Σαφή ερωτήματα τέθηκαν επί τάπητος στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης και δεν απαντήθηκαν πλήρως από τη Δημοτική Αρχή

Έλλειμμα ουσιαστικών απαντήσεων για υγεία, κυκλοφοριακό και αντιδημαρχίες

Σε “ζωηρότερο” τόνο η τελευταία συνεδρίαση με φόντο τις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης

Σε ρυθμό προεκλογικό μοιάζει να μπήκε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατά την προχθεσινή συνεδρίασή του, καθώς η αντιπολίτευση, μετά την αποχώρηση του Γιώργου Μαραγκού και την ανάληψη των “ηνίων” της παράταξης από τον Αλέξη Αθανασίου, παρουσίασε υψηλά αντανακλαστικά και ζήτησε απαντήσεις για σοβαρά θέματα.

Ένα εξ αυτών υπήρξε το θέμα της Υγείας και της στήριξης του Νοσοκομείου Σύρου, για το οποίο αν και το Δημοτικό Συμβούλιο - με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του συνδικαλιστικού οργάνου, ιατρών, του Διοικητή και του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων – είχε λάβει προ τριμήνου, απόφαση να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα για να προκαλέσει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει προγραμματιστεί κάτι σχετικό.

Σε απαντήσεις του, ο κ. Λειβαδάρας γνωστοποίησε πως με τη συμμετοχή του σε Επιτροπή της Βουλής για τα θέματα υγείας, κατέθεσε το σχετικό υπόμνημα, εκπροσωπώντας συνολικά την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, ωστόσο, σύμφωνα με την αναφορά του επί του θέματος, φαίνεται να μην έχει λάβει την απαιτούμενη πρωτοβουλία για μονοθεματική(!) συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Σύρου, με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Παρομοίως, υποτονικά αντανακλαστικά επέδειξε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το κυκλοφοριακό της Ερμούπολης, καθώς αντί μίας ουσιαστικής ενημέρωσης για τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής μέχρι τώρα, ασχέτως αν αυτές επαρκούν ή όχι, για την αντιμετώπισή του, επέλεξε να τοποθετηθεί επιθετικά απέναντι στην αντιπολίτευση, χρεώνοντάς της την ευθύνη για τη διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας. Ωστόσο, αυτονόητα προκύπτει το συμπέρασμα πως για ένα τόσο έντονο πρόβλημα που χρόνο με τον χρόνο γιγαντώνεται, τη λύση δεν θα τη δώσει μόνον η επανασύστασή της, αφού το νησί ως τώρα και η πόλη ειδικότερα υστερεί σε υποδομές.

Τέλος, αναπάντητη έμεινε η ερώτηση για την ατεκμηρίωτη πολιτικά “αναβάθμιση” του Γιάννη Βρούτση στη θέση του Αντιδημάρχου Αθλητισμού, αφού σήμερα δεν είναι σε λειτουργία οι αθλητικές υποδομές, ενώ όσον αφορά την Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, αναπάντητο έμεινε το θέμα της μη λήψης αντιμισθίας από μέρους της, με απόφαση Νίκου Λειβαδάρα, αν και η ίδια τοποθετήθηκε σε μία εξαιρετικά δύσκολη, απαιτητική και ευθυνοφόρα θέση.

Καμία πρωτοβουλία για μονοθεματική συνάντηση στο Υπ. Υγείας

Την εκκρεμότητα που υπάρχει σε επίπεδο προγραμματισμού ενός ραντεβού στο Υπουργείο Υγείας, αποκλειστικά(!) για το θέμα του Νοσοκομείου έθιξε ο αποχωρήσας από την αυτοδιοίκηση, Γιώργος Μαραγκός, κατά τη δική του, τελευταία συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο.

“Η ερώτηση έχει να κάνει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Σύρου. Θα θυμάστε πολύ καλά όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι πως στις αρχές Οκτωβρίου του 2021 είχε συγκληθεί ένα έκτακτο και κατεπείγον μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο με θέμα την ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Σύρου, τη διατύπωση απόψεων και τον καθορισμό ενεργειών προκειμένου να μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε, να ενισχύσουμε το Νοσοκομείο μας. Σε αυτήν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετείχαν και οι βουλευτές του νομού, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Λεονταρίτης, εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, του Νοσοκομείου, των εργαζομένων, των ιατρών κ.α.. Όλοι είχαμε εκφράσει και πρωτίστως το δημοτικό συμβούλιο ότι ήταν αδήριτη ανάγκη, άμεση ανάγκη να γίνει μία Επιτροπή, με επικεφαλής και συντονιστή τον Δήμαρχο, που θα κανόνιζε μία συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, ώστε δια ζώσης και από κοντά με τη συμμετοχή του Δημάρχου κι άλλων φορέων και εκπροσώπων του Νοσοκομείου να γίνει κοινωνός των προβλημάτων και να μπορέσει να πάρει θέση και να επιλύσει, όσα από τα προβλήματα, θα μπορούσε” υπενθύμισε αρχικά ο κ. Μαραγκός θέτοντας παρακάτω το ερώτημα για την απουσία προγραμματισμού του πολυσυζητημένου ραντεβού.

