Η Δημοτική Αρχή οφείλει να αναπτύξει αντανακλαστικά για υποθέσεις καταγραφής περιουσίας και αγοράς ακινήτων προς όφελος της Σύρου, τα οποία “έτρεχε” ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γ. Καρακατσάνης

Οικονομική ατζέντα σε εκκρεμότητα μετά την παραίτηση

Αγωνία για μη απώλεια περιουσίας στην Άνω Σύρο και για την ολοκλήρωση αγοράς ακινήτων, κυρίως στην Ερμούπολη

Το σύνολο των σοβαρών οικονομικών υποθέσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που διαχειριζόταν μέχρι πρότινος ο πρώην πλέον Γενικός Γραμματέας, Γιώργος Καρακατσάνης, οφείλει να διαχειριστεί άμεσα η Δημοτική Αρχή, προκειμένου σοβαρά θέματα να μην καθυστερήσουν όσον αφορά τη δρομολόγηση λύσεων, μετά την παραίτησή του.

Δύο εξ αυτών αποτελούν τόσο η ολοκλήρωση της καταγραφής της δημοτικής περιουσίας της δημοτικής ενότητας Άνω Σύρου, όσο όμως και η ολοκλήρωση της αγοράς ακινήτου στην Ερμούπολη (Λαλακιά) για τη διαμόρφωσή του σε parking, ώστε ο Δήμος να μην χάσει περιουσιακά στοιχεία, αλλά και το νησί να μπορέσει να “απολαύσει” έναν επιπλέον χώρο για στάθμευση, ενόψει Πάσχα και κυρίως ενόψει καλοκαιρινής περιόδου.

Τα ανωτέρω έθεσε επί τάπητος ο νέος επικεφαλής της παράταξης “Η Σύρος που αξίζουμε” κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή αντανακλαστικά για τις τόσο σοβαρές υποθέσεις.

Η συζήτηση άνοιξε στο πλαίσιο του θέματος της αλλαγής εγγυητή για την αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου από την επιχείρηση ΑΒ Βασιλόπουλος, με αφορμή τα προχθεσινά γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούσαν στην παραίτηση του Γιώργου Καρακατσάνη, μετά από τη συμμετοχή του σε πλειστηριασμό που δεν είχε δημοσιοποιηθεί ευρέως και αφορούσε σε εξοπλισμό του πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου και του καταστήματος ηλεκτρικών ειδών. Υπενθυμίζεται πως η στάση του δεν ήταν μη σύννομη, αλλά σύμφωνα με τον Δήμαρχο, δεν κινήθηκε στα όρια της ηθικής.

Ανησυχία για τον όγκο που “σήκωνε” ο πρώην Γενικός του Δήμου

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έθεσε με σαφήνεια το ερώτημά του για τη διαχείριση σοβαρών οικονομικών θεμάτων του Δήμου, μετά το κενό που προκύπτει από την παραίτηση του Γιώργου Καρακατσάνη.

“Όπως γνωρίζουμε όλοι σε αυτήν εδώ την αίθουσα, αλλά και γενικά όλες αυτές οι αρμοδιότητες όπως το πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου αλλά και πολλά άλλα που είχε αναθέσει η Δημοτική Αρχή, τις είχε αναλάβει ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο κ. Καρακατσάνης. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι όλος αυτός ο όγκος του Γενικού που ο συγκεκριμένος ήταν γνώστης και αν θέλετε στραμμένος προς τα οικονομικά θέματα πώς θα προχωρήσει;” ρώτησε αρχικά ο Αλέξης Αθανασίου, προσδιορίζοντας παρακάτω τα θέματα. “Παραδείγματος χάριν, η καταγραφή της περιουσίας στην Άνω Σύρο είχε ξεκινήσει και για την υπόλοιπη περιουσία και κοντεύει να απολέσει ο Δήμος με τα θέματα του Κτηματολογίου και δεύτερον τις αγορές των οικοπέδων. Πώς σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε αυτά στο σύντομο μέλλον;” τόνισε ο ίδιος, απευθυνόμενος στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη.

