Θετική η πορεία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε οικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με το “κλείσιμο” του έτους 2021 στην Οικονομική Επιτροπή

Έλεγχος του ταμείου παρά την οικονομική “φουρτούνα”

Κουμάντο σε έξοδα και διαχείριση εσόδων “γλιτώνουν” τον Δήμο απέναντι στα εμπόδια που θέτει η πανδημία και οι έκτακτες οικονομικές απαιτήσεις

Τον έλεγχο των οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κατά το έτος 2021 κατάφερε και κράτησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και παρά τα εμπόδια που έθεσαν η πανδημία και κάποιες έκτακτες οικονομικές απαιτήσεις που προέκυψαν στην εκπνοή της χρονιάς.

Επειδή η συγκεκριμένη συνεδρίαση έγινε δια περιφοράς και με γραπτές παρατηρήσεις από όλα τα μέλη της, ρωτήθηκαν για την οικονομική πορεία του Δήμου, τόσο ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, όσο όμως και ο νέος επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου.

Ειδικότερα, οι παρατηρήσεις της μειοψηφίας εστιάστηκαν στις μειωμένες εισπράξεις ανταποδοτικών τελών, καθώς και εσόδων από πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους, ενώ ακόμη ο εκπρόσωπός της μίλησε και για έκτακτες επιχορηγήσεις που δέχθηκε ο Δήμος, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Η οπτική της αντιπολίτευσης

Ήπια φάνηκε να είναι η κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης προς τη Δημοτική Αρχή για τα οικονομικά όσον αφορά την έγκριση των στοιχείων του δ΄ τριμήνου και το κλείσιμο του οικονομικού έτους του 2021, με τον Αλέξη Αθανασίου να αναφέρει τα εξής για την παράταξη “Η Σύρος που αξίζουμε”. “Ψηφίζουμε κατά, διότι έχουμε ήδη μειοψηφήσει στην απόφαση του προϋπολογισμού Ο.Ε. 2021, διότι παραδοσιακά το Δ' τρίμηνο του έτους για τον Δήμο θεωρείται το καλύτερο τρίμηνο για έσοδα, έξοδα και στοχοθεσία και παρ' όλα αυτά η έκθεση του δ' τριμήνου του έτους δεν το αποπνέει αυτό, ενώ με δεδομένο ότι μετά από 24 μήνες πανδημίας η εικόνα της υφεσιακής και δύσκολης οικονομικής κατάστασης παραμένει προ των πυλών χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή κι επαγρύπνηση στην οικονομική λειτουργία. Ιδιαίτερα στο σκέλος των ανταποδοτικών όπου με τις πρόσφατες αυξήσεις στην ενέργεια ήδη υπάρχει κι ενδέχεται να υπάρξει απώλεια εσόδου για τον Δήμο. Παρατηρείται επίσης δυσκολία στα ίδια έσοδα του Δήμου (πχ μισθώματα, εισιτήρια θεάτρων, μουσείων, αθλητικών χώρων, κλπ) και για τα οποία ουδόλως είμαστε εντός στόχων προϋπολογισμού”.

Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε μάλιστα πως, “Παρ' όλη τη σφιχτή οικονομική διαχείριση και την σχετικά καλή εικόνα του προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις συνθήκες, ας μην υποβαθμίζεται τη σημαντική βοήθεια από το κεντρικό κράτος το οποίο ενίσχυσε τους ετήσιους ΚΑΠ με 2 παραπάνω δόσεις, ήτοι περίπου 500.000 ευρώ παραπάνω για το 2021. Το γεγονός ότι υπάρχουν ικανά χρηματικά υπόλοιπα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρηστή οικονομική διαχείριση της προηγούμενης διοίκησης, αλλά και στο στραγγαλισμό των εξόδων που εφαρμόζει η δημοτική αρχή στα απολύτως απαραίτητα. Εις βάρος όμως της ισορροπημένης τοπικής οικονομικής ανάπτυξης.”.

