Στο προσκήνιο το θέμα των μεγάλων καθυστερήσεων για το έργο επισκευής του κτιρίου του ΚΕΦΙΑΠ Σύρου, με λανθασμένο τρόπο από την πλευρά του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών

Στο “βωμό” της εκδικητικότητας το ΚΕΦΙΑΠ Σύρου

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου μιλά αναλυτικά στην “Κοινή Γνώμη” για το έργο ύψους 200 χιλ. ευρώ

Σε ιδιώτη μηχανικό αναγκάζεται να απευθυνθεί το Νοσοκομείο Σύρου προκειμένου να συμπληρώσει ένα κομμάτι της μελέτης για τη βελτίωση και αποκατάσταση του ΚΕΦΙΑΠ Σύρου, αφού μετά από την πάροδο αρκετών μηνών, διαπιστώθηκε πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου, χρειάζεται επιπλέον στοιχεία όσον αφορά στο ηλεκτρολογικό κομμάτι.

Αν και η υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα σε Δήμο και Νοσοκομείο έχει υπογραφεί την 1η Απριλίου του 2021, δυστυχώς μέχρι και σήμερα, το έργο δεν έχει δημοπρατηθεί, αφού εκκρεμότητες στη μελέτη, πρέπει να απαντηθούν, για να ακολουθήσει η απαιτούμενη διαγωνιστική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται πως το Νοσοκομείο Σύρου έχοντας εξασφαλίσει το 2018 το ποσό των 200 χιλ. ευρώ για το κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ Σύρου, απευθύνθηκε ακολούθως στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ώστε να ζητήσει τη συνδρομή του σε τεχνικό επίπεδο, για να οδηγηθεί στον διαγωνισμό ανάδειξης αναδόχου, ώστε να υλοποιηθεί το έργο.

Η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή καθώς το κτίριο όταν αναβαθμιστεί θα προσφέρει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες προς τους ωφελούμενους, αφού μέσα από το εν λόγω έργο προβλέπεται και η επισκευή της πισίνας, η οποία ποτέ μέχρι και σήμερα, δεν λειτούργησε.

Δυστυχώς, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος που επανήλθε το θέμα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αφού ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής κατά τη διάρκεια του προχθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου το χρησιμοποίησε για να κάνει επίθεση στην αντιπολίτευση και ειδικότερα στον δημοτικό σύμβουλο και αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Σύρου, Δημήτρη Κοσμά καθώς ο δεύτερος σε παλαιότερη συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής είχε ρωτήσει τον κ. Αληφραγκή για τους λόγους που καθυστερεί η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου.

Ο κ. Κοσμάς αντιλαμβανόμενος τον πολιτικό και ουσιαστικό ρόλο ενός αιρετού απάντησε στον κ. Αληφραγκή στη σχετική ερώτηση που του έθεσε δημοσίως, καυτηριάζοντας τη στάση του για το θέμα των καθυστερήσεων όσον αφορά στο ΚΕΦΙΑΠ Σύρου, κάνοντας λόγο μάλιστα και για “εκδικητική” συμπεριφορά του Αντιδημάρχου εντός δημοτικού συμβουλίου, όταν ο ίδιος ποτέ δεν προκλήθηκε, πολλώ δε μάλλον με εριστικό τρόπο, όπως αυθαίρετα ερμήνευσε ο κ. Αληφραγκής το ερώτημα του κ. Κοσμά σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Επί της ουσίας πάντως, για το πολύ σημαντικό και απαραίτητο έργο της επισκευής του κτιρίου του ΚΕΦΙΑΠ Σύρου ρωτήθηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός, ο οποίος έδωσε απαντήσεις στην “Κοινή Γνώμη”.

