Προτάσεις από τρεις κατασκευαστικές και ξενοδοχειακές εταιρείες προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη

Σύρος: Νέο επενδυτικό ενδιαφέρον για το “ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ”

Έγγραφη απάντηση του Υπ. Πολιτισμού προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, από το 2017, επιτρέπει και(!) εργασίες καθαίρεσης επικίνδυνων μερών του β΄ ορόφου

Νέο επενδυτικό ενδιαφέρον από τρεις εταιρείες έχει εκδηλωθεί για το ιστορικό ακίνητο “ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ” το τελευταίο διάστημα, προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη, το οποίο αναμένεται να εξετασθεί και να συζητηθεί από τα μέλη της, σε επόμενες συνεδριάσεις τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, η μία εκ των τριών προτάσεων έχει εκδηλωθεί γραπτώς προς τη Διοικούσα Επιτροπή από τις 27/1/2021 ενώ οι άλλες δύο έχουν μεταφερθεί προφορικά την τελευταία εβδομάδα και αναμένεται να κατατεθούν γραπτώς άμεσα και κατά πάσα πιθανότητα εντός των επόμενων δέκα ημερών.

Οι εν λόγω εταιρείες δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό και ξενοδοχειακό κλάδο και οι δύο εξ αυτών μάλιστα “απλώνονται” σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, όπως ενδεικτικά την Αθήνα, τα Χανιά, μέσα από τη λειτουργία ξενοδοχείων 5 αστέρων, τα οποία βρίσκονται και σε κεντρικά σημεία των πόλεων και σε περιοχές μεγάλης ζήτησης.

Όπως γίνεται κατανοητό η Διοικούσα Επιτροπή θα κληθεί να πραγματοποιήσει επαφές με την πλευρά των ενδιαφερόμενων επενδυτών, ώστε να αξιοποιηθεί το ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ, το οποίο έχει περιέλθει ξανά στο Κληροδότημα από 29/6/2021, οπότε και εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε σχετική δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου, με την οποίαν ο προηγούμενος επενδυτής, βγαίνει εκτός.

Ως εκ τούτου, το μεγάλο και ιστορικό ακίνητο είναι και πάλι “καθαρό” και μπορεί να προωθηθεί προς αξιοποίηση, μετά από αποφάσεις που θα λάβει η σημερινή Διοικούσα Επιτροπή, ο πρόεδρός της και χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης και τα μέλη της, ο Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, Κώστας Φουντουκίδης και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Φωτεινιάς.

Μέχρι τότε, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικότερες εργασίες απαραίτητες για την άρση επικινδυνότητας του κτιρίου, αφού, η Πολεοδομία Σύρου έχει λάβει έγγραφη απάντηση από το 2017 και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων για τη δυνατότητα ανάπτυξης εκτεταμένων εργασιών, όπως και καθαιρέσεων, όλων των επικίνδυνων μερών του κτιρίου, καθώς και τοιχοποιίας του β΄ ορόφου.

Σημειώνεται πως στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης (24/1/2021) αποφασίστηκε η πλήρης απαγόρευση της διέλευσης και της στάθμευση πλησίον του κτιρίου και δυστυχώς, παρότι τοποθετήθηκαν πορτοκαλί πλέγματα, οι οδηγοί παραβλέπουν την κατάσταση, εξακολουθώντας να σταθμεύουν.

Δυνατότητα νέας σύμβασης για νέα επένδυση

Όπως είναι γνωστό εδώ και πολλούς μήνες και όπως είχε αναφερθεί κι επισήμως σε ενημέρωση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, σε σχετική συνεδρίαση τον Μάιο του 2021, ο επενδυτής που είχε εμφανιστεί και με τον οποίον η Διοικούσα Επιτροπή του Κληροδοτήματος είχε υπογράψει σύμβαση, έχει επιστρέψει το ακίνητο, καθώς δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις του. Συγκεκριμένα προς την εταιρεία “ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ” το εν λόγω ακίνητο είχε παραχωρηθεί για 49 έτη, με σκοπό την αποκατάστασή του και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στην καρδιά της Ερμούπολης. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο επενδυτής επέδειξε αντισυμβατική συμπεριφορά και δεν απέδιδε τα ποσά των ενοικίων, με δικαστική απόφαση, τέθηκε εκτός και το ακίνητο επέστρεψε στο Κληροδότημα προς αξιοποίηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου εξέδωσε διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου και καταβολής μισθωμάτων, βάσει της οποίας η ανωτέρω εταιρεία, χρωστά σήμερα στο Κληροδότημα συνολικά το ποσό των 36.674,21 ευρώ. Αυτό το ποσό αφορά στα ενοίκια που δεν είχαν καταβληθεί από την υπογραφή της σύμβασης (9/1/2020) και μετά, δηλαδή για το διάστημα που ο συγκεκριμένος επενδυτής κατείχε το ακίνητο. Όπως είχε αναφερθεί δημοσίως για την εν λόγω παραχώρηση, ακόμη, ο επενδυτής θα έπρεπε για εγγύηση να δώσει το ποσό των 24.000 ευρώ και μηνιαίως να προκαταβάλει το ποσό των 1.000 ευρώ στο Κληροδότημα. Το Πρωτοδικείο Σύρου έκανε δεκτή τη σχετική αίτηση του Κληροδοτήματος για επιστροφή του ακινήτου και από 29/6/2021, η Διοικούσα είχε ξανά τη δυνατότητα των επαφών με υποψήφιους επενδυτές, με σκοπό το εν λόγω ακίνητο να μπορέσει να αξιοποιηθεί και πρωτίστως να διασωθεί.