“Τρεις μήνες μετά, δεδομένου ότι δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας κάποια τέτοια συνάντησή σας με τον Υπουργό Υγείας, τι έχει συμβεί μετά από τρεις μήνες, δεδομένου ότι τα προβλήματα είναι υπαρκτά και πιεστικά. Εφόσον αυτό το τρίμηνο δεν έχει πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση είναι ένα τρίμηνο που καταδεικνύει ολιγωρία εκ μέρους του Δήμου μας” παρατήρησε ο ίδιος, ασκώντας κριτική προς τον Δήμαρχο.

Ακολούθως σε αναλυτική απάντηση προχώρησε ο Νίκος Λειβαδάρας, εξηγώντας πως τα θέματα του Νοσοκομείου της Σύρου έχουν μεταφερθεί προς τον Υπουργό, κατά τη συμμετοχή του σε ειδική συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής, κάνοντας αναδρομή στα γεγονότα που τον οδήγησαν σε αυτή τη στάση και σε αυτόν τον τρόπο προώθησής τους.

“Σχετικά με το Νοσοκομείο σαφώς είναι ακριβώς όπως περιγράψατε την κατάσταση και την απόφαση που είχαμε πάρει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όταν ξεκίνησα να κλείσω το ραντεβού με τον Υπουργό, μίλησα με την πρόεδρο του συνδικαλιστικού οργάνου του Νοσοκομείου την κ. Καλογεράκη. Μου είπε ότι σε 15 ημέρες θα είχαν εκλογές, οπότε έπρεπε να γίνουν για να αναδειχθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Όντως έχω μπροστά μου και το δημοσίευμα στα ΜΜΕ που στις 24 Νοεμβρίου κάνει τη δήλωση πως παραμένει νέα πρόεδρος. 22 και 23 Νοεμβρίου ήμουν στην Αθήνα και είχα κλείσει ραντεβού με το Υπουργείο Εσωτερικών και με το Υπουργείο Τουρισμού. Ενώ ήμουν στο αεροδρόμιο στη Σύρο και ετοιμαζόμουν να ταξιδέψω, με ειδοποιεί ο γραμματέας της ΠΕΔ, ο κ. Πόκκιας – μίλησε και με τον κ. Καμπουράκη (σ.σ. πρόεδρος ΠΕΔ) – ότι την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου στη Βουλή, στο ειδικό βήμα, θα ήταν το θέμα της υποστελέχωσης των Νοσοκομείων και ότι θα πάω να εκπροσωπήσω την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου.

Αμέσως πήρα τηλέφωνο και ειδοποίησα όλους τους Δημάρχους, όπως την κ. Καλογεράκη, το συνδικαλιστικό όργανο του Νοσοκομείου, το συνδικαλιστικό όργανο των ιατρών, τον Διοικητή του Νοσοκομείου, οι οποίοι μου έστειλαν όλοι της τοποθετήσεις τους, στο συγκεκριμένο θέμα”.

Κατόπιν των ανωτέρω, εξήγησε πως, “Στις 24 Νοεμβρίου στη Βουλή ήμουν εισηγητής και δεν το λέω με κομπασμό, αλλά πιστεύω πως ήταν μία πολύ εμπεριστατωμένη εισήγηση. Συμπεριλάμβανε όλα τα αιτήματα, τα οποία είχαν στείλει όλοι οι αρμόδιοι. Παρόντες ήταν και οι βουλευτές μας, ο κ. Φόρτωμας και ο κ. Συρμαλένιος, οι οποίοι τοποθετήθηκαν και εκείνοι”.

