Η διαβούλευση των δέκα ημερών που έδωσε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για την κατάθεση προτάσεων επί του σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης οδηγεί σε χρονική μετάθεση της απόδοσης των παραδοτέων

Παράταση στο έργο της Toposophy

Μέχρι 10 Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των επιχειρηματιών και αύριο κατατίθεται στον Δήμο το στρατηγικό σχέδιο

Πριν την έναρξη της μεγάλης επισκεψιμότητας στη Σύρο θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των εκπαιδευτικών σεμιναρίων της επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού από την Toposophy, ώστε να ανταποκριθούν την προσεχή σεζόν με τον καλύτερο τρόπο που μπορούν.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παναγιώτης Κουταβάς μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, σε συνέχεια της απόφασης που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή χθες, ώστε να πάρει παράταση η Toposophy όσον αφορά την απόδοση των παραδοτέων στον Δήμο.

Ως εκ τούτου, βάσει του νέου χρονοδιαγράμματος, το στρατηγικό σχέδιο θα το καταθέσει σήμερα η Toposophy στον Δήμο και όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, θα εκκινήσει σταδιακά η προσπάθεια εφαρμογής του, όσον αφορά - σε πρώτο επίπεδο - τη δημιουργία του φορέα διαχείρισης του προορισμού.

Η μικρή παράταση που παρέχεται πυροδοτήθηκε από την έκταση που τελικώς πήρε η διαβούλευση που έκανε ο Δήμος, προκειμένου να συγκεντρώσει όλες τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις από τις ενδιαφερόμενες πλευρές, τους Συλλόγους και του πολίτες, με σκοπό να τις προωθήσει στην εταιρεία για τη συμπερίληψή τους στο τελικό σχέδιο.

Τέλος Ιουνίου ολοκληρώνει το έργο της

Ειδικότερα, η εταιρεία στο αίτημά της για παράταση, εξήγησε μεταξύ άλλων τα εξής: “Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τεθέν συμβατικό χρονοδιάγραμμα των συμβαλλομένων μερών, η ανάδοχος προχώρησε στην ενσωμάτωση των παρατηρήσεων της αναθέτουσας επί του προσχεδίου των παραδοτέων Β (Σχέδιο Διαχείρισης και Ανάπτυξης Ταυτότητας Προορισμού) και Γ (Εικαστική Ταυτότητα και Οδηγός Εφαρμογών), στο πλαίσιο της εσωτερικής διαβούλευσης, η οποία έλαβε χώρα στο χρονικό διάστημα 11 – 21 Φεβρουαρίου 2022.

Ωστόσο, στη συνέχεια, χωρίς η ανάδοχος εταιρεία μας να ευθύνεται, έλαβαν χώρα μία σειρά από εμβόλιμες και εκτός αρχικού χρονοδιαγράμματος του έργου και της σύμβασης διαδιακασίες εσωτερικής / δημόσιας διαβούλευσης και έγκρισης των παραδοτέων της αναδόχου από την αναθέτουσα, οι οποίες χωρίς την υπαιτιότητα της αναδόχου εταιρείας μας προκάλεσαν καθυστερήσεις στο σχετικό τεθέν με τη σύμβαση χρονοδιάγραμμα”.

Ως εκ τούτου, η Toposophy ανέφερε αναλυτικά το νέο χρονοδιάγραμμα.

“Καταθέτουμε με την παρούσα το ανωτέρω αναφερόμενο αίτημα παράτασης εκτέλεσης της σύμβασης μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2022 και συγκεκριμένα σε σχέση με τα εξής παραδοτέα:

