Εναλλακτικές οι δράσεις του Συριανού Καρναβαλιού 2022, καθώς δε θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης καρναβαλικές εκδηλώσεις

Μία «ήσυχη» Αποκριά για το 2022

Με λιγότερους περιορισμούς απ’ ό,τι το 2021 και περισσότερες δράσεις, αλλά για ακόμη μία χρονιά, υπό τη «σκιά» και τα ερωτηματικά που συνεπάγεται η επέλαση της πανδημίας Covid-19, αναμένεται να πραγματοποιηθεί φέτος το αποκριάτικο πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, συζητήθηκαν οι προτάσεις, αναφορικά με τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσα στην αποκριάτικη και καρναβαλική περίοδο. Με την πανδημία να βρίσκεται για ακόμη μία χρονιά στο επίκεντρο της συζήτησης για την κατάρτιση του αποκριάτικου προγράμματος του Δήμου, οι περισσότερες δράσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Επιτροπή Πολιτισμού, αφορούν σε πραγματοποίηση εργαστηρίων, ψηφιακές και φυσικές εκθέσεις.

Παρόλο που καρναβάλι δε θα διοργανωθεί ούτε και φέτος, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει τόσο μεγάλου εύρους εκδηλώσεις, οι προτάσεις της Επιτροπής Πολιτισμού επικεντρώθηκαν σε εναλλακτικές δράσεις.

Παράλληλα, το Κυνήγι του Κρυμμένου Λουκουμιού, μία δράση – θεσμός στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, φαίνεται να επιστρέφει ξανά, με την πλήρη τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας.

Κατά την εισήγησή της, η πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Αλίκη Λεονταρίτη, διευκρίνισε, πως δεδομένων των ρευστών ακόμη συνθηκών, όσον αφορά στην πανδημία, κανένας Δήμος δεν προβλέπει τη διοργάνωση καρναβαλιού, ενώ όσες «δράσεις» έχουν πραγματοποιηθεί, ιδίως στην Πάτρα, αφορούν σε μεμονωμένες πρωτοβουλίες ομάδων και όχι σε οργανωμένες καρναβαλικές ενέργειες.

Στο πλαίσιο αβεβαιότητας της πανδημίας, ως εκ τούτου, προτάθηκαν δράσεις, που παρουσιάζονται παρακάτω ενδεικτικά, μαζί με το υπολογιζόμενο κόστος τους, οι οποίες θα εγκριθούν από την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, έως και την οριστικοποίησή τους.

Το πρόγραμμα του Συριανού Καρναβαλιού 2022 θα είναι και για μία ακόμη χρονιά σε ψηφιακή μορφή, ώστε να είναι ευκολότερη η διόρθωσή του σε περίπτωση αλλαγής του προγράμματος, με κόστος 434 ευρώ.

Ο Γ. Σουρής... μπάστακας του Συριανού Καρναβαλιού

Το έθιμο να τοποθετούνται «μπάστακες» στο πλαίσιο των καρναβαλικών περιόδων, το οποίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στα μεγάλα καρναβάλια της χώρας, επιθυμεί να αξιοποιήσει η Επιτροπή Πολιτισμού.

Για το λόγο αυτό, προτάθηκε η κατασκευή ενός γλυπτού μοντέλου του Γεώργιου Σουρή, του «πατέρα» του Συριανού Καρναβαλιού, για την κατασκευή του οποίου το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου ήλθε σε επικοινωνία με συριανούς καλλιτέχνες. Η οικονομική προσφορά που ελήφθη από την ΑΜΚΕ «Ούριος Άνεμος» (Πάρις Ξυνταριανός Τσιροπινάς και Αγνή Ρούσσου) στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, αφορά ενδεικτικά σε 4.720 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και περιλαμβάνει την κατασκευή του γλυπτού, που θα έχει ελαφρώς κωμική εκδοχή του χαρακτήρα του Γ. Σουρή (καρικατούρα) και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μασκότ του καρναβαλιού, τα προσχέδια, την παραγγελία και αγορά υλικών και εργαλείων και την κατασκευή του βάθρου και του γλυπτού μοντέλου. Τα υλικά που θα επιλεγούν θα αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, ενώ και η τοποθέτηση του αγάλματος θα γίνει με τρόπο τέτοιο που να μη συμπαρασύρεται από τον αέρα.