Απαντήσεις του Αντιδημάρχου, Γιάννη Πιταούλη

  • Ποια είναι τα αποτελέσματα της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου σήμερα; Το έτος 2021 κλείνει θετικά ή όχι;

“Μολονότι οι εκθέσεις αυτές των τριμήνων αναφέρονται σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή και η κύρια χρησιμότητά τους είναι διοικητικά να ελέγχει το Δημοτικό Συμβούλιο την εκτέλεση του προϋπολογισμού και αν κυρίως αυτός υπολείπεται στα έσοδα και αντίστοιχα να πρέπει να μειώσει τις δαπάνες, τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου κάθε έτους, στην ουσία έχουν να δείξουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή πως έχουν διαμορφωθεί τα οικονομικά μεγέθη. Δεν έχει κάποια άμεση συνέπεια. Στην ουσία δείχνουν τη συγκεκριμένη πορεία του Δήμου, αυτή τη στιγμή. Τα αποτελέσματα που έχουμε για το δ΄ τρίμηνο του 2021 στην ουσία επιβεβαιώνουν την προσπάθειά μας για βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του Δήμου. Το χρηματικό υπόλοιπο ανέρχεται σήμερα κοντά στα 6.988.000 ευρώ. Και οι ανεξόφλητες οφειλές αγγίζουν το 1.112.000 ευρώ.”.

  • Τα ανεξόφλητα ποσά των οφειλών αυξήθηκαν; Και αν ναι γιατί;

“Η αύξησή τους οφείλεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίον τιμολόγησε ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου τη δαπάνη για τη λειτουργία του κυττάρου και της Υπηρεσίας που παρείχε προς τον Δήμο, καθώς μας προωθήθηκε στις 31/12/2021 ένα τιμολόγιο 500 χιλ. ευρώ περίπου, το οποίο στην ουσία αφορά στις εισφορές του Δήμου μας προς τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου. Αυτή είναι μία δαπάνη που επί της ουσίας έχουμε προβλέψει στον δημοτικό προϋπολογισμό και γι αυτό στην παρούσα φάση, δεν θα μας δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, απεικονίζεται γιατί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν ανεξόφλητη. Παρότι είναι ένα μεγάλο ποσό δεν μας δημιουργεί πρόβλημα την παρούσα στιγμή.

Βέβαια από την άλλη πλευρά, ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ σύντομα θα δούμε ότι θα μεταφέρει στους Δήμους και το κόστος ταφής των απορριμμάτων. Τα κόστη αυτά είναι μεγάλα είναι σημαντικά. Τα οικονομικά μεγέθη όπως φαίνεται και από την έκθεση του τριμήνου μας επιτρέπουν να μη μεταφερθούν την παρούσα χρονική στιγμή στους δημότες. Και παρότι βλέπουμε στα άλλα νησιά ότι υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, επί της ουσίας, ακριβώς επειδή προσπαθούμε κάθε μέρα και όλο το προηγούμενο διάστημα, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί στην περίπτωση του Δήμου μας. Θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα δημοτικά τέλη σταθερά.”.

  • Η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει κάθε νοικοκυριό. Αυτό σημαίνει ότι λογαριασμοί ρεύματος δεν εξοφλούνται ή εξοφλούνται με καθυστερήσεις. Έχει επηρεάσει αυτή η κατάσταση τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη;

“Τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι κάτι το οποίο λαμβάνουμε εμείς υπόψιν και είναι κάτι το οποίο ερευνούμε. Στην ουσία όμως τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει αυτή τη στιγμή ο Δήμος μας ιδιαίτερα στο κομμάτι της καθαριότητας, φαίνεται ότι είναι μειωμένα. Όμως η μείωση αυτή στον μεγαλύτερο βαθμό αιτιολογείται από τη μείωση που κάνουμε πέρυσι με την απόφαση της μείωσης των δημοτικών τελών. Δηλαδή η μείωση αυτή αιτιολογείται από το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο μείωσε τους συντελεστές. Αυτό αφορά το 2021. Όμως κακά τα ψέματα είναι κάτι το οποίο πρέπει να περιμένουμε και όχι μόνον εμείς, αλλά όλοι οι Δήμοι. Ότι από τη στιγμή που υπάρχει ακρίβεια και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ αρχίζουν να γίνονται δυσβάστακτοι, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι συμπολίτες μας, ενδεχομένως να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν κι αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα να επηρεαστεί περαιτέρω η είσπραξη των δημοτικών τελών.

Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά μας, να τα διατηρήσουμε σταθερά και να μη μετακυλήσουμε το όποιο ενεργειακό κόστος και το τέλος ταφής σε αυτή τη φάση, θα το κάνουμε. Είναι μια πολιτική επιλογή και έτσι θα προχωρήσουμε τώρα.

Επίσης, είμαστε και σε μία φάση που διερευνούμε το ενδεχόμενο υστέρησης απόδοσης χρημάτων, από παρόχους που μπορεί να εισπράττουν κανονικά αλλά να μην αποδίδουν όσα πρέπει. Ο Δήμος πρέπει να εισπράττει αυτά που του ανήκουν.”.

  • Ασκήθηκε κριτική για μειωμένη εισπραξιμότητα από ακίνητα και πολιτιστικούς χώρους. Τι συμβαίνει;

“Ενδεχομένως αν δούμε κάποιους κωδικούς, πράγματι αυτοί να έχουν κάποιες αποκλίσεις. Όμως η συνολική εικόνα, δεν είναι τέτοια που να ανατρέπει τον προϋπολογισμό του Δήμου ή αν θέλετε είναι κάτι που έχουμε υπολογίσει. Και γι αυτό δεν προκαλείται κάποια ανατροπή.

Ιδιαίτερα όμως στο κομμάτι των μισθωμάτων, εκεί που υπήρξε η μεγαλύτερη απόκλιση, οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω των πολύμηνων lockdown και των περιορισμών που είχαμε στις αρχές του 2021 εκεί πράγματι υπήρξαν αποφάσεις να μην εισπράττουμε τα ενοίκια. Υπάρχουν πράγματα που ελέγχεις και πράγματα που δεν ελέγχεις.”.

  • Οι έκτακτες επιχορηγήσεις που δόθηκαν στον Δήμο, σας βοήθησαν στον οικονομικό έλεγχο της κατάστασης;

“Είναι σημαντικό προφανώς ότι ενισχύθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση με παραπάνω χρήματα γιατί αυτό συνέβη με όλους τους Δήμους και αν θέλετε ήταν και χρήματα που δεν είχαμε προβλέψει. Από την άλλη όμως, υπάρχουν και οι αρνητικές συνέπειες που όλοι ξέρουμε, είτε αυτό λέγεται πανδημία, είτε ακρίβεια που και αυτά επηρεάζουν τον Δήμο. Ομοίως κι αυτά δεν τα είχαμε προβλέψει και δεν τα περιμέναμε στην αρχή της θητείας. Όμως το θέμα είναι αυτό. Ακριβώς τα πράγματα που δεν μπορείς να προβλέψεις να έχεις προετοιμαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε αυτά να μην ανατρέπουν συνολικά τον σχεδιασμό σου και να μπορείς να δώσεις λύση στους δημότες. Εμείς αυτό κάναμε. Δεν αυξήσαμε τέλη παρά το ενεργειακό κόστος.”.

  • Κατά καιρούς η Δημοτική Αρχή καλείται να απαντήσει για το “τεράστιο” τεχνικό πρόγραμμα. Από οικονομικής άποψης, πως σχολιάζετε αυτές τις τεράστιες ευθύνες που έχει αναλάβει ο Δήμος;

“Πράγματι είναι μεγάλο αλλά τα δεδομένα, τα στοιχεία του τριμήνου δείχνουν ότι ασφαλώς υπήρξε μία σημαντική απορρόφηση, η οποία σε κάθε περίπτωση ξεπερνά και σε απόλυτο μέγεθος και σαν ποσοστό τα ποσά που υπήρχαν τα τελευταία πέντε έτη, προ πανδημίας. Αυτό δείχνει ότι υπήρξε από την πλευρά των τεχνικών υπηρεσιών μία μεγάλη προσπάθεια και πράγματι, οι χρηματοδοτήσεις έχουν “ανοίξει” και υπάρχει μία μεγάλη βεντάλια στην οποίαν έχει ενταχθεί ο Δήμος. Αυτά τα χρήματα θέλουμε να έρχονται και να γίνονται έργα στο νησί μας.”.

