Νέα έκτακτα μέτρα απαγόρευσης στάθμευσης οχημάτων και δικύκλων, καθώς και διέλευσης πεζών στο Κληροδότημα Άννης Κοτσοδόντη, “Κυκλαδικόν”, στην Ερμούπολη της Σύρου

Ένα συνεχές αδιέξοδο παρά την απειλή κατάρρευσης

Επί δύο έτη, το Υπ. Πολιτισμού δεν έχει απαντήσει για τον τρόπο άρσης της επικινδυνότητας και την καθαίρεση ή όχι του β΄ ορόφου του ιστορικού ακινήτου

Με τα χέρια δεμένα είναι για μία ακόμη φορά η Σύρος και το ιστορικό κέντρο της, καθώς το Υπ. Πολιτισμού δεν έχει απαντήσει για τον τρόπο άρσης της επικινδυνότητας του κτιρίου του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη “Κυκλαδικόν”, παρά το γεγονός πως από το 2018 είχε ζητηθεί η δυνατότητα καθαίρεσης εκτεταμένων μερών του β΄ ορόφου, για να αποφευχθεί κίνδυνος σοβαρών ατυχημάτων στον περιβάλλοντα δημόσιο χώρο.

Δεδομένου πως το Κληροδότημα – κατόπιν έγγραφης δήλωσης του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, Γιώργου Λεονταρίτη - δεν έχει χρήματα για να πράξει τα δέοντα σχετικά με το κομμάτι της άρσης επικινδυνότητας, επεμβαίνει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και λαμβάνει νέα μέτρα, για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών στον δημόσιο χώρο.

Ειδικότερα, στην προχθεσινή συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την απαγόρευση στάθμευσης στην οδό Κωνσταντίνου Καραμανλή και συγκεκριμένα στο ύψος που βρίσκεται το Κυκλαδικόν, τόσο στην πλευρά που εφάπτεται με το κτίριο, όσο και στην απέναντι πλευρά προς την πλατεία Μιαούλη, ενώ αποφάσισε και την απαγόρευση διέλευσης στη στοά του κτιρίου, για να μην προκύψει ατύχημα σε πολίτες, από απρόσμενη πτώση ή αποκόλληση τμήματος των εξωτερικών επιφανειών του κτιρίου.

Δυστυχώς, το ιστορικό ακίνητο μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί από επενδυτή, με αποτέλεσμα να “βυθίζεται” στη δίνη της αποσύνθεσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διατήρησή του, αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης και μάλιστα σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της,

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, έγινε αναλυτική αναφορά στις εκθέσεις αυτοψίας που έχουν γίνει κατά τα τελευταία έτη για το ακίνητο καθώς επίσης, γνωστοποιήθηκε πως το Υπ. Πολιτισμού δεν έχει απαντήσει για τον τρόπο άρσης της επικινδυνότητας αυτού, καθώς είναι το αρμόδιο για κτίρια που είναι χαρακτηρισμένα διατηρητέα.

Τα νέα μέτρα που έρχεται να επιβάλει ο Δήμος κρίνονται απαραίτητα και ζητήθηκαν και από τη Διοικούσα Επιτροπή του Κληροδοτήματος, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την αναζήτηση επενδυτή, μετά από την τελευταία υπόθεση αξιοποίησής του που είχε δει το φως της δημοσιότητας και... στέφθηκε από απόλυτη(!) αποτυχία.

Σύμφωνα με έγγραφο του κ. Λεονταρίτη προς τον Δήμο, η Διοικούσα Επιτροπή του Κληροδοτήματος έχει απεμπλακεί με δικαστική απόφαση από την υπόθεση αξιοποίησής της από την εταιρεία ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ Α.Ε., η πορεία της οποίας είχε συνοδευτεί με σοβαρά ποινικά θέματα.

Μ. Αληφραγκής: Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς...

Το σοβαρό πρόβλημα της απειλής κατάρρευσης τμημάτων του ακινήτου περιέγραψε γλαφυρά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος μάλιστα γνωστοποίησε πως το Υπ. Πολιτισμού δυστυχώς δεν έχει ανταποκριθεί ως οφείλει, στις συνεχείς οχλήσεις για την άρση επικινδυνότητας στο Κυκλαδικόν.

“Πρόκειται για μια “αμαρτωλή” ιστορία. Είναι ένα πρόβλημα που απ΄ ό,τι φαίνεται έχει κληρονομήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης. Απ΄ ό,τι γνωρίζετε στις 9/3/2017 είχε γίνει κατάρρευση ενός μεγάλου τμήματος του κτιρίου κι έτσι η τριμελής Επιτροπή Επικινδύνων είχε προχωρήσει στον καθαρισμό και στην απομάκρυνση των προϊόντων κατάρρευσης και στην τοποθέτηση μεταλλικού ενισχυμένου στεγάστρου για την προστασία των διερχομένων επί της οδού Συγγρού. Το συνολικό κόστος τότε για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ήταν κοντά στις 19 χιλ. ευρώ” ανέφερε αρχικά ο Αντιδήμαρχος, τονίζοντας παρακάτω πως τα τελευταία τρία έτη, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη χειρότερη.

