Ανάδοχος για το έργο “Υποδομές Προσβασιμότητας σε περιοχές παρέμβασης και Εξοπλισμός σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος” και απόκτηση προμηθειών πριν το καλοκαίρι

“Εξοπλίζεται” εγκαίρως η Σύρος για την προσβασιμότητα

Αναβατόρια, ηλεκτρικά scooter και συστήματα καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης αποκτά το νησί για να εξυπηρετεί τα ΑΜΕΑ

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τη Σύρο αναφορικά με την απόκτηση σημαντικού εξοπλισμού για τις ασφαλείς μετακινήσεις των ΑΜΕΑ και των ατόμων με προβλήματα όρασης σε διάφορες περιοχές της Σύρου, καθώς και σε πολλές παραλίες του νησιού, αφού ο Δήμος έτρεξε και ολοκλήρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία για το έργο των σχεδόν 250 χιλ. ευρώ με τίτλο “Υποδομές Προσβασιμότητας σε περιοχές παρέμβασης και Εξοπλισμός σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος”.

Η απόκτηση ηλεκτρικών scooter, συστημάτων καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης, αναβατορίων και άλλου εξοπλισμού εντός του επόμενου διαστήματος θα είναι γεγονός το αργότερο μέχρι αρχές Ιουνίου, οπότε και η τοποθέτησή τους στα προβλεπόμενα σημεία θα έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή.

Για την απόκτησή τους απομένει η υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία ΤΟΒΕΑ Μηχανολογικές Εφαρμογές Μ.Ε.Π.Ε., που ήταν η ανάδοχος του έργου, μετά από μία μικρή έκπτωση επί του αρχικού προϋπολογισμού της τάξεως των 11.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου, αύριο στην Οικονομική Επιτροπή εγκρίνεται οριστικά ο ανάδοχος, ώστε να υπογραφεί το ταχύτερο η σύμβαση με τον Δήμο, με τελικό ποσό 248.444,40 ευρώ, προκειμένου να μεταφερθεί στη Σύρο η προμήθεια του εξοπλισμού.

Με τα συγκεκριμένα μηχανήματα η πρωτεύουσα των Κυκλάδων έρχεται να πράξει το αυτονόητο για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες και για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ώστε κατά την επίσκεψη και παραμονή τους στη Σύρο να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε επισκέψιμους χώρους, παραλίες, καθώς επίσης και σε διαδρομές εντός αλλά και εκτός Ερμούπολης, που μέχρι σήμερα, οι συμπολίτες μας δεν είχαν.

Η εν λόγω προμήθεια έρχεται να προστεθεί στον εξοπλισμό που έχει η Σύρος για ορισμένες παραλίες, όπως και στα αναβατόρια που διαθέτει για τη μεταφορά ατόμων με κινητικά προβλήματα στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου.

Υπενθυμίζεται πως το νησί έχει βραβευθεί στα Tourism Awards 2021 με platinum βραβείο στην κατηγορία της προσβασιμότητας.

Τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου η τοποθέτηση του εξοπλισμού

Ερωτηθείς σχετικά με την ολοκλήρωση του μεγάλου και πολύ σημαντικού έργου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών τόνισε πως ο Δήμος έκανε άμεσα τη διαγωνιστική διαδικασία ώστε να καταλήξει σε ανάδοχο για να διαθέσει από αυτό το καλοκαίρι τον πολύ σύγχρονο και σημαντικό εξοπλισμό προσβασιμότητας.

“Προχωρήσαμε όσο πιο γρήγορα γινόταν. Ο στόχος μας είναι τον Μάιο ή το αργότερο αρχές Ιουνίου να έχει τοποθετηθεί όλος ο εξοπλισμός. Γι αυτό και κινηθήκαμε με ταχείς ρυθμούς. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος για το νησί αναφορικά με το κομμάτι της βελτίωσης της προσβασιμότητας και πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε. Με αυτό το έργο, με τις συγκεκριμένες προμήθειες ολοκληρώνεται ένα μεγάλο κομμάτι της προσβασιμότητας όχι μόνον προς διευκόλυνση των ατόμων με κινητικά προβλήματα, αλλά και των ατόμων με προβλήματα όρασης σε όλες τις παραλίες του νησιού μας και σε πολλές περιοχές” ανέφερε ο Μηνάς Αληφραγκής, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, καθώς η βραβευμένη πρωτεύουσα των Κυκλάδων, κάνει ένα “άλμα” στο κομμάτι της προσβασιμότητας.

“Θα αποκτήσουμε ηλεκτρικά scooter, αναβατόρια και σημαντικό άλλον εξοπλισμό και έτσι θα καλύψουμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας με αναπηρίες και των ανθρώπων που επισκέπτονται το νησί μας” πρόσθεσε, δεσμευόμενος πως θα υπάρξει καλή συνεργασία με τον ανάδοχο ώστε να πετύχει χρονικά τον στόχο του ο Δήμος.

Επιπλέον, ερωτηθείς για τον εξοπλισμό που ήδη διαθέτει το νησί όπως τα SEATRAC για ορισμένες παραλίες, ο ίδιος τόνισε πως παρομοίως θα τοποθετηθούν σε ίδιο χρόνο.

