Αδιέξοδο με το κόστος διαχείρισης του ΧΥΤΑ Σύρου
- Παρασκευή, 15 Απριλίου, 2022 - 06:20
Εκτοξεύεται το ετήσιο κόστος διαχείρισης του ΧΥΤΑ Σύρου για τα έτη 2023 – 2026, καθώς σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου στον οποίον έχει περάσει το κύτταρο, ζητείται ποσό ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα για τον Δήμο, με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη να τονίζει πως αυτό το ποσό που ετησίως διαμορφώνεται σε 713 χιλ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, δεν θα μπορέσει να καταβληθεί, δεδομένης και της κατάστασης με την ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, όπως παρομοίως και ο Δήμος. Για τον ίδιο, η λύση επ΄ ουδενί δεν μπορεί να είναι μία μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών, αλλά αντιθέτως, μία διαπραγμάτευση με τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ώστε το κόστος να μετριαστεί.
Σε συνέχεια της απόφασης του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για τον ΧΥΤΑ Σύρου (ΑΔΑ: ΨΑ6446ΜΜ4Ο-ΣΣΘ), ο Αντιδήμαρχος κλήθηκε να δώσει απαντήσεις, τόσο για το πώς αλλάζουν τα δεδομένα στο κομμάτι της διαχείρισης, όσο και για τον χρόνο που θα έρθει αυτή η επιβάρυνση στον Δήμο.
Επιπλέον, αναφερόμενος στις ανάγκες που καλύπτουν τα ανταποδοτικά τέλη σε ετήσια βάση, ο Αντιδήμαρχος έδειξε ξεκάθαρα πως τα ποσά που ζητά ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου είναι αδύνατον να βγουν από το δημοτικό ταμείο.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει ακόμη εντονότερα το επόμενο διάστημα, καθώς το βαρύ φορτίο θα κληθεί να διαχειριστεί η επόμενη Δημοτική Αρχή.
-
Ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου αποφάσισε να ζητήσει ετήσια εισφορά από τον Δήμο για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Σύρου ποσό ύψους 885 χιλ. ευρώ με ΦΠΑ. Είναι ένα ποσό που αθροιστικά φθάνει για τα τέσσερα χρόνια 2023-2026 φθάνει στα 3,5 εκατ. ευρώ. Πώς αλλάζουν τα δεδομένα για τον Δήμο;
“Την 1η Απριλίου συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και έλαβε αποφάσεις σε σχέση με δύο ζητήματα που αφορούσαν τη Σύρο. Συγκεκριμένα για τον ΧΥΤΑ Σύρου, η μία απόφαση αφορούσε την παροχή υπηρεσίας για τη λειτουργία του κυττάρου για δέκα μήνες με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση και η δεύτερη απόφαση αφορούσε την ίδια υπηρεσία περίπου, δηλαδή πάλι τη λειτουργία του ΧΥΤΑ για 3 συν 1 χρόνια. Και στις δύο αποφάσεις προβλέπονται σημαντικά υψηλότερα κόστη, σε σχέση με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ συγκριτικά με αυτό που είχε ο Δήμος, όσο διαχειριζόταν τον χώρο τα προηγούμενα 10 – 15 χρόνια. Ετησίως, οι καταβολές του Δήμου προς το Νομικό Πρόσωπο (ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης) ήταν στο ύψος των 300 χιλ. ευρώ ενώ βλέπουμε ότι τα ποσά αυτά ανεβαίνουν σημαντικά.
Το θέμα αυτό ήταν κάτι που δυστυχώς το περιμέναμε. Τα ζητήματα αυτά θα ανέκυπταν από τη στιγμή που αυτή η αρμοδιότητα πέρασε πριν δύο χρόνια από τον Α΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης στον Β΄ Βαθμό. Τότε, ο Δήμαρχος είχε αναλάβει να εκφράσει τη διαφωνία του μαζί με άλλους 20 Δημάρχους που είχαν υπογράψει σχετική επιστολή.
Εμείς αυτό που κοιτάζαμε πάντα ήταν να υπάρχει μία συνεργασία με τον Φορέα και ακόμη και σήμερα αυτό επιδιώκουμε. Δεν αλλάζει αυτό, δεδομένων των προβλημάτων και των δυσκολιών που συνεπάγεται η λειτουργία του ΧΥΤΑ Σύρου.
