομα που ψήφισαν είχα πάρει 24 ψήφους. Ήταν ένα αρχικό δείγμα εμπιστοσύνης από τη μείζονα μειοψηφία κυρίως, στο οποίο κατά τη διάρκεια αυτής της διετίας, υπήρχαν καλές στιγμές του συμβουλίου, υπήρξαν και διαφωνίες” ανέφερε πρωτίστως ο ίδιος, σημειώνοντας πως, χθες, “φάνηκε ξεκάθαρα ότι η μειοψηφία δεν με ψήφισε, όπως κι εμείς αντίστοιχα δεν ψηφίσαμε αντιπρόεδρο. Μία μέση λύση είχε η γραμματέας η κα Καζαντζάκη”.

Ο ίδιος μάλιστα άφησε να εννοηθεί εμμέσως πως η στάση της μείζονος αντιπολίτευσης μπορεί να έχει την αφετηρία της στη σκέψη πως στο δεύτερο μισό της τρέχουσας θητείας, ορισμένοι αιρετοί κρίνουν με προεκλογικές διαθέσεις. Παρόλα αυτά, ο ίδιος εξέφρασε δημοσίως πως έχει εμπιστοσύνη για συνεργασία στο σύνολο των συμβούλων για το καλό του Δήμου.

“Όπως και να είναι αυτά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας – εκλογές έχουμε σε ενάμιση χρόνο, δεν μπορούμε να λέμε όλοι ναι σε όλα και είναι κάτι φυσιολογικό – επί της ουσίας έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στο σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου. Πιστεύω ότι απαρτίζεται από όλες τις παρατάξεις από αξιόλογα πρόσωπα. Πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει ο καθένας από την πλευρά του και νομίζω πως είναι ένα από τα καλύτερα Δημοτικά Συμβούλια που είχα συμμετοχή” πρόσθεσε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ακόμη πως, “Είναι το τέταρτο Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχω. Θεωρώ ότι μπορούμε να πάμε μπροστά τον Δήμο μας.”.

Να λειτουργούμε σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας”

Ο ίδιος ρωτήθηκε και για τη συνεργασία με τα άλλα μέλη του προεδρείου, ενώ κλήθηκε να τοποθετηθεί και για τον τρόπο με τον οποίον θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με κανέναν. Και με την κα Καζαντζάκη είχα άψογη συνεργασία και το λέω δημόσια και με τον κ. Αλτουβά που αναπλήρωνε την ίδια όταν έλλειπε. Το ίδιο και με τον κ. Σαγκινέτο. Απλώς το πρόβλημα ήταν ότι λόγω της Covid-19 ο αντιπρόεδρος δεν ήταν πάντα στο προεδρείο” εξήγησε ο Γιάννης Κεράνης, τονίζοντας παρακάτω πως, “Προσωπικά θα συνεχίσω να προσπαθώ γι αυτά που ανέφερα και αμέσως μετά την εκλογή μου”.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα αλλά και ανέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση: “Θέλω να είμαι ισότιμος και δίκαιος με όλους αλλά μέσα στο πλαίσιο του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου”. Σε συνέχεια των ανωτέρω, διευκρίνισε δε, πως, “Θέλω να πω ότι όλοι οι σύμβουλοι κατά καιρούς έχουν κάποιες καταχρηστικές συμπεριφορές τις οποίες ή δεν τις καταλαβαίνουν ή τις καταλαβαίνουν και εσκεμμένα τις κάνουν”.

Ως εκ τούτου, με φόντο τη μέχρι σήμερα συνολική εικόνα του στο Δ.Σ., υπογράμμισε πως, “Θεωρώ πως προσέχω πάντα και μελετώ τους κανονισμούς, τους νόμους και όσα χρειάζονται και έχω και κάποια εμπειρία στα κοινά ώστε να αντιλαμβάνονται πότε ένα θέμα ή κάποια ερώτηση πάει να ξεφύγει ή είναι εκ του πονηρού και πότε είναι για την ουσία της κουβέντας και για να βγουν πιο χρήσιμα αποτελέσματα”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Εκεί χάνεται η ηρεμία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όταν ξεφεύγουμε”. Κλείνοντας τις δηλώσεις του για το συγκεκριμένο θέμα, επανέλαβε όμως πως, “Δεσμεύομαι πως θα προσπαθήσω να είμαι δίκαιος και ισότιμος με όλους εφόσον είμαστε στο πλαίσιο του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.”.