Τόνισε μάλιστα πως μετά την τοποθέτησή του, “κατέθεσα και εγγράφως το υπόμνημα. Το συλλογικό αυτό υπόμνημα το κατέθεσα στο προεδρείο του Νοσοκομείου και τους ζήτησα αν θέλουν να γίνει μία συνάντηση, στην οποίαν θα είναι παρόντες. Μεσολάβησαν διάφορα γεγονότα, πήρε απόφαση για μετακίνηση για μία εβδομάδα η κ. Καλογεράκη”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Λειβαδάρας εξήγησε πως σήμερα αναμένει νέα απόφαση από το Δ.Σ. του Νοσοκομείου για να προγραμματίσει ένα τέτοιο ραντεβού.

“Δεν είναι δικαιολογία. Ήταν από τις θέσεις που είχαμε εκφράσει και όπως τις είχαν υποβάλει και οι βουλευτές, έχουν μεταφερθεί στον Υπουργό. Ο Υπουργός ήταν παρών στη συγκεκριμένη Επιτροπή, μεταφέρθηκε και συζητήθηκε το θέμα και μάλιστα δια ζώσης του είχα πει για ένα ραντεβού στην Αθήνα. Μετά την κατάθεση των θέσεών μας, δεν προχώρησε και δεν μου έχουν απαντήσει και από το Νοσοκομείο κατά πόσον θέλουν μία συνάντηση, για κάτι επιπλέον.

Πέρα από αυτό, τη συνάντηση δεν έχω κανέναν λόγο να την αποφύγω” τόνισε ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Λειβαδάρας, κλείνοντας την απάντησή του.

Ανεπαρκής η προσέγγιση για το κυκλοφοριακό

Το σοβαρό άλυτο πρόβλημα του κυκλοφοριακού επανήλθε σε ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη μείζονα μειοψηφία να ζητά να πληροφορηθεί συνολικά για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής.

Αν και ήταν σαφής στο ερώτημά του ο νέος επικεφαλής της παράταξης “Η Σύρος που αξίζουμε”, Αλέξης Αθανασίου, ωστόσο, ο Αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής δεν τοποθετήθηκε σφαιρικά, ξεχνώντας μάλιστα να αναφερθεί και στη μοναδική ουσιαστικά μεγάλη κίνηση που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή σήμερα, να αναζητήσει χώρο για διαμόρφωση parking στη Λαλακιά. Δηλαδή, δεν γνωστοποίησε καμία εξέλιξη θετική ή αρνητική που να συνοδεύει την αναζήτηση χώρου.

Σε έντονο τόνο, ο κ. Αθανασίου ρώτησε τα εξής: “Για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Ερμούπολης και αφού ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών σταματήσει να πλασάρετε τη μία σαν μόνιμος κάτοικους του κέντρου της οδού Καλομενοπούλου και την άλλη να πλασάρετε ως Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, να μας πείτε ποιες ενέργειες έχετε κάνει για την άμβλυνσή του, πέραν του στόχου που έχουμε ακούσει για την αγορά οικοπέδου, πλησίον του κέντρου της Ερμούπολης.”.

Ο κ. Αληφραγκής με επιθετικό ύφος επέρριψε την ευθύνη στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, χωρίς να εστιάζει στις όποιες κινήσεις έχει μελετήσει(;) η παρούσα διοίκηση του Δήμου.

Μάλιστα για μία ακόμη φορά έδειξε πως θεωρεί κύριο κομμάτι της αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού, τον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης.

“Όσον αφορά το κυκλοφοριακό πρόβλημα, εδώ γιατί δεν κάνετε προτάσεις, για το τι μπορούμε να κάνουμε; Γιατί αν αυτή τη στιγμή η Ερμούπολη και κυρίως το ιστορικό κέντρο, έχει αυτήν την κατάντια είναι αμέλεια δική σας. Από τη στιγμή που δεν επανασυστήσατε τη Δημοτική Αστυνομία, σαφώς και η πόλη θα καταντούσε έτσι όπως είναι. Υπάρχει σήμερα ελεγκτικός μηχανισμός για να πάρουμε κάποιο μέτρο;” σχολίασε αγανακτισμένος ο Μηνάς Αληφραγκής, λέγοντας τέλος πως, “Η Αστυνομία έχει δηλώσει αδυναμία επιτήρησης. Εδώ αδυνατούν να ρυθμίσουν ένα σημείο στον Αξό. Από εκεί και πέρα, τι μέτρα να πάρουμε; Πείτε μου... Κάντε προτάσεις.”.