Εριστικό ύφος από τον Μηνά Αληφραγκή για το σοβαρό θέμα

Ορμώμενος από διακριτό έργο για το Νοσοκομείο Σύρου, το οποίο υποστηρίζει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου παρά τον όγκο των εργασιών της καθημερινά και το οποίο αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Σύρου, ο Μηνάς Αληφραγκής σε εριστικό τόνο έθεσε το ερώτημά του για το ΚΕΦΙΑΠ και τις ενέργειες της Διοίκησης του Νοσοκομείου, λέγοντας τα εξής:

“Θέλω να ρωτήσω τον κ. Κοσμά που είναι δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Σύρου επειδή στην προηγούμενη Οικονομική Επιτροπή κατηγορήθηκε η Υπηρεσία (σ.σ. Τεχνική) για την έλλειψη ευαισθησίας και σοβαρότητας όσον αφορά την καθυστέρηση δύο μηνών αποστολής των απαντήσεων από τον μελετητή στο Υπουργείο Πολιτισμού, που τελικά δεν αφορούσε την Υπηρεσία αλλά τον μελετητή, τί γίνεται με την προγραμματική σύμβαση που έχουμε με το ΚΕΦΙΑΠ και με τις παρατηρήσεις που έχει κάνει η Υπηρεσία από τις 22 Σεπτεμβρίου του 2021. Και με υπενθυμιστικό έγγραφο πάει προς το Δ.Σ. του Νοσοκομείου στις 31/1/2022. Η σύμβαση αυτή λήγει τον Αύγουστο και ακόμη είμαστε στη φάση των παρατηρήσεων της μελέτης και όπως καταλαβαίνετε ακόμη και να γίνουν αυτές οι παρατηρήσεις και να προχωρήσει η Υπηρεσία στη δημοπράτηση του έργου θα χρειαστεί ένα 6μηνο με 8μηνο και θα πρέπει να πάμε σε παράταση της προγραμματικής σύμβασης. Επειδή πιστεύω ότι αυτή η ευαισθησία δεν είναι α λα καρτ και θέλει σοβαρότητα, θέλω μια απάντηση τί γίνεται με το συγκεκριμένο έργο. Ενδιαφέρει το Νοσοκομείο η επισκευή του ΚΕΦΙΑΠ, η λειτουργία της πισίνας; Ναι ή όχι; Για να ξέρουμε κι εμείς σαν Υπηρεσία που βαδίζουμε.”.

Εκδικητικό τόνο διέκρινε ο Δ. Κοσμάς

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Κοσμάς διέκρινε εκδικητικό τόνο άνευ λόγου από την πλευρά του Αντιδημάρχου, στηλιτεύοντας τη συμπεριφορά του Μηνά Αληφραγκή, χωρίς μάλιστα να έχει προκληθεί με ανάλογο ύφος.

“Ειλικρινά λυπάμαι για το ύφος της ερώτησης και το ξεκίνημα της ερώτησης από τον Αντιδήμαρχο, τον κ. Αληφραγκή. Δυστυχώς βλέπω μία εκδικητικότητα. Έκανα μία ερώτηση στην Οικονομική Επιτροπή και δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να συζητηθεί αυτό ή αν υπάρχει τέτοιο θέμα και πήρα μία απάντηση. Ούτε μομφή άφησα για κανέναν, ούτε ό,τι από αυτά που είπε ο Αντιδήμαρχος. Αυτό που διερωτώμαι είναι αν τελικά πρέπει να κάνουμε ερωτήσεις. Και ήταν μία συγκεκριμένη ερώτηση γιατί ήθελα να μάθω για ποιον λόγο δεν έγινε έγκαιρα η απάντηση της Υπηρεσίας προς το Υπουργείο Πολιτισμού και αυτό είναι όλο” διευκρίνισε ο κ. Κοσμάς, εξηγώντας παράλληλα πως, “Όσον αφορά το ΚΕΦΙΑΠ να πω ότι αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο έχει μείνει με έναν υπάλληλο στην Τεχνική Υπηρεσία και υπάρχει πρόβλημα στο να εξελιχθεί η μελέτη. Παρόλα αυτά, απ΄ όσο γνωρίζω και βέβαια θα ήταν καλύτερο αυτό να το απαντήσει ο Διοικητής του Νοσοκομείου, έχει ανατεθεί σε εξωτερικό μελετητή, να απαντήσει στα ερωτήματα και σε αυτές τις διευκρινίσεις που ζητά για τη μελέτη και νομίζω πως θα πάνε όλα καλά.”.