Ο μπάστακας προτείνεται να τοποθετηθεί από την έναρξη της αποκριάτικης περιόδου σε σημείο έμπροσθεν του Δημαρχείου της Ερμούπολης και να έχει ύψος περίπου 3 μέτρων (50 εκατοστά βάση/βάθρο και 2,50 μέτρα ύψος), με την Αντιδήμαρχο να σημειώνει ότι «θα δίνει το μήνυμα πως “ας είμαστε αισιόδοξοι και ας περιμένουμε το διά ζώσης καρναβάλι του 2023». Το σκεπτικό είναι, όπως ανέφερε, να δημιουργηθούν κι άλλοι μπάστακες σε δεύτερο χρόνο, για κάθε Τοπική Κοινότητα, που να έχει σχέση με τα τοπικά αποκριάτικα έθιμα, όπως για παράδειγμα στην Άνω Σύρο με τα ζεϊμπέκια.

Διαγωνισμός φωτογραφίας μέσω του AnimaSyros 2022

Η δράση αφορά σε παιδικό διαγωνισμό καρναβαλικής φωτογραφίας σε συνεργασία με το φεστιβάλ AnimaSyros. Στο πλαίσιο της δράσης θα διοργανωθεί διαγωνισμός, μέσα από την υπερσύγχρονη πλατφόρμα του Anima, για παιδιά που θα δημιουργήσουν τις δικές τους αυτοσχέδιες καρναβαλικές μάσκες. Τα παιδιά θα υποβάλουν συμμετοχή με τις φωτογραφίες όπου θα φορούν τις χειροποίητες μάσκες τους (με την προϋπόθεση ότι τα βασικά στοιχεία του προσώπου τους θα είναι καλυμμένα από τις μάσκες) και οι τρεις καλύτερες συμμετοχές θα βραβευτούν με ένα tablet, κατάλληλο για παιδική χρήση.

Ο διαγωνισμός προτείνεται να λάβει χώρα από 14 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου, ενώ το προβλεπόμενο συνολικό κόστος ανέρχεται σε 2.950 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Συριανές θύμισες εν μέσω Αποκριάς

Για την ιστορική αναδρομή στη συριανή Αποκριά, στο πλαίσιο της δράσης, θα μπορούν όσοι πολίτες επιθυμούν να υποβάλουν φωτογραφίες ή βίντεο που διαθέτουν, από στιγμές της αποκριάς στη Σύρο, ανάμεσα στα χρόνια. Οι φωτογραφίες θα προβάλλονται μέσα από τις σελίδες του Συριανού Καρναβαλιού στα μέσα κοινωνικής δκτύωσης, τα οποία διαχειρίζεται το Γραφείο Πολιτισμού.

Η συγκεκριμένη δράση προτείνεται να πραγματοποιείται από 14/2 έως τις 7 Μαρτίου.

Κινηματογραφικές μεταμφιέσεις και διάσημα κοστούμια

Σε συνεργασία με το Syros International Film Festival (SIFF) προτείνεται η διεξαγωγή ψηφιακού εργαστηρίου διάρκειας 2,5 ωρών για παιδιά ηλικίας 11-15 ετών, με θέμα τις κινηματογραφικές μεταμφιέσεις και τα διάσημα κοστούμια, ανήμερα της Τσικνοπέμπτης, 24 Φεβρουαρίου. Μέσα από το εργαστήριο αυτό και σημαντικές ταινίες του διεθνούς κινηματογράφου, τα παιδιά θα προσλαμβάνουν ερεθίσματα και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές θα καθοδηγηθούν στη δημιουργία κοστουμιών.

Εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, το συγκεκριμένο εργαστήριο υπάρχει η δυνατότητα να διεξαχθεί και διά ζώσης.

Το εκτιμώμενο κόστος διεξαγωγής του εργαστηρίου αφορά σε 1.450 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Ιστορικό αφιέρωμα στο Συριανό Καρναβάλι

Στις οθόνες που υπάρχουν σε όλο το παραλιακό μέτωπο και στην οθόνη «ντελάλη» που βρίσκεται στην οδό Ελ. Βενιζέλου (π. Ερμού) προτείνεται να γίνει η προβολή βίντεο ιστορικού αφιερώματος στο Συριανό Καρναβάλι με τίτλο «Ματιές στο χθες», σε συνεργασία με το ΔΛΤ Σύρου και με τοπική επιχειρηματία.

Η επιστροφή του «Λουκουμιού»

Έπειτα από επικοινωνία και συνεννόηση με την ομάδα που είχε κερδίσει το Κυνήγι του Κρυμμένου Λουκουμιού, συμφωνήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο το κυνήγι να ξεκινήσει και πάλι φέτος από τις 13 Φεβρουαρίου, με μία νέα δοκιμασία με τη μορφή γρίφου, τα στοιχεία του οποίου θα είναι αναρτημένα σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης και θα είναι προσβάσιμα 24 ώρες το 24ωρο, για την αποφυγή συνωστισμού.

