Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στηρίζει έμπρακτα τις σχολικές εκδρομές με μηδενικό αντίτιμο στους πολιτιστικούς χώρους του νησιού

Δωρεάν είσοδος σε μουσεία της Σύρου για τους μαθητές

Σε μία δύσκολη συγκυρία οικονομική, οι οικογένειες των παιδιών, τα οποία ταξιδεύουν στη Σύρο, δεν επιβαρύνονται παραπάνω

Δωρεάν θα επισκέπτονται τους μουσειακούς – πολιτιστικούς χώρους της Σύρου οι μαθητές των σχολείων που πραγματοποιούν σχολικές εκδρομές στο νησί, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να μην επιβαρύνει τις οικογένειες με επιπλέον έξοδα, σε μία συγκυρία ιδιαιτέρως σκληρή οικονομικά για κάθε νοικοκυριό.

Η απόφαση ελήφθη χθες από την Οικονομική Επιτροπή σε συνέχεια σχετικής εισήγησης, η οποία προκλήθηκε από καταλυματίες της Σύρου που ασχολούνται με τον μαθητικό τουρισμό, μεταφέροντας το σχετικό αίτημα στον Δήμο. Σε σχετική ενημέρωση προχώρησε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παναγιώτης Κουταβάς, τονίζοντας πως ο Δήμος και με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύει πως επιθυμεί να κερδίσει ξανά ένα μεγάλο κομμάτι πίτας από τον μαθητικό τουρισμό πανελλαδικά.

Η Σύρος όπως έχει μεταφερθεί σε κάθε Διεύθυνση σχολείου της χώρας με ενέργειες της προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνης Δράκου, αποτελεί έναν ιδανικό και ασφαλή προορισμό για εκπαιδευτική εκδρομή, καθώς έχει πλούσια ιστορία και πολλά σημεία άξια επίσκεψης, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος και για τον πολιτισμό.

Ως εκ τούτου, με ομόφωνη απόφαση τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ενέκριναν την πρόταση για μηδενικό εισιτήριο σε μαθητές και φοιτητές.

Πρέπει να σημειωθεί πως η απόφαση αφορά το θέατρο “Απόλλων”, το Ενυδρείο Κινίου, το Βιομηχανικό Μουσείο, την Έκθεση Μάρκου Βαμβακάρη και την Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων – Ιστορικού Αρχείου Άνω Σύρου.

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο σχολείο για φέτος επισκέφθηκε τη Σύρο στις 11 Μαρτίου, όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό φωτογραφικό υλικό που ανήρτησε ο Δήμος σε σελίδες του στο facebook και οι μαθητές επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων χώρων, το θέατρο “Απόλλων” και την έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία.

Μετά από δύο έτη πανδημίας, ξανά μαθητικός τουρισμός

Απόσπασμα της σχετικής εισήγησης έχει ως εξής: “Για την είσοδο των επισκεπτών στο θέατρο “Απόλλων”, το Ενυδρείο Κινίου, το Βιομηχανικό Μουσείο, την Έκθεση Μάρκου Βαμβακάρη και την Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων – Ιστορικού Αρχείου Άνω Σύρου που ανήκουν στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, καθορίζεται δωρεάν είσοδος όλων των μαθητών / φοιτητών και εκπαιδευτικών συνοδών αυτών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων”.

Αναφορικά με τα παραπάνω τοποθετήθηκε αρχικά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, ο οποίος εξήγησε πως πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική παλαιότερη απόφαση του Δήμου που αφορά στον καθορισμό αντιτίμου για τους πολιτιστικούς μουσειακούς χώρους.

“Όπως ίσως θυμάστε με παλαιότερη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρώην ΟΠΑΣ με τον Δήμο είχαν καθορίσει τα συγκεκριμένα δικαιώματα. Το επιβεβαίωσα αυτό και με πρόσωπα που είχαν ασχοληθεί παλαιότερα, δηλαδή με προσωπικό που ασχολούταν με τους συγκεκριμένους χώρους. Η συγκεκριμένη απόφαση προέβλεπε εισιτήριο και για τους μαθητές που επισκέπτονται τους χώρους αυτούς κατά την περίοδο των σχολικών εκδρομών. Κι αυτό γινόταν από το 2005 που ξεκίνησαν οι συγκεκριμένες επισκέψεις έως και σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια λόγω πανδημίας, δεν υπήρξαν σχολικές εκδρομές. Ωστόσο, πλέον βλέπουμε ότι οι μαθητικές εκδρομές ξεκινούν και πάλι και θα έχουμε επισκέψεις μαθητικού τουρισμού το επόμενο διάστημα. Οπότε ζητήθηκε η σχετική τροποποίηση” τόνισε ο κ. Πιταούλης, εξηγώντας πως ο μαθητικός τουρισμός πρέπει να κερδηθεί ξανά, μετά από δύο έτη πανδημίας, που απέτρεψαν αυτή τη θεματική μορφή τουρισμού για τη Σύρο.

Θα έχουμε καλή σεζόν μαθητικού τουρισμού”

Σε θετικές εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν όσον αφορά τις προσελεύσεις σχολείων στη Σύρο προχώρησε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού.

“Σε συνέχεια όσων είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, να πω ότι το θέμα έρχεται σήμερα εδώ, σε συνέχεια αιτήματος επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον μαθητικό τουρισμό. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι σωστό, διότι τα παιδιά θα γίνουν κοινωνοί της ιστορίας της Σύρου. Είναι δύσκολες οι οικονομικές συγκυρίες για τις οικογένειες και πρέπει τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους μουσειακούς και πολιτισμού” ανέφερε πρωτίστως ο κ. Κουταβάς, εξηγώντας για το οικονομικό κομμάτι πως, “Είναι γνωστό ότι τα παιδιά ξοδεύουν όλα τα χρήματά τους σε μία μαθητική εκδρομή. Το να αυξήσουμε τα χρήματα που τους δίνουν οι γονείς χρεώνοντας τους πολιτιστικούς χώρους, δεν είναι σωστό”.

Ο ίδιος προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, πρόσθεσε πως, “Έχουμε μία καλή επισκεψιμότητα, οπότε δεν νομίζω ότι οι μαθητικές εκδρομές θα μας βγάλουν εκτός προϋπολογισμού. Με την αύξηση που αναμένουμε και μετά από τις ενέργειες που έγιναν από εμένα και την κα Δράκου, θα έχουμε μια καλή σεζόν μαθητικού τουρισμού στο νησί”.