Καταλύματα και εστίαση ζητούν πλήρη και αναλυτική ενημέρωση από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Ξεκινά η προσπάθεια για τους Ψηφιακούς Νομάδες στη Σύρο

Ενέργειες για την ένταξη του νησιού στην πλατφόρμα workfromgreece.gr για τους Digital Nomads

Στην πλατφόρμα workfromgreece.gr που αφορά στην προσέλκυση ψηφιακών νομάδων φιλοδοξεί να ενταχθεί η Σύρος, προκειμένου να κερδίσει ένα μέρος της παγκόσμιας πίτας των Digital Nomads, οι οποίοι επί της ουσίας, εργάζονται εξ αποστάσεως, επιλέγοντας άλλους τόπους για τη διαμονή τους, από αυτούς που είναι η έδρα της δουλειάς τους.

Ο Δήμος σε πρώτο επίπεδο εξέδωσε ανακοίνωση για να καταγράψει τη σημερινή κατάσταση στο νησί και να διαπιστώσει αν επιχειρήσεις εστίασης ή καταλύματα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να προετοιμάσει καταλλήλως τις ενέργειές του για την ένταξη της Σύρου στη σχετική πλατφόρμα, σε συνεργασία με την εταιρεία προώθησης, Marketing Greece.

H εν λόγω προσπάθεια είναι σε εμβρυακό στάδιο και η Σύρος είχε επιλεγεί πανελλαδικά ως ένας εκ των τριών πρώτων προορισμών που θα εφαρμοστεί πιλοτικά αυτή η προσπάθεια οργανωμένης ανάπτυξης από το Υπουργείο Τουρισμού. Ως εκ τούτου, αν το νησί έχει την κατάλληλη υποδομή για την υποδοχή ψηφιακών νομάδων, τότε μπορεί να επιτύχει επέκταση της σεζόν του, αλλά και σταθερή επισκεψιμότητα 12 μήνες τον χρόνο. Κύριο πρόβλημα βέβαια που παραμένει σε εκκρεμότητα σε μεγάλο βαθμό ως σήμερα στη Σύρο – όπως παρατήρησαν εκπρόσωποι επιχειρηματιών – είναι οι συνδέσεις internet, οι οποίες σε κάποιες περιοχές του τόπου δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.

Καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης

Από την πλευρά του, ο Δήμος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση προ ημερών, για να καταγράψει τη στάση καταλυματιών και επιχειρηματιών εστίασης.

“Στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας του Δήμου μας με την εταιρεία προώθησης και προβολής Marketing Greece και σε συνάφεια με το εκπονούμενο Στρατηγικό Σχέδιο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας και μετά από ενέργειες του Αντιδήμαρχου Τουρισμού κ. Παναγιώτη Κουταβά, η Σύρος πρόκειται να ενταχθεί στην πλατφόρμα workfromgreece.gr για τους Digital Nomads.

Δεδομένου λοιπόν ότι χτίζεται η ιστοσελίδα της Σύρου προκειμένου να ενταχθεί ως προτεινόμενος προορισμός στο WorkfromGreece, θα θέλαμε την βοήθειά σας ώστε να διερευνήσουμε εάν υπάρχει κάποια σχετική επιχειρηματική ενέργεια που να απευθύνεται σε Digital Nomads, όπως:

Co-working spaces: Εάν πρόκειται ή έχει δημιουργηθεί ήδη κάποιο co-working space στο νησί.

Accommodation Options: Εάν υπάρχουν επιλογές διαμονής long-term που προσφέρονται για Digital Nomads.

Επιχειρήσεις εστίασης: Εάν υπάρχουν επιχειρήσεις που παρέχουν εκπτωτικά πακέτα για Digital Nomads.

Τέλος, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε εάν υπάρχουν ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα που να προσφέρουν σχετικές υπηρεσίες φιλοξενίας για Digital Nomads - όπως π.χ. πακέτα διαμονής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ειδικά διαμορφωμένους χώρους εργασίας κ.α. - ώστε να συμπεριληφθούν στην ιστοσελίδα.

Σας ευχαριστούμε πολύ και αναμένουμε ενημέρωσή σας στο email: tourismos@syros-ermoupolis.gr(link sends e-mail) έως την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022.”.