Να υπενθυμίσω ότι σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική για το 2022 είχε έρθει το σχετικό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο με απόφασή του είχε θέσει τα όρια και με βάσει τα οποία πήγαμε στη Γενική Συνέλευση του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και μετά από τη σχετική προσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής, είχαμε συμφωνήσει σε συγκεκριμένα οικονομικά όρια.
Όμως, με τις αποφάσεις αυτές για τα έτη 2023- 2026, όπως έρχονται και στον χρόνο που έρχονται – αυτές είχαμε τη δυνατότητα να τις δούμε μόνον την προηγούμενη ημέρα και όχι αρκετά νωρίτερα δυστυχώς – σε πρώτο χρόνο δεν θα μπορούσε να υπάρχει έγκριση. Τουλάχιστον όχι από τη δική μας πλευρά,από τη στιγμή που υπήρχε και η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε δώσει και την κατεύθυνση αυτή.
Και με τις δύο αποφάσεις βλέπουμε ότι τα κόστη που περιγράφονται υπερβαίνουν σημαντικά τα όρια που είχε θέσει και η απόφασή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και η απόφασή μας στη Γενική Συνέλευση.”.
-
Αυτές οι οικονομικές απαιτήσεις θα φέρουν αύξηση δημοτικών τελών;
“Όλα αυτά συνεπάγονται μία πολύ σημαντική επιβάρυνση η οποία εν τέλει θα καταλήξει στους δημότες και εκεί έγκειται και η διαφωνία μας.
Αναφορικά με την ερώτηση αν θα υπάρξει αύξηση δημοτικών τελών, θέλω να πω τα εξής. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να τα διαχειριστούμε και αφορούν σε προτεραιότητες που θέτει ο καθένας.
Τα κόστη αυτά είναι σημαντικά, ενδεχομένως όμως μπορεί να πει κάποιος ότι αφορούν σημαντικές αυξήσεις που θα έρθουν όχι τόσο στην επόμενη χρονιά που μπορείς να κάνεις ίσως μία σχετική διαχείριση και κάποια πράγματα να τα συζητήσεις και να πάρεις τις αποφάσεις σου, καθώς ο διαγωνισμός ο δεύτερος, ο μεγάλος στην ουσία είναι για 4 έτη και φεύγει χρονικά αρκετά πίσω. Αυτή η κατάσταση θα επιβαρύνει πολύ από το 2024 και μετά.”.
-
Πόσα πλήρωνε ο Δήμος όταν είχε τη διαχείριση του ΧΥΤΑ και πόσα καλείται να δώσει σαν εισφορά τα επόμενα χρόνια στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου;
“Ο Δήμος έδινε ένα ποσό περίπου στα 300 χιλ. ευρώ ετησίως στον ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης. Το κόστος που προβλεπόταν από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που έλαβε για το έτος 2022 όσον αφορά το κόστος λειτουργίας του ΧΥΤΑ ήταν στα 330 χιλ. ευρώ πλέον ΦΠΑ και τώρα βλέπουμε ότι με την απόφαση αυτή πηγαίνει στα 885 χιλ. ευρώ, δηλαδή καθαρό ποσό ύψους 713 χιλ. ευρώ.
Σίγουρα αυτό δεν θα επηρεάσει μόνον τον δικό μας Δήμο. Σίγουρα θα επηρεάσει σε βάθος χρόνου και τους άλλους Δήμους συνολικά.”.
-
Πρακτικά τα επόμενα χρόνια ο Δήμος θα “βγαίνει” αν πρέπει να δίνει το ποσό των 885 χιλ. ευρώ; Η κατάσταση έχει αλλάξει. Υπάρχει ενεργειακή κρίση, αυξημένα ποσά για ηλεκτροδότηση στον Δήμο, για καύσιμα κ.α. Επίσης, ο Δήμος πρέπει από τα ανταποδοτικά να καλύπτει και αποκομιδή απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Τι θα γίνει;
“Εμείς πάντοτε προσπαθούμε και το έχουμε δείξει αυτά τα δύο χρόνια που έχουμε την ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου να μην βάζουμε κάποια πράγματα κάτω από το χαλί, αλλά ό,τι είναι δυνατόν να λυθεί και να μπει σε μία σειρά, να μπαίνει. Στο πλαίσιο αυτό και χρηματοδοτήσεις έχουν αναζητηθεί που αφορούν τη λειτουργία της Καθαριότητας, με αποτέλεσμα τα σημαντικά αυτά ποσά να μην έρχονται από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη. Και σίγουρα αφορούν σε έργα και προμήθειες. Άλλοι Δήμοι αγοράζουν απορριμματοφόρα από τα ανταποδοτικά τέλη. Εμείς όχι.
