Καμία ουσιαστική έναρξη εργασιών και παρεμβάσεων στις μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις της Σύρου μέχρι σήμερα

Ασαφή χρονοδιαγράμματα για τα έργα αθλητικών υποδομών

Από 9 Νοεμβρίου του 2021 που γνωστοποιήθηκαν οι συμβάσεις για Α΄ Κλειστή Αίθουσα, Κολυμβητήριο και Β΄ Κλειστή Αίθουσα μέχρι και σήμερα, δεν έχουν ξεκινήσει οι εργολάβοι

Καμία έναρξη έργου στην πράξη δεν έχει πραγματοποιηθεί για τις μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις των Α΄ και Β΄ Κλειστών Αιθουσών της Ερμούπολης, καθώς και του Κολυμβητηρίου, ασχέτως αν τείνει να συμπληρωθεί διάστημα 4 μηνών από τη γνωστοποίηση της υπογραφής των σχετικών συμβάσεων ανάμεσα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τους αρμόδιους εργολάβους.

Τα μεγάλα και άκρως απαραίτητα έργα της ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού και στα δύο γήπεδα του μπάσκετ και του βόλεϊ, όπως και της συντήρησης και επισκευής των εγκαταστάσεων του Κολυμβητηρίου συνοδεύτηκαν με μεγάλες καθυστερήσεις και(!) μέχρι τον προγραμματισμό τους, καθώς οι χρονοβόρες διαδικασίες εγκρίσεων μελετών, όπως και αναζήτησης χρηματοδοτήσεων, αλλά και ελέγχου των αποφάσεων από τα κεντρικά ελεγκτικά όργανα, έθεσαν χρονικά εμπόδια.

Ουσιαστικά πρόκειται για έργα που έχουν τεθεί επί τάπητος από την περασμένη θητεία και που τελικώς θα εκτελεσθούν – λογικά και χωρίς οποιαδήποτε ανατροπή – στη “δύση” της τρέχουσας θητείας, με την αθλητική κοινότητα της Σύρου, να παραμένει στον “πάγκο”, αφού όλα αυτά τα χρόνια, αντικρίζει εισροή υδάτων στο εσωτερικό τους, “άδεια” πισίνα και προσωρινές μονώσεις σε κτίρια που έχουν περιέλθει εδώ και καιρό στη δίνη της “αποσύνθεσης”.

Αν και είναι κατανοητό το γεγονός πως και η σημερινή Δημοτική Αρχή παρέλαβε σε αποσύνθεση τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ωστόσο είναι απορίας άξιο το πως από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων μέχρι σήμερα, δεν έχουν μπει επί της ουσίας οι εργολάβοι στις υποδομές.

Με εξαίρεση τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου, στην οποία το έργο θα προχωρήσει με καθυστέρηση ώστε να κλείσει τις προπονητικές και αγωνιστικές υποχρεώσεις της η ομάδα του βόλεϊ FOINIKAS ONEX, παραμένει αδικαιολόγητη η καθυστέρηση στις άλλες δύο εγκαταστάσεις.

Με αφορμή τη λακωνική αναφορά του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή εντός της πρόσφατης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, για αποστολή εντολής λήψης χρονοδιαγράμματος εργασιών για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα με δικαστικό επιμελητή, από τον εργολάβο, ο ίδιος ρωτήθηκε συνολικά για την πορεία αυτών των τριών έργων.

Μάλιστα τόσο ο ίδιος, όσο όμως και ο νέος Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης – που προσφάτως αναβαθμίστηκε στην εν λόγω θέση από εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος – οφείλουν να ασκήσουν πιέσεις, για να υλοποιηθούν επιτέλους, έργα απαραίτητα για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, αλλά και για την παρουσία αθλητών και κοινού εντός αυτών, σε συνθήκες ασφάλειας.