Ο ίδιος έκλεισε τις απαντήσεις του, λέγοντας πως, “Με καμία δύναμη δεν είναι ότι από το Νοσοκομείο δεν θέλουμε να λειτουργήσει το ΚΕΦΙΑΠ. Αν είναι δυνατόν. Αυτά και νομίζω ότι η εκδικητικότητα μεταξύ μας δεν έχει χώρο σε αυτήν την αίθουσα.”.

Απαντήσεις Διοικητή Νοσοκομείου Σύρου

  • Τι συμβαίνει με τη σύμβαση του Νοσοκομείου με τον Δήμο για το ΚΕΦΙΑΠ;

“Το Νοσοκομείο Σύρου “Βαρδάκειο και Πρώιο” έχει μία προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την τεχνική υποστήριξη στο έργο της επισκευής του κτιρίου του ΚΕΦΙΑΠ. Γι αυτό το έργο, το Νοσοκομείο Σύρου από το 2018 έχει λάβει ποσό ύψους 200 χιλ. ευρώ ως έκτακτη ειδική χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας, τα οποία παρέμεναν ανεκμετάλλευτα μέχρι το 2020, όταν κατόπιν επικοινωνίας με τον Δήμαρχο, τον κ. Λειβαδάρα συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή μίας σύμβασης ώστε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να καλύψει το τεχνικό κομμάτι της αναγκαίας επισκευής και εμείς να καλύψουμε τη χρηματοδότηση, δηλαδή το οικονομικό σκέλος του έργου.”.

  • Η σύμβαση προέκυψε σαν ανάγκη καθώς το Νοσοκομείο Σύρου δεν έχει στελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία;

“Ακριβώς. Ζητήσαμε αυτήν τη συνδρομή γιατί δεν έχουμε πολιτικό μηχανικό στο Νοσοκομείο Σύρου και δεν έχουμε πλήρως στελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία.”.

  • Η υπογραφή της σύμβασης υπήρξε την 1η Απριλίου του 2021. Από τότε μέχρι και σήμερα, τι έχει γίνει; Είχε γίνει γνωστό πως ζητήθηκαν συμπληρώσεις στη μελέτη του έργου από το Νοσοκομείο...

“Η αρχική συμφωνία που έγινε κάποια στιγμή μεταξύ του Δημάρχου και του Διοικητή ήταν το 2020 και με τις συζητήσεις φθάσαμε στην υπογραφή της σύμβασης το 2021. Κατά την περυσινή επίσκεψη της κ. Ράπτη στη Σύρο, τον Μάιο του 2021 είχε βρεθεί και μία διέξοδος για το θέμα των αδειοδοτήσεων αναφορικά με αυτό το έργο. Αντιλαμβανόμενοι εμείς τον φόρτο εργασίας της Τεχνικής Υπηρεσίας κάποια στιγμή στο διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου του 2021 η Τεχνική Υπηρεσία μας έστειλε τον φάκελο του θέματος πίσω ώστε να παρέχουμε κάποιες τεχνικές διευκρινίσεις – συμπληρώσεις επί του αρχικού φακέλου. Ο τότε προϊστάμενος του Τμήματος της δικής μας Τεχνικής Υπηρεσίας ακριβώς επειδή δεν έχουμε πολιτικό μηχανικό κατέφυγε σε ιδιώτη μηχανικό, ο οποίος μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και κατόπιν δεύτερης ενημέρωσης έγγραφης από τον κ. Αληφραγκή και την Τεχνική Υπηρεσία περί λήξης της σύμβασης τον φετινό Αύγουστο, μας ενημέρωσε ότι αποτελεί μία πολύ εξειδικευμένη μελέτη αυτό που ζητείται και πως πρέπει να καταφύγουμε σε μία πλήρη ηλεκτρολογική μελέτη.

