Θετικές ανακοινώσεις για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων από το Υπουργείο Εσωτερικών

Σύρος: Στο “Αντώνης Τρίτσης” η υπογειοποίηση του δικτύου φωτισμού

Αισθητική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου με 2,59 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του Υπουργείου Εσωτερικών εντάσσεται το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου φωτισμού της Ερμούπολης με ποσό ύψους 2,59 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις, που χάρισαν ικανοποίηση στη δημοτική πλευρά.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που θα βελτιώσει αισθητικά την εικόνα του ιστορικού κέντρου, το οποίο δείχνει εδώ και χρόνια επιβαρυμένο, από τα πολλά καλώδια ηλεκτροδότησης που είναι εναέρια καθώς και από τους ογκώδεις στύλους της ΔΕΗ.

Η υλοποίηση του έργου θα έρθει να “ανακουφίσει” την πόλη από αυτό το φορτίο και ως εκ τούτου, ο Δήμος αμέσως μετά την ανωτέρω εξέλιξη, προχωρά στην εκπόνηση της μελέτης στην οποίαν θα αποτυπώσει ακριβώς τα τμήματα και τα σημεία που θα ανοιχθούν για να περάσει το δίκτυο και να υπογειοποιηθεί.

Σχετικά με την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” μίλησε στην εφημερίδα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο η υλοποίησή του προσεχώς, να γίνει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, κατόπιν προγραμματικής σύμβασης. Πάντως, δήλωσε πως αυτό το θέμα είναι προς επεξεργασία.

Η Υπουργική απόφαση για τη Σύρο

Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη έγινε δημοσίως η ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών, που αφορούσε στις εντάξεις έργων στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” στο οποίο έχει συμπεριληφθεί και το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου φωτισμού στη Σύρο.

Μεταξύ άλλων, η Υπουργική απόφαση – ανακοίνωση ανέφερε τα ακόλουθα: “Επιταχύνεται η ένταξη έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα –κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης– εντάσσονται προς χρηματοδότηση στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκατόν έξι (106) νέα έργα, συνολικού ύψους 389.289.212,71 ευρώ.

Οι πράξεις αφορούν, μεταξύ άλλων: Είκοσι τρία (23) έργα «Αστικής Αναζωογόνησης», συνολικού προϋπολογισμού 169,4 εκατ. ευρώ περίπου, όπως το έργο για την υπογειοποίηση δικτύου φωτισμού ιστορικού τόπου Δ.Ε. Ερμούπολης του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ύψους 2,59 εκατ. ευρώ”.

Εκπόνηση μελέτης και έγκριση από Υπ. Πολιτισμού

Ερωτηθείς για την πολύ θετική εξέλιξη που θα σημάνει αυτό το έργο για την Ερμούπολη έδωσε απαντήσεις ο Μηνάς Αληφραγκής.

“Η πρόταση του Δήμου μας προβλέπει υπογειοποίηση όλων των καλωδίων στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης. Απ΄ όσο γνωρίζουμε και χωρίς να το αναφέρω με βεβαιότητα σήμερα γιατί το επεξεργαζόμαστε, αυτό το έργο θα γίνει μέσω μίας προγραμματικής σύμβασης με την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ” ανέφερε αρχικά, τονίζοντας ακόμη πως αυτή η συνεργασία, προφανώς θα οριστικοποιηθεί προσεχώς κι αυτό επειδή “κατά το παρελθόν είχαν γίνει τμηματικά κάποιες υπογειοποιήσεις και αυτές μέσω του ΔΕΔΔΗΕ”.