“Η εταιρεία που είχε αναλάβει θα κάνει την τοποθέτηση και τη συντήρησή τους. Βγαίνει ένα μικρό κόστος για τον Δήμο κάθε χρόνο και προχωράμε στην τοποθέτησή τους. Είναι γεγονός ότι αυτός ο εξοπλισμός απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και γνώση ώστε να τοποθετηθεί σωστά και οι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν να μην διατρέχουν κανέναν κίνδυνο, αλλά να είναι ασφαλείς” δήλωσε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως, “Ναι. Και γι αυτόν τον εξοπλισμό υπολογίζουμε να τον τοποθετήσουμε τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου”.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ πρέπει να υπενθυμιστεί πως η πράξη με τίτλο “Δημιουργία Δικτύου Προσβασιμότητας σε περιοχές φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της Βιώσιμης Κινητικότητας- ΠΡΟΣΒΑΣΗ” χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020. Κύριος δικαιούχος της πράξης είναι η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου και δικαιούχοι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λεμεσού και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Η πλούσια νέα προμήθεια

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας από το ανωτέρω έργο για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης θα αποκτηθούν τα εξής: 1. Λυόμενος ξύλινος αρθρωτός διάδρομος παραλίας για ΑΜΕΑ (100 μέτρα), 2. Υποδομή μηχανισμού αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα (1 τεμάχιο), 3. Ξύλινο αποδυτήρια προδιαγραφών για ΑΜΕΑ, μη μόνιμο, λυόμενο (3 τεμάχια), 4. Προμήθεια και τοποθέτηση επιγραφής σήμανσης (πληροφοριακή πινακίδα) με στύλο στήριξης για την κατάδειξη των θέσεων βοηθητικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ (50 τεμάχια), 5. Προμήθεια και τοποθέτηση ξύλινης ομπρέλας με καλαμωτή για ΑΜΕΑ διαμέτρου 2,2 μέτρων (9 τεμάχια), 6. Σύστημα ανάβασης σκάλας αναπηρικού αμαξιδίου (2 τεμάχια), 7. Διάδρομος εύκαμπτος (120 μέτρα), 8. Ηλεκτρικό αναπηρικό scooter ενισχυμένο βαρέως τύπου (4 τεμάχια), 9. Ηλεκτρικό αναπηρικό scooter ελαφρού τύπου (4 τεμάχια), 10. Οικίσκος φόρτισης των scooters και μετεπιβίβασης ΑΜΕΑ (4 τεμάχια), 11. Σύστημα καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης (2 τεμάχια).

Σημεία τοποθέτησης. Εξοπλίζονται περιοχές και παραλίες

Στην τεχνική περιγραφή του έργου και του διαγωνισμού περιλαμβάνονται και διευκρινίσεις για τον εξοπλισμό. Ειδικότερα, αξίζει να αναφερθεί για τον ξύλινο διάδρομο πως αυτός θα είναι αρθρωτός διάδρομος προκειμένου να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των ατόμων με κινητικές αναπηρίες στις υποδομές των παραλιών που απευθύνονται σε ΑΜΕΑ. Ο συγκεκριμένος διάδρομος θα τοποθετηθεί στην παραλία του Κινίου όπως επίσης και η υποδομή μηχανισμού αυτόνομης πρόσβασης. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο κ. Αληφραγκής τα αποδυτήρια θα τοποθετηθούν στις παραλίες Βάρης, Κινίου και Βούλγαρη με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης προς τους συνανθρώπους μας με κινητικά και άλλα προβλήματα, ενώ ακόμη στο σύνολο των παραλιών της Σύρου θα τοποθετηθούν και οι πληροφοριακές πινακίδες. Οι δέκα εξ αυτών θα είναι πινακίδες σε μορφή Braille Code. Ακόμη οι ξύλινες καλαμωτές ομπρέλες θα τοποθετηθούν στις παραλίες Βάρης, Κινίου και Βούλγαρη, ενώ τα δύο συστήματα ανάβασης σκάλας θα εξυπηρετούν τα ΑΜΕΑ στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου. Αφετηρία τους θα είναι το Κάτω Τέρμα αλλά και το Επάνω Τέρμα για την πρόσβαση των συνανθρώπων μας μέχρι και στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου.

Όσον αφορά τον εύκαμπτο διάδρομο θα είναι κατασκευασμένος από αντιολισθητικό τρισδιάστατο πλέγμα πολυεστέρα για την μετακίνηση των αναπηρικών αμαξιδίων ή των αναπηρικών scooters σε έδαφος χωμάτινο. Αυτός θα τοποθετηθεί στον Γαλησσά σε διαδρομή που θα υποδείξει η Τεχνική Υπηρεσία.

Πέραν των ανωτέρω, τα ηλεκτρικά scooter βαρέως τύπου θα εξυπηρετούν τον Γαλησσά ενώ τα αντίστοιχα ελαφρού τύπου θα εξυπηρετούν την Ερμούπολη. Με αυτά η πρόσβαση των ΑΜΕΑ θα μπορεί να γίνεται στον πεζόδρομο καθώς και σε κτίρια επισκέψιμα και χώρους πολιτισμού όπως ενδεικτικά το ιστορικό θέατρο “Απόλλων”. Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος πέραν των αναβατορίων που διαθέτει ήδη, θα προμηθευτεί δύο ακόμη, μέσα από το συγκεκριμένο έργο.

Τέλος, οικίσκος φόρτισης θα υπάρχει τόσο στον Γαλησσά, όσο και στην Ερμούπολη, όπως επίσης σύστημα καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης θα υπάρχει στην παραλία της Βάρης και του Γαλησσά.