Αξιοποίηση και του ποσού της έκπτωσης του αναδόχου, ύψους 80 χιλ. ευρώ στο έργο που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για σχολεία της Σύρου (Β΄φάση)

Κάλυψη συντηρήσεων σε σχολεία με συμπληρωματική σύμβαση

Ο Δήμος επικοινώνησε με την Περιφερειακή Αρχή για να διατηρήσει το ποσό της έκπτωσης του έργου με αρχικό προϋπολογισμό 300 χιλ. ευρώ

Στην αξιοποίηση του ποσού της έκπτωσης στο έργο των 300 χιλ. ευρώ με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, για την κάλυψη αναγκών σε επίπεδο συντηρήσεων και επισκευών στα Λύκεια της Σύρου, θα προχωρήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες στην Οικονομική Επιτροπή, ο Δήμος θα αναπτύξει συμπληρωματική σύμβαση με την Περιφέρεια ώστε να αξιοποιήσει επιπλέον το ποσό των 80 χιλ. ευρώ προς κάλυψη αναπάντητων προβλημάτων στα κτίρια των Λυκείων, μετά από τη σύμφωνη γνώμη της Περιφερειακής Αρχής.

Πρέπει να σημειωθεί πως η τεχνική υπηρεσία του Δήμου προσδιορίζει τις έξτρα εργασίες στα Λύκεια στο ποσό των 80.716,27 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, καθώς διαπιστώθηκε πως το ποσό που αφιερώθηκε αρχικά για το Λυκειακό συγκρότημα, δεν έφθασε να καλύψει όλα τα αναπάντητα θέματα.

Υπενθυμίζεται πως το έργο χρηματοδοτείται από ΠΔΕ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου μέσω προγραμματικής σύμβασης και αφορά στην εκτέλεση εργασιών για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων.

Βάσει της ενημέρωσης του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή, αφού ολοκληρωθούν πρώτα οι εργασίες των 220 χιλ. ευρώ, θα κλείσει η σύμβαση και ο Δήμος θα προχωρήσει στην συμπληρωματική, για την αξιοποίηση του ποσού των 80 χιλ. ευρώ.

Εργασίες και παρεμβάσεις σε τρία σχολεία της Σύρου

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, το έργο εκτελείται σύμφωνα με εγκεκριμένη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας και περιλαμβάνει οικοδομικές εργασίες επισκευής και συντήρησης στα κτίρια που στεγάζονται το 1ο Δημοτικό σχολείο, το 3ο Δημοτικό σχολείο Ερμούπολης και το σχολικό συγκρότημα Λυκείων.

Όσον αφορά την περιληπτική αναφορά των εργασιών που εκτελέσθηκαν ανακεφαλαιωτικά έχουν ως εξής: Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο: α. Αποκατάσταση τοπικών βλαβών στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα οφειλομένων στη διάβρωση του οπλισμού, κατασκευή – επισκευή επιχρισμάτων, οροφοκονιαμάτων και χρωματισμοί, εσωτερικά στις αίθουσες ισογείου κάτω από τη μαρμάρινη εξωτερική σκάλα, στις οποίες παρουσιάζονται συχνά φαινόμενα υγρασίας και εξωτερικά τοπικά στον ισόγειο αύλειο χώρο του σχολείου και στην κεντρική είσοδο (στον ημιυπαίθριο χώρο και στο κλιμακοστάσιο). β. Επισκευή κτίσματος WC αγοριών και κοριτσιών προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ολισθηρότητα των πλακιδίων και τροποποίηση χώρου για την κατασκευή WC για άτομα με ειδικές ανάγκες. γ. Αποξήλωση του υφιστάμενου συστήματος διάθεσης πόσιμου νερού και εγκατάστασή του σε νέο σημείο, σε νέο κουτί εγκατάστασης του μηχανισμού.

δ. Προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικής κατασκευής σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μελέτης, για την υποστήριξη δομικού στοιχείου εξωτερικού χώρου. ε. Κατασκευή σημείων ανάπαυσης στον αύλειο χώρο και επισκευή κιγκλιδωμάτων.

Στο σχολικό συγκρότημα των Λυκείων: α. Αποκατάσταση τοπικών βλαβών στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα οφειλομένων στη διάβρωση του οπλισμού, κατασκευή – επισκευή επιχρισμάτων και χρωματισμοί εξωτερικά των κτιρίων, περιμετρικά στο ύψος του στηθαίου σε όλα τα κτίρια του συγκροτήματος. β. Αποξήλωση παλαιάς προστατευτικής στεγανωτικής μεμβράνης και λοιπών λεπτών επιστρώσεων. γ. Είναι σε εξέλιξη η επίστρωση νέων ελαστομερών μεμβρανών στο δώμα των κτιρίων που δεν διαθέτουν.