Α. Παράταση για την οριστικοποίηση του παραδοτέου Β έως και τις 30 Μαρτίου 2022. Σημειώνεται ότι η ανάδοχος εταιρεία μας έχει ήδη καταθέσει κατόπιν συνεννόησης με την αναθέτουσα το παραδοτέο Β και αναμένει τελικά σχόλια και επισημάνσεις ώστε να λάβει χώρα η οριστικοποίηση και έγκρισή του. 2. Παράταση για την οριστικοποίηση του παραδοτέου Γ έως τις 20 Απριλίου 2022. Η ανάδοχος αναμένει τελική γνωμοδότηση από την πλευρά της αναθέτουσας σε σχέση με την επιλογή για την εικαστική ταυτότητα, ώστε να προχωρήσει στην εκπόνηση του οδηγού εφαρμογών και στην οριστικοποίηση του παραδοτέου Γ. 3. Παράταση για την κατάθεση του παραδοτέου Δ έως τις 30 Ιουνίου του 2022. Η ανάδοχος βρίσκεται σε συνεννόηση με την αναθέτουσα σε σχέση με το πρόγραμμα και τις ακριβείς ημερομηνίες των 6 workshops/ webinars που περιλαμβάνει το παραδοτέο Δ”.

Π. Κουταβάς: Σταδιακά ξεκινά η εφαρμογή

Από την πλευρά του, για το κομμάτι της διαβούλευσης των δέκα ημερών, ο κ. Κουταβάς ανέφερε πως, “Η διαβούλευση θα γινόταν δύο μέρες στο Επιμελητήριο όπως και έγινε και μετά για τους φορείς “τραβήξαμε” το χρονικό διάστημα για την κατάθεση των ερωτημάτων παρατηρήσεων και προτάσεών τους, για δέκα ημέρες”. Βάσει των ανωτέρω, επεσήμανε πως, “Ουσιαστικά η Toposophy θα έχει τελειώσει μέχρι 30 Ιουνίου”, δηλαδή, αμέσως μετά την πραγματοποίηση και της εκπαίδευσης στους επιχειρηματίες.

“Για τα webinars είμαστε σε επικοινωνία και τελειώνουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου εκτός απροόπτου. Η εκπαίδευση θα έχει ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει η έντονη σεζόν του καλοκαιριού” διαβεβαίωσε ο Αντιδήμαρχος, μιλώντας παρακάτω για το πότε αποκτά ο Δήμος το στρατηγικό σχέδιο. “Στις 30 Μαρτίου (σ.σ. σήμερα). Αφού θα το έχουμε στα χέρια μας θα ξεκινήσει σταδιακά το πλάνο υλοποίησης. Θα ξεκινήσουμε να “στήσουμε” τον φορέα διοίκησης. Θα πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα εντός του 2022. Θα υπάρξει δημοσιοποίηση του στρατηγικού σχεδίου και θα αναρτηθεί και στο site του Δήμου” τόνισε ο ίδιος, απαντώντας παρακάτω και για το θέμα της οικονομικής συμμετοχής των συμμετεχόντων σε αυτόν τον φορέα.

“Η οικονομική συμμετοχή είναι σε βάθος τριετίας. Οπότε δεν σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να βάλουν χρήματα. Μοιραία όλο το οικονομικό κομμάτι μέχρι το 2025 το αναλαμβάνει ο Δήμος και μετά θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε αν έχει υπάρξει η ανάπτυξη που θέλουμε. Το “μαζέψαμε” λίγο αυτό το κομμάτι γιατί διακρίναμε μία δυσκολία” γνωστοποίησε ο κ. Κουταβάς, υπενθυμίζοντας πως, αυτός ο φορέας “θα είναι μία ομάδα ανθρώπων που θα δεσμεύεται από το μνημόνιο συνεργασίας”.

Ερωτηθείς για τη στελέχωση αυτού του φορέα με προσωπικό, ο ίδιος ανέφερε τα παρακάτω: “Θα προχωρήσουμε βήμα βήμα και βάσει σχεδίου. Άλλωστε μέχρι το τέταρτο τετράμηνο του 2022 πρέπει να έχει δημιουργηθεί αυτή η ομάδα. Θα προχωρήσουμε με προσοχή, θα πάμε στο μνημόνιο συναντίληψης και θα κάνουμε σταδιακά επαφές για να αποκτήσουμε και την κοινή αντίληψη για τα πράγματα και να δουλέψουμε”. Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως το 2022 “είναι μία χρονιά προετοιμασίας”.