Η παρουσία του λειτουργούσε θετικά. Θα επιμεριστεί το βάρος”

Σε απάντησή του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης ανέφερε πως μέχρι πρότινος ο Γενικός Γραμματέας λειτούργησε θετικά στον Δήμο, προωθώντας σοβαρά θέματα και ως εκ τούτου, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του απασχολεί ήδη έντονα.

“Παρότι ο ρόλος μας εδώ πέρα είναι κύρια πολιτικός μου είναι δύσκολο να διαχωρίσω κάποια πράγματα, καθώς ο Γενικός Γραμματέας με την παρουσία του, σίγουρα στο κομμάτι του, με τη γνώση του λειτουργούσε θετικά. Υπήρξε η εξέλιξη που υπήρξε και αυτή τη στιγμή κοιτάζω κι εγώ το σύνολο των θεμάτων που “έτρεχε”, να τα καταγράψουμε και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στο άμεσο μέλλον. Σίγουρα τα περισσότερα αν όχι όλα από αυτά, τα διαχειριζόταν με κάποιον υπηρεσιακό παράγοντα και χωρίς αυτό να μειώνει το γεγονός ότι με την παρουσία και τη γνώση του, βοηθούσε να “τρέχουν” κάποια πράγματα καλύτερα” σχολίασε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα πως, το βάρος θα επιμεριστεί σε πλάτες αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών.

“Προφανώς οι άνθρωποι που θα αναλάβουν αυτά τα πράγματα είναι συγκεκριμένοι και το βάρος αυτών θα πέσει είτε σε υπηρεσιακό προσωπικό, είτε στους αιρετούς. Σίγουρα θα πρέπει να γίνει μία ανακατανομή των δυνάμεων, καθώς ο όγκος των εργασιών που είχε αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας κάθε άλλο παρά μικρός ήταν” δήλωσε σε απόλυτο τόνο ο κ. Πιταούλης.

Καθησυχαστικός ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών

Στο θέμα της περιουσίας της Άνω Σύρου επανήλθε ο Αλέξης Αθανασίου, σημειώνοντας πως θα πρέπει τόσο η Οικονομική, όσο και η Τεχνική Υπηρεσία να δουν με προσοχή το θέμα, καθώς όπως είναι γνωστό, το περιθώριο κατοχύρωσης ακινήτων εκπνέει τέλος του τρέχοντος έτους, με την κατάργηση του Κτηματολογίου.

“Επειδή καταλαβαίνουμε και κατανοούμε ότι σε θέματα που άπτονται της διοίκησης των Οικονομικών Υπηρεσιών θα έχουμε το πρόβλημα (...) και επειδή μας ενδιαφέρει η λειτουργία του Δήμου και η καλύτερη δυνατή οικονομική λειτουργία του Δήμου και επειδή δυστυχώς οι Οικονομικές και Τεχνικές Υπηρεσίες έχουν αυτές τις ευθύνες – ειδικά με την περιουσία έτρεχε ο κ. Καρακατσάνης – θα παρακαλέσω τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αυτές οι δύο πολύ βασικές Υπηρεσίες, να το δουλέψουν λίγο για να μην πάθουμε κάποια ζημιά χωρίς λόγο” παρατήρησε ξανά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, λέγοντας τέλος πως, “Τα αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής έπρεπε να ήταν σε μεγαλύτερη ετοιμότητα και να μπορούσαμε να είχαμε προλάβει πράγματα”.

Επί του θέματος υπήρξε καθησυχαστικός ο Γιάννης Πιταούλης τονίζοντας πως η καταγραφή θα προχωρήσει. “Το σύνολο της δουλειάς που έκανε ο Γενικός Γραμματέας στις Υπηρεσίες, τα στοιχεία τα έχουν οι Υπηρεσίες. Ειδικότερα για το κομμάτι της Άνω Σύρου να πω ότι ήμασταν έτοιμοι να δούμε το επόμενο βήμα των ενεργειών. Στη βάση αυτή θεωρώ ότι δεν επηρεάζεται τόσο πολύ, αυτό που είχαμε καταλήξει και θα το συζητούσαμε σε επόμενη συνεδρίαση” ανέφερε, λέγοντας τέλος πως, “Πιστεύω ότι θα το προχωρήσουμε. Σίγουρα η παρουσία ενός ανθρώπου με γνώση παραπάνω, βοηθά να προχωρούν κάποια πράγματα καλύτερα”.