Καθυστερήσεις συνόδευσαν το έργο, αφού υπήρξε “πάγος” στη ροή χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ για ένα διάστημα

Ολοκληρώνεται η ενεργειακή αναβάθμιση των Γυμνασίων Σύρου

Ολοκληρώνεται το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των Γυμνασιακών συγκροτημάτων της Σύρου που βρίσκονται στην περιοχή του Ξηροκάμπου, μετά από μεγάλη προσπάθεια να υπερπηδηθούν καθυστερήσεις που προέκυψαν εξαιτίας της μη ομαλής ροής της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, για ένα χρονικό διάστημα.

Το θέμα αναφέρθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, οπότε και δόθηκε η τελευταία παράταση 12 ημερών προς τον ανάδοχο, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος, που αποτύπωνε τους λόγους που αυτή ζητήθηκε.

Σύμφωνα με όσα τονίσθηκαν επί του θέματος, ο εργολάβος δεν είχε πληρωθεί για τις εργασίες του 7ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα που αφορούσαν σε παρεμβάσεις 123.213,72 ευρώ, με αποτέλεσμα στις 18/1/2022 να γνωστοποιήσει απόφαση διακοπής η οποία κι εγκρίθηκε. Το αίτημά του για πληρωμή είχε κατατεθεί στις 15/11/2021 και όπως διευκρινίστηκε από στελέχη της Δημοτικής Αρχής, αυτό παρέμενε σε εκκρεμότητα, αφού για έργα ΕΣΠΑ δεν “έτρεχαν” ομαλά οι χρηματοδοτήσεις.

Πρέπει να αναφερθεί πως ο ανάδοχος του πολύ σημαντικού έργου συνέχισε τις εργασίες του προσεχώς, αφού στις 7/2/2022 η απόφαση αποδοχής μη εκτέλεσης εργασιών άρθηκε.

Σήμερα, ο ίδιος εντός των επόμενων 12 ημερών ολοκληρώνει την τοποθέτηση κάποιων κουφωμάτων και κλείνει το έργο.

Μ. Αληφραγκής: Κλείνει το μεγάλο έργο

Αναφορικά με την εκτέλεση εργασιών στα σχολεία της Σύρου μίλησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος εξήγησε τη δυσκολία στους χρόνους παρεμβάσεων, αφού για λόγους ασφάλειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αυτές δεν μπορούν να γίνονται σε ώρα εκπαιδευτικού έργου.

“Τα προβλήματα στα σχολεία είναι τεράστια. Δεν μπορούμε να εκτελέσουμε εργασίες εν λειτουργία των σχολείων. Προσπαθούμε να δουλεύουμε Σαββατοκύριακα, αργίες, Πάσχα, καλοκαίρι, Χριστούγεννα.

Βάσει αυτών των συνθηκών, σαφώς και τα έργα στα σχολεία παίρνουν καθυστερήσεις. Η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να πιέζει τους εργολάβους για να προχωρούν τα έργα” ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των Γυμνασίων πως, “Η καθυστέρηση που περνάμε σήμερα είναι καθαρά υπαιτιότητα – όχι της Διαχειριστικής – αλλά να πω λόγω της μη εμπρόθεσμης πληρωμής από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Από τη στιγμή που είχε κάνει διακοπή ο εργολάβος, δεν μπορούμε να μην του δώσουμε παράταση όταν μάλιστα αυτή αφορά σε 12 ημέρες.

Τα έργα τα κυνηγάμε και η Υπηρεσία κρίνει με αντικειμενικούς όρους που πρέπει να δώσει παράταση ή όχι, αν είναι με αναθεώρηση ή χωρίς αναθεώρηση (ρήτρες ή μη)”.

Ο ίδιος γνωστοποίησε πως, το έργο πλέον ολοκληρώνεται και όπως σχολίασε, “έχουν μείνει κάποια κουφώματα να τοποθετηθούν και μία πόρτα που ανοίξαμε για να λειτουργεί ως έξοδος κινδύνου, όπως προβλέπεται. Δεν θα χρειαστεί άλλη παράταση. Το έργο περαιώνεται”.

Ενάμιση έτος παρεμβάσεων

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως με ανακοίνωσή του ο Δήμος στις 5 Οκτωβρίου είχε γνωστοποιήσει το γεγονός της υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Όπως είχε αναφερθεί αρχικά το συνολικό κόστος ανερχόταν σε 609.444,15 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

“Η πράξη είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2 «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων», με τίτλο «Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου και από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με κωδικό ΣΑ. 2019ΕΠ06710035, με ποσοστά συγχρηματοδότησης 50% από το Ε.Τ.Π.Α. και 50% από το Π.Δ.Ε.”.

Διευκρινιζόταν μάλιστα πως, για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος Γυμνασίων Σύρου, οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις ήταν οι ακόλουθες: α. Τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος για μερική κάλυψη κατανάλωσης με την διαδικασία net-metering. β. Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέου τύπου φωτιστικά LED. γ. Αντικατάσταση των λεβήτων-καυστήρων με νέου τύπου λέβητες και αντικατάσταση κυκλοφορητών με νέου τύπου inverter. δ. Αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων. ε. Εγκατάσταση συστήματος ελέγχου BMS.

Είχε αναφερθεί μάλιστα πως μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, η συνολική εκτιμώμενη μείωση της πρωτογενούς ενέργειας θα ανέλθει στις 336.703,74kWh κατ’ έτος (ποσοστό μείωσης 61,71%) και η συνολική εκτιμώμενη μείωση των εκπομπών CO2 στα 116.988,59kg κατ’ έτος (ποσοστό μείωσης 68,18%). Επίσης, η νέα κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας θα ανέλθει στις 208.900,80kWh κατ’ έτος και η εκτιμώμενη εκπομπή CO2 στα 54.603,74kg κατ’ έτος.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στους στόχους μείωσης της κατανάλωσης και των εκπομπών, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων του Δήμου.

Μεγάλωσε το έργο, αυξήθηκε η χρηματοδότηση

Για το εν λόγω έργο μάλιστα είχε αναφερθεί από πλευράς Περιφέρειας Ν. Αιγαίου πως αυξήθηκε η χρηματοδότηση για την προσθήκη σημαντικών υποέργων. Ειδικότερα, στις 13 Μαΐου του 2021 η ΠΝΑι είχε γνωστοποιήσει τα εξής: “Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, αυξάνεται η χρηματοδότηση του έργου της Ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού συγκροτήματος Γυμνασίων Σύρου, από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας. Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την τροποποίηση της απόφασης ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, της Πράξης «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος Γυμνασίων Σύρου», η οποία συνίσταται στην αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού του έργου, μετά την προσθήκη δύο υποέργων, καθώς και στην παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της Πράξης. Τα δύο υποέργα αφορούν στην εκπόνηση μελέτης κλιματισμού - αερισμού για την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολικού συγκροτήματος και στην εγκατάσταση του συστήματος αυτού. Με την τροποποίηση αυξάνεται η επιλέξιμη και συνολική δημόσια δαπάνη από 755.710 ευρώ σε 876.580 ευρώ. Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου ορίζεται η 31η /12/2022. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, το έργο είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020”.