Πρέπει να υπενθυμιστεί μάλιστα πως αυτό κρίνεται επιβεβλημένο στην κατεύθυνση που άλλωστε έχει δηλώσει δημοσίως ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, πως, οι εργολαβίες για τα μεγάλα έργα θα πρέπει να ελέγχονται αυστηρά και να μην αφήνονται στην τύχη τους.

Από 9 Νοεμβρίου 2021 μέχρι σήμερα, καμία ουσιαστική εξέλιξη

Προς υπενθύμιση στο αναγνωστικό κοινό, ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής τον περασμένο Νοέμβριο (2021) σχετικά με τη συμβασιοποίηση των τριών μεγάλων έργων. Από τότε μέχρι και σήμερα, δυστυχώς δεν έχει καταγραφεί καμία ουσιαστική εξέλιξη στην πράξη, δηλαδή επί της ουσίας δεν έχουν ξεκινήσει στην πράξη οι παρεμβάσεις από τους εργολάβους.

Η ανακοίνωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης όπως αυτή εκδόθηκε, έχει ως εξής: “Στο πλαίσιο της συντήρησης και αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος Σύρου–Ερμούπολης προχώρησε στην υπογραφή τριών (3) συμβάσεων για την εκτέλεση των εξής έργων: Α. «Ενίσχυση φέροντα οργανισμού Α’ Κλειστής Αίθουσας Αθλητικού Κέντρου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης», συνολικού ποσού 303.501,12 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.

Β. «Ενίσχυση φέροντα οργανισμού Β’ Κλειστής Αίθουσας Αθλητικού Κέντρου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης», συνολικού ποσού 216.668,11 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.

Γ. «Εργασίες επισκευής και συντήρησης εγκαταστάσεων Δημοτικού Κολυμβητηρίου ν. Σύρου», συνολικού ποσού 136.845,49 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.”.

Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας είχε δηλώσει τα εξής: “Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις πρόκειται να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων του Αθλητικού μας Κέντρου. Παράλληλα, συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό τις προσπάθειες υλοποίησης του σχεδιασμού μας, προκειμένου όλοι οι δημότες μας να απολαμβάνουν σύγχρονες, ασφαλείς και λειτουργικές αθλητικές υποδομές”.

Καθυστέρηση στην προσκόμιση χρονοδιαγράμματος για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα (μπάσκετ)

Σε συνέχεια της αναφοράς του κ. Αληφραγκή στην Οικονομική Επιτροπή για καθυστέρηση εκ μέρους του εργολάβου για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα όσον αφορά στην αποστολή χρονοδιαγράμματος για την έναρξη των παρεμβάσεων, ρωτήθηκε να διευκρινίσει τι συμβαίνει με το εν λόγω έργο.

“Επειδή έχει καθυστερήσει ο εργολάβος να μας φέρει χρονοδιαγράμματα και όπως έχουμε πει και παλαιότερα μας ενδιαφέρει να προχωρήσουν τα έργα και να πιέσουμε τις καταστάσεις, έχουμε στείλει με δικαστικό επιμελητή, εντολή να μας φέρει χρονοδιαγράμματα και ό,τι προβλέπεται” παρατήρησε ο ίδιος αρχικά, μιλώντας στην εφημερίδα, ενώ ρωτήθηκε αν αυτή η καθυστέρηση γεννά φόβους για μετάθεση χρονικά του έργου.

“Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθούν εργολάβοι που δεν τους γνωρίζουμε και δεν έχουμε άλλη συνεργασία. Αλίμονο δεν θα αφήσουμε το έργο. Ακόμη κι αυτός να μην ανταποκριθεί, θα πάμε στον επόμενο. Αλλά όλα αυτά θα σήμαιναν καθυστερήσεις” σχολίασε, τονίζοντας όμως πως, σήμερα, “Δεν κινδυνεύει το έργο. Ακόμη είναι στο πλαίσιο το κανονικό και των προθεσμιών που πρέπει να γίνουν.”.

