Επαγρύπνηση για το δεύτερο Πανεπιστημιακό Τμήμα στη Σύρο
- Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου, 2022 - 06:20
- / Eνημέρωση: 17 Φεβ. 2022 - 15:00
Απαντήσεις πολιτικού χαρακτήρα αναφορικά με τη διεκδίκηση της ίδρυσης του δεύτερου Πανεπιστημιακού Τμήματος στη Σύρο ζητήθηκαν από τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για το κομμάτι των υποδομών που θα ευνοήσουν την ανάπτυξή του και οι οποίες είναι βασική προϋπόθεση για τη “γέννησή” του.
Η πλευρά της αντιπολίτευσης έθεσε σαφή ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και τις επαφές της τόσο με την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, όσο και με την πλευρά της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το θέμα των υποδομών και του τρόπου αναζήτησης χρηματοδότησης, θέμα που πρέπει να απασχολεί παράλληλα με την προσπάθεια παραχώρησης μεγάλου τμήματος του στρατοπέδου της Σύρου, προς απόδοση, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Επί της ουσίας ζητήθηκαν απαντήσεις από τον Δήμαρχο για μία υπόθεση που έχει τοποθετήσει στην πρώτη γραμμή της δημοτικής ατζέντας του όπως ο ίδιος έχει αναφέρει κατ΄ επανάληψη από την αρχή της θητείας του, αλλά και προεκλογικά, προκειμένου η Σύρος να ευνοηθεί σε πολλά επίπεδα από την ανάπτυξη ενός ακόμη Τμήματος.
Επίσης, ζητήθηκαν αντανακλαστικά σε πολιτικό(!) επίπεδο, καθώς το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για εκκαθαρίσεις στον Πανεπιστημιακό “χάρτη” της χώρας – το οποίο αναμένεται να γνωστοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών και κατά πάσα πιθανότητα τον Μάιο -, σκιαγραφεί μία τάση μη ανάπτυξης νέων Τμημάτων, αντιθέτως, μία ξεκάθαρη γραμμή συγχωνεύσεων ή καταργήσεων ΑΕΙ, όπου οι αριθμοί δηλώνουν πως αυτά δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Ωστόσο, δεδομένης της κοπιώδους προσπάθειας που έγινε για την ίδρυση ενός δεύτερου Τμήματος στη Σύρο και τη διατήρηση της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, δεν πρέπει να υπάρξει ούτε λεπτό υποχώρησης από τον συγκεκριμένο αγώνα για την ανάπτυξή του πλέον, αφού η Σύρος θα αποκομίσει μεγάλο όφελος.
Δόθηκε αγώνας για το δεύτερο Τμήμα και την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής στη Σύρο
Προς υπενθύμιση στο αναγνωστικό κοινό, αξίζει να τονισθεί πως η πλευρά της Σύρου κατά την περασμένη θητεία, συντονισμένα και σε συνεργασία κυρίως με τον τότε βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Συρίγο, πάλεψαν για τη διεκδίκηση επιπλέον χώρων και την απόδοσή τους προς το ήδη υπάρχον Τμήμα (ΤΜΣΠΣ) στο νησί, με αποτέλεσμα το κτίριο του πρώην Ελιζέ να έχει αποδοθεί σε αυτό προς αξιοποίηση. Ο μεγάλος αγώνας όμως, δόθηκε για να ιδρυθεί η Πολυτεχνική Σχολή στη Σύρο - και η έδρα της να είναι στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων -, η οποία θα έχει τρία τμήματα Μηχανικών σε Σύρο, Σάμο και Χίο.
Σαφώς γίνεται κατανοητό πως το θέμα του κτιριακού για την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο είναι η βασική προϋπόθεση, πολύ περισσότερο αν η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, επιθυμεί πραγματικά να αποκτήσει και ένα δεύτερο Πανεπιστημιακό Τμήμα.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, υπενθυμίζεται ακόμη πως η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την ανάπτυξη δεύτερου Τμήματος στη Σύρο είχε ληφθεί μετά από συνεδρίαση των μελών της, τον Οκτώβριο του 2020 και ουσιαστικά είχε αποφασιστεί ότι το πρώτο βήμα ανάπτυξης του ίδιου του Πανεπιστημίου θα είναι στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Μάλιστα η κατεύθυνση για το εν λόγω Τμήμα είναι το αντικείμενο σπουδών του να διαφοροποιείται από αυτό που έχει σήμερα το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων και να έχει κατεύθυνση τις νέες τεχνολογίες και τα σύγχρονα συστήματα.
Εκτός των ανωτέρω, πρέπει να υπενθυμιστεί και η δήλωση του σημερινού προέδρου του ΤΜΣΠΣ, Δαμιανού Γαβαλά για το κτιριακό θέμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο και για την απόφαση της Συγκλήτου για δεύτερο Τμήμα, ο οποίος στις 28 Σεπτεμβρίου του 2020 είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στην “Κοινή Γνώμη” τα ακόλουθα: “Αδιαπραγμάτευτη θέση μας είναι πως η ίδρυση ενός νέου τμήματος συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις, όπως η διάθεση κατάλληλων -κτηριακών και άλλων- υποδομών (που αυτή τη στιγμή δεν διατίθενται στη Σύρο) και, φυσικά, τη στελέχωσή του από το απαραίτητο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό”.
