Απαντήσεις της Αντιδημάρχου Καθαριότητας για τις ανάγκες της Υπηρεσίας και κυρίως των εργατών που βγαίνουν στον δρόμο και είναι επιφορτισμένοι με την αποκομιδή

Καθυστερήσεις στην παράδοση μέσων ατομικής προστασίας

Με σοβαρές καθυστερήσεις αποδίδονται τα μέσα ατομικής προστασίας στους εργάτες Καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, με την Οικονομική Επιτροπή να συνεδριάζει αύριο για να αποφασίσει να δώσει νέα παράταση σε ανάδοχο, προκειμένου να παραδοθεί η τελευταία προμήθεια ειδών ένδυσης και υπόδησης, στο σύνολό της.

Το θέμα είχε αναδειχθεί τον Νοέμβριο του 2021 μετά από παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς είχε γίνει γνωστό πως εργαζόμενοι στην Καθαριότητα είχαν αναγκαστεί να αγοράσουν μέσα προστασίας με δικά τους χρήματα.

Σήμερα, αν και ένα μεγάλο μέρος της τελευταίας προμήθειας έχει έρθει στον Δήμο και αναμένεται να προωθηθεί στους εργάτες, ωστόσο, απομένει ένα μικρό μέρος ακόμη, για το οποίο προφανώς ο Δήμος θα πάει σε νέα παράταση.

Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής συνεδριάζουν αύριο για το θέμα, ενώ στο πλαίσιο μίας γενικότερης ενημέρωσης, ρωτήθηκε από την εφημερίδα σχετικά η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη.

Σημειώνεται πως σε παλαιότερες διευκρινίσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών είχε τονισθεί πως οι καθυστερήσεις τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας, οφείλονταν στην αυξημένη χρήση εξοπλισμού όπως μάσκες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ το πρόβλημα εντοπιζόταν και σε είδη υπόδησης.

Προσπάθεια για ταχύτερη παράδοση

Από την πλευρά της η Αγγελική Πρίντεζη τόνισε πως γνωρίζει το πρόβλημα και τα σχετικά παράπονα των εργατών Καθαριότητας, σημειώνοντας πως προσπάθεια του Δήμου είναι να “τρέχει” γρήγορα τους διαγωνισμούς.

“Ενημερώθηκα από τους εργάτες τις πρώτες ημέρες ότι υπάρχει πρόβλημα και από τα υπηρεσιακά στελέχη στην αντίστοιχη συζήτηση είχε εξηγηθεί ότι νόμιμα δόθηκε η παράταση στον ανάδοχο που είχε πάρει τον διαγωνισμό μέχρι 31 Μαρτίου του 2022” ανέφερε η ίδια για την απόφαση πρώτης παράτασης, ενώ εν συνεχεία πρόσθεσε πως, “Σταδιακά θα ερχόντουσαν τα μέσα”.

Στην ερώτηση αν σήμερα έχει η Υπηρεσία μέρος της τελευταίας προμήθειας, απάντησε καταφατικά.

“Ήδη ήρθαν κάποια είδη βασικά ένδυσης και υπόδησης για τους εργάτες. Έρχονται όλα τα νούμερα και τα μεγέθη και θα καταγραφούν από την αρμόδια Επιτροπή για να δοθούν στο προσωπικό. Έχει ενημερωθεί το προσωπικό ότι έχουν έρθει πράγματα και έχουν προμηθευτεί γαλότσες. Τα επόμενα που θα πάρουν είναι αρβύλες, παντελόνια και μπουφάν” συμπλήρωσε, απαντώντας και στην ερώτηση αν μέχρι σήμερα, γνωρίζει πως ορισμένοι εργάτες κάλυψαν το κόστος για κάποια μέσα από την τσέπη τους.

“Κάποιοι έχουν μέσα από παλαιότερα έτη, αλλά κάποιοι μου έχουν αναφέρει ότι έχουν πάρει παπούτσια και ρούχα με δικά τους χρήματα. Όμως, εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθεί η παράδοση των μέσων, περιμένουμε να γίνει ο διαγωνισμός για τα είδη ένδυσης του 2021 και προχωρά σύντομα ο αντίστοιχος για το 2022” γνωστοποίησε, λέγοντας πως, “γι αυτό το θέμα προσπαθώ και είμαι σταθερά σε συνεννόηση με τα υπηρεσιακά στελέχη και με τα πρόσωπα της Υπηρεσίας”.