Ενημέρωση δημοτών

Σαφής υπήρξε στις απαντήσεις του αναφορικά με τη σημασία που υπάρχει να μπορούν να παρακολουθούν και οι δημότες το έργο του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Αυτό για το οποίο προσπαθώ και για όσο διάστημα ήταν τα ΜΜΕ στις συνεδριάσεις ήταν να γίνονται τα συμβούλια κατανοητά στον κόσμο. Επειδή ο κόσμος ακούει διάφορα, αλλά τελικά δεν καταλαβαίνει το θέμα και πολλές φορές δεν καταλαβαίνει τί ψηφίζουμε, προσπαθώ να είμαι κατανοητός γιατί ο δημότης πρέπει να ενημερώνεται για τις αποφάσεις και για τον τρόπου που λειτουργούμε ως σώμα” δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Υποβαθμισμένος ο ρόλος του Δ.Σ. λόγω κυβερνησιμότητας

Ο πρόεδρος απολογιστικά ρωτήθηκε και για τον ρόλο του Δ.Σ., καθώς όπως είναι γνωστό, για λόγους κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, έχει δοθεί δύναμη στην Οικονομική Επιτροπή.

Στην παρατήρηση αν είναι εφικτό να φροντίσει για συζήτηση πολιτικών θεμάτων και περισσότερων θεμάτων ουσίας για τον τόπο εντός του Δ.Σ., υπήρξε συγκεκριμένος: “Θεωρώ ότι οι μεγάλες αποφάσεις συνεχίζουν να παίρνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, με βοηθητικά μέσα ή όχι. Δηλαδή ο προϋπολογισμός, το τεχνικό πρόγραμμα, περνούν όλα από Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί λόγω κυβερνησιμότητας έχουμε το μπόνους ότι δεν υπάρχει αρνητική ψήφος, παρά μόνον λευκή ή θετική. Αυτό είναι το μπόνους που έδωσε η κυβέρνηση για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος όχι μόνον ο δικός μας, αλλά πανελλαδικά ο κάθε Δήμος” διευκρίνισε σχετικά, ενώ τόνισε παράλληλα πως, “από το Δημοτικό Συμβούλιο περνούν μεγάλα θέματα. Πέρασε το στρατόπεδο κ.α.”.

Θέλησε να εξηγήσει όμως πως, “Τα επιμέρους κομμάτια περνούν από την Οικονομική και την Ποιότητα Ζωής. Δηλαδή, το τεχνικό πρόγραμμα περνά από το Δημοτικό Συμβούλιο και τα επιμέρους έργα, μετά, οι τροποποιήσεις, οι παραλαβές, περνούν από την Επιτροπή”. Σχετικά με το θέμα, εκτίμησε πως, “αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της κυβέρνησης, πολλοί Δήμοι δεν θα λειτουργούσαν”.

Ως εκ τούτου, δήλωσε πως, “Δεν νομίζω πως για το θέμα της διοίκησης των Δήμων μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς. Μόνον αν αλλάξει το σύστημα στις επόμενες εκλογές.”.

Με αποκλειστικά δια ζώσης συνεδριάσεις, αποκλείονται οι ανεμβολίαστοι

Τέλος, ρωτήθηκε για τη δυνατότητα δια ζώσης συνεδριάσεων, υπενθυμίζοντας πως υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόζονται λόγω της πανδημίας.

“Δια ζώσης μας δίνει το δικαίωμα ο νόμος να κάνουμε και τώρα. Αλλά δεν μπορούμε γιατί αποκλείει τους ανεμβολίαστους συναδέλφους. Είχαμε δύο. Το ένα πρόσωπο εμβολιάστηκε και μένει μόνον ένα. Άρα, αν πάμε σε δια ζώσης συμβούλια είναι σαν να αποκλείω άτομο. Οπότε είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε μεικτή συνεδρίαση. Στη μεικτή όποιος συνάδελφος θέλει έρχεται και όποιος δεν επιθυμεί, παρακολουθεί με τηλεδιάσκεψη” σχολίασε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας τέλος πως, “Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα για τα τετραγωνικά μάλιστα θα ψάχναμε πάλι χώρο. Οπότε η μεικτή συνεδρίαση μας εξυπηρετεί ώστε οι συνάδελφοι να συμμετέχουμε όλοι”.