Μελετημένη καθυστέρηση στη Β΄ Κλειστή για την ομάδα βόλεϊ

Ερωτηθείς επίσης για το έργο της Β΄ Κλειστής Αίθουσας επανέλαβε την ιδιαιτερότητα που υπάρχει όσον αφορά τη διάθεσή της στον εργολάβο.

“Στη Β΄ Κλειστή Αίθουσα καθυστερούμε ηθελημένα και με συνεννόηση για να κερδίσει το πρωτάθλημα η ομάδα βόλεϊ του Φοίνικα. Απλά είχαμε πει για την Α΄ Αίθουσα να ξεκινήσει νωρίτερα και είμαστε τώρα σε αυτήν τη διαδικασία” σημείωσε, τονίζοντας ακόμη πως, “Για την Β΄ Αίθουσα μας έχει φέρει χρονοδιαγράμματα. Για την Α΄ Αίθουσα είναι το πρόβλημα, δηλαδή έχουν καθυστερήσει λίγο οι διαδικασίες.”.

Ερωτηθείς για τη στάση του αρμόδιου εργολάβου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, εξήγησε πως δεν φαίνεται σε πρώτο επίπεδο ασυνεπής. “Παρόλα αυτά έχει δείξει ενδιαφέρον και ήταν την περασμένη εβδομάδα εδώ. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει κινητικότητα, αλλά εν πάση περιπτώσει, θέλουμε να πιέσουμε τις καταστάσεις” επανέλαβε ο Μηνάς Αληφραγκής.

Αναζήτηση εναλλακτικών γηπέδων για προπονήσεις μπάσκετ

Βάσει των ανωτέρω και του έργου που θα πρέπει να υλοποιηθεί στην Α΄ Κλειστή Αίθουσα, εύλογα προκύπτει αγωνία για τους χώρους που – εναλλακτικά – θα μπορούν να προπονούνται οι νέοι και τα μέλη των ομάδων μπάσκετ.

Όπως εξήγησε ο Μηνάς Αληφραγκής, δεν αποκλείεται να ζητηθούν χώροι – γήπεδα σε σχολικά συγκροτήματα της Σύρου.

“Σήμερα η Α΄ Αίθουσα λειτουργεί κανονικά. Γίνονται προπονήσεις για το μπάσκετ. Εφόσον δεν έχει ξεκινήσει το έργο, χρησιμοποιείται” σχολίασε πρωτίστως, εξηγώντας όμως πως, για την έναρξη του έργου, “θα θέλαμε όσο γίνεται πιο άμεσα, ώστε με τη νέα σεζόν, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2022 να είναι έτοιμη η Αίθουσα. Και η μία και η άλλη βασικά.”.

Σχετικά με τους χώρους προπονήσεων, γνωστοποίησε τα ακόλουθα: “Εκεί, στο Αθλητικό Κέντρο υπάρχει το γηπεδάκι που είναι ουσιαστικά επισκευασμένο και βέβαια, όταν έρθει ο χρόνος για να κλείσει η Α΄ Αίθουσα για το έργο, θα κάνουμε μία συνεννόηση με τα Λύκεια που έχουν χώρο, γήπεδο για μπάσκετ ή θα ψάξουμε να βρούμε άλλες διεξόδους”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Ήδη έχουν έρθει σε συνεννόηση οι ομάδες με την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, ώστε στην περίπτωση που ξεκινήσουν οι εργασίες στο γήπεδο μπάσκετ, να δοθεί άδεια για να χρησιμοποιούνται τα γήπεδα των Λυκείων για να γίνονται κάποιες προπονήσεις.”.

Ο ίδιος ολοκλήρωσε την απάντησή του για το έργο της Α΄ Κλειστής Αίθουσας, λέγοντας πως, “Πιστεύω θα προχωρήσει το έργο. Αλλά θέλουμε να είμαστε κατοχυρωμένοι γι αυτό και κινούμαστε με αυτόν τον τρόπο.”.

