Απαντήσεις από την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου αναφορικά με ερώτηση για φημολογία που θέλει πολίτες να προσφεύγουν κατά της σχετικής απόφασης για το φετινό καλοκαίρι

Νομικά κατοχυρωμένη η ελεγχόμενη στάθμευση στο Νησάκι

Υπουργική απόφαση δημοσιευμένη σε ΦΕΚ που αφορά στη λειτουργία ελεγχόμενης στάθμευσης στο Νησάκι για 139 νόμιμες θέσεις στάθμευσης θα εφαρμόσει η σημερινή Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που παρείχε η πρόεδρός του, Κανδιώ Μαραγκού στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η απάντηση της ίδιας προκλήθηκε από ερώτηση δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, ο οποίος έκανε λόγο για ενδεχόμενη ύπαρξη προσφυγής από πολίτες κατά της σχετικής απόφασης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου που αφορά στη θέση Νησάκι και το εν λόγω parking, οι οποίοι μπορεί να εκτιμούν ότι θίγονται.

Η πρόεδρος υπήρξε σαφής τόσο για τα βήματα που ακολουθεί το Λιμενικό Ταμείο Σύρου αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης στο Νησάκι, με φόντο το σοβαρό πρόβλημα που παρατηρείται συστηματικά κάθε καλοκαίρι και προκαλεί κακή εικόνα σε επισκέπτες, αλλά και σε κατοίκους του νησιού.

Σύμφωνα με τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, η ίδια υπενθύμισε πως απομένει η προμήθεια του εξοπλισμού και η έκδοση άδειας λειτουργίας αναφορικά με το μέτρο, αφού προηγουμένως τόνισε πως την ελεγχόμενη στάθμευση δημοσίως έχουν αγκαλιάσει η Τερψιχόρη (εστίαση), ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, το Σωματείο των Ιδιοκτητών ταξί Σύρου, αλλά ακόμη και ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων της Ερμούπολης.

Περί νομιμότητας των κινήσεων

Το σχετικό ερώτημα διατύπωσε προς τη Δημοτική Αρχή ο Μάριος Βουτσίνος, ζητώντας να πληροφορηθεί μάλιστα και για το αν το εν λόγω μέτρο στηρίζεται από όλα τα μέλη της πλειοψηφίας. “Το θέμα είναι η ελεγχόμενη στάθμευση η οποία έχει εξαγγελθεί από την πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου και έχουν υπάρξει και σχετικές αποφάσεις από το Δ.Σ. του οργάνου για επιστροφή του συγκεκριμένου μέτρου από το προσεχές καλοκαίρι. Επειδή υπάρχει μία έντονη φημολογία ότι η ελεγχόμενη στάθμευση είναι ένα μέτρο που δεν βρίσκει σύμφωνη όλη τη Δημοτική Αρχή και υπάρχουν αντιρρήσεις, ενδεχομένως και από τον ίδιο τον Δήμαρχο, γενικότερα θα θέλαμε να ξέρουμε αν το μέτρο αυτό αποτελεί επιλογή της προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου ή στηρίζεται και γενικότερα είναι βούληση της Δημοτικής Αρχής;” σχολίασε αρχικά ο κ. Βουτσίνος, θίγοντας παρακάτω και το ζήτημα της νομιμότητας των αποφάσεων.

Απευθυνόμενος στην κα Μαραγκού πρόσθεσε τα εξής: “Έχουμε αρχίσει να ακούμε και να διαβάζουμε ότι μπορεί να γίνουν προσφυγές και τα έχουμε ζήσει ξανά και στο παρελθόν. Αν η ίδια ως νομικός μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι είναι απολύτως νομικά κατοχυρωμένο ένα τέτοιο μέτρο και ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα ακύρωσης αποφάσεων σε περίπτωση προσφυγών που ενδεχομένως να γίνουν εφόσον εφαρμοστεί αυτό το μέτρο ή εφόσον παρθούν τελικές αποφάσεις”.

Συλλογική απόφαση”

Στο πρώτο ερώτημα του κ. Βουτσίνου έδωσε απάντηση ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής. Ο ίδιος υπερασπίστηκε το μέτρο που θα εφαρμόσει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, τονίζοντας πως έχει τη σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής.

“Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κάνει ένσταση αν νομίζει ότι είναι παράνομη. Εμείς νομίζουμε ότι είναι νόμιμη. Αλλά εν πάση περιπτώσει θα είναι πολύ πιο νόμιμη από το κλείσιμο της πόλης που κάνατε εσείς και αστυνόμευαν οι δημοτικοί σύμβουλοι και εσείς οι ίδιοι” τόνισε ο κ. Αληφραγκής, υπενθυμίζοντας στον κ. Βουτσίνο το κλείσιμο της πόλης επί Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού.

Ο ίδιος θέλησε μάλιστα να αναφέρει πως αντιδράσεις είχαν υπάρξει και στην πεζοδρόμηση των δύο κεντρικών εμπορικών οδών της πόλης παλαιότερα, αλλά ούτε αυτές οι αποφάσεις “έπεσαν”. “Αν κάποιος νομίζει ότι αδικείται να καταθέσει τις ενστάσεις του, όπως είχε γίνει και παλαιότερα όταν είχαν πεζοδρομηθεί η Θυμάτων Σπερχειού και η Πρωτοπαπαδάκη. Και τότε είχαν κατατεθεί ενστάσεις, οι οποίες μετά από χρόνια απορρίφθηκαν” τόνισε ο Αντιδήμαρχος, ξεκαθαρίζοντας πως, ακόμη και ενστάσεις να λέγεται ότι θα υπάρξουν “αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουμε”.

Ο ίδιος έκλεισε την τοποθέτησή του, σημειώνοντας πως, “Η Δημοτική Αρχή λειτουργεί συλλογικά. Αυτό καταλάβετέ το. Λειτουργεί συλλογικά και είναι απόφαση όλης της Δημοτικής Αρχής”.

Νέα προσέγγιση για τάξη στο Νησάκι

Τη διαφορετική αφετηρία της εφαρμογής του μέτρου στο Νησάκι φώτισε με την απάντησή της η Κανδιώ Μαραγκού, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, τονίζοντας πως η Διοίκηση του ΔΛΤΣ σήμερα στηρίζεται σε Υπουργική απόφαση που κάνει λόγο για 139 θέσεις νόμιμες στο Νησάκι.

“Όσον αφορά το parking στο Νησάκι να διευκρινίσω ότι το καθεστώς υπό το οποίο πάει να λειτουργήσει το parking με τη διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει, διαφοροποιείται εντελώς από τον τρόπο που είχε λειτουργήσει στο παρελθόν. Θέλω να πω ότι εσφαλμένα αν θυμάστε είχε λειτουργήσει στο πλαίσιο μίας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και Λιμενικού Ταμείου, όπου το Λιμενικό Ταμείο είχε παραχωρήσει το δικαίωμα στον Δήμο να διαχειρίζεται μία χερσαία και κοινόχρηστη εγκατάσταση, κάτι το οποίο κρίθηκε και από την ΕΣΑΛ ότι είναι παράνομο.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η τότε Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου είχε προχωρήσει τις διαδικασίες και κατάφερε να εκδοθεί σχετική Υπουργική απόφαση με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας τότε, το 2013 και να λάβει το Λιμενικό Ταμείο άδεια χωροθέτησης parking στη συγκεκριμένη περιοχή. Πρόκειται για μία χωροθέτηση parking 139 θέσεων με αντίτιμο” περιέγραψε αναλυτικά, λέγοντας πως, “Αυτήν την απόφαση ακριβώς, την οποία μέχρι σήμερα δεν την έχει προσβάλλει κανείς, αυτή πάμε να τη φέρουμε εις πέρας και να την κάνουμε πράξη”.

Η ίδια κλείνοντας τις απαντήσεις της διευκρίνισε πως μετά την εγκατάσταση του εξοπλισμού και την πυρασφάλεια στον χώρο “τότε θα πάρουμε άδεια λειτουργίας και θα ξεκινήσει η λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου. Ήδη είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Συγκοινωνιών εδώ και ξέρουμε ακριβώς τα βήματα τα οποία πρέπει να κάνουμε προκειμένου να πάρουμε την άδεια λειτουργίας”.

Τέλος, διευκρίνισε πως σε συνάντηση με τους μόνιμους κατοίκους από την πλευρά τους ζητήθηκε η περιφρούρηση των 30 – 40 ανοικτών θέσεων για τους ίδιους, τονίζοντας μάλιστα πως για το ύψος του αντιτίμου θα υπάρξει νέα απόφαση.