“Έκτοτε είχε επιδεινωθεί η κατάσταση μέχρι τις 21/3/2018 οπότε και συνήλθαν πάλι η τριμελής Επιτροπή Επικινδύνων και τότε είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην καθαίρεση και απομάκρυνση όλων των παραμορφωμένων και σαθρών τμημάτων στο εσωτερικό του κτιρίου και στην καθαίρεση όλων των τοιχοποιιών του β΄ ορόφου – φερουσών και μη – ως και τις ποδιές των παραθύρων γιατί χωρίς τη λήψη των αναγκαίων μέτρων όπως αναφέρονται ανωτέρω, εγκυμονούν κίνδυνοι κατάρρευσης στους κοινόχρηστους χώρους που περιβάλλουν το κτίριο” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως η εμπλοκή του Δήμου προκύπτει, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας του Κληροδοτήματος να καλύψει με πόρους του, τις απαιτούμενες εργασίες.

“Για την άρση επικινδυνότητας, πρέπει να έχουμε έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Από τότε δεν υπάρχει καμία έγκριση, παρ' όλες τις συνεχείς οχλήσεις της Υπηρεσίας που έχει στείλει προκειμένου να προχωρήσουμε στην άρση” συμπλήρωσε ο κ. Αληφραγκής, τονίζοντας μάλιστα πως, σε περίπτωση που δεν εγκρίνουν την καθαίρεση “εκεί θα πρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού να μας υποδείξει τον τρόπο άρσης της επικινδυνότητας”.

“Η Διοικούσα Επιτροπή του Κληροδοτήματος ισχυρίζεται – και δεν έχω λόγο να το αμφισβητώ ότι δεν έχει στα ταμεία της ούτε ένα ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε κάποια έργα άρσης της επικινδυνότητας. Εν πάση περιπτώσει, ο Δήμος είναι διατεθειμένος, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο ακίνητο στο ιστορικό κέντρο – εφόσον έρθουν οι εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού, ακόμη και με ίδια έξοδα να προχωρήσει στην άρση επικινδυνότητας του κτιρίου” επανέλαβε σε απόλυτο τόνο.

Ως εκ τούτου, εξήγησε πως, δυστυχώς για την καθαίρεση του β΄ ορόφου, “το θέμα παραμένει σε αναμονή”, αν και θέλησε να εξηγήσει πως η πολιτική της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι να διασώζονται τα ακίνητα και όχι να καταστρέφονται.

“Συνεχώς επιδεινώνεται η κατάσταση του συγκεκριμένου κτιρίου, οπότε έρχεται η Υπηρεσία να πάρει κάποια μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί όσο περισσότερο γίνεται η ασφάλεια των πολιτών. Αυτά τα μέτρα είναι το κλείσιμο της στοάς κάτω από το κτίριο ώστε να μην γίνεται η διέλευση των πεζών. Ψηφίζουμε σήμερα και την απαγόρευση στάθμευσης ακριβώς απέναντι, προς την πλευρά της πλατείας” σχολίασε, με το σώμα να εγκρίνει τα ανωτέρω μέτρα.

Ο κ. Αληφραγκής έκλεισε την τοποθέτησή του, λέγοντας πως για το εν λόγω ακίνητο πρέπει να αναζητηθεί επενδυτής και μάλιστα άμεσα.

Λακωνικός ο Ν. Φωτεινιάς για την αναζήτηση επενδυτών από τη Διοικούσα

Σε ερώτηση της μείζονος μειοψηφίας για το τι γίνεται σχετικά με την υπόθεση αξιοποίησης του εν λόγω ακινήτου, έδωσε απάντηση ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, Νίκος Φωτεινιάς.

Ο ίδιος υπήρξε λακωνικός στην αναφορά του για το σοβαρό θέμα, γνωστοποιώντας όμως πως η Διοικούσα επιδιώκει να προχωρήσει σε αξιοποίηση. “Πρώτον, η Διοικούσα Επιτροπή δεν έχει χρήματα. Δεύτερον, με τον επενδυτή τον προηγούμενο έχουμε τελειώσει. Τρίτον, ήδη έχουμε πάρει απόφαση να ξεκινήσουμε τη διαδικασία για να βγει σε διαγωνισμό το κτίριο και να μπορέσουμε να το νοικιάσουμε” τόνισε σύντομα ο κ. Φωτεινιάς, παραπέμποντας τους ενδιαφερόμενους συμβούλους για αναλυτικότερη πληροφόρηση στον κ. Λεονταρίτη.

Στο προσκήνιο σταθερά το τεράστιο πρόβλημα της Ερμούπολης

Με κριτική ματιά τοποθετήθηκε η πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, τονίζοντας πως δυστυχώς η Σύρος δεν κατάφερε να στρέψει το βλέμμα της Υπουργού Πολιτισμού στο τεράστιο πρόβλημα της Ερμούπολης, που αφορά στην απώλεια αρχιτεκτονικού πλούτου και στον κίνδυνο των πολιτών στον δημόσιο χώρο – κατά την επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη στη Σύρο -, με αποτέλεσμα σήμερα να παραμένει ο ιστορικός τόπος με δεμένα χέρια.

Συγκεκριμένα, η παράταξη “Πρώτα η Σύρος” έκανε λόγο για ένα ακίνητο σε κομβικό σημείο, η κατάσταση του οποίου εγκυμονεί κινδύνους. Υποστήριξε μάλιστα πως η σημερινή εικόνα του είναι λυπηρή, καθώς δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν αναληφθεί ευθύνες από αρμόδιες πλευρές.

Κατά συνέπεια, φωτογράφισε εμμέσως πως δυστυχώς δεν έχει γίνει καμία αυτοκριτική από όλες τις υπεύθυνες πλευρές, αναφορικά με τη στάση τους, κατά την επίσκεψη της Υπουργού στη Σύρο και σε συνάρτηση πάντα με τις υπαρκτές “απειλές” για την Ερμούπολη.