Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γ. Πιταούλη για τα σενάρια που επεξεργάζεται και τις οικονομικές κινήσεις που κάνει αναφορικά με την προσπάθεια απόκτησης δημοτικών αστυνόμων για τη θερινή περίοδο και τον έλεγχο εντός ιστορικού κέντρου

Ανεφάρμοστη η ελεγχόμενη στάθμευση, χωρίς δημοτική αστυνομία

Ο Δήμος ανακοίνωσε την παράταση ισχύος της κάρτας στάθμευσης για μόνιμους κατοίκους μέχρι το τέλος του 2022

Ανακοίνωση χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο μοιάζει να είναι η σχετική απόφαση της Δημοτικής Αρχής για την παράταση της ισχύος των καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους του ιστορικού κέντρου Ερμούπολης μέχρι και το τέλος του 2022, αφού χωρίς την ύπαρξη δημοτικών αστυνόμων, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ελάχιστος έλεγχος αναφορικά με την τήρηση των προβλεπομένων.

Αν και η ευθύνη για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας δεν βαρύνει την παρούσα Δημοτική Αρχή, ωστόσο, η διαχείριση συνολικά του κυκλοφοριακού από μέρους της, δεν είναι αποτελεσματική, αφού παραμένει σχεδόν... ανύπαρκτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος εξέδωσε ανακοίνωση προς πληροφόρηση των κατοίκων του κέντρου, για ένα μέτρο που ουσιαστικά προς το παρόν είναι ανεφάρμοστο, αφού ούτε η Αστυνομία διαθέτει προφανώς τον κατάλληλο αριθμό προσώπων που θα μπορούσαν να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους και να επιβάλουν παραβάσεις.

Με φόντο τα παραπάνω, ρωτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης για τις κινήσεις του σχετικά με την αναζήτηση δημοτικών αστυνόμων τουλάχιστον για τη θερινή περίοδο, οπότε και το νησί, βιώνει τεράστιο πρόβλημα, κυκλοφοριακό και παράνομης στάθμευσης. Ο ίδιος εξήγησε πως έχει εξασφαλίσει ένα ποσό, για την απασχόληση τριών ατόμων και για διάστημα τεσσάρων μηνών, υπό την προϋπόθεση πως υπάρξει ανταπόκριση στη σχετική πρόσκληση που θα βγάλει.

Συνεχίζεται η ισχύς της κάρτας στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους Ερμούπολης

Ειδικότερα, την Παρασκευή, η Δημοτική Αρχή, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για τους κατοίκους του ιστορικού κέντρου: “O Δήμος Σύρου - Ερμούπολης ενημερώνει τους πολίτες που έχουν την κύρια και μόνιμη κατοικία τους εντός της περιοχής εφαρμογής του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, όπως αυτή ορίσθηκε με την υπ’ αριθμ. 529/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης, ότι, για το τρέχον έτος 2022, δεν απαιτείται ανανέωση της κάρτας επιτρεπόμενης στάθμευσης, αλλά εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η κάρτα του 2019”.

Δηλώσεις Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη

  • Ο Δήμος εξέδωσε ανακοίνωση για την παράταση που παίρνουν οι κάρτες για τους μόνιμους κατοίκους. Αυτό το μέτρο στην πράξη, δεν μπορεί να περιφρουρηθεί. Ένας μόνιμος κάτοικος της Ερμούπολης, είτε έχει την κάρτα στάθμευσης, είτε όχι, είναι το ίδιο. Πως σχολιάζετε αυτό το δεδομένο;

“Αυτό έχει συμβεί από τη στιγμή που καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία και δεν παρέχεται στους Δήμους η δυνατότητα να πάρουν προσωπικό. Η εφαρμογή των μέτρων της κυκλοφορίας είναι ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας. Έτσι κατανεμήθηκαν οι αρμοδιότητες, όπου καταργήθηκαν οι Δημοτικές Αστυνομίες. Θα πρέπει λοιπόν η Αστυνομία να βοηθήσει στην περιφρούρησή του.”.

  • Σε πρόσφατη δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχατε αναφέρει πως η Δημοτική Αστυνομία δεν είναι εύκολο να επανασυσταθεί στον Δήμο και πως ενδεχομένως να αναζητήσετε άλλον τρόπο, απόκτησης δημοτικών αστυνόμων. Τι εννοείτε και με ποιον τρόπο θα εφαρμόσετε τη συγκεκριμένη απόφαση; Το καλοκαίρι θα μπορέσουμε να έχουμε προσωπικό που θα ελέγχει το κομμάτι της στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο;

“Αυτό είναι αποτέλεσμα μίας συγκεκριμένης σκέψης. Δηλαδή, ξέρουμε ότι γενικότερα οι διαδικασίες για προσλήψεις προσωπικού στους Δήμους είναι χρονοβόρες και από τη στιγμή που παίρνεις την απόφαση αυτή μπορεί να υλοποιηθεί μετά από τρία, τέσσερα χρόνια.