Ο κ. Κεράνης δεσμεύθηκε πως, “Όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την πανδημία και λάβουμε νέες οδηγίες, εννοείται πως θα επιστρέψουμε στις δια ζώσης συνεδριάσεις.”.

Γ. Πιταούλης: Καταφέραμε να έχουμε τον Δήμο, οικονομικά, σε ισχυρή θέση

Από πολιτική σκοπιά μίλησε στην εφημερίδα ο Γιάννης Πιταούλης αναφορικά τη συνέχισή του στην προεδρία της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ τόνισε την αξία της παραγωγικής συμμετοχής όλων των μελών σε αυτήν.

“Σίγουρα με τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο κύριος Δήμαρχος μου ανέθεσε την ευθύνη της Οικονομικής Επιτροπής και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου γι ακόμη μία διετία. Είναι όμως μία προσπάθεια που δεν είναι σημειακή, δεν αφορά μόνον μία στιγμή. Είναι κάτι που απαιτεί συνεχή προσπάθεια από όλους τους αιρετούς και από τα μέλη της Δημοτικής Αρχής και από όσους συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή. Πιστεύω ότι μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες έχουμε καταφέρει να φέρουμε τον Δήμο σε μία ισχυρή θέση” υποστήριξε ο ίδιος, λέγοντας παρακάτω πως, “Από εκεί και πέρα όμως η προσπάθεια θα συνεχιστεί και τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς υπάρχουν αρκετά πράγματα τα οποία πρέπει να προχωρήσουν, υπάρχουν δράσεις που έχουμε σχεδιάσει και τις οποίες πιστεύουμε ότι θα φέρουμε σε εφαρμογή”.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ευχήθηκε τέλος “καλή δύναμη σε όλους”, επαναλαμβάνοντας πως, “Υπολογίζουμε στη συμμετοχή και στην υποστήριξη και των δημοτών και όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.”.

Άγνωστο το έργο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με πρόεδρο τον Ν. Φωτεινιά

Άγνωστο παραμένει το έργο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς οι συνεδριάσεις αυτής δεν γνωστοποιούνται, σε αυτήν δεν προσκαλούνται τα ΜΜΕ προς κάλυψη των αποφάσεών της, ενώ το περιεχόμενο αυτών που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, έχει ημερομηνία ως και 11 Μαΐου του 2021.

Από τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα πως προφανώς(;) το τελευταίο 7μηνο δεν γίνονται συνεδριάσεις.

Δεδομένης της απόφασης του Νίκου Λειβαδάρα να παραμείνει στην προεδρία ο Νίκος Φωτεινιάς, ο δεύτερος, χθες, κλήθηκε σε δηλώσεις προς την εφημερίδα.

Ειδικότερα, στην ερώτηση ποιο είναι το έργο της Επιτροπής, το οποίο δυστυχώς δεν είναι γνωστό στους δημότες, ο ίδιος – ο οποίος είναι και έμμισθος αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών – αρκέστηκε να αναφέρει μόνον τα εξής: “Ευχαριστώ πολύ τον Δήμαρχο που ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου και με τοποθέτησε ως πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Η συγκεκριμένη Επιτροπή έχει πάρα πολλές αρμοδιότητες. Νομίζω ότι μέχρι σήμερα λειτουργούσε πάρα πολύ καλά και θέλω να πιστεύω ότι και στο μέλλον το ίδιο θα γίνεται”. Χωρίς να εστιάζει καθόλου στη δημοσιογραφική ερώτηση για το έργο της Επιτροπής και των μελών που την απαρτίζουν, έκλεισε τις δηλώσεις του, με τα παρακάτω: “Υπήρχε πάρα πολύ καλή συνεργασία με τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής της πλειοψηφίας, όσο και με τα μέλη της αντιπολίτευσης.”.