Αξίζει να υπενθυμιστεί μάλιστα πως ο εν λόγω επενδυτής είχε συλληφθεί από την Αστυνομία για πολλαπλά οικονομικά εγκλήματα και ακάλυπτες οικονομικές εκκρεμότητες, κάτι που είχε γνωστοποιηθεί με ανακοίνωση της ίδιας της Αστυνομίας.

Τρεις εταιρείες χτυπούν την “πόρτα” του Κληροδοτήματος

Σήμερα αποτελεί αισιόδοξη εξέλιξη η ύπαρξη νέου επενδυτικού ενδιαφέροντος για το ιστορικό και κεντρικό ακίνητο ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη, καθώς η κατάσταση του κτιρίου επιδεινώνεται σοβαρά.

Ειδικότερα, η πρώτη πρόταση που έχει κατατεθεί γραπτώς προς τη Διοικούσα Επιτροπή από τις 27 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, προέρχεται από μία σημαντική εταιρεία με ξενοδοχειακή και κατασκευαστική δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πλευρά της έχει κάνει έρευνα αγοράς ακινήτων στη Σύρο και στοχεύει στην αξιοποίηση του ακινήτου ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ. Ζητά μάλιστα συνάντηση με τον πρόεδρο της Διοικούσας, τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη και επισημαίνει πως επιθυμία της είναι να προχωρήσει σε μεγάλη επένδυση, αν σαφώς συμφωνηθεί συνεργασία και υπάρξει παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ξενοδοχεία σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Επίσης, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει κατασκευαστική εταιρεία με έδρα της, τη Σύρο, το αίτημα της οποίας έχει μεταφερθεί προφορικά ως τώρα στη Διοικούσα Επιτροπή και η οποία εύλογα ζήτησε τη γραπτή πρόταση του εκπροσώπου της.

Παρομοίως, γραπτή πρόταση θα ζητηθεί και από εξαιρετικά μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας στον τομέα τον κατασκευαστικό και τον ξενοδοχειακό, η οποία επικοινώνησε με τη Διοικούσα και ζήτησε τον άμεσο προγραμματισμό συνάντησης με τον πρόεδρο του Κληροδοτήματος. Η συγκεκριμένη συνάντηση έχει δρομολογηθεί για την τρέχουσα εβδομάδα.

Ξενοδοχείο 5 αστέρων στην “καρδιά” της Ερμούπολης

Πρέπει να σημειωθεί πως η αξιοποίηση ενός τόσο σημαντικού ακινήτου, θα γίνει βάσει του πλαισίου που καθορίζει το Κληροδότημα και συγκεκριμένα η Διοικούσα Επιτροπή και προφανώς, βάσει των τρόπων χρήσεων που επιτρέπονται για το εν λόγω ακίνητο.

Αναλυτικότερα, το ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ επιτρέπεται να μετατραπεί σε μία ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων που μπορεί να περιλαμβάνει έως και 14 σουίτες, όλους τους απαραίτητους χώρους ενός ξενοδοχείου πολυτελείας, καθώς επίσης roof garden και στο ισόγειό του, τρία καταστήματα.

Για την αξιοποίησή του, η Διοικούσα Επιτροπή, αμέσως μόλις λάβει τις γραπτές προτάσεις των εταιρειών, θα καλέσει σε νέες συναντήσεις τους εκπροσώπους αυτών και θα λάβει απόφαση προσεχώς, οπότε και θα την ανακοινώσει.

Πρέπει να αναφερθεί πως η ευόδωση των νέων προσπαθειών θα είναι ευτύχημα να χαρίσει στην Ερμούπολη ένα νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων, με παροχές υψηλού επιπέδου, τις οποίες και χρειάζεται το νησί.

Η διάσωση και αποκατάσταση ενός τέτοιου ακινήτου αυτονόητα θα απαιτήσει μεγάλο κεφάλαιο από την πλευρά του επενδυτή, με τον οποίον θα συμφωνήσει η Διοικούσα του Κληροδοτήματος.