Ρωτήθηκε για τη στάση της σημερινής ηγεσίας του Υπ. Παιδείας με φόντο τις καταργήσεις ΑΕΙ
Ειδικότερα για το θέμα της ανάπτυξης ή η μη, επαφών με τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ρωτήθηκε ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, καθώς ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Μάριος Βουτσίνος, επισήμανε πως είναι απαραίτητο να γνωρίζει ο Δήμος τις κινήσεις του, την ίδια στιγμή που η Υπουργός έχει αναφέρει πως θα υπάρξουν συγχωνεύσεις στον πανελλαδικό “χάρτη” των ΑΕΙ.
Εστίασε μάλιστα την ερώτησή του σε αυτό το θέμα, καθώς η υπόθεση της παραχώρησης του στρατοπέδου (τμήματος) προς τον Δήμο, έχει αρκετό δρόμο ακόμη, αφού όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο Δήμαρχος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναμένεται ακόμη η έγκριση των όρων πολεοδόμησης από την πολιτική ηγεσία της χώρας και το αρμόδιο Υπουργείο, ασχέτως αν αυτό είχε ζητηθεί από το ίδιο το ΤΕΘΑ και ορθώς.
Ειδικότερα, ο κ. Βουτσίνος ανέφερε τα εξής: “Θέλω να απευθύνω μία ερώτηση προς τον κ. Λειβαδάρα καθώς έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι όραμα και μεγάλος του στόχος είναι αφενός η παραχώρηση μεγάλου τμήματος του στρατοπέδου στον Δήμο και αφετέρου η αξιοποίηση αυτού του χώρου, με τη δημιουργία μίας μεγάλης Πανεπιστημιακής μονάδας ή Πανεπιστημιούπολης όπως ο ίδιος την αποκαλεί.
Θέλω να παραβλέψω τελείως το πρώτο σκέλος που αφορά την παραχώρηση. Είναι μία διαδικασία σύνθετη και δύσκολη. Δεν έχει παραχωρηθεί. Δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί και αν θα προλάβουμε σε αυτήν τη θητεία.
Ως προς το θέμα της αξιοποίησης, ρωτάω τον Δήμαρχο, αν έχει έρθει σε επαφή και συνεννόηση με τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου ούτως ώστε να γνωρίζουμε αν συμφωνούν κι έχουν την πρόθεση να προχωρήσουν στη δημιουργία νέων Τμημάτων στη Σύρο; Αν έχει έρθει σε επαφή με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να ξέρουμε αν πρόκειται να ανάψει το πράσινο φως για να ιδρυθεί νέο Τμήμα στο νησί μας, αν έχουν τέτοιο σκοπό δηλαδή, καθώς διαβάζω τελευταία συνεχώς για συγχωνεύσεις ΑΕΙ και όχι για τη δημιουργία νέων Τμημάτων και γενικότερα να ξεκαθαρίσει ποιος θα “τρέξει” αυτό το πρότζεκτ.”.
Διευκρίνισε μάλιστα ο κ. Βουτσίνος πως θέλει να πληροφορηθεί το σώμα για το “ποιος θα είναι ο φορέας του προγραμματισμού, της χρηματοδότησης, της υλοποίησης αυτού του έργου, το οποίο σίγουρα θα κοστίσει αρκετά εκατομμύρια. Θα μπορέσει το κράτος με δικούς του πόρους να καλύψει ένα τέτοιο κόστος; Υπάρχει ένας σχεδιασμός από πλευράς Πανεπιστημίου ή Υπουργείου;”.
Ο ίδιος έκλεισε την ερώτησή του, σχολιάζοντας πως, “Ρωτάω όλα αυτά για να μπορέσουμε να καταλάβουμε αν αυτό το όραμα – που όλοι το στηρίζουμε – έχει όντως μία στέρεη βάση, αν είναι ρεαλιστικό ή αν πρόκειται στην παρούσα φάση να είναι μία απλή πρόθεση του Δημάρχου ή της Δημοτικής Αρχής. Θα πρέπει να δοθούν αυτές οι διευκρινίσεις.”.
Δυνατότητα αξιοποίησης μετά την παραχώρηση. Επαφές με Πρυτάννισα και Περιφερειάρχη
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος αφού διευκρίνισε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση της παραχώρησης, μίλησε για την επικοινωνία που έχει με την πλευρά του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς επίσης γνωστοποίησε τις επαφές του με την Περιφέρεια, επειδή, το κομμάτι της χρηματοδότησης, λογικά θα καλυφθεί με τη συνδρομή της και κατά πάσα πιθανότητα μέσω ΕΣΠΑ.
