Ενημέρωση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών για την προώθηση παρεμβάσεων σε όλες τις περιοχές του νησιού

Εργολαβίες για οδοποιία και ηλεκτροφωτισμό στη Σύρο

Δύο διαγωνισμοί θα “τρέξουν” άμεσα από τον Δήμο

Σημαντικά κενά στα θέματα της οδοποιίας και του ηλεκτροφωτισμού στη Σύρο επιδιώκει να καλύψει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μέσω δύο διαγωνισμών που αναμένεται να βγάλει στον αέρα, για την προώθηση παρεμβάσεων και προμηθειών που θα βελτιώσουν αρκετές περιοχές του νησιού.

Σε σχετική ενημέρωση προχώρησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήσεις της μειοψηφίας, φανέρωσε τον προγραμματισμό του Δήμου για το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με όσα έχει εξηγήσει ο ίδιος, ο Δήμος δεν διαθέτει μεγάλα ποσά για τις συγκεκριμένες ανάγκες, ώστε να μπορέσει να καλύψει συνολικά τα κενά, ωστόσο σε συνεργασία με τις Κοινότητες και βάσει των αυτοψιών της Τεχνικής Υπηρεσίας ιεραρχεί προτεραιότητες και προχωρά.

Παρεμβάσεις στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων

Ειδικότερα, ο κ. Αληφραγκής εστίασε την απάντησή του από τις εργασίες που “τρέχουν” όλο το τελευταίο διάστημα και αφορούν στις αποκαταστάσεις πλακόστρωτων κατά κύριο λόγο στο ιστορικό κέντρο.

“Αποκαταστάσεις πλακόστρωτων θα γίνουν σε πολλές περιοχές. Όχι μόνον στο ιστορικό κέντρο, αλλά σε πολλές γειτονιές. Για την Ευαγγελίστρια και στο συγκεκριμένο σημείο, το έκανε το συνεργείο Μικρών Έργων. Δεν την έκανε ο εργολάβος. Σε συνέχεια συνεννόησης με τον μηχανικό και τα παιδιά που έχουν το συνεργείο, το αποκατέστησαν όπως όπως και όταν έρθει η ώρα, θα γίνει η αποκατάστασή της, όπως θα γίνουν και άλλες” διευκρίνισε για τμήμα της οδού Καλομενοπούλου, επαναλαμβάνοντας πως μέρα με την ημέρα ξετυλίγεται ο προγραμματισμός για τα πλακόστρωτα τμήματα των δρόμων.

“Θα γίνει αποκατάσταση και στις γειτονιές. Ήδη την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η αποκατάσταση της οδού Μυτιλήνης και αλλού” είχε τονίσει στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μιλώντας παρακάτω για την οδοποιία.

“Όσον αφορά την οδοποιία, να πω ότι η εργολαβία της οδοποιίας ακόμη δεν έχει γίνει. Ετοιμάζεται η μελέτη και θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά” σημείωσε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως, “Εμείς προσπαθούμε και με τα οικονομικά που διαθέτει ο Δήμος και η εκάστοτε Δημοτική Αρχή – γιατί έργα οδοποιίας κάνουν όλες οι Δημοτικές Αρχές – θα κάνουμε μία επιλογή, ανάλογα με τις προτάσεις των Κοινοτήτων, ανάλογα με τις αυτοψίες που έχουν κάνει οι μηχανικοί”.

Περιγράφοντας τα σημεία των παρεμβάσεων γνωστοποίησε τα ακόλουθα: “Συγκεκριμένα, σε αυτήν την οδοποιία που θα κάνουμε τώρα, σκοπεύουμε να κάνουμε το κομμάτι από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι το Δήλι και επάνω, στην οδό Κυπρίων Αγωνιστών, το κομμάτι από την Πυροσβεστική μέχρι την πλατεία Ηρώων που είναι κεντρικό και σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. Και κάποια άλλα κομμάτια στην περιοχή του Φύλακα που είναι πολύ επικίνδυνα ακόμη και για τους πεζούς. Επίσης, στα χωριά θα προχωρήσουμε. Θα βγει η εργολαβία και εκεί θα δείτε τι θα γίνει”. Κλείνοντας την ατζέντα για την οδοποιία, πρόσθεσε πως, δυστυχώς ο Δήμος σε ετήσια βάση δεν μπορεί να διαθέσει μεγάλα ποσά.

“Να το ξεκαθαρίσουμε όμως, μέσα σε μία εργολαβία που βγαίνει κάθε χρόνο, δεν μπορούν να γίνουν πάρα πολλά πράγματα. Θα βγάλουμε μία εργολαβία ύψους 300 χιλ. ευρώ, ώστε να προσπαθήσουμε να καλύψουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε” δήλωσε προς το σώμα, εξηγώντας και για μικρές επουλωτικού χαρακτήρα επεμβάσεις που κάνει το συνεργείο Μικρών Έργων.

“Το συνεργείο Μικρών Έργων είναι πάντα διαθέσιμο και πάντα στους δρόμους όπου υπάρχουν προβλήματα μεμονωμένα, λακκούβες προχωρούν για να τα καλύπτουν ώστε να μειώνεται η επικινδυνότητα” ανέφερε σχετικά, σχολιάζοντας τα εξής: “Μακάρι να διαθέταμε 5 ή 6 εκατομμύρια ευρώ και να φτιάχναμε όλο το νησί. Δεν έχουμε αυτήν τη δυνατότητα”.

Οι άμεσες κινήσεις για τον φωτισμό περιοχών

Επιπλέον, αναλυτικός υπήρξε και για το κομμάτι του ηλεκτροφωτισμού και της βελτίωσής του, σε αρκετές περιοχές.

“Όσον αφορά τον φωτισμό που ανέφερε ο κ. Κοσμάς, ο πρώτος διαγωνισμός είχε βγει άγονος. Τώρα ετοιμάζουμε δεύτερο διαγωνισμό ύψους 250 χιλ. ευρώ και πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό θα καλύψει όχι μόνον την Ερμούπολη αλλά και τα χωριά. Και βέβαια επειδή και σε αυτό το θέμα έχουμε κενά, να πω ότι θα μπουν φωτιστικά και στην πλατεία από την πλευρά των ταξί (οδός Κ. Καραμανλή), στο κηπάριο του Αγίου Νικολάου, από το γήπεδο μέχρι το Δήλι στον περιφερειακό δρόμο, θα μπουν στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου μπροστά από το Νοσοκομείο Σύρου και στην οδό Νικ. Μανδηλαρά από την Πυροσβεστική μέχρι το Ηρώων και από εκεί και μετά μέχρι Ηρώων Πολυτεχνείου” γνωστοποίησε σχετικά, τονίζοντας παράλληλα πως, “Επίσης, στα χωριά σε πολλά σημεία, στον Πάγο, στον Γαλησσά και αλλού. Πιστεύω με την ανάθεση που θα κάνουμε για τα φωτιστικά, θα καλύψουμε σε έναν μεγάλο βαθμό όλο το νησί. Και βέβαια οι ανάγκες είναι και παραμένουν ακόμη πολλές”.