Το δεύτερο κομμάτι είναι πως έχοντας πλέον και την ενεργειακή κρίση, επιλέγουμε κάποια πράγματα ομοίως να μην επιβαρύνουν την Καθαριότητα. Όπως για παράδειγμα το έργο που λέμε για τον ηλεκτροφωτισμό, ήταν πολιτική απόφαση να ακολουθήσουμε άλλη κατεύθυνση. Θα μπορούσε ίσως σε μία πιο ομαλή οικονομική συγκυρία αυτό να επιβαρύνει τα ανταποδοτικά τέλη, όμως, βλέποντας την ακρίβεια και την αύξηση του ενεργειακού κόστους, στην πρώτη αναμόρφωση πήραμε την απόφαση να μην επιβαρύνουμε τα ανταποδοτικά τέλη.
Όταν έχουμε τον χρόνο μπροστά μας, όταν κάνουμε σχεδιασμό, μπορούμε κάποια κόστη να καταφέρουμε να μην επιβαρύνουν άμεσα τους δημότες.
Εν πάση περιπτώσει, βάζουμε τις προτεραιότητες και παίρνουμε τις αποφάσεις μας.
Οι αποφάσεις του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου όπως έρχονται δημιουργούν πρόβλημα για το επόμενο έτος, αλλά και πολύ πιο σημαντικό πρόβλημα όχι για το 2013, αλλά για τα έτη 2024, 2025, 2026, μέχρι εκεί που εκτείνεται χρονικά ο διαγωνισμός για τον ΧΥΤΑ. Αυτά όλα πρέπει να αντιμετωπισθούν.”.
-
Θεωρείτε ότι ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου πρέπει να κινηθεί διαφορετικά; Θα υπάρξει αδυναμία ανταπόκρισης Δήμων σε τέτοια ποσά...
“Θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει αντίληψη της κατάστασης. Υπάρχει μία ενεργειακή κρίση που έχει βαρέσει τους δημότες κατακέφαλα. Προφανώς όταν παίρνονται τέτοιες αποφάσεις, πρέπει να υπολογίζουν και τους δημότες. Αυτές οι αποφάσεις ανατρέπουν σχεδιασμούς και έρχονται τελικά να επιβαρύνουν τον δημότη με ένα δυσθεώρητο ποσό.
Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης προέβλεπε για το 2022 συνολικά μία εισφορά που αγγίζει περίπου τις 790 χιλ. ευρώ. Εάν αναπροσαρμόζαμε την απόφαση αυτή με βάση τα κόστη που προβλέπονται κυρίως στον μακροχρόνιο διαγωνισμό, το ποσό αυτό θα “άγγιζε” τα 1,2 εκατ. ευρώ.
Τη στιγμή που μάλιστα τα έσοδα που είχε πέρυσι ο Δήμος από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας ήταν περίπου στο 1,9 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή καταλαβαίνουμε ότι κάποια πράγματα που ήταν στις 300 χιλ. ευρώ, έχουν ανέβει πολύ παραπάνω, ενδεχομένως κάποια πράγματα χρήζουν μίας καλύτερης διαχείρισης και λειτουργίας στον ΧΥΤΑ. Αυτό δεν το αρνηθήκαμε. Όμως, εδώ τώρα, προχωράμε πολύ περισσότερο. Αυτό νομίζω ότι είναι μη διαχειρίσιμο. Καλύτερα θα έλεγα είναι θέμα απόφασης γιατί πρέπει να αντιληφθούμε την πραγματική κατάσταση όσον αφορά τα έσοδα του Δήμου και τις επιλογές που έχουμε, αλλά και την κατάσταση που υπάρχει στην κοινωνία και στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ακρίβεια. Τι πρέπει να κάνουν; Να τους ξετινάξουν; Το περιγράφω απλά.”.