Αναμονή για έναρξη έργου στο Κολυμβητήριο

Μεγάλη ταλαιπωρία έχει συνοδεύσει και το έργο του Κολυμβητηρίου, με τους αθλητές του υγρού στίβου δυστυχώς, όλα τα τελευταία χρόνια να βρίσκονται κυριολεκτικά και μόνιμα εκτός πισίνας. Πρόκειται για ένα έργο που ακολούθησε μία δύσκολη διαγωνιστική διαδικασία και ενστάσεις, με αποτέλεσμα, αυτό μέχρι και σήμερα να μην έχει ξεκινήσει να υλοποιείται στην πράξη.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Μηνάς Αληφραγκής υποστήριξε πως, “Αυτό έχει ξεκινήσει” διευκρινίζοντας όμως πως, “Είμαστε σε φάση προμήθειας υλικών, μίας αντλίας ώστε να ξεκινήσει το έργο”.

Αναφορικά με τη συνεργασία με τον ανάδοχο και σχετικά με το κατά πόσον θα μπορέσει φέτος να λειτουργήσει το Κολυμβητήριο, ο ίδιος εξέφρασε τα εξής: “Υπάρχει συνεννόηση να γίνουν οι εργασίες με τέτοιον τρόπο ώστε να λειτουργήσει το κολυμβητήριο. Ακόμη και παράλληλες εργασίες να γίνονται, να μην εμποδίζεται η λειτουργία της πισίνας. Κάποιες πρόσθετες εργασίες που πρέπει να γίνουν στον περίγυρο της πισίνας, αυτές θα πάνε από Σεπτέμβρη. Δεν θα υπάρχει πρόβλημα” εκτίμησε ο Αντιδήμαρχος, επαναλαμβάνοντας σε απόλυτο τόνο πως, “Ο στόχος μας φέτος είναι το κολυμβητήριο να λειτουργήσει.”.

Επιδιώκουν συνολική αναβάθμιση

Ευχή όλων των ενδιαφερομένων για τις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι να μπορέσουν να τύχουν των απαιτούμενων βελτιώσεων και να λειτουργήσουν με ασφάλεια για τους αθλητές.

Σχετικά με τα παραπάνω, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών εξήγησε πως μετά την υλοποίηση των τριών συγκεκριμένων έργων, “Θα έχουμε ένα αθλητικό κέντρο οργανωμένο, νοικοκυρεμένο και πάνω απ΄ όλα ασφαλές για την αθλητική κοινότητα του νησιού μας και των νέων που αθλούνται, όπως και των επισκεπτών. Θα γίνει μία δουλειά πολλή καλή για τα δύο γήπεδα και αν προσεχώς πετύχουμε και την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου, αυτό θα είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη.”.

Φτάνει η ώρα για τη διαχείριση του γηπέδου Καμινίων

Επί τάπητος έρχεται πλέον και το ζήτημα της διαχείρισης του γηπέδου των Καμινίων, το οποίο διοικητικά έχει παραληφθεί από τον Δήμο, μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών, που έγιναν με ευθύνη και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Ερωτηθείς σχετικά με την αξιοποίησή του, ο κ. Αληφραγκής τόνισε πως θα πρέπει να αναλάβει τη συγκεκριμένη ευθύνη ο νέος Αντιδήμαρχος Αθλητισμού. Το ζήτημα άλλωστε αυτό θα απασχολήσει παρομοίως και στα γήπεδα της Βάρης και του Πάγου, όταν και σε αυτά υλοποιηθούν παρόμοια έργα από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

“Έχει γίνει η διοικητική παραλαβή του και την Δευτέρα(28/2) στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχουμε την κατηγοριοποίηση του συγκεκριμένου γηπέδου. Είναι ένα τυπικό θέμα και από εκεί και μετά, ο κ. Βρούτσης θα κοιτάξει πώς θα το λειτουργήσει” απάντησε ο κ. Αληφραγκής, ο οποίος εξήγησε τέλος πως, “Ο ίδιος θα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με την προϊσταμένη του Τμήματος για να λειτουργήσει κι αυτό το γήπεδο.”.