Εκτός απροόπτου ξεκινούν τελικά οι απαιτούμενες εργασίες που ζητά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων μετά τις 20 Μαρτίου στο στάδιο Πευκακίων

Μικρή καθυστέρηση στην έναρξη των σωστικών εργασιών

Σε αναμονή για την έναρξη των σωστικών εργασιών εντός του σταδίου Πευκακίων αναφορικά με τη διαπίστωση ευρημάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος παραμένει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, καθώς από το Υπουργείο Πολιτισμού καθυστέρησε να “τρέξει” η διαδικασία για την πρόσληψη τελικώς αρχαιολόγου για την υλοποίηση του απαιτούμενου έργου.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιεί με δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, εκτός απροόπτου οι σωστικές εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος μήνα και σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ο ίδιος από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπ. Πολιτισμού, μετά τις 20 Μαρτίου, οπότε και θα έχει γίνει η σχετική ανάθεση σε εργολάβο.

Οι εν λόγω εργασίες θα καλυφθούν οικονομικά από τον Δήμο με το ποσό των 52 χιλ. ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει στο συμπέρασμα για τον τρόπο που θα γίνει η αποκατάσταση του χώρου και η διαμόρφωσή του ή μη, σε ένα σύγχρονο και ασφαλές στάδιο – προπονητήριο.

Ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων

“Έχει καθυστερήσει η παρέμβαση για τις σωστικές εργασίες. Μας είχαν πει αρχικά για το πρώτο 15ημερο του Μαρτίου, αλλά το θέμα είναι στο λογιστήριο του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να γίνει η ανάθεση στον εργολάβο. Η τελευταία διαβεβαίωση που είχα μετά από προχθεσινή επικοινωνία είναι ότι το έργο θα ξεκινήσει μετά τις 20 του μήνα” ανέφερε αρχικά ο κ. Αληφραγκής, υπενθυμίζοντας πως αυτό θα γίνει με απευθείας εργασία από αρχαιολόγο.

“Θα γίνει ανάθεση σε εργολάβο και μέσω αυτού θα πληρωθεί η αρχαιολόγος. Αυτό που ξεπεράσαμε είναι ότι αντί να γίνει με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων καθώς υπήρχε πρόβλημα με τις προσλήψεις απευθύνθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων σε τοπικό εργολάβο, ο οποίος θα κάνει και την πρόσληψη αρχαιολόγου για να ξεκινήσει το έργο, λογικά μετά τις 20 Μαρτίου” πρόσθεσε, σημειώνοντας παράλληλα πως, το κόστος αυτών των εργασιών “θα καλυφθεί από ίδιους πόρους και μιλάμε για ποσό της τάξεως των 52 χιλ. ευρώ”.

Ερωτηθείς για το χρονικό διάστημα αυτών των εργασιών, ανέφερε πως είναι διάρκειας 6μηνου. “Η παράταση της προγραμματικής σύμβασης που είχαμε κάνει λήγει τον Ιούνιο. Είχαμε δώσει περιθώριο 6 μηνών. Είναι ένα έργο που εξαρτάται καθαρά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων” επανέλαβε, εξηγώντας πως αν απαιτηθεί παράταση, αυτή θα δοθεί.

Θεραπεύουμε αμέλεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Αληφραγκής εξήγησε πως με τη διαδικασία αυτή, θα κερδίσει ο Δήμος την έγκριση του Υπ. Πολιτισμού για το έργο στα Πευκάκια και το στάδιο, κάτι που δεν είχε κάνει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

“Πάμε να θεραπεύσουμε την αμέλεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Προκήρυξε ένα έργο, έκανε έναν διαγωνισμό χωρίς να έχει πάρει έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έγινε καταγγελία μετά και αυτό που προσπαθούμε είναι να γίνουν οι σωστικές ανασκαφές, να δούμε αν υπάρχουν ευρήματα και σε ποια έκταση” πρόσθεσε, λέγοντας πως, “Ακόμη και ευρήματα να υπάρχουν δεν σημαίνει ότι είναι απαγορευτικό το να γίνει το στάδιο. Δηλαδή αν τα ευρήματα είναι μόνον στην κερκίδα που είναι το αρχαίο τείχος, θα δούμε τι θα κάνουμε και αναλόγως, το υπόλοιπο έργο μπορεί να γίνει”.

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “από το πόρισμα των σωστικών ανασκαφών θα δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε”, εξήγησε ότι, “Οι πιθανότητες να γίνει και στάδιο είναι πάρα πολύ μεγάλες. Δεν σημαίνει ότι με τις σωστικές ανασκαφές, χάνεται απαραίτητα το έργο”.

Στην ερώτηση αν μελετά ο Δήμος με το Υπ. Πολιτισμού τα όποια ευρήματα να τα εκθέσει στον χώρο, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος υπήρξε σαφής.

“Σαφώς. Αυτή ήταν και μία πρόταση που είχα κάνει προσωπικά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και στον προϊστάμενό της, κ. Αθανασούλη. Θα μπορούσαν να εκτεθούν και στον ίδιο τον χώρο και να αναδειχθούν. Το γυμναστήριο είναι μεγάλο. Ενδεχομένως σε κάποιο υπαίθριο τμήμα του χώρου, να μπορούσαν να αναδειχθούν καταλλήλως και να είναι ένα σημείο επισκέψιμο” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο συρτάρι προς το παρόν η χρηματοδότηση

Δεδομένου ότι η αποκατάσταση του γηπέδου θα απαιτήσει σημαντική χρηματοδότηση, ο κ. Αληφραγκής ρωτήθηκε για τη διατήρηση ή μη, του πρώτου ποσού των 700 χιλ. ευρώ.

“Με τη χρηματοδότηση είμαστε σε συνεννόηση με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Έχει παγώσει προς το παρόν η χρηματοδότηση μέχρι να γίνουν οι σωστικές ανασκαφές. Από τη στιγμή που αυτές θα ολοκληρωθούν, θα επανεκκινήσει όλη η διαδικασία. Δεν σημαίνει ότι έχει χαθεί η χρηματοδότηση προς το παρόν” ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πως ο Δήμος θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό.

“Το ποσό ήταν περίπου 700 χιλ. ευρώ και θα πληρωνόταν κατά 50% από τον Δήμο και το άλλο 50% από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Πλέον αν προχωρήσουμε στο έργο για την αποκατάσταση του σταδίου, θα οδηγηθούμε σε νέο διαγωνισμό” πρόσθεσε, λέγοντας τέλος για τις καθυστερήσεις που συνοδεύουν όλα αυτά τα χρόνια το πολυσυζητημένο στάδιο στα Πευκάκια πως, “Ήταν μεγάλη αστοχία το γεγονός ότι δεν είχε εγκριθεί το έργο. Εδώ πρέπει να παίρνουμε την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού για το πιο απλό. Εδώ σε χώρο που ξέραμε ότι υπάρχουν ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δεν είχαν πάρει εγκρίσεις”.