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος εξέφρασε τη θέση πως σαφώς πρέπει οι διαγωνισμοί να πραγματοποιούνται χωρίς καθυστερήσεις, λέγοντας τα εξής: “Θέλω για όποιο πρόβλημα να έχουμε συζήτηση με τους εργάτες και τα στελέχη στα γραφεία. Η Καθαριότητα πρέπει να προχωρά με προσεκτικά βήματα και με σεβασμό στο δυναμικό της. Είναι γεγονός πως υπήρξαν καθυστερήσεις στις προμήθειες, αλλά προσπαθούμε να μπούμε σε μία κανονική ροή. Ξέρουν οι εργάτες πως το παλεύουμε”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις της δε, τόνισε πως, “Για εμένα προτεραιότητα έχει η ασφάλεια των εργαζομένων πρωτίστως, η ασφάλεια των οχημάτων για τις μετακινήσεις και το έργο της Υπηρεσίας και βέβαια τα σκουπίδια και η αποκομιδή. Κατανοούμε όλοι πως για την αποκομιδή, πρέπει πρώτα να είναι ασφαλείς και προστατευμένοι οι εργάτες. Να δουλεύουν με όλα τα μέσα. Γι αυτό προσπαθούμε”.

Οι ανάγκες σε κάθε Υπηρεσία

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα των αναγκών ανά Τμήμα και Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης όσον αφορά τα μέσα ατομικής προστασίας, με το μεγάλο κομμάτι των χρημάτων αυτονόητα να κατευθύνεται για την προστασία των εργαζομένων της Καθαριότητας. Τα παρακάτω είχαν γνωστοποιηθεί και σε παλαιότερο ρεπορτάζ της Κοινής Γνώμης σχετικό με τις καθυστερήσεις.

Ειδικότερα: Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αθλητισμού (ενδεικτικά χρειάζονται γάντια, ενισχυμένα μασκάκια, παντελόνια εργασίας, ρόμπες μίας χρήσης, υποδήματα αντιολισθητικά, μάσκες προσώπου υφασμάτινες). Συνολικός προϋπολογισμός 10.420, 30 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, βάσει του διαγωνισμού του Δήμου.

Διεύθυνση Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής (γάντια δερματοπάνινα, γάντια από PVC, γάντια ελαστικά μίας χρήσης, γυαλιά ηλίου προστασίας ηλιακής ακτινοβολίας, γαλότσες, άρβυλα ασφαλείας, ανακλαστικά γιλέκα, νιτσεράδες, κράνη προστασίας από πτώση, παντελόνια εργασίας, αναπνευστικές συσκευές, ρόμπες υφασμάτινες, αδιάβροχες στολές, καπέλα κ.α.). Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 46.209 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού (γάντια, κράνη, μάσκες φίλτρου, διάβροχες ποδιές, επιγονατίδες, γαλότσες, φόρμες εργασίας). Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.470,80 ευρώ.

Διεύθυνση Τεχνικών Έργων (γάντια δερματοπάνινα, γάντια από PVC, γάντια από ύφασμα και νιτρίλιο, γάντια συγκολλητών, γυαλιά ηλίου, γυαλιά οξυγονοκόλλησης, μάσκες ηλεκτροσυγκόλλησης, μάσκες προσώπου, γαλότσες, άρβυλα, ανακλαστικά γιλέκα, επιγονατίδες, νιτσεράδες). Ο προϋπολογισμός ανήλθε σε 2.467, 40 ευρώ για το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομάς, Μικρών Έργων και Συντηρητών, ενώ για το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων και Εγκαταστάσεων 2.653 ευρώ, για το Τμήμα Έργων Υποδομής 156,50 ευρώ και για το Τμήμα Έργων Οδοποιίας 166,50 ευρώ. Ανάλογος εξοπλισμός απαιτείται και για το Αυτοτελές Τμήμα Υποστήριξης Ν.Π.Δ.Δ. με ποσό 5.642, 50 ευρώ.