Από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος για την αστική αναζωογόνηση

Αναμονή για διευκρινίσεις προθέσεων για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια

Σε αναμονή διευκρινίσεων αναφορικά με τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου του Υπ. Περιβάλλοντος, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα και αφορά στην αστική αναζωογόνηση και ανάπλαση πόλεων, δίνοντας έμφαση και στα εγκαταλελειμμένα κτίρια, βρίσκεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Μέχρι στιγμής έχει δοθεί η κεντρική κατεύθυνση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η οποία κάνει λόγο μεταξύ άλλων και για τη δημιουργία μητρώου εγκαταλελειμμένων ακινήτων σε κάθε Δήμο, στο οποίο θα γίνονται οι σχετικές καταγραφές – καταχωρήσεις των κτιρίων.

Ωστόσο, δεδομένης της αναφοράς του Υπουργείου για αποκαταστάσεις και για επανάχρηση ακινήτων, αναμένονται διευκρινίσεις σχετικά με τις προθέσεις του κεντρικού κράτους, ώστε να γνωρίζουν οι Δήμοι, τι θα ζητηθεί από τους ίδιους και αν αυτό το μητρώο θα είναι ένα “εργαλείο” που θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα ουσιαστικό, σχετικά με τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα.

Με φόντο τα αρκετά εγκαταλελειμμένα ακίνητα της Ερμούπολης, ρωτήθηκε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.

Πλαίσιο για παρέμβαση και αποκατάσταση

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή τους, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, γνωστοποίησαν πως παρουσίασαν το νομοσχέδιο για την αστική ανάπλαση και αναζωογόνηση.

Σύμφωνα με την πλευρά του Υπουργείου, το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα αφορά στα εξής: 1. Θεσπίζει πλαίσιο για αστική αναζωογόνηση και την ανάπλαση των πόλεων, των οικισμών και των τμημάτων αυτών. 2. Θεσπίζει πλαίσιο για τη διαδικασία παρέμβασης για την αποκατάσταση και επανάχρηση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων ή τμημάτων κτισμάτων. 3. Περιλαμβάνει τροποποιήσεις των διατάξεων που αφορούν τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις. 4. Περιλαμβάνει ειδικές πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις για την επίλυση ειδικότερων ζητημάτων. Για παράδειγμα: α) Δίνεται η δυνατότητα να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν πιλοτικές εγκαταστάσεις πλωτών φωτοβολταϊκών. β) Πραγματοποιούνται μικρές βελτιώσεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) προκειμένου να επιτευχθεί ενιαία ερμηνεία κάθε ειδικότερης ρύθμισης σχετικά με την κατασκευή κτιρίων. γ) Επιχειρείται να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών η εξέταση των θεμάτων των οποίων χρονίζει στα Συμβούλια που εφαρμόζουν την πολεοδομική νομοθεσία. δ) Πραγματοποιούνται σημειακές τροποποιήσεις των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν τον έλεγχο οικοδομικών αδειών και αυθαιρέτων κατασκευών, προκειμένου εν συνεχεία να καταστεί δυνατή η πλήρης ενεργοποίηση της διαδικασίας ελέγχου μέσω ελεγκτών. Με τον τρόπο αυτό θα εντοπιστούν υφιστάμενα αυθαίρετα, αλλά θα αποφευχθεί και η δημιουργία νέων αυθαιρέτων. ε) Επιλύονται μεμονωμένα ζητήματα, των οποίων έχει λάβει γνώση το Υ.Π.ΕΝ. Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, πάντοτε υπό τις προϋποθέσεις που επιτάσσει το άρθρο 24 του Συντάγματος.”.

Στο κομμάτι των ειδικών στόχων αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Δίνουμε τη δυνατότητα παρέμβασης για την αποκατάσταση και επανάχρηση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων ή τμημάτων κτισμάτων που εντοπίζονται σε φορέα διαχείρισης -υπό ειδικώς οριζόμενες προϋποθέσεις- σεβόμενοι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις, την αδυναμία ή την απουσία ενδιαφέροντος αποκατάστασης από πλευράς των ιδιοκτητών. Στόχος είναι να αποφευχθεί ή να αρθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια που προκαλείται από τα εγκαταλελειμμένα κτίσματα, η αναβάθμιση των περιοχών με πλήθος τέτοιων κτιρίων, η αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων κτισμάτων, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.”.

Μ. Αληφραγκής: Περιμένουμε κάτι χειροπιαστό

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο και τη μία βασική κατεύθυνσή του όσον αφορά τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής ανέφερε πως ο Δήμος έχει λάβει γνώση σε πρώτο επίπεδο, αλλά αναμένει λεπτομέρειες και διευκρινίσεις για το νομοσχέδιο.

“Δεν έχουμε ακόμη κάτι χειροπιαστό. Όμως, το 95% των κτιρίων είναι καταγεγραμμένα από την Υπηρεσία μας. Επίσης, αυτή η καταγραφή που είχαν πει ότι θα κάνουν οι μηχανικοί σ.σ Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων), δεν έχει κατατεθεί ακόμη. Εμείς θα περιμένουμε το νομοσχέδιο να δούμε τι ακριβώς αναφέρει. Είναι κάτι που το βλέπουμε θετικά” πρόσθεσε, σημειώνοντας παρακάτω πως, “Ακόμη δεν είναι σαφές το σκεπτικό”.

Εστιάζοντας μάλιστα στο κρίσιμο σημείο της αρχικής ενημέρωσης του Υπουργείου, προθέτει πως, “Εννοούν για παραχωρήσεις στους Δήμους, χωρίς να χάνουν την κυριότητα οι ιδιοκτήτες, για αξιοποιήσεις... Με τι κονδύλια θα γίνουν όλα αυτά;”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Αληφραγκής τόνισε πως, “Περιμένουμε να δούμε ποιο είναι το σκεπτικό και η πρόθεση. Γιατί αν μιλούν απλά για καταγραφή, αυτήν την έχουμε ήδη εμείς. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Βέβαια και στα εγκαταλελειμμένα σύμφωνα με τη διαδικασία που υπάρχει ο Δήμος επεμβαίνει είτε ο ίδιος, είτε αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες να προβούν σε παρεμβάσεις για την ασφάλεια στον δημόσιο χώρο”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, επανέλαβε πως, “Περιμένουμε να το δούμε αναλυτικά το νομοσχέδιο”, λέγοντας τέλος πως ο Δήμος αναφορικά με δύο δικά του ακίνητα κάνει ενέργειες για αποκατάσταση και αξιοποίηση.

“Εμείς προχωράμε τη μελέτη αποκατάστασης για το κτίριο της οδού Σουρή και μόλις τελειώσουμε με αυτό, θα προχωρήσουμε τη μελέτη για το κτίριο του Προβελέγγιου στην Άνω Σύρο. Κατά κάποιο τρόπο τα επικίνδυνα δημοτικά κτίρια τα έχουμε “μαζέψει”” υποστήριξε, καταλήγοντας επί του θέματος.