Πρόσκληση από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για 4μηνη μετακίνηση δημοτικών αστυνόμων στο νησί, με φόντο το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης και του κυκλοφοριακού

Η Σύρος αναζητά δημοτικούς αστυνόμους για το καλοκαίρι

Στην αναζήτηση δημοτικών αστυνόμων για την κάλυψη ορισμένων αναγκών σχετικά με το κυκλοφοριακό και την παράνομη στάθμευση στην Ερμούπολη προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, απευθύνοντας πρόσκληση σε δημοτικούς υπαλλήλους που εκτελούν σχετικά καθήκοντα σε άλλους Δήμους.

Πρόκειται για μία πρακτική που αναπτύσσουν κι άλλοι Δήμοι νησιωτικών περιοχών προκειμένου να ανταποκριθούν σε επιτακτικού χαρακτήρα ανάγκες που προκύπτουν και λόγω του όγκου της επισκεψιμότητας στις πόλεις των νησιών. Στην ίδια κατεύθυνση ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έβγαλε χθες την πρόσκληση, με την οποία ζητά τη μετακίνηση 3 δημοτικών αστυνόμων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να απασχοληθούν κανονικά για το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, καθίσταται ξεκάθαρο πως το αποτέλεσμα θα φανεί στην πράξη, αν τελικώς ανταποκριθούν πρόσωπα στη σχετική πρόσκληση. Αυτονόητο είναι πως μόνο με δημοτική αστυνομία δεν λύνεται το κυκλοφοριακό της Ερμούπολης, ωστόσο είναι μία κίνηση απαραίτητη για να βοηθήσει στον περιορισμό της παράνομης στάθμευσης, κυρίως τη θερινή σεζόν.

Πάντως οι δημότες είναι σε αναμονή και για τη λειτουργία του νέου parking στη Λαλακιά.

Κάλυψη Ιουνίου - Σεπτεμβρίου

Ειδικότερα, η Δημοτική Αρχή ζητά να αποκτήσει τρία άτομα για να καλύψει τη σεζόν της καλοκαιρινής περιόδου, ώστε να μετριαστεί η κακή εικόνα του κέντρου.

Η πρόσκληση του Δήμου έχει ως εξής: “Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης απευθύνει δημόσια πρόσκληση για την απόσπαση τριών μονίμων υπαλλήλων κλάδου ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας στη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου προκειμένου να καλυφθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες της τουριστικής περιόδου 2022, για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών (Ιούνιος - Σεπτέμβριος). Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 29 Απριλίου 2022 ημέρα Παρασκευή.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τη διετή δοκιμαστική υπηρεσία, να υποβάλλουν αίτηση για την απόσπασή τους στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, Τμήμα Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων που εδρεύει στην Πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης-Σύρου, Τ.Κ. 84100 (υπόψη κας. Ε.Φρέρη, τηλ. 22813-61050 & 56) υποβάλλοντας ηλεκτρονικά στο e-mail: e.freri@syrosermoupolis.gr την αίτησή τους, η οποία θα συνοδεύεται από: -Σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου του Δήμου της οργανικής τους θέσης - Πιστοποιητικό Υπηρεσιακών Μεταβολών και - Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα.”.

Γ. Πιταούλης: Αναμονή για ανταπόκριση και προσδιορισμό αρμοδιοτήτων

Ερωτηθείς σχετικά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης γι αυτήν την κίνηση, εξήγησε το σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής, σημειώνοντας ξεκάθαρα πως η απόκτηση δημοτικών αστυνόμων μέσω μετακίνησης προσωρινού χαρακτήρα θα μπορέσει να βοηθήσει το νησί.

“Υπάρχει η ανάγκη όσον αφορά τη Δημοτική Αστυνομία και τις αρμοδιότητές της. Είναι καταγεγραμμένη. Βλέπουμε ότι από τη στιγμή που καταργήθηκε αυτό το κομμάτι, αυτή η Δημοτική Υπηρεσία, άρχισαν να προκύπτουν συνέχεια προβλήματα, με την έννοια ότι το Δημοτικό Συμβούλιο παίρνει αποφάσεις, αλλά αυτές δεν μπορούν να εφαρμοστούν” παρατήρησε αρχικά, εξηγώντας πως ως εκ τούτου, “Οι αρμοδιότητές της είχαν κατανεμηθεί, είχαν διασπαρεί στην Ελληνική Αστυνομία, στο Λιμενικό, σε διάφορες Επιτροπές από δημοτικούς υπαλλήλους, αλλά βλέπουμε ότι επί της ουσίας, αυτές οι αρμοδιότητες που αφορούσαν τη Δημοτική Αστυνομία, δεν μπορούσαν να εκτελεστούν”.

Ο Αντιδήμαρχος υπενθύμισε τους λόγους για τους οποίους σήμερα δεν είναι εφικτή η πρόσληψη μόνιμων δημοτικών αστυνόμων στον Δήμο, λέγοντας τα εξής. “Σε πρώτη φάση, η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας είναι κάτι που ζητάμε και είναι μέσα στο πλαίσιο ότι παίρνουμε αποφάσεις και δεν μπορούν να εκτελεστούν. Η στελέχωσή της ήταν κάτι δύσκολο γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε ούτε σχολή δημοτικών αστυνόμων υπάρχει για να μπορέσουν να εκπαιδευτούν, ούτε έχει ξεκινήσει η διαδικασία προσλήψεων. Άρα, η μόνη διέξοδος που μας δίνεται και από τη στιγμή που μιλάμε και για ένα υπαρκτό πρόβλημα που κορυφώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και αναφέρομαι στο κυκλοφοριακό κομμάτι και τη συμφόρηση που υπάρχει στους δρόμους της πόλης και ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο ήταν να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε δημοτικούς αστυνόμους από άλλες δημοτικές αστυνομίες”.

Ως εκ τούτου, περιέγραψε τη διαδικασία που ακολουθεί ο Δήμος. “Είναι μία πρακτική που την κάνουν κι άλλοι Δήμοι των Κυκλάδων, όχι πάντα με επιτυχία. Γιατί μπορεί να βγάλεις μία πρόσκληση για τρία άτομα και να σου έρθουν δύο ή ένας.

Όμως πιστεύουμε ότι μια τέτοιου είδους ενέργεια αν ευοδωθεί θα μπορέσει να δώσει κάποιες λύσεις σε κάποια πράγματα που έχουν αρχίσει και γίνονται πολύ τρανταχτά και άσχημα.

Για παράδειγμα βλέπουμε στους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης να υπάρχουν παρκαρισμένα οχήματα ακόμη και πάνω σε πεζοδρόμια. Δηλαδή, κατάσταση που δεν συνάδει με την πόλη αλλά και γενικότερα με έναν σεβασμό στον πεζό και στον πολίτη”.

Ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις του, τόνισε τέλος πως οι αρμοδιότητες θα προσδιοριστούν, αναλόγως του ενδιαφέροντος που θα προκύψει.

“Οπότε, κάνουμε αυτήν την προσπάθεια και με αυτή τη λογική, αν ευοδωθεί και με τα άτομα που θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση αυτή, θα μπουν και οι προτεραιότητες από τη Δημοτική Αρχή. Ανάλογα με τα άτομα που θα μπορέσουμε να έχουμε, αντίστοιχα θα δοθούν κατευθύνσεις.

Νομίζω ότι το κύριο κομμάτι είναι σε αυτά που πονάει η πόλη και που τα βλέπουμε κάθε καλοκαίρι. Κάνουμε μία προσπάθεια να μπορέσουμε να τα αμβλύνουμε αυτά τα προβλήματα.”.