Ως εκ τούτου, για το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει η Δημοτική Αρχή, ανέφερε τα εξής: “Σίγουρα το επόμενό μας βήμα είναι να γίνει μία αναλυτική μελέτη από την Τεχνική μας Υπηρεσία και να καταγραφούν ακριβώς οι δρόμοι που θα περάσουν τα δίκτυα, να δούμε από τι υλικό είναι επιστρωμένοι ώστε να πάμε στο Υπουργείο Πολιτισμού για έγκριση και να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες” γνωστοποίησε, προσθέτοντας ακόμη πως αυτή τη φορά δεν προκύπτει ανησυχία για το Υπουργείο Πολιτισμού για συγκεκριμένο λόγο.

“Πρέπει να περάσουμε από το Υπουργείο Πολιτισμού γιατί θα απαιτηθεί να σκαφτούν οι δρόμοι. Πιστεύω όμως ότι δεν θα έχουμε ιδιαίτερα θέματα με το Υπουργείο Πολιτισμού, αφού με το ίδιο υλικό πάλι θα κλείσουν οι δρόμοι. Όπου υπάρχει μπετόν, θα μπει το ίδιο υλικό, όπου υπάρχει γρανίτης ή πλάκες επίσης, το ίδιο υλικό. Δεν θα αλλάξουμε ούτε και θα αλλοιώσουμε κάτι για να έχουμε προβλήματα με το Υπουργείο Πολιτισμού” σχολίασε χαρακτηριστικά.

Καθαρίζει” η Ερμούπολη

Παρακάτω μίλησε για το τι θα σημάνει στην πράξη αυτό το έργο. “Αυτό θα σημάνει ότι θα φύγουν όλοι οι ακαλαίσθητοι στύλοι της ΔΕΗ, οι ξύλινοι, θα τοποθετηθούν ειδικές μονάδες και θα υπογειοποιηθεί το δίκτυο. Με αυτό το έργο είναι ξεκάθαρο πως θα αναβαθμιστεί αισθητικά η πόλη” ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας ακόμη πως, “Επίσης, όπως έχουμε αντιληφθεί επειδή σε πολλές περιπτώσεις βροχοπτώσεων γίνονται βραχυκυκλώματα και προκύπτουν θέματα στην ομαλή ηλεκτροδότηση, με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε και τέτοια θέματα στο νησί. Θα αντικατασταθούν τα δίκτυα και θα είναι κάτι καλό”.

Μάλιστα ο κ. Αληφραγκής υπογράμμισε πως, “Αυτό το έργο το θέλαμε”, υπενθυμίζοντας πως αρχικά, “σκοπεύαμε να εντάξουμε και ένα έργο περιορισμένο βέβαια όχι σε αυτό το ύψος για υπογειοποίηση, αλλά με αυτή την εξέλιξη, νομίζω πως ξεμπλοκάρουμε και όλο το ιστορικό κέντρο θα αποκτήσει υπογειοποιημένο δίκτυο φωτισμού”.

Δήλωσε σε απόλυτο τόνο δε πως, “Αυτό θα φέρει και αισθητική αναβάθμιση, αν υπολογίσει κάποιος τη σημερινή κατάσταση”.

Ως εκ τούτου, επανέλαβε πως, “Θα περιμένουμε και τη μελέτη για να ξέρουμε ακριβώς τι θα συμπεριλάβουμε. Αλλά μιλάμε για ιστορικό κέντρο, δηλαδή από την πλατεία Ηρώων, μέχρι την Μεταμόρφωση, τον Άγιο Νικόλαο και όλη αυτή την περιοχή. Ενδεχομένως, αν μας φτάνουν τα κονδύλια, να βάλουμε και άλλες περιοχές μέσα. Πρέπει να δουλέψουμε τη μελέτη”.

Κλείνοντας τις απαντήσεις του, ανέφερε πως, “Νομίζω αυτή η εξέλιξη είναι μία μεγάλη επιτυχία της Δημοτικής Αρχής, αφού είχαμε υποβάλει πρόταση και μετά είχαμε κάνει επαφές με τον κ. Πέτσα. Υπήρχε η δέσμευση ότι θα εγκρίνει το έργο, οπότε πλέον προχωράμε”.