Χωρίς πολιτική τεκμηρίωση η “μοιρασιά” των Αντιδημαρχιών

Πολιτική αιτιολόγηση των επιλογών του Δημάρχου για τις Αντιδημαρχίες Καθαριότητας και Αθλητισμού ζήτησε ο Αλέξης Αθανασίου κατά την τελευταία συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, ζητώντας να πληροφορηθεί το σώμα πρώτον για τον λόγο που η Αγγελική Πρίντεζη είναι άμισθη και δεν έχει στην πλήρη ευθύνη της την Πολιτική Προστασία, όπως και για το σκεπτικό βάσει του οποίου αναβαθμίστηκε ο Γιάννης Βρούτσης, όταν οι συνθήκες στο κομμάτι των υποδομών κυρίως, δεν στηρίζουν μία τέτοια κίνηση.

“Η πρώτη μου ερώτηση είναι με αφορμή την απόφαση του Δημάρχου σχετικά με τον ορισμό των Αντιδημάρχων. Θα ήθελα απάντηση για την πολιτική σκοπιμότητα ορισμένων κινήσεων.

Γιατί η Πολιτική Προστασία, κομμάτι σοβαρό και σύνθετο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, μεταβιβάστηκε στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, τον κ. Αληφραγκή; Η εν λόγω κρίσιμη υποχρέωση του Δήμου αφορά όλους τους δημότες, έναν προς έναν. Μετά τον Αντιδήμαρχο κ. Μώτο επί 18 χρόνια, αλλά και τον κ. Βουτσίνο επί 5 χρόνια, δόθηκε αρχικά προσωρινά στον κ. Αληφραγκή και μετά μεταβιβάστηκε κατά τα 2/3 στην άμισθη – επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου – Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, κ. Πρίντεζη. Δεν θεωρείτε ικανή τη συνάδελφο ή συμβαίνει κάτι άλλο και διορίσατε τοποτηρητή τον κ. Αληφραγκή;” ρώτησε ευθέως ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, θέτοντας επί τάπητος αμέσως μετά και το θέμα του κ. Βρούτση.

“Η δεύτερη ερώτηση είναι ότι ο συνάδελφος κ. Βρούτσης διορίστηκε από αναβαθμιζόμενος εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Αθλητισμού, σε Αντιδήμαρχο Αθλητισμού. Το ερώτημα είναι ποιοι είναι οι παραπάνω στόχοι της Δημοτικής Αρχής, τα έργα και οι δράσεις που σας οδήγησαν σε αυτή την αναβάθμιση με δεδομένο ότι λειτουργικές αθλητικές εγκαταστάσεις αυτήν τη στιγμή δεν διαθέτει ο Δήμος. Υπενθυμίζω ότι θα ξεκινήσουν έργα σε Α΄ και Β΄ Κλειστή Αίθουσα, Κολυμβητήριο, σε γήπεδο Άνω Σύρου που ψάχνετε χορηγό. Επίσης, η Βάρη και ο Πάγος κατασκευάζονται από την Περιφέρεια και τα Πευκάκια πάνε με τον αραμπά με μόνα λειτουργικά γήπεδα, αυτά της ΕΠΣ Κυκλάδων και των Καμινίων, που κωλυσιεργούμε ακόμη για να το παραλάβουμε” πρόσθεσε αναλυτικά ο νέος επικεφαλής.

Από τα παραπάνω ερωτήματα, απάντησε μόνον στο πρώτο ο Δήμαρχος και μάλιστα χωρίς να σχολιάζει όλες τις παρατηρήσεις του κ. Αθανασίου – άμεσα ή έμμεσα σχόλια -, ενώ για τον Γιάννη Βρούτση, προσπέρασε την ερώτηση.

“Για την Πολιτική Προστασία που ανέφερε ο κ. Αθανασίου. Η κ. Πρίντεζη Αγγελική νομίζω πως το έργο της είναι αναγνωρισμένο από όλους. Το διάστημα που ήταν και παραμένει και στο κομμάτι το υγειονομικό της Υπηρεσίας και στο κομμάτι της ανακύκλωσης. Επιφορτίστηκε με ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι της Καθαριότητας και από εκεί και πέρα, επειδή το κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας εμπλέκεται με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, τα μηχανήματα και όλα αυτά, γι αυτόν τον λόγο πήγε στο κομμάτι του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών” ανέφερε ο κ. Λειβαδάρας, ξεκαθαρίζοντας πως, η κίνησή του, “δεν έχει σκοπό να μειώσει την κ. Πρίντεζη – κάθε άλλο – η οποία τουλάχιστον μέχρι τώρα από τα δείγματα γραφής που έχει δείξει σε ό,τι έχει αναλάβει, τα κάνει με πάρα πολύ μεγάλο πάθος και πιστεύω ότι έχει ανταπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”. “Άρα, δεν υπάρχει θέμα” δήλωσε ο Δήμαρχος, κλείνοντας το θέμα.