ΔΕΥΑΣ: Καμία μείωση τελών στους δημότες λόγω ενεργειακού κόστους

Διαφορετική είναι η κατάσταση στη ΔΕΥΑΣ όσον αφορά τα τέλη νερού, αφού οι δημότες για μία ακόμη χρονιά δεν βλέπουν μείωση. Σε απαντήσεις κλήθηκε ο πρόεδρός της, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος έδωσε έμφαση στις συνέπειες που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση.

“Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ είναι ίδια από το 2016, σύμφωνα με τον ψηφισμένο κανονισμό που είναι αναρτημένος και στην ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο. Το ενεργειακό κόστος της ΔΕΥΑΣ έχει πολλαπλασιαστεί, διότι εμάς η ΔΕΥΑ είναι μία Δημοτική Επιχείρηση που βασίζεται εξ ολοκλήρου σε μονάδες αφαλάτωσης όσον αφορά την υδροδότηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, λόγω της ενεργειακής κρίσης, να έχει εκτιναχθεί το κόστος το ενεργειακό μας από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα. Έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη κι έχει επιβαρύνει πάρα πολύ τη ΔΕΥΑ. Οι λογαριασμοί που έχουν έρθει είναι πάρα πολύ υψηλοί. Έχουμε μεγάλη ρήτρα αναπροσαρμογής και μιλάμε για πολλές χιλιάδες ευρώ” περιέγραψε ο ίδιος, απαντώντας παρακάτω και για τις παρεμβάσεις που γίνονται συντονισμένα από τις ΔΕΥΑΣ προς το κεντρικό κράτος ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση.

“Αυτό βέβαια είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται συνολικά σε όλη τη χώρα και έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή κι από εμάς, στην Ένωση των ΔΕΥΑ Ελλάδος. Προσωπικά επικοινώνησα με τον πρόεδρο, τον κ. Μαρινάκη, στέλνοντάς του, λογαριασμούς δικούς μας. Συνέλεξε εκείνος στοιχεία κι από άλλες ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα, διότι και άλλες ΔΕΥΑ μπορεί να μην έχουν τόσες αφαλατώσεις, αλλά έχουν πολλά αντλιοστάσια λυμάτων.

Οριζόντια αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τρομερό πρόβλημα ενεργειακό, το οποίο έχει τεθεί με επιστολή από τον πρόεδρο της Ένωσης των ΔΕΥΑ στον Υπουργό, κ. Πέτσα, προκειμένου να ληφθούν μέτρα που θα ανακουφίσουν τις ΔΕΥΑ. Είμαστε σε αναμονή ρυθμίσεων διότι εκτροχιάζεται ο προϋπολογισμός συνολικά όλων των ΔΕΥΑ της χώρας. Επειδή δεν είναι πρόθεσή μας να μετακυλήσουμε αυτό το κόστος στους καταναλωτές, κάνουμε ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Ο κ. Γιαλόγλου μίλησε και για τις σχετικές επιστολές προς τους αρμόδιους Υπουργούς, με τις οποίες η Ένωση των ΔΕΥΑ ζητά συμμετοχή στη συζήτηση για τη διαχείριση της κατάστασης των Δημοτικών Επιχειρήσεων σε συνάρτηση με το κόστος το ενεργειακό.

Τέλος, γνωστοποίησε πως αυτό το θέμα θα το αναδείξει και η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου.

“Είμαστε σε αναμονή του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου εντός των επόμενων ημερών. Ζητάμε τη διαμόρφωση της πολιτικής που θα υπάρξει για ανακούφιση στην οποία προσβλέπουμε να είναι συνομιλητής και η Ένωση των ΔΕΥΑ με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος” πρόσθεσε ο ίδιος, λέγοντας τέλος πως, “Εξαντλούνται τα αποθεματικά μας αν και ήμασταν μία από τις καλές Δημοτικές Επιχειρήσεις της χώρας.”.