Επιπλέον, έγινε γνωστό πως είναι σε εξέλιξη στο 3ο Δημοτικό σχολείο: α. Αποκατάσταση τοπικών βλαβών στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα οφειλομένων στη διάβρωση του οπλισμού, κατασκευή – επισκευή επιχρισμάτων, οροφοκονιαμάτων και χρωματισμοί, εσωτερικά σε αίθουσες που παρουσιάζουν υγρασία και σαθρά επιχρίσματα και εξωτερικά τοπικά στον αύλειο χώρο του σχολείου.

Σχετικά με τις απρόβλεπτες περιστάσεις οι οποίες συνέβησαν ή είναι σε εξέλιξη, διαπιστώθηκαν τα εξής: Απαιτήθηκε νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση στις αίθουσες του 1ου Δημοτικού Σχολείου που κατασκευάσθηκαν – επισκευάστηκαν επιχρίσματα και αποκαταστάθηκε ο διαβρωμένος οπλισμός.

Απαιτήθηκε η πλήρωση των οριζοντίων και κατακόρυφων αρμών διαστολής με ελαστομερές πολυουρεθανικό υλικό στο Συγκρότημα Λυκείων. Διαπιστώθηκε μεγαλύτερη έκταση του οξειδωμένου οπλισμού, από την αρχική εκτίμηση στο Συγκρότημα Λυκείων.

Τέλος, όσον αφορά την ανάγκη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών στο επόμενο τρίμηνο, πρέπει να προωθηθούν τα παρακάτω: Ανάγκη επισκευής οξειδωμένου οπλισμού στον φέροντα οργανισμό των κτιρίων του σχολικού συγκροτήματος των Λυκείων. Ανάγκη καθαίρεσης υποστρώματος στο γήπεδο μπάσκετ για συμπύκνωση του υπεδάφους προς αποφυγή επαναδημιουργίας ρωγμών.

Σημειώθηκε πως είναι συνεχής η ανάγκη εκτέλεσης εργασιών επισκευών και συντηρήσεων μέχρι απορρόφησης της χρηματοδότησης, λόγω της φύσης του έργου, της παλαιότητας αρκετών κτιρίων και της συνεχούς χρήσης τους.

Το ποσό της έκπτωσης γίνεται εργασίες στα Λύκεια

Στη σχετική τοποθέτησή του, ο Αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής εξήγησε πως, “Αυτό το ποσό των 80 χιλ. ευρώ προκύπτει από την έκπτωση που είχε κάνει ο ανάδοχος στον διαγωνισμό της Β΄ φάσης για το ποσό των 300 χιλ. ευρώ”, γνωστοποιώντας την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής. “Έχουμε έρθει σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη για να παραμείνει αυτό το ποσό στον Δήμο και με μία συμπληρωματική μελέτη”.

Εστιάζοντας παρακάτω στις έξτρα εργασίες που απαιτούνται, ο ίδιος αναφέρθηκε στα κτίρια των Λυκείων.

“Στην πορεία των έργων έχουν προκύψει πάρα πολλά απρόβλεπτα, ειδικά όσον αφορά το συγκρότημα των Λυκείων η κατάσταση ήταν τραγική όσον αφορά τους οπλισμούς κι ενώ προβλέπαμε να καλυφθούν με τον επιμερισμό των χρημάτων, δεν ήταν εφικτό. Το ποσοστό που αντιστοιχούσε στα Λύκεια περίπου 80 χιλ. ευρώ κάλυψε σχεδόν το μισό κτιριακό συγκρότημα” σχολίασε, εξηγώντας μάλιστα πως, “Υπολογίζουμε μέσα από αυτήν τη συμπληρωματική σύμβαση, όποτε γίνει, να καλύψουμε και τις υπόλοιπες ανάγκες”. Ο ίδιος έκλεισε την ενημέρωσή του, λέγοντας πως, “Επίσης στα Λύκεια βρήκαμε πολλά απρόβλεπτα όσον αφορά τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, τα οποία άλλα μέσα από την εργολαβία και άλλα μέσα από το συνεργείο Μικρών Έργων έχουν τακτοποιηθεί”.