Γι αυτόν τον λόγο αύριο έχει προγραμματιστεί μία συνάντηση στο Νοσοκομείο Σύρου με ιδιώτες μελετητές μηχανικούς και με στελέχη του Νοσοκομείου ώστε από ίδιους πόρους του Νοσοκομείου να καλύψουμε ό,τι χρειάζεται για να προχωρήσει αυτό το έργο.

Στην ουσία του θέματος, ο σκοπός αυτής της προγραμματικής σύμβασης ήταν να παρέχεται αυτή η τεχνική βοήθεια από τον Δήμο.”.

  • Η υπόθεση για το συγκεκριμένο έργο προχωρά με μεγάλες καθυστερήσεις. Εναλλακτικά θα είχατε την επιλογή να πάτε σε κάποιον ιδιώτη εξ αρχής για μια πλήρη τεχνική υποστήριξη;

“Θα θέλαμε τη συνδρομή του Δήμου. Θέλαμε να συνδράμει ο Δήμος, αρκεί να ξέραμε σε εύλογο χρόνο ότι χρειάζονται εξειδικευμένες παρεμβάσεις.”.

  • Τέθηκε το ερώτημα και για τη μη λειτουργία της πισίνας. Με το συγκεκριμένο έργο θα τη θέσετε σε λειτουργία;

“Στην ουσία του θέματος να πω ότι η πισίνα από την αρχή δεν έχει λειτουργήσει. Μιλάμε για 23 χρόνια τώρα. Είναι γνωστό το θέμα το κατασκευαστικό της πισίνας. Το ΚΕΦΙΑΠ λειτουργεί ανελλιπώς από τότε πλην του τμήματος της πισίνας. Σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν εκεί υπηρεσίες του Νοσοκομείου, λειτουργεί το ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου και στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου και το ΕΚΑΒ Σύρου. Όταν ζητήθηκε αυτή η χρηματοδότηση από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου το 2018 από την κα Μπουραντά και ζήτησα εγώ τη συνδρομή του Δήμου για να εκπληρωθεί το έργο και να ολοκληρωθεί, αυτό δείχνει τη βούλησή μας για να λειτουργήσει το ΚΕΦΙΑΠ όπως πρέπει να λειτουργήσει.

Από εκεί και μετά, το έργο προβλέπει εξοπλισμό ηλεκτρομηχανολογικό, παρεμβάσεις οικοδομικές όπου χρειάζεται, θερμοπροσόψεις κλπ.. Επιμένω και λέω πως θέλουμε την καλύτερη δυνατή λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ. Το έργο περιλαμβάνει και την επισκευή της πισίνας.”.

  • Πότε εκτιμάτε ότι θα “τρέξει” αυτό το έργο; Σε ποιο χρονικό διάστημα;

“Ο Διοικητής του Νοσοκομείου με τον Δήμαρχο συμφωνούν τον Σεπτέμβριο του 2020, μας παίρνει έξι μήνες να κλείσουμε το κείμενο της σύμβασης για το τι θα υπογράψουμε, υπογράφουμε αρχές Απριλίου του 2021 και θα προχωρήσουμε. Μας ζήτησαν τον Σεπτέμβρη του 2021 διευκρινίσεις. Πλέον εμείς για τη μελέτη στα ηλεκτρομηχανολογικά θα απευθυνθούμε σε ιδιώτη. Ουσιαστικά αυτές τις διευκρινίσεις που ζητά ο Δήμος θα τις κάνει ιδιώτης αναγκαστικά καθώς εμείς δεν έχουμε το απαιτούμενο προσωπικό. Αυτές οι διευκρινίσεις όταν γίνουν, θα σταλούν στον Δήμο για να προκηρύξει το έργο. Σήμερα δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια τον χρόνο εκτέλεσης του έργου.”.

  • Λογικά θα προχωρήσετε και στις απαιτούμενες παρατάσεις της σύμβασης, για να γίνει το έργο;

“Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Και αυτό είναι απαραίτητο, αλλά το τυπικό κομμάτι.”.