“Για το θέμα του στρατοπέδου νομίζω πως έχει πέσε πάρα πολύ νερό στον μύλο. Έχουν αναλυθεί και χιλιοειπωθεί όλες οι συζητήσεις. Το θέμα είναι πως εκείνο που προέχει είναι να υπογραφεί από τον αρμόδιο Υπουργό, το θέμα της τροποποίησης του πολεοδομικού σχεδίου όσον αφορά τις χρήσεις γης. Είναι κάτι που το έχει εισηγηθεί το ίδιο το ΤΕΘΑ. Στο δικό μας δημοτικό συμβούλιο όπως θυμάστε έχει εγκριθεί από εμάς και “πήγε” στην Περιφέρεια. Στην Περιφέρεια δυστυχώς πήραμε απάντηση μετά από ένα δίμηνο ότι είναι αναρμόδια. Έχει “πάει” επάνω. Ευελπιστώ σύντομα να έχουμε μία απάντηση όσον αφορά στις χρήσεις γης ούτως ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο” τόνισε αρχικά ο Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος εν συνεχεία, αναφέρθηκε στο θέμα των υποδομών, δηλαδή της αξιοποίησης του εν λόγω χώρου του στρατοπέδου, γνωστοποιώντας πως έχει επαφές με την Πρυτάννισα και τον Περιφερειάρχη.
“Νομίζω ότι είναι κατανοητό πως από εκεί και πέρα είναι θέμα του Πανεπιστημίου. Υπάρχει και έγγραφο το οποίο ευχαρίστως να σας το κοινοποιήσω. Υπάρχει μία συνεχής συνεργασία με την Πρυτάννισα, την κα Βιτσιλάκη Χρυσή, καθώς κι εκείνη περιμένει εναγωνίως γιατί είναι στο χέρι τους από εκεί και πέρα, το πώς θα χειριστούν το θέμα και για τη δεύτερη Σχολή και για την όλη πορεία στη συνέχεια, αφού παραχωρηθεί ο χώρος” πρόσθεσε ο Δήμαρχος, εξηγώντας σε απόλυτο τόνο πως, “Πρέπει να τελειώσει αυτή η υπόθεση παραχώρησης προς εμάς, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την παραχώρηση στο Πανεπιστήμιο γιατί αυτή την στιγμή, εκ των πραγμάτων δεν μπορούν – αφού δεν έχουν κάτι χειροπιαστό – να προχωρήσουν για οποιοδήποτε πράγμα”.
Σχετικά με την επικοινωνία του με τον Περιφερειάρχη, εξήγησε παρακάτω τα εξής: “Εμείς όσον αφορά να είμαστε από κοντά αρωγοί για τη χρηματοδότηση, δεν το συζητώ(!). Και δεν σας κρύβω ότι έχω κάνει διάφορες συζητήσεις και με τον Περιφερειάρχη και είπε ότι θα είναι δίπλα για οτιδήποτε μπορεί να γίνει. Είπε ότι θα είναι δίπλα για να το κινήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι κάτι που θα το κινήσει το Πανεπιστήμιο”.
Κλείνοντας την απάντησή του, επανέλαβε πως, “ο κ. Χατζημάρκος επειδή έχει μία πάρα πολύ καλή σχέση με το Πανεπιστήμιο θα είναι δίπλα να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο ώστε να μπορέσει να βρεθεί χρηματοδότηση.”.
Το “βλέμμα” στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027
Σχετικά με τη χρηματοδότηση των υποδομών για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σύρο τοποθετήθηκε και ο εντεταλμένος του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Ανδρέας Γιαλόγλου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας.
Όπως εξήγησε κατά την εκτίμησή του, ο κύριος δρόμος για την απόκτηση χρηματοδότησης είναι το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
“Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο που τέθηκε το θέμα για την χρηματοδότησή του, πρέπει να αναφερθεί πως όσον αφορά τις υποδομές του και μετά, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Ούτως ή άλλως αυτό είναι το χρηματοδοτικό “εργαλείο” που μπορεί να χρηματοδοτήσει τις υποδομές ενός εκπαιδευτικού Ιδρύματος προς το Πανεπιστήμιο και εφόσον εμείς ολοκληρώσουμε τις δικές μας κινήσεις παραχώρησης είναι στη δική του πλευρά” σχολίασε σχετικά ο ίδιος, λέγοντας τέλος πως, “Για τη δημιουργία των υποδομών, για την αξιοποίηση δηλαδή, μπορεί να διεκδικηθεί χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- 20ετης παραχώρηση για έργο ενεργειακής αναβάθμισης
11 Ιουν. 2024 - 6:20 - Τα αναπτυξιακά βήματα του Πανεπιστημίου στη Σύρο
20 Δεκ. 2023 - 6:20 - Υποστήριξη του ΤΜΣΠΣ για την “Περιφερειακή Αριστεία”
18 Ιουλ. 2019 - 6:19 - Υπαναχώρηση Δημοτικής Αρχής από τις δεσμεύσεις στο ΤΜΣΠΣ
20 Φεβ. 2019 - 6:20 - Ομοψυχία φορέων Σύρου για τη στήριξη του Πανεπιστημίου παρουσία του Πρύτανη
26 Σεπ. 2017 - 12:13