Φωτοαποτύπωση του Συριανού Καρναβαλιού

Σε συνεργασία με τη Λέσχη Φωτογραφίας Σύρου θα δημιουργηθεί βίντεο με φωτογραφικά και όχι μόνο στιγμιότυπα από παρελθόντα καρναβάλια και δράσεις της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς, ενώ θα γίνει προσπάθεια να συμπεριληφθούν στιγμιότυπα από πολύ παλαιότερες εκδηλώσεις Καρναβαλιού και Καθαράς Δευτέρας.

Το βίντεο θα προβάλλεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» και Σύρος – Πολιτισμός από την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, έως και την Καθαρά Δευτέρα.

Ιστορικό αφιέρωμα του εθίμου του σπασίματος των πήλινων

Σε συνεργασία με το εργαστήρι «Άρωμα Παράδοσης» θα προβάλλεται αφιέρωμα στο έθιμο του σπασίματος των πήλινων της Άνω Σύρου. Η προβολή θα γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα που είθισται να λαμβάνει χώρα το έθιμο.

Τα παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα στα σχολεία

Με τη συνεργασία Τμήματος Πολιτισμού, Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και του κ. Νίκου Σολάρη, θα γίνει παρουσίαση των Συριανών εθίμων της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας σε όσα Δημοτικά Σχολεία επιθυμούν για τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης.

«Θετικοί» στο Συριανό Καρναβάλι 2022

Έπειτα από επικοινωνία με τις καρναβαλικές ομάδες της Σύρου, τους πολιτιστικούς Συλλόγους και τους ερασιτεχνικούς θιάσους του νησιού, ζητήθηκε από όσους επιθυμούν να συμμετέχουν, η παραγωγή και αποστολή ενός χιουμοριστικού βίντεο από κάθε φορέα, διάρκειας 3 λεπτών, ώστε να προβληθούν οι ομάδες και με χιούμορ να παραμείνει θερμό το ενδιαφέρον του κόσμου έως το καρναβάλι του 2023.

Εθελοντική αιμοδοσία

Μία δράση κοινωνικού χαρακτήρα, προτείνεται να πραγματοποιηθεί κατά την αποκριάτικη περίοδο, με τίτλο «Δίνουμε το αίμα μας τις Απόκριες». Έπειτα από πρόσκληση στους καρναβαλιστές, προτάθηκε να διοργανωθεί μία προγραμματισμένη αιμοδοσία για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, έπειτα και από τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητή του Γ.Ν. Σύρου, στην οποία θα συμμετέχει και το στελεχιακό δυναμικό του Γραφείου Πολιτισμού.

Μουσικοχορευτική παράσταση από το Λύκειο Ελληνίδων

«Με γαϊτανάκι και χορό ας τραγουδήσω κι ας χαρώ», είναι ο τίτλος της προτεινόμενης μουσικοχορευτικής παράστασης με αποκριάτικα δρώμενα από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου και η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου.

Το προβλεπόμενο κόστος της παράστασης αφορά σε 2.000 ευρώ, ώστε να είναι δωρεάν για το κοινό.  

Διαγωνισμός διακόσμου βιτρίνας για εμπορικά καταστήματα

Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, προτάθηκε η διοργάνωση διαγωνισμού, στην οποία τα ενδιαφερόμενα εμπορικά καταστήματα θα υποβάλουν ως συμμετοχή φωτογραφίες με τον αποκριάτικο διάκοσμο της βιτρίνας τους, οι οποίες και θα κοινοποιηθούν στα social media του Σύρος Πολιτισμός και Συριανό Καρναβάλι. Οι δέκα επικρατέστερες βιτρίνες, θα κριθούν από πενταμελή κριτική επιτροπή διά ζώσης και θα βραβευτούν οι τρεις καλύτερες, με δύο επαίνους και μία τιμητική πλακέτα για την καλύτερη βιτρίνα.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν έως τις 3 Μαρτίου.

Stand-up comedy

Στο πρόγραμμα του Συριανού Καρναβαλιού εντάσσεται και η παράσταση stand-up comedy του Γιώργου Χατζηπαύλου «Timing», που είχε αναβληθεί τον Σεπτέμβριο, λόγω των υγειονομικών μέτρων και θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Απόλλων.