Η απόφαση που πήραμε το 2020 για συγκεκριμένο προσωπικό, ευελπιστούμε αυτό το προσωπικό να έρθει στον Δήμο μας, ενδεχομένως, περί τα τέλη του 2022 ή αρχές του 2023 και θα είμαστε και ευχαριστημένοι. Ιδιαίτερα όμως, όσον αφορά τους δημοτικούς αστυνόμους - πρόκειται για μια ειδική κατηγορία προσωπικού των Δήμων -, απαιτείται η περαιτέρω εκπαίδευσή τους, προκειμένου να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Όταν όμως είχε ψηφιστεί η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, αντίστοιχα καταργήθηκε και η Σχολή στην οποίαν πήγαιναν οι δημοτικοί αστυνόμοι για τη συγκεκριμένη εκπαίδευση. Οπότε υπάρχει ένα επιπλέον εμπόδιο, καθώς αυτή η Σχολή δεν έχει επαναλειτουργήσει. Μπαίνει ακόμη εμπόδιο στο να μπορέσει ο Δήμος να επανασυστήσει τη Δημοτική Αστυνομία.

Οπότε, αν θέλετε και οι νησιωτικοί Δήμοι που έχουν παραπάνω ανάγκες κατά τη θερινή περίοδο και προσελκύουν προσωπικό που υπηρετεί ήδη σε άλλους Δήμους, δημοσιεύουν σχετικές προκηρύξεις που ενδέχεται κάποιο προσωπικό από αυτό να έρθει στις θέσεις αυτές, έστω προσωρινά κατά τη θερινή περίοδο.

Αυτή είναι η μία δυνατότητα που έχουμε όσον αφορά τη στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας. Η άλλη περίπτωση είναι αν υπάρξει κάποιος ενδιαφερόμενος από την κινητικότητα ή με άλλη μορφή μετακίνησης προς τον Δήμο μας. Δεν ξέρουμε όμως αυτό κατά πόσον είναι εφικτό γιατί σίγουρα απαιτεί και τη συναίνεση των άλλων Δήμων, με την έννοια ότι κι εκεί οι δημοτικοί αστυνόμοι, δεν θα είναι αυξημένοι. Προφανώς κι εκεί αποχωρήσεις θα έχουν και τα ίδια προβλήματα με εμάς. Ωστόσο εμείς, ενσωματώσαμε αυτή την ανάγκη στον προϋπολογισμό μας. Βάλαμε κάποια χρήματα ώστε να μπορούμε να δημοσιεύσουμε μία τέτοια πρόσκληση και αν υπάρξουν ενδιαφερόμενοι και έρθουν κυρίως κατά τους θερινούς μήνες στο νησί μας και στον Δήμο μας, αυτό θα μας βοηθήσει για να υπάρξει μία καλύτερη διευθέτηση της στάθμευσης και της κυκλοφορίας στην πόλη και ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο.”.

  • Τι ποσό προβλέψατε και πότε θα “τρέξετε” τη διαδικασία; Ο σκοπός είναι να γίνουν κινήσεις εγκαίρως και πριν υπάρξει πάλι το τεράστιο πρόβλημα.

“Έχουμε υπολογίσει το ποσό των 14.792,40 ευρώ για 3 άτομα και για διάστημα 4 μηνών. Φαντάζομαι ότι το επόμενο διάστημα, θα προχωρήσουμε. Περιμένουμε την έγκριση του προϋπολογισμού και θα κάνουμε τις σχετικές διαδικασίες. Πρέπει να ακολουθηθεί μία σειρά κινήσεων. Ανάλογα με τις ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών και τα διαθέσιμα χρήματα, θα κινηθούμε.”.

  • Έχετε επεξεργαστεί καθόλου το σενάριο της πρόσληψης ιδιωτικής εταιρείας security; Είναι εφικτή μία τέτοια λύση για έναν Δήμο όσον αφορά την αρμοδιότητα της αστυνόμευσης και των ελέγχων;

“Αυτό σαν ιδέα μπορεί να έχει ειπωθεί, όμως, δεν μπορεί να υποστηριχθεί θεσμικά. Με την έννοια ότι μια ιδιωτική εταιρεία, δεν μπορεί να παίξει ρόλο άσκησης δημόσιας εξουσίας. Είτε μιλάμε για μια κυκλοφοριακή διευθέτηση, είτε για την επιβολή κύρωσης. Πόσο μάλλον γι αυτό. Δηλαδή για να επιβάλλει παράβαση.”.