Περιμένουν άμεσα ενημέρωση

Ερωτηθείς σχετικά με την προσπάθεια, με αφορμή την ανακοίνωση του Δήμου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταλυματιών Σύρου, Αντώνης Καρατάσος τόνισε πως προς το παρόν δεν υπάρχει ανταπόκριση μελών, καθώς δεν έχει υπάρχει αναλυτική ενημέρωση.

“Προς το παρόν δεν έχουμε κάποια απάντηση από μέλη μας αν κι ενημερώθηκαν για την πρόσκληση του Δήμου. Πολλοί από τους καταλυματίες δεν έχουν ιδέα για το τι είναι οι Digital Nomads. Σίγουρα λοιπόν πρέπει να ενημερώσουν αναλυτικά για το θέμα και πρωτίστως να δουν το θέμα των υποδομών” ανέφερε, διευκρινίζοντας πως, “Οι ψηφιακοί νομάδες χρειάζονται βασικές προδιαγραφές για να μπορέσουν να δουλέψουν εξ αποστάσεως. Πρώτα πρέπει να λυθούν σχετικά θέματα και μετά θα επανέλθουμε”.

Σε παρόμοιο τόνο μίλησε λακωνικά ο πρόεδρος της Τερψιχόρης, Γιώργος Χατζαντώνης σημειώνοντας τα ακόλουθα. “Δεν φαίνεται να υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον προς το παρόν αλλά είναι πολύ νωρίς. Θα πρέπει να υπάρξει μία ενημέρωση σχετική προς τα μέλη μας. Το κομμάτι των υποδομών πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι και όσον αφορά τις υποδομές και το internet κλπ. Προς το παρόν περιμένουμε να υπάρξει σαφής ενημέρωση για το θέμα” σχολίασε χαρακτηριστικά.

Π. Κουταβάς: Θα επιδιώξουμε συνάντηση

Σε απαντήσεις κλήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παναγιώτης Κουταβάς εξηγώντας πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική προσπάθεια για τη Σύρο, αναφορικά με την οποία θα ενημερωθεί αναλυτικά η επιχειρηματική κοινότητα του τόπου.

“Σίγουρα θα επιδιώξουμε και συνάντηση με τους φορείς και θα προσπαθήσουμε τις όποιες δυσλειτουργίες υπάρχουν να τις βελτιώσουμε. Στο μέτρο των δυνατοτήτων του Δήμου. Ενδεικτικά, η υποδομή για τις τηλεπικοινωνίες και το internet δεν εξαρτάται από εμάς. Προφανώς σε αυτό το κομμάτι εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε.

Από την πλευρά μας έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε έναν χώρο εργασίας, οπότε να λειτουργήσει συμπληρωματικά με χώρους που μπορεί να διατεθούν αν υπάρχουν ήδη ή αν δημιουργηθούν. Εμείς κάναμε την πρόσκληση ώστε αυτή τη στιγμή να καταγράψουμε την υφιστάμενη κατάσταση που υπάρχει για να μπορέσουμε να στήσουμε την πλατφόρμα, την σελίδα μας σε συνεργασία με την Marketing Greece. Για τους ψηφιακούς νομάδες το αναφέρει και το στρατηγικό σχέδιο. Είναι ένα κομμάτι σημαντικό για τη Σύρο βάσει της θέσης και των υποδομών που έχει. Όλη αυτή η προσπάθεια θα χτιστεί σιγά σιγά και όχι σε μια ημέρα” δήλωσε, λέγοντας τέλος πως και η παρουσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

“Σίγουρα πρέπει να ξεκινήσει η προσπάθεια από τη δημιουργία χώρου εργασίας και από προσφορές καταλυμάτων. Εν συνεχεία και αν η Σύρος καταφέρει να έχει μία σταθερή ροή ψηφιακών νομάδων, τότε και η εστίαση λογικά θα ανταποκριθεί με πακέτα. Όταν ζητάμε να επεκταθεί η σεζόν δεν μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να κάνουμε κάτι. Πρέπει να επεκταθεί γιατί το νησί έχει λειτουργία 12 μήνες τον χρόνο. Μπορεί η προσπάθεια για τους ψηφιακούς νομάδες να μας βοηθήσει” τόνισε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας τέλος πως, “άμεσα θα προκαλέσουμε ενημερωτική συνάντηση”.