Δυνατότητα καθαιρέσεων με απόφαση του 2017 από το Υπ. Πολιτισμού

Μέχρι την ύπαρξη σημαντικών εξελίξεων για την αποκατάσταση και αξιοποίηση – εκμετάλλευση του ιστορικού ακινήτου ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ και δεδομένης της οικονομικής αδυναμίας του Κληροδοτήματος να καλύψει εργασίες άρσης επικινδυνότητας του κτιρίου, αφού έχει μηδενικό ταμείο, ο Δήμος οφείλει να προχωρήσει στις απαιτούμενες παρεμβάσεις, βάσει νομοθεσίας, για την ασφάλεια των πολιτών στον δημόσιο χώρο.

Η κατάσταση του κτιρίου άλλωστε είναι γνωστή στις Τεχνικές Υπηρεσίες και την Πολεοδομία Σύρου, αφού έχουν γίνει αυτοψίες στον χώρο και καταγραφές της κατάστασής του και κυρίως μετά από το γεγονός της μεγάλης κατάρρευσης εσωτερικού τοιχίου στις 9 Μαρτίου του 2017.

Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 13 Μαρτίου του 2017, το Υπουργείου Πολιτισμού και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων με τη σημείωση “εξαιρετικά επείγον” απευθύνεται και απαντά στην Τεχνική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Πολεοδομίας για το θέμα της γκάμας των εργασιών που μπορούν να γίνουν για την άρση της επικινδυνότητας του κτιρίου.

Μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Πολιτισμού εξηγεί πως δεν έχει αντίρρηση για την εκτέλεση άμεσων εργασιών για την αποφυγή ατυχημάτων στον δημόσιο δρόμο και τον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο επιτρέπει: “1. Τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας για την αποφυγή ατυχήματος (π.χ. τοποθέτηση ικριώματος, προστατευτικής σκάφης, αποκλεισμός δρόμου κλπ), 2. Τον προσεκτικό καθαρισμό του χώρου από τα προϊόντα εκσκαφής με συλλογή και φύλαξη για επανάχρηση του υγιούς αυθεντικού υλικού, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει υποβληθεί στην Υπηρεσία μας για έγκριση, 3. Την απομάκρυνση των ετοιμόρροπων δομικών στοιχείων του στηθαίου καθώς και τη μερική αποδόμηση τμήματος της τοιχοποιίας του β΄ ορόφου που περιλαμβάνει το τελευταίο άνοιγμα και το οποίο παρουσιάζει επικίνδυνη απόκλιση από την καακόρυφο. (...) 5. Την περίδεση και συρραφή με μεταλλικές λάμες και ελάσματα εγκάρσιων τοιχοποιιών που παρουσιάζουν αποκόλληση στο τμήμα που υπέστη κατάρρευση για τη συγκράτησή τους, 6. Την υποστύλωση και στεγάνωση των υπόλοιπων χώρων που παραμένουν εκτεθειμένοι μετά την κατάρρευση, με τοποθέτηση προστατευτικού στεγάστρου αναστρέψιμου χαρακτήρα.”.

Πρέπει να σημειωθεί πως στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24 Ιανουαρίου του 2022, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής ανέφερε πως ο Δήμος περιμένει εδώ και δύο χρόνια την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για την καθαίρεση του β΄ ορόφου. Βέβαια, σε πρακτικό της η Τριμελής Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτιρίων του Δήμου στις 21 Μαρτίου του 2018, υπογράμμιζε και αποφάσιζε α. την καθαίρεση και απομάκρυνση όλων των παραμορφωμένων και σαθρών τμημάτων στο εσωτερικό του κτιρίου και β. Την καθαίρεση όλων των τοιχοποιιών του β΄ ορόφου φερουσών και μη, έως τις ποδιές των παραθύρων, διότι χωρίς τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, εγκυμονούν κινδύνους κατάρρευσης στους κοινόχρηστους χώρους που περιβάλλουν το κτίριο.

Πρέπει να σημειωθεί πως καθώς υπάρχει το έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού από το 2017 για δυνατότητα καθαιρέσεων, επιβάλλεται η Πολεοδομία να “τρέξει” άμεσα τις απαιτούμενες εργασίες των καθαιρέσεων, τις οποίες άλλωστε αναγνωρίζει(!) πως μπορεί να γίνουν με έγγραφό της στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021 προς το Κληροδότημα και τη Διοίκησή του, στο πλαίσιο ερώτησης που θέτει σχετικά με το αν μπορεί να επέμβει και αν έχει φύγει ο πρώτος επενδυτής στον οποίον είχε παραχωρηθεί το ακίνητο, όπως αναφέρθηκε στον πρόλογο του ρεπορτάζ.

Ως εκ τούτου, αναμένεται η άμεση ανταπόκριση των αρμοδίων για το κομμάτι της ασφάλειας στον δημόσιο χώρο, αφού δυστυχώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί σήμερα, δεν επαρκούν για να μην πλησιάζουν στο κτίριο, πεζοί και οδηγοί.