-
Αν αυτό το ποσό πρέπει να δοθεί, η μόνη λύση είναι η αύξηση δημοτικών τελών; Και προφανώς αυτό θα πέσει στην πλάτη της επόμενης Δημοτικής Αρχής...
“Το θέμα είναι ότι για να αιτιολογήσεις αυτό το ποσό, κάνεις κάποιες επιλογές. Δηλαδή ο Δήμος λειτουργούσε τον ΧΥΤΑ με τέσσερα άτομα. Δεν μπορείς ξαφνικά από τη μία μέρα στην άλλη να πας στα δέκα άτομα. Εμείς καταθέσαμε προτάσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά αυτό το κόστος. Ακριβώς επειδή προσπαθούμε να είμαστε κοντά στον δημότη και να ακούμε τι γίνεται. Προτείναμε διορθώσεις ώστε να έρθει το κόστος στα όρια των αποφάσεων που είχε πάρει η Γενική Συνέλευση του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.
Αυτό που θέλω να πω είναι πως προβλήματα υπάρχουν πάντοτε. Και σίγουρα απαιτούν συνεργασία για να λυθούν. Άρα, πρέπει αφενός να μην ανατρέπουμε έναν σχεδιασμό που κάνει ένας Δήμος και ένα Δημοτικό Συμβούλιο. Πρέπει να αναζητήσουμε από την πλευρά μας χρηματοδοτήσεις ώστε τα κόστη αυτά να περιοριστούν και να μην μεταφέρονται άμεσα στους δημότες. Και τέλος, πρέπει να υπάρχει μία αντίληψη της κατάστασης σήμερα (αυξημένο ενεργειακό κόστος, προβλήματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά”.
-
Ο Δήμος ετησίως από τα ανταποδοτικά τέλη, τι καλείται να πληρώσει; Ποια είναι τα ποσά;
“Όσον αφορά την Καθαριότητα ο προϋπολογισμός του Δήμου στο κομμάτι των αμοιβών του προσωπικού, γιατί αυτό είναι το βασικό κομμάτι αγγίζει περίπου το 1 εκατ. ευρώ. Και το δεύτερο σημαντικό κόστος που έρχεται είναι το ενεργειακό. Είτε αυτό είναι για τον ηλεκτροφωτισμό κοντά στις 210 χιλ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και το κόστος καυσίμων που κυμαίνεται κοντά στις 200 χιλ. ευρώ. Επιπλέον, έχουμε ένα άλλο κόστος σημαντικό που είναι η αποκομιδή της ανακύκλωσης και φθάνει γύρω στις 100 – 140 χιλ. ευρώ.
Επαναλαμβάνω πως πρέπει να υπάρξει βελτίωση στη λειτουργία του ΧΥΤΑ, αλλά αυτό πρέπει να είναι διαχειρίσιμο.”.
-
Αυτό το θέμα θα περάσει στην επόμενη Δημοτική Αρχή;
“Είναι ένα κομμάτι που το συζητάμε στον Δήμο. Εγώ θεωρώ ότι είναι ένα ποσό που δεν μπορεί να πληρωθεί. Προφανώς θα μπορούσε και ο Δήμος να κάνει διαχείριση του ΧΥΤΑ με 1 εκατ. ευρώ. Δεν το έκανε. Έκανε κάτι άλλο.
Προσωπικά θεωρώ πάντα πως υπάρχει η δυνατότητα μέσα από τον διάλογο να βρίσκεται η λύση. Ακόμη κι αν δεν επηρεάσει άμεσα τη θητεία μου, δεν αφήνουμε στην τύχη του το θέμα”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Έλεγχος και συγκράτηση δαπανών για ΧΥΤΑ Σύρου και ανακύκλωση
15 Ιουλ. 2021 - 6:20 - Διαχειρίσιμη η εισφορά του 2023 προς τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου
26 Μαΐου. 2023 - 6:20 - “Ενδεχόμενη αύξηση τελών, ευθύνη του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου”
15 Σεπ. 2022 - 6:20 - Υπέρογκο “χαράτσι” στη Σύρο από τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ
15 Δεκ. 2021 - 6:20 - Επιβαρύνεται το ρεύμα του ΧΥΤΑ Σύρου πέρα από τις υπέρογκες εισφορές
28 Νοε. 2024 - 6:20